Kaisa Helander viihtyy uudessa elämässään Espanjassa. Kuva: <span class="photographer">Kaisan kotialbumi</span>
Kaisa Helander viihtyy uudessa elämässään Espanjassa. Kuva: Kaisan kotialbumi

Kaamosjousto on työelämän uusin trendi. Sen ansiosta sairaanhoitaja Kaisa Helander tekee nyt vanhaa työtään Oulun sijaan Fuengirolassa Espanjassa.

Puhelin soi Costa del Solilla. Siihen vastaa suomalainen sairaanhoitaja Kaisa Helander, 57. Hän kuuntelee ja neuvoo rauhallisesti, kun soittaja kaukaa Suomesta kyselee, pitääkö päänsä lyönyt lapsi ammattilaisen mielestä viedä lääkäriin.

Soittaja ei tiedä, että Kaisa vastasi hänen puheluunsa monelle suomalaiselle tutusta ”Fugesta” eli Fuengirolasta Espanjasta. Toimiston ulkopuolella paistaa aurinko, lämmintä on talvisena päivänäkin 22 plusastetta.

Kaisan elämässä toteutuu yksi suomalainen perusunelma: arki siellä, missä ei ole loskaa, pakkasta eikä pimeyttä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Valo pitää virkeänä.”

Kaisan koti, moderni kaksio, sijaitsee Mijasin kaupungissa, Las Lagunasin kaupunginosassa. Vajaan kilometrin kävely tuo hänet kotoa työpaikalle naapurikaupunki Fuengirolaan. Siellä Kaisa tekee puhelimessa kolmivuorotyönä terveysneuvontaa suomalaisille asiakkaille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Terveysneuvonta toimii 24/7. Työvuorot ovat noin kahdeksan tunnin mittaisia, yövuoro kestää hieman yli yhdeksän tuntia. Kiireaikoina puhelut odottavat jonossa, rauhallisina hetkinä puhelin soi noin viiden minuutin välein. Kaisa viihtyy työssään hyvin tiiviistä tahdista huolimatta.

–Valo pitää virkeänä. Espanjassa herään joka aamu hyvällä tuulella, hän selittää.

Kaisan työkuviot eivät olisi onnistuneet vielä muutama vuosi sitten. Taustalla vaikuttaa työelämän murros, joka on lisännyt haluttujen työntekijöiden valinnanvapautta ja vähentänyt fyysisen työpaikan merkitystä.

Osaajista halutaan pitää kiinni tarjoamalla heille uudenlaista joustoa.

Etätyö kaukana kiinnostaa

Kaisa Helanderin varsinainen työnantaja on suomalainen sosiaali- ja terveyspalveluita tuottava yritys, Luona Hoiva. Se on lähtenyt mukaan henkilöstöpalveluyritys Baronan räätälöimään xChange-ohjelmaan, joka tarjoaa yrityksille mahdollisuuden lähettää työntekijänsä 6–12 kuukauden jaksoiksi etätöihin Aurinkorannikolle.

Tutut työt jatkuvat, työsuhteen turva säilyy ja palkka juoksee, mutta leppeämmässä ilmastossa. Ohjelmasta puhutaan kaamosjoustona.

Yleensä Suomessa ajatellaan, että etelään muuttamiseen vaaditaan suuri omaisuus, eläkkeelle pääsy, oravanpyörästä tyhjän päälle hyppääminen tai oma yritys, joka sallii työnteon mistä vain. Nyt tavallinen palkkatyöläinenkin voi nauttia samasta mahdollisuudesta.

–Valo ja lämpö parantavat oloani niin paljon, että työnteko täällä tuntuu kevyemmältä kuin Suomessa, Kaisa sanoo.

Baronan xChange-ohjelmasta vastaava myyntijohtaja Tommi Lehtiniemi kertoo, että malli on periaatteessa mahdollinen lähes alalla kuin alalla. Se sopii työntekijöille, joiden työt on mahdollista tehdä etänä. Lehtiniemi uskoo, että ohjelma tekee yrityksestä aiempaa halutumman työnantajan.

”Kaamosjouston mahdollisuus alkoi houkutella.”

Hyvin erilaiset yritykset ovatkin lähteneet mukaan trendiin. Asiakkaita on esimerkiksi terveydenhuoltoalalta, ICT-sektorilta, teleoperaattoreilta ja taloushallinnosta.

–Vaihto-ohjelma mahdollistaa ulkomailla työskentelyn niin, ettei ihmisen tarvitse irtisanoutua. Samalla kansainvälinen työkokemus lisääntyy, Lehtiniemi sanoo.

Uusi elämä auringossa

Kaisa Helanderin lähtöpäätöksen taustalla vaikutti paitsi kaipuu aurinkoon, myös suuri elämänmuutos. Hänen avioliittonsa päättyi eroon toissavuonna. Ex-puolison kanssa yhdessä omistettu kerrostaloasunto Oulussa meni myyntiin.

–Kaipasin elämääni positiivista virettä. Olen asunut ulkomailla aiemminkin, ja kaamosjouston mahdollisuus alkoi houkutella.

28-vuotias Kööpenhaminassa asuva tytär kannusti äitiään ottamaan rohkean askeleen, toteuttamaan unelmansa ja aloittamaan uuden elämän uudessa maassa, kun työnantaja kerran tarjosi mahdollisuutta siihen.

–Pitkin syksyä tyhjensin nurkkia ja myin omaisuutta kirpputoreilla. Halusin eroon lähes kaikesta. Paljon tavaraa meni myös SPR:lle ja Pelastusarmeijalle, Kaisa kertoo.

”En tuntenut haikeutta,”

Jäljelle jäänyt omaisuus mahtui kolmeen matkalaukkuun ja kymmeneen pahvilaatikkoon.

–En tuntenut haikeutta. Keskityin tulevaan ja ajattelin, että muutos on vain hyvä asia. Nyt voisin rakentaa elämäni omannäköiseksi, Kaisa sanoo.

Hän saapui Fuengirolaan joulukuun alussa vuosi sitten. Ensimmäiset pari viikkoa hän asui Airbnb-asunnossa, sitten puoli vuotta vuokralla. Kun päätös Espanjaan jäämisestä vahvistui, hän sijoitti erossa käteen jääneet rahat omaan kaksioon Mijasissa. Hinta veroineen ja kuluineen oli noin 97000 euroa. Omaan kotiin Kaisa asettui elokuussa.

–Barona hoiti kaiken työhön liittyvän byrokratian, mutta asuminen piti ratkaista itse. Samaan aikaan tänne tullut työkaverini palasi vuoden joustoajan päätyttyä Suomeen. Minä taas päätin jäädä pysyvästi tänne, Kaisa kertoo.

Kaisa rakastaa pitkiä kävelyitä Fugen rannoilla. Kuva: Kaisa Helanderin kotialbumi
Kaisa rakastaa pitkiä kävelyitä Fugen rannoilla. Kuva: Kaisa Helanderin kotialbumi

Tilipussi keveni, mutta elämä on halvempaa

Uudessa elämässään Kaisa nauttii siitä, ettei talvea ole. Ulkona voi olla paljon enemmän. Hän rakastaa kilometrien mittaisia kävelyitä Fuengirolan rantakadulla, paseolla, sekä lenkkeilyä ja vaelluksia vuorilla. Kaisa on löytänyt kaupungista suomenkielisen meditaatioryhmän sekä joogaporukan, jossa opetus tapahtuu englanniksi.

–Olen kiinnostunut kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. Täällä voin keskittyä siihen.

Lukeminen ja käsityöt vievät aikaa niin, ettei hän kaipaa lainkaan esimerkiksi televisiota. Kaisa on saanut Fuengirolasta uusia ystäviä ja opettelee espanjaa.

–En tunne oloani yksinäiseksi. Täällä on paljon eri-ikäisiä suomalaisia, joten kavereita löytää kyllä, jos on aktiivinen.

–Lomillakaan en aio suunnata Suomeen vaan pysyn täällä. Busseilla pääsee mihin vain rannikkoa pitkin. Suunnitelmissa on jo reissu Barcelonaan.

Kaisan todeksi tulleessa unelmassa on oikeastaan vain yksi kääntöpuoli: tulojen lasku. Hänen palkkansa on xChange-ohjelman käytännön mukaisesti suhteutettu kohdemaan tasoon. Se tarkoittaa entisenlaista työpanosta, mutta 70 prosenttia siitä palkasta, jota Kaisa sai Suomessa. Myös palkan bonukset uupuvat tilipussista.

–Olen saanut tästä itselleni niin paljon hyvää, etten osaa ajatella rahaa. Stressitasoni on laskenut, voin paremmin, uusi elämä tuntuu oikealta ja hyvältä, Kaisa sanoo.

–Pärjään tällä palkalla täällä oikein hyvin. Elämä on halvempaa kuin Suomessa. Esimerkiksi vaatteet, ruoka, ulkona syöminen, kampaaja ja harrastukset ovat edullisempia.

Ravintolaruokailu on Espanjassa edullisempaa kuin Suomessa. Kuva: Kaisa Helanderin kotialbumi
Ravintolaruokailu on Espanjassa edullisempaa kuin Suomessa. Kuva: Kaisa Helanderin kotialbumi

Työn rajat muuttuvat häilyviksi

Etätyö auringossa miellyttää siis sekä työnantajia että työntekijöitä. Barona ei ole ainoa asiaan herännyt yritys Suomessa. Erilaisia kaamosjoustokuvioita ovat kehitelleet ainakin henkilöstöpalveluyritykset VMP ja StaffPoint sekä digituotteisiin erikoistunut Frantic.

Työn rajojen hämärtymiseen perehtynyt tutkija Mira Karjalainen Helsingin yliopiston WeAll-hankkeesta näkee ilmiön enimmäkseen myönteisenä.

–Jousto on juuri nyt vahva trendi työelämässä. Työntekijät haluavat muokata työelämää itselleen sopivaksi, työnantajat odottavat tekijöiltä paljon joustamista.

”Kaikki työ ei sovi etänä tehtäväksi.”

Karjalainen arvelee, että kaamosjousto kiinnostaa erityisesti sellaisia työnantajia, jotka joutuvat kilpailemaan työntekijöistä.

–Kaikki työ ei sovi etänä tehtäväksi, mutta digitalisaation myötä yhä enemmän hommia voidaan tehdä muualla kuin omalla työpaikalla, Karjalainen sanoo.

Hänen mukaansa työelämässä on käynnissä muutos, joka murtaa työnteon ajan ja paikan käsitteitä. Se mahdollistaa esimerkiksi pysyvän, toisesta maasta tehtävän etätyön.

–On erinomainen asia, että työnantaja haluaa tehdä työolosuhteista mahdollisimman mielekkäitä. Ongelma asiasta tulee, jos tällaista joustoa odotetaan työntekijöiltä esimerkiksi kustannusten karsimisen toivossa, Karjalainen summaa.

–Kaikilla ei myöskään ole mahdollisuuksia pakata matkalaukkua ja lähteä ulkomaille. Esteenä saattaa olla esimerkiksi oma terveydentila tai hoitovastuut. Työtehtäviin sisältymättömiä matkapäiviä ei pidä vaatia.

Huolestuttavana kehityksenä tutkija pitää työelämän kahtiajakautumista. Tulevaisuudessa saattaa hyvinkin käydä niin, että huippuhalutut asiantuntijat voivat sanella omat työehtonsa. Toisessa ääripäässä taas työsuhdeturvaa vailla olevat über-kuskit suhaavat pitkää päivää omilla autoillaan suhdanteiden heiteltävissä.

–Tällaista työelämän jakautumista en soisi tapahtuvan, Karjalainen sanoo.

Kaisa vastaa Suomesta tuleviin puheluihin Fuengirolasta. Kuva: Kaisa Helanderin kotialbumi
Kaisa vastaa Suomesta tuleviin puheluihin Fuengirolasta. Kuva: Kaisa Helanderin kotialbumi

Tuttavat päivittelivät: rohkea siirto

Kaisa Helanderin muutto Espanjaan viisikymppisenä herätti paljon huomiota hänen tuttavapiirissään.

–Minulle on päivitelty, että oletpa rohkea. On myös todettu, että itse en kyllä tuossa iässä enää uskaltaisi.

Kaisa on sitä mieltä, että alkoipa ikä millä numerolla tahansa, pelolle ei kannata antaa valtaa. Tilaisuuksiin on tartuttava, ja unelmia pitää toteuttaa, jos sellaisia on.

”Kyse ei ole ikuisesta lomasta.”

Hänestä tärkeää muutoksessa on ollut turhan arkailun voittaminen ja uutta kohti kulkeminen. On luotettava siihen, että asiat vieraassa maassa järjestyvät tavalla tai toisella, oli kyse sitten asuntokaupoista, sähkösopimuksen solmimisesta tai pärjäämisestä naapureiden kanssa.

–Asiat eivät täällä hoidu yhtä vaivattomasti ja nopeasti kuin kotimaassa. Esimerkiksi sähköjen saamisessa asuntoon meni sopimuksen solmimisen jälkeen pari viikkoa, Kaisa muistaa.

Itse työ on samaa kuin ennenkin.

–Toisessa maassa työskentely ei ole pääsylippu pois arjesta. Kyse ei ole ikuisesta lomasta, vaan tiukasta työnteosta, Kaisa muistuttaa.

–Eläkepäiviäni en vielä mieti. Juuri nyt on hyvä näin.

Syksyn ystävä

Jaa. Kukin tavallaan :) Itse rakastan Suomen syksyä, talvea, lunta, jopa pakkasta :) Vaikka saisin lottovoiton, en etelään muuttaisi. Me ollaan erilaisia. Helteet on minulle kauhistus. Tätä ei kaikki ymmärrä.

Etätyön tekijä

Hassua, että vaikka on etätyö, pitää kävellä töihin. Eikö työtä mitä voi tehdä etänä, voi tehdä melkein missä vaan ja työpuhelimeen voisi vastata kotoa? Itse teen etätyötä säännöllisesti 2 päivää viikossa ja parasta on juuri se, että aamulla ei tarvitse lähteä mihinkään.
Suoraan sanoen en itse haaveile asumisesta Espanjassa. Nytkin on niin upea talvi ja odotan huhtikuista hiihtoreissuani Lappiin enemmän kuin helmikuista lomaani Teneriffalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla