Kodin Kuvalehti
Ostolakon jälkeen yksikään vaate ei ole unohtunut kaappiin, Essi sanoo. – Olen oppinut kunnioittamaan omistamiani vaatteita ja huoltanut niitä paremmin. Kuvat: Essi Koski-Harja
Ostolakon jälkeen yksikään vaate ei ole unohtunut kaappiin, Essi sanoo. – Olen oppinut kunnioittamaan omistamiani vaatteita ja huoltanut niitä paremmin. Kuvat: Essi Koski-Harja

Vuosi sitten Essi aloitti vaatteidenostolakon. Jos jotain teki mieli, hän kysyi itseltään: haluanko vai tarvitsenko? – Ei ole tarvinnut katua. Elämä selkiytyi ja asuntosäästötili kasvoi, Essi sanoo.

17 urheilupaitaa. 11 pitkähihaista paitaa. 9 mekkoa. 10 t-paitaa. 31 paria sukkia.

Kun Essi Koski-Harja, 24, muutti pienempään asuntoon, myös kaappitilaa jäi huomattavasti entistä vähemmän.

–  Silloin tuntui ensimmäistä kertaa, että vaatteita oli aivan liikaa omiin tarpeisiini. Olin ostellut asioita lähinnä mieliteon ja halvan hinnan perusteella.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Samoihin aikoihin Essi katsoi Netflixistä vaateteollisuuden vaietuista puolista kertovan The True Cost -dokumentin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Aloin ajatella, etten halua kannattaa pikamuotia ja firmoja, jotka eivät pidä huolta muun muassa työntekijöiden oloista.

Essi päätti: En osta yhtään vaatetta vuoden aikana. Katsotaan, mitä tapahtuu.

Päätös sai seurakseen toisen: Käytän kosmetiikkapurkin loppuun ja ostan vasta sitten uuden. Ennen ostopäätöstä mietin vielä, onko kyseistä tuotetta tarve ostaa ollenkaan.

Alkoi arki. Ostolakkoa oli edessä kaksitoista kuukautta.

Tarvitsenko kuudennen kesämekon?

– Vähensin vaatekaupoissa kiertelyä enkä selannut netissä vaatefirmojen sivuja, jotta ostolakko tuntuisi helpommalta.

Itse asiassa se tuntui yllättävän helpolta. ”En osta mitään” -päätös oli selkeä pitää. ”Ostan vähemmän kuin ennen” -päätös olisi tarjonnut mahdollisuuden huijata itseään. 

– Kokeilin vuoden aikana myös sitä, että jaoin vaatteeni kahteen osaan ja laitoin toisen osan varastoon. Kun parin kuukauden päästä vaihdoin osat, tuntui kuin olisin saanut vaatekaappiin uusia vaatteita.

Suurimmat haasteet Essi kohtasi kesällä.

– Minulla oli kyllä kesävaatteita, mutta kesä oli todella kuuma ja varsinaisia hellevaatteita oli vähän. Tuntui, että kaikilla muilla oli ihania värikkäitä hellemekkoja ja minäkin tarvitsisin sellaisen.

– Kun mietin asiaa tarkemmin, huomasin, että oikeasti vaatekaapissani oli jo viisi mekkoa, tosin mustavalkoisia.

INCI – eli siis mikä?

Kosmetiikan vähentäminen ei ollut yhtä mutkaton prosessi kuin vaatteiden ostamisesta luopuminen.

Essi oli alkanut tukia kaapissaan olevien kosmetiikkapurkkien ainesosaluetteloa eli INCI-listaa.

– En ymmärtänyt listojen sisällöstä mitään. Koin, etten halua laittaa iholleni tuotteita, joiden sisältö on minulle vierasta.

– Aloin etsiä luonnonmukaisia tuotteita, joiden INCI-lista on mahdollisimman lyhyt ja helposti ymmärrettävä.

– Olen ymmärtänyt haluavani laittaa rahani mieluummin kokemuksiin kuin materiaaliin, Essi sanoo.
– Olen ymmärtänyt haluavani laittaa rahani mieluummin kokemuksiin kuin materiaaliin, Essi sanoo.

 

Tervetuloa, selkeämpi elämä

Kun vanha kosmetiikkatuote loppui, Essi kysyi itseltään:

Käytinkö tuotetta vain sen takia, että jossain mainoksessa sanottiin naisten tarvitsevan sitä?

Jos tarvitsen tuotetta oikeasti, pytynkö valmistamaan sen itse, kuten esimerkiksi deodorantin?

– Mitä enemmän kosmetiikkavarastoni vähenivät, sitä tyytyväisemmäksi tulin.

Elämä tuntui selkeämmältä.

– Löysin mahtavia suomalaisia luomukosmetiikkafirmoja. Heiltä olisin halunnut ostaa saman tien monta erilaista palasaippuaa loppuneen tilalle. Puntaroin kuitenkin eri tuotteiden välillä ja valitsin vain yhden, minulle parhaiten sopivan. 

Aikaisemmin Essistä oli ollut ihanaa ostella erilaisia kosmetiikkapurkkeja ulkonäön ja tuoksun perusteella.

Mitä saa heittää roskiin?

Essi luopui kokonaan muun muassa hiustenmuotoilutuotteista ja kynsilakoista. Hän vaihtoi nestemäiset saippuat ja sampoon palamuotoon.

– Olen yhdistänyt kasvojen pesun ja rasvauksen ostamalla öljynpuhdistuskakun.

– Päänvaivaa tuotti muutama kosmetiikkatuote, joita en oikeasti ollut käyttänyt vuosiin, kuten hiusvaha, kynsilakka ja hajuvedet. Puntaroin pitkään, mitä teen niille.

– Onnekseni ystäväni halusi osan tuotteista. Päätin myös, että laitan roskiin tuotteet, joita en oikeasti ollut käyttänyt vuoteen.

Seitsemän kosmetiikkatuotetta on sopivasti

Kerran kuukaudessa Essi keräsi kaiken omistamansa kosmetiikan lattialle ja otti valikoimasta kuvan.

– Tällä tavoin näin parhaiten, kuinka purkkimäärä väheni jatkuvasti. Tämä kannusti minua jatkamaan.

Essi kuvasi kosmetiikkansa 16.6. ja 14.8. vuonna 2018 sekä 22.1.2019.
Essi kuvasi kosmetiikkansa 16.6. ja 14.8. vuonna 2018 sekä 22.1.2019.

– Olen tullut siihen tulokseen, että pärjäisin seitsemällä kosmetiikkatuotteella ilman, että kokisin joutuvani luopumaan mistään tärkeästä: sampoopala, saippuapala, öljynpuhdistuskakku, deodorantti, hammastahna, ripsiväri ja vartalovoide, Essi sanoo.

– Minulla on vielä jäljellä muutama tuote, joita en enää osta niiden loppuessa: kasvojen kuorinta-aine, poskipuna, huulipuna ja puuteri. Nykyiset tuotteet taitavat kuitenkin kestää käytössäni vielä monta vuotta.

Tarvitsenko vai haluanko?

Vaatteidenostolakko ja kosmetiikan vähentäminen opettivat kyseenalaistamaan omia ostohaluja, Essi sanoo.

– Aikaisemmin en erottanut, onko minulla tarve vai vain halu ostamiseen. Olen ruvennut kyseenalaistamaan omia ostotottumuksiani ja pyrkinyt muokkaamaan niitä.

– Olen oppinut kunnioittamaan omistamiani vaatteita ja huoltanut vaatteitani paremmin. Olen oppinut, että pienemmällä tavaramäärällä elämä on mielekkäämpää. Olen ymmärtänyt myös haluavani laittaa rahani mieluummin kokemuksiin kuin materiaaliin.

Essi päätti vuoden ostolakkonsa maaliskuussa. Hän ei sortunut kertaakaan.

– Kun tavoite oli saavutettu, mietin, palkitsenko itseni uudella vaatteella. Selailinkin netissä ihania neuleita ja paitoja. Tulin kuitenkin siihen tulokseen, että omistan vieläkin liikaa vaatteita.

Vessapaperia ja hammatahnaa

Essi ei ole laskenut, kuinka paljon säästi rahaa ostolakollaan. Hän siirsi säästyneet rahat asuntosäästötililleen.

– Jokainen voi laskea säästön omalla kohdallaan, kun laskee, kuinka paljon käyttää vuodessa vaatteisiin ja kosmetiikkaan.

Ostolakko ei päättynyt, kun vuosi tuli täyteen. Se laajeni.

Essi on päättänyt ryhtyä kaikkien tavaroiden ostolakkoon. Sen ulkopuolelle rajataan vain ruoka, palvelut ja välttämättömimmät päivittäistavarat.

– Kirjoitimme poikaystäväni kanssa listan asioista, joita voimme ostaa vuoden aikana: auton huoltoon liittyvät osat, hammasharja, vessapaperi... Pyrimme tekemään vastuullisia ostopäätöksiä tulevaisuudessa.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Jonna S

Hieno juttu! Olipa kiinnostavaa lukea tästä. Itse oon samaa puhdistusta just tekemässä ja on ollu kyl vapauttavaa huomata, miten vähällä tavaralla (vaatteet, astiat, kosmetiikka ja kaiken maailman sisustuskrääsä mukaan lukien) elämä on hyvää tai parempaakin kuin ennen. Rahaa säästyy, kun uuttakaan krääsää ei tee edes mieli ostaa, ja ennen kaikkea mieli lepää.

Darwin hoitaa loput

Ettei vaan olis fluoriton ”luonnon” hammastahna. Siinä on kiva ihmetellä miksi eläkeiässä ei enää omia hampaita ole ollenkaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla