Erja Häkkinen, 58, on viettänyt jo kolme viikkoa eristyksissä Ranskan-huvilallaan. 

Uusimaa eristettiin viikonloppuna muusta Suomesta koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Kun suomalaiset vasta totuttelevat rajoitettuun liikkumiseen, ollaan monissa muissa maissa eletty samassa tilanteessa jo tovi. 

Erja Häkkinen, 58, on ollut kolme viikkoa eristyksissä Etelä-Ranskassa sijaitsevalla huvilallaan. 

– Monaco on periaatteessa kokonaan kiinni. Siellä on auki yksi tavaratalo ja yksi apteekki. Baarit, ravintolat, koulut ja kaikki mahdollinen on suljettu, Erja kertoo Me Naisille puhelimitse. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Myös Monacon rajat on suljettu ulkopuolisilta. Erja kertoo, että maan asukkaille lähetettiin kulkuluvat, joita on kannettava mukana ja jotka tarkistetaan rajoilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Monacossa reagoitiin heti alkuun hyvin jyrkästi koronatilanteeseen ja päätettiin, että kaikki pitää sulkea. Monaco on niin pieni paikka, että se asettaa jo omat vaatimuksensa

Myös Ranskassa jokaisen kaupungin rajoilla on sotilaita ja poliiseja valvomassa ihmisten liikkumista 

– Ulkonaliikkumiskielto astuu voimaan joka ilta kello 18. Sen jälkeen kotoa poistuminen on kielletty sakon uhalla, Erja sanoo. 

Erja lähti Monacon-kodistaan saman tien, kun pienen valtion koulut suljettiin runsas kolme viikkoa sitten. Hänen huvilansa Villa Anika sijaitsee Ranskan puolella, vartin päässä Monte Carlosta. Glorian haastattelussa Erja on kertonut hankkineensa huvilan avioeron jälkeen. Villa on Erjalle rakas paikka: siellä on iso puutarha ja sauna, josta pääsee pulahtamaan lämmitettyyn altaaseen.

– Täällä saan olla omissa oloissani ja pois ihmisten ilmoilta. Naapureita on lähellä, mutta en ole nähnyt yhtäkään heistä koko tänän aikana, sillä kaikilla on aidatut, omat tontit.

Erja käy kerran viikossa nopealla kauppareissulla. Nyt kaupan hyllyt ovat Ranskassa jo täynnä, mutta kolme viikkoa sitten oli toisin. 

– Ensimmäisellä viikolla tunnelma oli painostava. Menin tekemään viikon ostokset kauppaan, ja hyllyt olivat aivan tyhjät. Se oli pysäyttävä hetki. 

Erja kertoo, että pikkukauppaan päästetään vain kaksi ihmistä yhtä aikaa. Puolentoista metrin välein on merkitty viivat, joiden kohdalla saa seistä, jotta ihmiset eivät ole kosketuksissa toisiinsa. 

– Silloin aluksi tunnelma oli aika synkkä, suorastaan pelottava. Näki, etteivät ihmiset oikein tienneet, miten tilanteeseen pitäisi suhtautua. Nyt täällä ollaan jo totuttu ja kaikki käy rutiinilla. 

Erja on pitänyt yhteyttä Monacossa asuviin ystävinsä puhelimitse ja saanut ripotellen tietoa maan koronatilanteesta. 

– Monaco ei oikeastaan uutisoi aiheesta. Ystäväni sanoi, että epidemia on siellä varmasti levittynyt laajemmalle, kuin mitä koskaan osattiin kuvitella. 

Yllätysvierailijat portin takana

Erja kertoo, että saa aikansa hyvin kulumaan huvilallaan. Puutarhassa riittää puuhasteltavaa, ja kodissa järjesteltävää. 

– Ei ole vielä tullut tylsää. Minulla on iso piha ja oma kasvimaa. Liikkumaan pääsen uima-altaassa. Olen järjestellyt kaappeja, luen ja katson Netflixiä iltaisin. 

F1-kuljettaja Mika Häkkisen puolisona aikanaan tunnetuksi tullut Erja on kertonut asuvansa Monacossa vain lastensa vuoksi. Koulujen mentyä kiinni 14-vuotias Aina-tytär jäi isänsä luokse. Äiti ja tytär pitävät yhteyttä muun muassa videopuheluiden avulla. 

– Muutama päivä sitten yllätyin, kun joku soitti ovikelloa portilla. Ihmettelin, että kuka sieltä voi tulla, kun on ilmoitettu, että ei saisi liikkua ulkona, Erja kertoo.

– Ainahan sieltä tuli isänsä kanssa yllätysvierailulle, hakemaan tavaroita. Istuimme hetken aikaa yhdessä ja kävimme asioita läpi. Oli kiva nähdä, että Aina oli oikein energnen ja iloinen. Hän kertoi, että koulu sujuu etäopiskeluna jo rutiinilla. Täällä on väläytelty, että etäopiskelua saattaa kestää ainakin syksyyn asti. 

Erjan ja Mikan Hugo-poika, 19, on parhaillaan Suomessa armeijassa. 

– Hän kävi lomilla ja joutui hetkeksi karanteeniin tätinsä luokse, ennen kuin pääsi takaisin varuskuntaan. Puhelimessa hän on kertonut, että voi hyvin ja armeijassa pidetään tiukasti kiinni turvaohjeista ja säännöistä.

Täysin yksin Erja ei ole huvilalleen eristäytynyt. Seuraa hänelle pitää Ranskaan hiljattain muuttanut kummipoika.

– Hän on ammatiltaan keittiömestari ja etsii täältä töitä. Olemme täällä turvassa ja voimme hyvin. On kivaa, että on seuraa. Meillä on sama huumorintaju ja kokkailemme paljon yhdessä. 

Töitä Erja ei ole huvilallaan juurikaan tehnyt. Hän ryhtyi viime vuonna osakkaaksi suomalaiseen kauneusalan yritykseen, joka tuo maahan italialaisen Diego Dalla Palman, RVB Skin Labin ja Milanon sekä Professionalin tuotteita. 

– Tiistaina olisi ollut lento Suomeen ja viikko buukattu täyteen asiakaskäyntejä ja tilaisuuksia. Tämä on rankka tilanne kaikille, varsinkin yrittäjille. Asiakkainamme on kauneushoitoloita, ja tiedän, että niissä on kova huoli huomisesta, kun asiakkaan peruvat käyntejään.

– Nyt on tärkeää kommunikoida, luoda yhteishenkeä  ja pitää yllä positiivista asennetta. Kyllä tästä vielä ponnistetaan sitten, kun asiat selkeytyvät. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla