Kodin Kuvalehti
”Kun istun kampaajan tuoliin ja ilmoitan, että tukkani on ruisjauhoilla pesty, on hämmästys ollut usein suuri: hiuksethan ovat puhtaat! No niinpä, ylläri!”
”Kun istun kampaajan tuoliin ja ilmoitan, että tukkani on ruisjauhoilla pesty, on hämmästys ollut usein suuri: hiuksethan ovat puhtaat! No niinpä, ylläri!”

– Tunsin pilaavani hiukseni samoilla aineilla, joilla yritin niitä hoitaa. Purkkeja seisoi kylpyhuoneessa iso rivi, mutta olin silti kuontalooni tyytymätön, Heidi muistelee. Sitten hän kaivoi ruokakaapista kananmunia ja ruisjauhoa.

– Meidän kotona on lupa leikkiä ruualla, ainakin pesulla ollessa, sanoo Heidi Perämäki, 35.

Hän asuu Seinäjoella miehensä ja ekaluokkalaisen poikansa kanssa, työskentelee Alkon myyjänä ja opiskelee fytoterapiaa eli kasvilääkintää.  

Hiukset eivät  ole koskaan olleet yhtä terveessä kunnossa – eikä hiusten peseminen ole koskaan ollut yhtä halpaa ja hauskaa.

Koko perhe pesee ja hoitaa hiuksensa aineilla, jotka löytyvät keittiön ruokakaapista tai luonnosta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Heidi luopui sampoosta ja muusta synteettisestä kosmetiikasta kaksi ja puoli vuotta sitten. Hiukset eivät  ole koskaan olleet yhtä terveessä kunnossa – eikä hiusten peseminen ole koskaan ollut yhtä halpaa ja hauskaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

–  Kun suihkussa hieron päähäni omenasosetta ja hunajaa, onhan siinä olo kuin lapsella kuraleikeissä!

Heidiä alkaa naurattaa.

Noin kerran viikossa Heidi valmistaa itselleen hiusnaamion. Sellainen syntyy esimerkiksi omenasoseesta ja hunajasta.
Noin kerran viikossa Heidi valmistaa itselleen hiusnaamion. Sellainen syntyy esimerkiksi omenasoseesta ja hunajasta.

Ennen mikään aine ei auttanut

Heidi vaihtoi kosmetiikan luonnonmukaiseen kertaiskusta kaksi ja puoli vuotta sitten.

– Ajattelin, ettei voi olla ainoa ratkaisu rahdata kaupasta kotiin muovipulloja, joissa on raaka-aineina kemikaaleja, joita en osaa edes lausua.

– Tunsin myös pilaavani hiukseni samoilla aineilla, joilla yritin niitä hoitaa. Purkkeja seisoi kylpyhuoneessa pitkä rivi, mutta olin silti kuontalooni tyytymätön.

Yhden illan googlettelu auttoi löytämään muutaman kotitekoisen shampoon ohjeen.

Heidi ajatteli: Onhan sitä ennenkin pärjätty. Hän muisteli, miten isoäiti oli kertonut hiustenpesusta kananmunalla ja kummitäti suopayrtin käyttämisestä samaan tarkoitukseen.

Kokeillaan, Heidin ajatus jatkui. Yhden illan googlettelu auttoi löytämään muutaman kotitekoisen sampoon ohjeen, esimerkiksi ruisjauhojen käyttämisen pesemisessä.

– Siitä lähdin sitten itse soveltamaan, valmiista resepteistä kun en ole oikein koskaan tykännyt.

Jugurttia, munia ja jauhoja

Tällaiseksi käytäntö muodostui:

Heidi pesee hiuksensa kahdesta kolmeen kertaa viikossa.

– En ole pyrkinyt vähentämään pesukertoja, vaan olen keskittynyt siihen, millä pesen.

– Pesen ja hoidan hiukseni ensisijaisesti ruualla, eli tarkemmin sanottuna ruisjauhoilla, luomumunien keltuaisilla, omenasoseella, luonnonjogurtilla, hamppuöljyllä, nokkosella ja hunajalla.

”Suihkunurkkauksemme on kohtuullisen tylsän näköinen.”

Yleensä pesuaineena toimii sihdattu ruisjauho, bentoniitti- tai kaoliinisavi tai kananmunan keltuainen. Pesevä raaka-aine sekoitetaan pieneen määrään vettä löysäksi velliksi, joka hierotaan hiuspohjaan ja huuhdellaan haalealla vedellä.

Hoitoaineena toimii viileään veteen tai yrteistä tehtyyn teehauteeseen sekoitettu omenaviinietikka, jota ei huuhdella enää pois.  Miedosti hapan huuhde sulkee Heidin mukaan hiussuomut, tuo kiiltoa ja tasapainottaa hiuspohjan pH:ta.

”Mieheni ja poikani, pohjalaiset miehet, eivät ruualla sotke.”

– Ihoni pesen suolasaippualla ja hunajalla. Mieheni ja poikani, pohjalaiset miehet, eivät ruualla sotke, vaan pesevät kaiken luonnonsaippuoilla.

Heidiä alkaa taas naurattaa.

– Suihkunurkkauksemme on kohtuullisen tylsän näköinen. Tällä hetkellä telineestä löytyy luonnonmukainen oliiviöljypalasaippua, suolasaippua eli pala vuorisuolaa sekä hunajapurkki.

Se riittää.

Tältäkin voi hiustenpesuarsenaali näyttää. Myötäpäivään oikealta: ruisjauho, bentoniittisavi ja kaoliini- eli valkosavi.
Tältäkin voi hiustenpesuarsenaali näyttää. Myötäpäivään oikealta: ruisjauho, bentoniittisavi ja kaoliini- eli valkosavi.

”Hiukseni ovat nyt aidosti jäntevät ja kiiltävät”

– Vaikka hiusten ja ihon hyvinvointi on pitkälle kiinni kehon sisäisestä hyvinvoinnista, niiden kuntoon vaikuttaa olennaisesti myös ulkoa tuleva, Heidi sanoo. 

– Hiukseni ovat nyt aidosti jäntevät, vahvat ja kiiltävät. Kiilto ja kuohkeus eivät tule enää purkeista ja purnukoista. Myös miehen helposti ärtyvä hiuspohja rauhoittui.

”En koe tarvitsevani puhtaana ja terveenä pysymiseen kemikaaliarsenaalia.”

Luonnollisuus viehättää, Heidi sanoo.

– En koe tarvitsevani puhtaana ja terveenä pysymiseen kemikaaliarsenaalia. Ajatus sellaisen välttämättömyydestä on mielikuva, joka etenkin meidän naisten ajatuksiin on vain valitettavan tiukasti iskostettu. Itse koen pikemminkin päinvastoin.

– Kun istun kampaajan tuoliin ja ilmoitan, että tukkani on ruisjauhoilla pesty, on hämmästys ollut usein suuri: hiuksethan ovat puhtaat! No niinpä, ylläri!

Skipatut kemikaalit, säästetyt eurot

Heidi ei aio koskaan enää ostaa itselleen perinteistä sampoota tai hoitoainetta.

– Hykerryttää jo pelkästään ajatus siitä, miten paljon meidän kolmihenkinen perhe on säästänyt muovia tällä ratkaisulla. Siihen päälle kun ynnäilen skipatut kemikaalit ja säästetyt eurot, ilostuttaa kovasti.

”Eihän tässä millään taikinalla pestä.”

Joskus joku on ollut huolissaan siitä, että tukkiiko ruisjauho viemärin tai jämähtääkö se tukkaan.

Heille Heidi on vastannut: Eihän tässä millään taikinalla pestä. Sihdattu ruisjauho löysänä vellinä ja vedellä huuhtoen ei tuki sen paremmin viemäriä kuin päätäkään.

 

”Pitää jaksaa pikkuisen kokkailla ennen pesuhetkiä, mutta hommaan tulee nopeasti rutiini.”
”Pitää jaksaa pikkuisen kokkailla ennen pesuhetkiä, mutta hommaan tulee nopeasti rutiini.”

Homssuinen, minäkö muka?

– Loppupeleissä tällaisen elämäntyylin soveltuvuus itselle selviää vain rohkeasti kokeilemalla ja omaan arkeen sopivat metodit etsien.

– Vaikeaa tämä ei ole, vaikka pientä vaivannäköä vaatiikin. Pitää jaksaa pikkuisen kokkailla ennen pesuhetkiä, mutta hommaan tulee nopeasti rutiini.

Toisinaan Heidi on törmännyt myös mielikuvaan, että luonnonmukaisin keinon kauneuttaan hoitavat olisivat homssuisia tai epäsiistejä.

Tämäkään harhaluulo ei hänen mukaansa pidä paikkaansa.

”Vaikeaa tämä ei ole, vaikka pientä vaivannäköä vaatiikin.”

– Kysymys on siitä, miten ja millä sen tekee. Olenkin nauranut, että kyllä minunkin sisälläni – luonnonmukaisuudestani huolimatta – pieni Betty Boop asustaa! Heidi sanoo viitaten kuuluisaan animaatiohahmoon.

Heidin Kun ketunleivät kukkivat -instagram-tili löytyy täältä.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Evoluutio

Jo 2 vuotta ilman mitään pesuaineita hiuksissa, sitä ennen n. 3 vuotta oliiviöljypalasaippualla. Pelkkä vesi riittää ihan hyvin. Syy miksi ihmisen hiukset rasvoittuvat jos ei pese shampoolla on shampoo itse. Se vie päänahasta päänahan omat öljyt, aineena tarkemmin sodium laureth sulfate tai joku sen muutamasta nimenmuunnoksesta, jota jokainen markettishampoo sisältää. Kun shampoo vie öljyt päänahasta, päänahka kompensoi ja tuottaa enemmän öljyä jonka takia hiukset rasvoittuvat. Hiustuoteteollisuuden luoma täydellinen tuote joka pitää omaa myyntiään yllä, plus muotoilu ja hoitoaineiden myynti joita shampoolla heikennetyt hiukset tarvitsevat. Ilman shampoota päänahan öljyntuotanto normalisoituu ja hiukset pysyvät puhtaana ja puhtaan näköisinä pelkällä vedellä, lisänä tietysti hiusten normaali vahvuus. Siirtyessä pois shampoosta on hyvä käyttää parin viikon ajan vaikka oliiviöljysaippuapalaa, joka ei vie päänahan omia öljyjä pois, mutta pitää hiukset erittäin puhtaana. Tämän jälkeen voi siirtyä pelkkään veteen kun päänahan öljyntuotanto on jo normalisoitunut.

Luonnollisuus kunniaaan

Minä en peseydy enää lainkaan, ihoni on nyt kiiltävä ja luonnollinen, hiusrasvaakaan ei tarvitse. Hiki on luonnon deodoranttia ja vesisade ainoa suihku minkä ihminen tarvitsee.

Sisältö jatkuu mainoksen alla