Liisa Jaakonsaari on harmitellut, ettei lähtenyt maailmalle jo nuorena. Jos voisin antaa yhden neuvon -sarjassa ihmiset kertovat, millaisen neuvon antaisivat nuoremmalle itselleen.

"Puolisoni Sepon isä, jääkärikapteeni Juho Jaakonsaari oli jääkäripataljoona 27:n Saksassa kouluttamia sotilas.

Siinä miehessä oli koko itsenäisen Suomen historia, mutta enhän minä sitä tajunnut silloin parikymppisenä, kun ensi kertaa tapasimme.

En ollut kiinnostunut appeni tarinoista. Vanhetessa hänen kuulonsakin heikentyi, minkä vuoksi hänen kanssaan oli aina vain vaivalloisempaa keskustella.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tarkan miehen päiväkirjat

Olin nelikymppinen, kun appeni kuoli. Sain tutustua päiväkirjaan, jota tarkka mies oli vaiheistaan pitänyt.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olin lukenut jääkäriliikkeestä ja odotin, että päiväkirja kertoisi appeni omista kokemuksista. Niitä ei siellä kuitenkaan ollut. Ymmärsin, ettei hän varmaan olisi uskaltanutkaan kaikkea kirjoittaa.

Nyt antaisin paljon, jos voisin jututtaa häntä. Haluaisin tietää, mitä näiden nuorten miesten päässä liikkui. Myöhempi historiankirjoitus todistaa, että he ovat olleet hyvin radikaaleja. Mikä innosti heidät nousemaan tsaaria vastaan ja lähtemään Saksaan koulutettaviksi, jotta Suomi saataisiin irrotettua Venäjästä?

Nuoruuden kiihkeys

Tunnustan, etten ole juuri perehtynyt kempeleläisen isäni tai pohjoiskarjalaisen äitinikään taustoihin.

Kuten yleensä, nuoruusvaihe oli minullakin niin kiihkeä, ettei aikaa tuntunut olevan muulle kuin omille harrastuksille ja sen hetkisille innostuksenkohteille.

Hamusin isoja kokemuksia ja kaikkea uutta, ja minulla oli kova hinku ulkomaille. 16-vuotiaana olin jo kerran menossa Berliiniin sairaalaan töihin, mutta äiti ei tahtonut päästää. Sitten hän sairastui, ja päätin jäädä kotiin.

Olin lähdössä 16-vuotiaana Berliiniin töihin.

Tällä kokemuksella päättäisin toisin. Nyt ymmärrän, miten tärkeää juuri nuorena on avartaa omaa maailmankuvaansa.

Tämä on ET-lehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fi:ssä. Lisää ET:n juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/et.

Liisa Jaakonsaari

  • 73-vuotias
  • Ex-meppi
  • Ajankohtaista: muutto Brysselistä Ouluun ja arkistojen järjestely
Vierailija

Nii Liisa Jaakonsaari ei tiedä appiukon tekemisistä.Itse hän on  syntynyt vuonna  1945  eikä hän  tiedä oman edes  Isän ja äidinkään tekemisistä .Älytön artikkeli 

Vierailija

Mnun isoisäni oli syntynyt 1869 joten hänessä oli vielä enemmän historian havinaa. (...ei mikään  lahtari ollut silti, vaan ihan rehellinen maanviljejä)

Sisältö jatkuu mainoksen alla