Esa Saarinen, 65, oli keskitason koululainen, mutta väitteli tohtoriksi jo 24-vuotiaana. Filosofin elämän kivijalat ovat Pipsa-vaimo ja identtiset kaksospojat.

1 elämäni nainen

Puolisoni Pipsa on minulle Kuningatar, yksi ja ainut. Olemme olleet yhdessä 35 vuotta. Toivon, että kuolen ennen häntä ja voin sanoa kuolinvuoteella vielä kerran: Rakastan sinua, Pipsa.

Pitkä parisuhde edellyttää syvää kunnioitusta toista kohtaan ja halua onnistua yhdessä. On kyettävä elämään niin, ettei jää kiinni arjen ärsytyksiin tai houkutuksiin ja varsinkaan omaan itsekkyyteensä. Oikean ja väärän pitää olla kirkkaana mielessä. Aviollinen uskollisuus on oma valintani.

Vaikka olen halunnut olla ykkönen siinä mitä teen, Pipsa ei rakastunut tähteen. Hän halusi miehekseen ihmisen. Pipsan kautta olen oppinut, että kiinnostavampaa kuin olla tähti on olla toisille avaruus. Pipsa on henkisen kasvuni lähde ja ankkuri.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2 poikaa

Suurin ihme elämässäni ovat kaksospoikani. Lapset mullistavat arjen aina, mutta kaksoset ovat ihme korkeammassa potenssissa. He ovat antaneet elämälleni syvemmän sisällön.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pojat täyttivät juuri 30. He ovat identtiset, mutta omat persoonansa, ja keskustelumme ovat vailla vertaa. Monet poikien kaverit ovat oppilaitani Aalto-yliopistossa. Yli sukupolvien ulottuva dialogi on kytkös yli oman ohikiitävän aikamme.

340 000 Youtube-latausta

Olen onnellinen ja ylpeä siitä, että Aalto-yliopiston luentojani on katsottu videopalvelu YouTubessa yli 340 000 kertaa. Luentoni eivät opeta jotakin oppisisältöä, vaan pyrkivät luomaan inspiroivan ympäristön osallistujan omalle ajattelulle. Ideana on, että luentojen kautta osallistuja itse oivaltaa, mitä tarkkaan ottaen ajattelee jostakin itselleen tärkeästä asiasta. On palkitsevaa nähdä, miten paljon ihmiset kokevat saaneensa luennoista itselleen vahvistusta.

51 Pafos-seminaaria

Vuonna 1995 pidin ensimmäisen viikon mittaisen seminaarin monitaustaiselle ryhmälle Kyproksella Pafoksen pikkukaupungissa. En arvannut, että tästä työmuodosta tulisi elämäntyöni kulmakivi.

Pafos-seminaari on muovannut koko tyyliäni filosofina. Se on elävän ajattelun ympäristö, jossa inhimillisyys elää ajattelun kautta. Elämäntyöni kaksi pääteemaa, rakkaudellisuus ja reflektiivisyys eli pyrkimys tarkastella tietoisesti omaa toimintaansa saavat siellä tilaisuuden soida puhtaammin kuin missään muualla. Pafoksella koen vahvimmin, että toteutan filosofian antiikkista lupausta paremmasta elämästä paremman ajattelun kautta.

91 vuotta

Rakas äitini, 91, elää innostuneena ja juurevana lapsuudenkodissani Hyvinkäällä. Talo, jonka isoisäni ja isoisoisäni yhdessä rakensivat, on myös äidin lapsuudenkoti.

Äidin olemus ja elämänasenne ovat suvullemme kaiken ankkuri. Hänen ehtymätön rakkaudellisuutensa on voima, joka kantaa meitä kaikkia.

Olen muutenkin innostunut äideistä. Toki isyyskin on hienoa, mutta äitiys on syvyydessään ja metafyysisyydessään vielä enemmän. Opiskelijat tuovat silloin tällöin vieraita luennolleni, usein juuri äitejä. Kun olen ovella vastassa, on upeaa kuulla jonkun opiskelijan sanovan: ”Esa, saanko esitellä, tässä on äitini.”

20 000 kirjaa

Rakastan kirjoja, minulla on niitä joka paikassa. Filosofiaa, kaunokirjallisuutta, runoutta, ihmistieteitä ja elämäkertoja, joista vain osan olen lukenut kokonaan. Uskon kirjoihin, niiden pelkkä läsnäolo puhuttelee. Kirjasto on liian pieni, jos sen edes suunnilleen tuntee.

47 vuotta filosofina

Aloitin opinnot vuonna 1972 ja väittelin filosofian tohtoriksi 24-vuotiaana vuonna 1977. Se oli hämmästyttävää, sillä en ollut lukiossa mikään suurlupaus. Onneksi tutustuin inspiroiviin ihmisiin, koska sitten kaikki alkoi yhtäkkiä onnistua.

Olennaisinta on löytää paikat ja asiat, jotka haastavat henkiseen kasvuun. Yli-opisto on ollut minulle sellainen, yksityis-elämässä rakkaus Pipsaan. Älyn kehitys on yksi asia, mutta lopulta kaikki punnitaan eletyssä elämässä. Meidän tulee ennen kaikkea kehittyä ihmisinä ja kyvyssämme välittää toinen toisistamme.

Tämä on ET-lehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fi:ssä. Lisää ET:n juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/et.

Esa Saarinen

  • Syntynyt: 1953 Hyvinkäällä. Asuu Helsingissä.
  • Perhe: Puoliso Pipsa Pallasvesa, pojat Jerome ja Oliver.
  • Työ: Filosofi, yritysvalmentaja ja kirjailija. Soveltavan filosofian ja luovan ongelmanratkaisun professori Aalto-yliopistossa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla