Tanssii tähtien kanssa -kisa muutti näyttelijä Hannes Suomisen suhteen omaan kehoon. – Hahmotan kroppaani nyt paremmin.

Kaksi kertaa viikossa näyttelijä Hannes Suominen, 37, tekee kuten monet muutkin suomalaiset: vetää verkkarit päälle, lenkkarit jalkaan ja tarttuu sählymailaan.

Sekajoukkueessa ei vertailla suorituksia, vaan ennen kaikkea pelataan ja hikoillaan niin, että se on hauskaa.

– Sähly on tosi vauhdikasta. Siinä pitää reagoida nopeasti ja ottaa spurtteja. Mutta ihmiset ovat lopulta syy siihen, miksi sitä harrastan, Hannes kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sään salliessa Hannes pyöräilee päivittäin metsänvihreällä, 1-vaihteisella kaupunkipyörällään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Ostin tämän näyttelijäkollegaltani Juha Varikselta, joka harrastaa pyörien rakentamista. Runko on vanha, suunnilleen jostain Neuvostoliitosta, muut osat uusia. Tällä on tosi hyvä ajaa. Ylämäissä pyörä on vähän raskas, mutta toisaalta vaihteiden kanssa ei tarvitse pelata.

Pyöräily pitää sekä kehon että mielen freesinä.

– Aina esityksen jälkeen polkeminen tuntuu paljon kevyemmältä. Siinä saa myös energiat purettua nopeasti.

Ei saa mennä suorittamiseksi

Lapsena Hannes viihtyi paremmin nuorisoteatterin lavalla kuin urheilukentillä.

– En ollut koulussa koskaan mikään paras pelaaja. Urheilu ei ollut mun juttu. Teatteri tuntui omalta, sillä siellä ei ollut kyse siitä, onko jossain hyvä vai huono.

– Olen alkanut liikkua kunnolla vasta myöhemmällä iällä.

Himourheilija Hannes ei ole vieläkään.

– Tärkeintä on, että liikunta on hauskaa. Se on ykkösjuttu. Jos urheilu menee suorittamiseksi, en enää tykkää siitä.

Viime syksynä Hannes hurmasi Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Moni ihmetteli, miksi julkisuudessa vähän esillä ollut näyttelijä lähti mukaan supersuosittuun viihdeohjelmaan, jonka tanssisuorituksia myös media seuraa suurennuslasilla.

– Tanssii tähtien kanssa oli mahdollisuus päästä tutustumaan tanssin maailmaan ja saada yksityisopetusta. En ottanut siitä mitään paineita.

Hannes ja hänen parinsa Kia Lehmuskoski tulivat kisassa lopulta toiseksi. Tanssista ei tullut osa Hanneksen arkea, mutta suhde omaan kehoon muuttui.

– Hahmotan kroppaani nyt paremmin. Pystyn esimerkiksi helpommin liikuttamaan ylä- ja alakroppaa eri tahtiin.

Ylen sankia priha

Keho on näyttelijän tärkein työkalu. Se joutuu koetukselle lavalla ja harjoituksissa.

Hannes näytteli yhtä päärooleista Turun kaupunginteatterissa viime vuonna pyörineessä Taru Sormusten Herrasta -suurtuotannossa. Esitys kesti neljä tuntia.

– Lavalla juostiin, huudettiin ja kiipeiltiin. Siinä todella huomasi, miten fyysistä näyttelijän työ on.

Hannes on nyt 37-vuotias. Siinä iässä huomaa jo, että liikunnasta palautuminen kestää kauemmin kuin ennen.

Sählykentällä Hannes välttelee turhia riskejä, sillä vahinkoihin ei ole varaa. Urheiluvamma voisi olla näyttelijälle kohtalokas.

"Näyttelijän työ on yllättävän fyysistä. Peruskuntoni on hyvä, kyllä mä jaksan."
"Näyttelijän työ on yllättävän fyysistä. Peruskuntoni on hyvä, kyllä mä jaksan."

Aku Louhimiehen Tuntemattomassa sotilaassa Hannes oli sotamies Vanhala. Rooleja varten näyttelijät laitettiin puoli vuotta kestäneeseen kuntovalmennukseen. Hannes teki voimaharjoituksia oman kehon painoilla.

– Kun keskittyy oikeaan liikerataan, oman jalan nostaminenkin voi olla yllättävän raskasta.

Vanhalan lempinimi oli ”Ylen Sankia Priha” eli hyvin lihava nuorimies. Kunnon kohottamisen yhteydessä Hannekselta lähti muutama kilo, ja sen jälkeen hän oli rooliin sopivassa kunnossa. Hän olisi valmis myös lihottamaan itseään töitä varten, kunhan siihen olisi hyvät perusteet ja hommaan saisi ammattilaisen ohjausta.

Tänä keväänä Hanneksen voi nähdä Peacock-teatterin Sketsijengi-revyyssä. Siinä hän pääsee myös ottamaan muutamia tanssiaskelia.

– Minulla on Sketsijengissä useita eri hahmoja. Vaatteiden ja peruukkien vaihto on tosi nopeaa. Se mitä lavan takana tapahtuu, on usein fyysisempää ja kiireisempää kuin se, mitä lavalla tapahtuu.

Lempilajini

Sähly. ”Vaikka olen vuosien varrella kehittynyt, aina voi kehittyä lisää. Monesti kentällä huomaan, että pitäisi jo olla toisaalla, mutta jalkojen nopeus ei vain riitä.”

Jalkapallo. ”Kesällä joukkueen laji vaihtuu jalkapalloksi. On kiva pelata ulkona hyvässä porukassa. Kestää aina hetken orientoitua sählyn jälkeen jalkatyöhön.”

Juoksu. ”Juoksen silloin tällöin. Se on helppoa, sillä siihen tarvitsee vain lenkkarit. Lenkille voi lähteä, kun itseä huvittaa. Juostessani kuuntelen musiikkia tai podcasteja.”

Hannes Suominen

37-vuotias näyttelijä asuu Helsingissä.

Esiintyy Peacock-teatterin Sketsijengissä ja Kaikki synnit -sarjassa.

Tekee parhaillaan myös kuunnelmaa ja harjoittelee näytelmää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla