Kuvat
Tom Hollow
Ada Hiltunen asui ja työskenteli kolme kuukautta Uudessa-Seelannissa.
Ada Hiltunen asui ja työskenteli kolme kuukautta Uudessa-Seelannissa.

Mormoniperheessä kasvanut Ada Hiltunen sanoo, ettei enää mieti vaatekaupassa, onko asu liian paljastava. Hän on yksi uuden Au pairit -kauden tähdistä. 

Kotibileitä. Tinder-treffejä. Vodkashotteja.

Espoolaiselle Ada Hiltuselle au pair -elämä oli paljon muutakin kuin lastenhoitoa.

Vielä vuosi sitten Adalla oli kova hinku ulkomaille. Hän oli valmistunut kosmetologiksi ja halusi viettää välivuoden – mieluiten töissä Suomen rajojen ulkopuolella.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kesälomansa aikana hän huomasi, että Yle hakee uusia au paireja ohjelmaansa. Siinä kuvataan lastenhoitajien elämää kolme kuukautta vieraassa maassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ada pääsi uudelle kaudelle. Kohteena oli Uusi-Seelanti ja työpaikkana täysin vieras lapsiperhe.

– Yksi toiveistani oli, että näkisin, miten muissa perheissä eletään. Mannin perhe oli kuin minulle tehty, vaikka alku olikin vaikeaa. Tein myös paljon töitä. Minulla oli yksi vapaapäivä viikossa, kun muilla au paireilla oli yleensä koko viikonloppu vapaata.

20-vuotias Ada on asunut koko elämänsä kolmen sisarensa ja vanhempiensa kanssa. Perheen muut jäsenet kuuluvat mormonikirkkoon.

Hän itse jätti mormonikirkon pari vuotta sitten, sillä koki jääneensä paitsi joistakin tavallisten nuorten asioista. Hän myöntää, että tuskin olisi lähtenyt mukaan au pair -ohjelmaan, jos kävisi kirkossa edelleen aktiivisesti.

– Olen epäaktiivinen kirkon jäsen, sillä haluan kokea muitakin asioita. Olen miettinyt paljon, uskonko mormonismiin oikeasti vai onko minut vain kasvatettu uskomaan.

Mormonikirkon säännöt ovat tiukat: muun muassa tupakointi, alkoholin juominen, paljastava vaatetus ja kiroilu ovat kiellettyjä, hän listaa.

– Alkoholia aloin käyttää vasta, kun täytin 18 vuotta. Samaan aikaan vaatetukseni muuttui. Enää en mieti, voinko ostaa vaatteen tai onko se liian paljastava. Jos tykkään vaatteesta, hankin sen, Ada kertoo.

– En yleensä vedä lainkaan shotteja, ja Uudessa-Seelannissa kokeilin niitä ensimmäistä kertaa. Opettelin juomaan myös vodkaa, sillä yleensä juon siideriä Suomessa.

”Todellisia herrasmiehiä”

Seurustelun Ada sanoo aloittaneensa jo silloin, kun hän vielä kävi kirkossa.

Au pairit Uudessa Seelannissa -ohjelmassa yksi hänen suosikkilauseistansa on ”Tinder tulille”.

Muutamassa jaksossa nähdään, kuinka Ada selailee deittisovellusta ja käy treffeillä paikallisten miesten kanssa. Kotibileissä ja yökerhoissakin lastenhoitaja ehtii seikkailla.

– Olen katsonut kaikki jaksot pari kertaa ja jokaisella kerralla on ollut sokki nähdä itseni televisiossa. Olenko oikeasti tuossa?

Hänen mukaansa tv-ohjelmassa ei näy kuitenkaan mitään, mitä hän häpeäisi tai haluaisi tehdä toisin.

Hän sanoo, ettei tehnyt kuvauksissa mitään, mikä järkyttäisi tai pahoittaisi hänen vanhempiensakaan mieltä.

– Kävin ulkona kolmen uusiseelantilaisen miehen kanssa, ja kaikki he näkyvät ohjelmassa. He olivat todellisia herrasmiehiä, joista ei ole mitään moitittavaa. Yhden kanssa minulla oli juttua pidempään, noin kuukauden verran. En ollut jäämässä Uuteen-Seelantiin, joten halusin päättää sen suhteen hieman aiemmin kuin lähdin Suomeen.

Uuteen-Seelantiin matkanneiden au pairien joukossa oli myös Jussi, joka herätti Adassa alkuun erityisiä tunteita.

– Olin kiinnostunut Jussista, mutta en ollut missään vaiheessa ihastunut häneen, eikä välillämme ollut mitään suurempaa. Olemme niin erilaisia, ettei meistä olisi tullutkaan mitään. Olemme nyt kavereita ja pidämme edelleen yhteyttä.

Parhaiten Ada sanoo viihtyneensä Janen ja Emelin seurassa. Jane on tuttu Au pairit Miamissa -kaudelta ja Emel on ollut aiemmin au pairina muuta kautta.

”En halua tuhlata parikymppisiäni koulussa”

Au pairiksi hän halusi myös käytännön syyn vuoksi: että pääsisi puhumaan englantia enemmän. Aiemmin hän on matkustellut Euroopassa niin vanhempiensa kanssa kuin ilman heitä.

Ada on perheensä vanhin lapsi; hän sanoo hoitaneensa sisaruksiaan, mutta muita kotitöitä hän ei ole koskaan aiemmin tehnyt.   

Aucklandilaisessa perheessä hän sanoo viihtyneensä hyvin eikä edes miettinyt perheen vaihtamista. Hän hoiti Tobya, 1, ja Tenziniä, 4, kun vanhemmat olivat töissä. Perheen äiti, Brooke, työskenteli omassa kampaamossaan talon yläkerrassa.

– Vasta kauden lopussa minulle tuli iso koti-ikävä, mutta sekin meni ohi, Ada mainitsee.

– Puolitoistavuotias Toby itki lähes koko ajan. Muutaman kerran äiti tuli huolestuneena alas katsomaan, kun vauva huusi niin kovaa.

Ada antaa vinkin au pairin työstä haaveleville: Jos ei oikeasti tykkää lapsista, ei kannata lähteä au pairiksi. Myös englantia pitää hänen mielestään osata jonkin verran, vaikkakin au pairina olo myös kehittää kielitaitoa.

Enää Ada ei haaveile samalla tavalla ulkomaille lähtemisestä kuin ennen au pair -keikkaansa. Uuteen-Seelantiinkaan ei ole pakko päästä uudestaan.

– Kotiin tulin kokemusta rikkaampana.  Tajusin au pair -kokemuksen jälkeen, kuinka hyvä maa Suomi on, ja kaikki asiat täällä ovat todella hyvin. Voisin muuttaa Espanjaan, mutta oman perheeni haluan kasvattaa Suomessa. Oli myös yllättävän rankkaa puhua koko ajan englantia. Parikin viikkoa saattoi mennä niin, etten puhunut suomea ollenkaan – paitsi nettipuheluissa, mutta se ei ole sama asia.

Ada asuu nyt perheensä kanssa Espoossa, mutta suunnittelee yhteen muuttoa parhaan ystävänsä kanssa lähikuukausina. Au pair -elämä kasvatti ennen kaikkea hänen sisukkuuttaan.

– En hakenut tänä vuonna kouluun, sillä en halua tuhlata parikymppisiäni koulun penkillä. Haluan tehdä rahaa ja matkustella vapaasti. Minusta tuli Uudessa-Seelannissa paljon rohkeampi ja avoimempi. Mutta edelleenkään en tykkää puhua syvistä asioista ja vältän konflikteja.

Au pairit Uudessa-Seelannissa alkaa keskiviikkona 20. toukokuuta Yle Areenassa ja TV2:lla.

Tuikku86

Tämä aupairit sarja on tosi kiva, kaikki jaksot ja kaudet katsottu. Ja varsinkin tällä kaudella tuntuu, että järkikin on päässä mukana. Todella mukavan tuntuinen tyttö tuo Ada ja on mukava nähdä, että vaikka kasvatus ja perusta on uskonnollinen, ovat vanhemmat antaneet luvan myös mennä vasta virtaan omia polkuja ja ovat tukeneet päätöstä, eivätkä hylänneet. Adalle paljon tsemppiä tulevaan ja aurinkoista kevättä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla