Kuvat
Suvi-Tuuli Kankaanpää
Janina Anderssonilta saa kysyä, vaivaavatko vaihdevuodet.
Janina Anderssonilta saa kysyä, vaivaavatko vaihdevuodet.

Maaliskuun alussa Janina Andersson kirjoitti someensa avoimen postauksen alkavista vaihdevuosistaan.

– Menopaussista pitää uskaltaa puhua.

Naistenpäivänä maaliskuun alussa vihreiden ex-kansanedustaja, nykyinen MLL:n Varsinais-Suomen piirin toiminnanjohtaja Janina Andersson ilahdutti some-seuraajiaan räväkällä postauksella:

Täytin juuri 49 vuotta ja se tarkoittaa että menopaussi on lähettyvillä. Jos haluamme minimoida menopaussin aiheuttamaa haittaa esimerkiksi työelämässä, niin siitä pitää uskaltaa puhua aivan samalla rentoudella kuin esimerkiksi raskaudesta.

Se on ohimenevä vaihe, joka haittaa enemmän tai vähemmän elämää. Eli kun käyttäydyn kummallisesti, niin minulta saa kysyä kauniisti tuntuuko siltä että menopaussi koputtaa ovea, hän kirjoitti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

 – Toivon, ettei mikään aihe olisi meille yhteisessä keskustelussa tabu, Janina perustelee avoimuuttaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 – Neljännes naisista saa vaihdevuosista niin vakavia oireita, että ne voivat vaikuttaa suoriutumiseen työssä. Jos menopaussista puhuttaisiin yhtä rennosti kuin raskaudesta, oireilevilla olisi taatusti helpompaa, Janina sanoo.

Hän korostaa, että vaihdevuodet eivät ole häpeä, vaan normaali osa elämää.

 – Asian peittely on turhaa. Avoimuus auttaa, Janina sanoo.

Hyvästi, turha tabu

Omalle työpaikalleen Janina Andersson toivoo rempseää puhetta menopaussista. Luultavasti tämä toive toteutuu, sillä hän kehuu työyhteisöään sydämelliseksi ja huumorintajuiseksi.

 – Hyvä työnantaja on sellainen, joka ymmärtää myös tämän vaiheen työntekijän elämässä. Olen työpaikalla avoimesti pyytänyt, että sanokaa minulle, jos käyttäydyn oudosti. En todellakaan loukkaannu, jos minulta kysytään, ovatko vaihdevuoteni menossa.

Janina uskoo, että aiheena menopaussi on ollut tabu siksi, että se yhdistetään kulttuurissamme vanhenemiseen, nuoruuden ja kauneuden rapistumiseen. Kukkeaa ulkomuotoa ja kykyä synnyttää on perinteisesti pidetty naisen vahvimpina valttikortteina  – kukapa siis tahtoisi tehdä numeroa niiden kaikkoamisesta?

 – On ajateltu, että menevyys ja vauhti ikään kuin loppuvat vaihdevuosiin. Se ei ole totta! Tunnen paljon upeita naisia, joiden elinvoima on vaihdevuosien jälkeen vain kasvanut, Janina sanoo.

 – Me vanhenemme, mutta niin vanhenevat miehetkin. Naisen elämä ja arvo eivät liity vain lasten tekemiseen. Vaihdevuodet eivät vaikuta osaamiseen, toimeliaisuuteen tai taitoihin.

Hiljalleen hiipivät oireet

Janina ei vielä ole kohdannut  vaihdevuosien klassisimpia oireita  – kuumia aaltoja ja mielialan vaihteluja. Hänen oireilunsa on toistaiseksi ollut enemmänkin keski-iän lempeää hajamielisyyttä.

 – Olen aina ollut hieman hössö, joten omassa persoonassani muutos ei ole ollut suurensuuri. Minun pitää tehdä itselleni muistilappuja kaikesta, Janina nauraa.

 – Tiedän kuitenkin sen, että vaihdevuosioireet alkavat pikkuhiljaa ja huomaamatta. Kuukautiseni ovat aina olleet kellontarkat, vaan enää ne eivät ole sitä. Uskon, että iso muutos odottaa aivan kulman takana.

Jos oireet tulevina vuosina jyrkästi pahenevat, Janina pitää kaikki hoitovaihtoehdot avoimina.

 – Synnytin aikanaan ilman kipulääkkeitä, enkä ole muutenkaan mikään lääkkeiden suurkuluttaja. Jos oireeni olisivat pahoja ja lääkäri suosittelisi hormonihoitoa, se kiinnostaisi kuitenkin kovasti. En ole mikään tiukkapipo.

 – Mieluummin turvautuisin hormonihoitoon kuin nukkuisin vuosia kehnosti.

Rohkeus syntyy hyväksynnästä

Janina toivoo apua tulevaan myös terveistä elämäntavoistaan, liikunnasta ja täysipainoisesta ravinnosta. Sekin saattaa auttaa, ettei hänen sukunsa naisilla ole tiettävästi ollut kovin rajua oireilua, ja Janina uskoo hormonaalisten asioiden olevan ainakin osittain perinnöllisiä.

Hän näkee muutoksen siinä, miten eri naissukupolvet suhtautuvat omaan kehoonsa ja sen muutoksiin. Janina ei muista mummonsa näistä juurikaan puhuneen, äiti jo sentään avasi asiaa hieman enemmän.

Janinan oma tavoite on normalisoida keskustelu.

Rohkeutensa hän uskoo kumpuavan kotikasvatuksestaan.

 – Ihminen saa uskallusta siitä, kun tietää, että lähi-ihmiset hyväksyvät hänet juuri sellaisena kuin hän on. Läheiseni ovat tukeneet minua aina, siksi uskallan olla oma itseni.

Samaa rentoa asennetta Janina on opettanut omille, nyt 25- ja 20-vuotiaille pojilleen.

 – Mokata saa ja tekevälle sattuu. Sitten mennään eteenpäin.

Sirunen

Menopaussi alkoi minulla jo heti 40 täytettyäni. Kovimmat oireet olivat vuosien 42 - 45 välillä. Nyt olen 47 vuotias, mutta esimerkiksi kuumia aaltoja on yhä satunnaisesti.
Joten siskot, vaihdevuodet voivat olla kestoltaan jopa 10 vuotta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla