Kuvat
Joonas Salo / Sanoma-arkisto
Erika Vikman kehottaa unelmoimaan isosti.
Erika Vikman kehottaa unelmoimaan isosti.

Erika Vikman vastaa Me Naisten juttusarjassa lukijoiden lähettämiin kysymyksiin – kuten siihen, onko hän onnellinen juuri nyt.

Matkusteletko paljon?

Lapsena en matkustellut juurikaan, nykyään kyllä aika paljon. Mielestäni on tärkeää avartaa maailmankuvaansa. Hyötykäytän matkat yleensä niin, että buukkaan reissulle valo- tai videokuvaajan ja teen duunia siellä samalla. Matkakohteista tuorein suosikkini on Las Vegas − ei se pahin turistirysäalue, vaan kaupunkia ympäröivä autiomaa ja vanha Vegas.

Mihin ihastuit puolisossasi Dannyssä, ja mitä hän on sinulle opettanut?

Varmaankin siihen, että hän on pingottamatta tai yrittämättä oma itsensä. Hän tiedostaa paikkansa maailmassa. Ja totta kai ihastuin Dannyn ystävällisyyteen, hän kohtelee ihmisiä hienosti ilman diivailua. Ja onhan hän myös hyvä esimerkki artistista, joka on pärjännyt vuosikymmenestä toiseen. Se jo itsessään on inspiroivaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Käytätkö paljon aikaa sosiaalisessa mediassa?

Laulajantyöni puolesta some on tärkeä väylä, mutta varmasti voisin käyttää siellä vähemmänkin aikaa.  Sovelluksista tärkein on Instagram, siellä on tosi inspiroivia tyyppejä. Pitää kuitenkin ymmärtää, että somejulkisuus on vain illuusio, eikä itseään saa liikaa verrata muihin. Arvostan ihmisten kohtaamista ilman puhelimia.

Milloin sinulla on lähtenyt niin sanotusti sokka irti?

Olen kyllä altis sokka irti -meininkiin. Onneksi se tapahtuu aina turvallisten ihmisten ympäröimänä. Viimeksi sokka lähti irti Valkeakosken musikaalin ensi-iltabileissä. Halutessani osaan kyllä bilettää. Pitää vain varmistaa, että ympäristö on siihen turvallinen.

Mikä harmittaa useimmin?

Eläinten kaltoinkohtelu ahdistaa, olen eläinrakas ja herkillä eläimiin liittyvissä asioissa. Esimerkiksi villieläinten salametsästys saa minut erittäin surulliseksi. Toinen ärsyttävä asia on ahdasmielisyys erilaisuutta kohtaan. Mielestäni jokaisella on oikeus olla, mikä on. En siedä ahdasmielisyyttä.

Osallistuit viime vuonna vegaanihaasteeseen. Oletko nyt vegaani?

Olen kasvissyöjä. Lakkasin kymmenen vuotta sitten syömästä punaista lihaa ja lintuja. En siis ole vegaani, mutta olen selkeästi karsinut eläintuotteita ruokalistaltani. Tein niin eettisistä syistä, ja tulen hyvin toimeen ilman lihaa. Nykynuoret ovat valveutuneita syömisen suhteen. Luulen, että maailma menee tässä asiassa hyvään suuntaan.

Mitä teet kauneutesi eteen?

En ole mikään kauneushifistelijä. Esiintyjänä joudun laittamaan pakkelia usein, joten meikit täytyy muistaa poistaa hyvin ja laittaa naamarasvaa aamuin illoin. Ja juoda paljon vettä! On klisee ja faktakin, että kauneus tulee sisäisestä hyvinvoinnista. Kun voin henkisesti hyvin, näytän myös kauniimmalta. Ei se kauneus silti itsestään tule, vähän joutuu laittautumaankin.

Kuka olisi unelmien duettoparisi?

Jos saisin valita maailmasta kenet tahansa, ottaisin Lady Gagan. Hänellä on hyvät arvot, mieletön asenne ja rohkeus olla omanlaisensa.

Miltä tuntuu, kun sinua kutsutaan Armi Aavikon näköiseksi?

Armi oli kaunis nainen, joten onhan se kohteliaisuus. Tulee myös olo, että ihmiset haluavat välttämättä löytää yhtäläisyyksiä välillemme. Uskon, että väite on enemmän tätä ihmisten halua kuin todellista yhdennäköisyyttä. Jokainen ajatelkoon, mitä tahtoo.

Onko sinulla mottoa?

Englanniksi mottoni on better to live as a tiger than as a sheep. Se muistuttaa, että elämä on lyhyt, joten ole rohkea ja tartu asioihin. Elämänasenteeni on mennä mieluummin täysillä päin puuta kuin ei mennä ollenkaan. Omiin unelmiin pitää uskoa, olivat ne miten isoja tahansa.

Haluatko lapsia?

Haluan lapsia jossain vaiheessa, mutta nyt asia ei ole ajankohtainen eikä mielessäni juurikaan. En ota tästä paineita, lapsia tulee, jos on tullakseen.

Mikä on ollut elämäsi vaikein paikka?

Lukioiässä kokemani uupumus oli vaikeaa aikaa, toisaalta se oli myös opettava kokemus. Toivuin, mutta se otti aikansa.

Oletko onnellinen juuri nyt?

Kyllä olen. Olen melankolisuuteen taipuvainen ihminen, mutta kesä, hyvä työyhteisö ja musiikki pitävät minut nyt onnellisena. Olen tunteikas enkä mitenkään tasaisesti onnellinen. On hyvä olla välillä surullinen, jotta osaa iloita onnellisista hetkistä.

Erika Vikman

26-vuotias laulaja ja esiintyjä. Asuu Kirkkonummella Dannyn eli Ilkka Lipsasen kanssa. Vuoden 2016 tangokuningatar. Esiintyy Valkeakosken kesäteatterin Danny-musikaalissa.

oma tyyli

Entinen punapää, Dannyn tavattuaan hiustyyli on muuttunut samanlaiseksi kuin Armilla väriä, otsatukkaa, kiharoita ja pituutta myöten. Kovin samanlainen maku molemmilla daameilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla