”Olemme mieheni kanssa pari viime vuotta rakentaneet Järvenpäähän omakotitaloamme, joten vapaa-ajan ongelmia ei ole ollut”, Hanna kertoi Lastenklinikoiden Kummien tapahtumassa.
”Olemme mieheni kanssa pari viime vuotta rakentaneet Järvenpäähän omakotitaloamme, joten vapaa-ajan ongelmia ei ole ollut”, Hanna kertoi Lastenklinikoiden Kummien tapahtumassa.

Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen sairastui viime vuoden alussa molemminpuoliseen keuhkoveritulppaan. Ennen hoitoon hakeutumista hän ajatteli oireidensa johtuvan pilateksesta ja jet lagista.

Televisiostakin tuttu ravitsemusterapeutti Hanna Partanen, 40, huomasi kehossaan outoja oireita, kun hän oli palannut Thaimaan-lomaltaan puolitoista vuotta sitten.

– Paluulennon jälkeisellä viikolla pohkeeni tuntuivat olevan tosi jumissa, mutta ajattelin sen tulleen pilateksesta. Koristreeneissä ihmettelin, kun jalat menivät heti hapoille. Nukuin kellon ympäri, mutta olin silti tosi väsynyt. Laitoin sen kaiken jet lagin piikkiin, Hanna kertoo.

Hän laittoi aiheesta päivityksen Facebookiin, ja aika pian tuttavalääkäreiltä alkoi tulla viestejä, joissa Hannaa kehotettiin menemään heti lääkäriin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jalan ultraääni oli normaali, mutta laboratoriokokeet paljastivat jotain hälyttävää. Hannalla oli keuhkoveritulppa molemmissa keuhkoissa. Hän sai heti totaalisen liikuntakiellon ja jäi sairaalaan. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Olin hengenvaarassa, enkä edes tajunnut sitä.

Valtava ristiriita

Seuraavina päivinä Hanna ei saanut nousta sängystä edes vessaan, jotta tulpat eivät pääsisi tukkimaan keuhkoja pahemmin. 

– Vieläkin intin lääkärille, että voisin heittää vaikka voltin, eikä tunnu missään. Ristiriita oli valtava, koska tunsin itseni lähes terveeksi. Ikinä en ole ollut niin sairas ollakseni niin terveen oloinen. Isoin murhe minulle yrittäjänä oli silti se, että sovitut työt oli peruttava sairausloman ajaksi, Hanna kertaa.

Hanna sai kuulla, että hänen lähes 20 vuotta ehkäisynä käyttämänsä yhdistelmähormoni nostaa riskiä saada veritulppa. Toki pitkällä lennollakin oli osuutta asiaan.

– Veritulpat eivät synny tuosta vain. Yhdistelmähormonivalmistetta en saa enää ikinä käyttää, sillä se on veritulppariski. Toivuin noin kuukaudessa ja söin kolme kuukautta verta ohentavaa lääkettä. Jos en olisi saanut sairaalassa liotushoitoa, olisi lopputulos voinut alla aika karu, Hanna totesi saapuessaan keskiviikkona Kummien keilaustapahtumaan Helsingissä.

Vierailija

Niin se huono hiilihydraatteihin perustuva, ja terveellisiä luonnollisia rasvoja sekä lihaa demonisoiva ruokavalio, heikentää verenkiertoa kun insuliiniresistanssi pahenee.

Hannan kannattaisi mennä nyt laboratoriokokeisiin ja mittauttaa paastoinsuliini ja paastosokeri, ja laskea niistä HOMA-IR. Jos tulos on suurempi kuin 1, huonoon suuntaan on menossa. Jos tulos on suurempi kuin 2, insuliiniresistanssi on jo vahvasti päällä seurauksineen.

IR kasvattaa riskiä myös laskimotukoksiin, joista keuhkoveritulppakin on syntynyt. ( https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22443091). 

Ja hoitona on tutkitusti tehokas vähähiilihydrattinen dieetti.

Maitoproteiini yliherkkä

Naisilla on keuhkiveritulppa.Juha Sipilällä samalla tutkittiin alttius maitoproteiinille,joka oli yhteydessä keuhkoveritulppaan.Jäikö naiset tutkimatta?Selitellään pitkillä lentomatkoilla tai e-pillereillä.Entä jos todellinen syy jää piiloon ja uhka uudesta sekä vaarallisemmasta keuhkoveritulpasta on olemassa?

Sisältö jatkuu mainoksen alla