- Olen semijulkkis, arvioi Ellen Jokikunnas Me Naisille vuonna 2003.

Tumma tukka on paksua kuin hevosenharjas, silmät viekkaasti vinossa ja iho paahtuneen pähkinän värinen. Ystävänsä sanoin ”light-etnoksi” kuvailtu Ellen Jokikunnas on vierasmaalaisesta olemuksestaan huolimatta ehta hämäläinen, varttunut Turengissa lähellä Hämeenlinnaa. Lapsuudenkotiaan Ellen kuvailee paikaksi korpikuusen kannon alla, suojassa keskellä metsää. Pikkukylä oli idyllinen kasvuympäristö Jokikunnasten nelilapsiselle perheelle, mutta Ellen on mielinyt maailmalle jo pienestä.

– Vanhempani perustivat perheen nuorina. He molemmat ovat alle viisikymppisiä, mutta viettävät pian 30-vuotishääpäiväänsä. Minun iässäni äidillä oli jo kolme lasta, nyt 26-vuotias Ellen kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Joskus pysähdyn miettimään, miten erilaiset elämät meillä onkaan. Kyllä minäkin perheen tahdon, mutta sen ehtii myöhemmin, ehtiihän?

Aikaisin töihin

Ellen on kuitenkin ehtinyt läkähdyttävän paljon. Ensimmäisen palkkansa hän sai yhdeksänvuotiaan ryhdyttyään lapsenhoitajaksi tutulle yksinhuoltajaäidille. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kouluaamuina hän heräsi siivoamaan ennen tunneille menoa. Pestessään oksennuksia pubin vessoista, hän laski jäljellä olevia aamuja siihen, kun rahat riittäisivät uusiin muotifarkkuihin. Ellen on ohjannut ilmaisutaitokerhoa, tehnyt ravintolatöitä, myynyt vaatteita, työskennellyt vanhainkodissa, puutarhalla, rakennustyömaalla ja pyörittänyt matkapuhelinputiikkia. Hän on esiintynyt risteilyemäntänä, juontajana ja taikurina.

Norsunmuistin ansiosta koulunkäynti sujui helposti. Kunhan tunneilla kuunteli, ei kokeisiin tarvinnut päntätä. Ellen oli hyvä, mutta laiska koululainen. Lukion toiselta luokalta hän lähti viettämään välivuotta Sveitsiin.

– Meillä ei rahalla mässäilty. Vanhemmat opiskelivat samalla, kun kasvattivat perhettä. Jos tahtoi ulkomaille, oli itse keksittävä konstit sinne pääsemiseksi. Sunnuntain Hesarista sain idean au pair -vuodesta, ja parin puhelun jälkeen olin jo Sveitsin Luganossa hoitamassa suomalais-sveitsiläisen lapsiperheen taloutta.

Luganosta oli vain kivenheitto Italiaan, ja Ellen päätti töidensä ohessa opetella uuden kielen. Viikon ainoan vapaapäivänsä hän käytti italianopiskeluun paikallisessa kaupallisessa lukiossa. Kielitaidosta oli myöhemmin hyötyä Ellenin tutustuessa suomalaiseen kilpaurheilijaan, joka ajoi F1-venettä italialaistallissa. Porukkaan etsittiin näyttävää pr-naista, ja pesti oli kuin Ellenille tehty.

– Lähdin vuodeksi tallin yleismies jantuseksi. Työhöni kuului emännöidä sponsoreita ja lehtivieraita, hoitaa tiedotusta ja auttaa vähän kaikessa. Milloin liimailin tarroja veneiden kylkiin, milloin heiluin pastakauhan varressa. Italiaa opin niin, että puhun sitä nykyään paremmin kuin englantia, Ellen kertoo.

Vitsistä missikisoihin

Vedonlyönnistä alkaneesta vitsistä tuli totta, kun silloinen poikaystävä ilmoitti Ellenin Miss Suomi -kisaan. Kohta jo oltiin finalistien kuvauksissa Tunisiassa ja matkalla julkisuuteen.

– Siellä oivalsin, ettei minussa ollut tarpeeksi prinsessa-ainesta missiksi. Kun muilla oli matkalaukullinen hepeniä, minulla oli repussa yhdet vaihtovaatteet ja ruskea kulmakynä, Ellen muistelee.

Missikisat olivat kuitenkin arvokas kokemus Ellenin tiellä kohti nykyistä uraa juontajana, edustajana, emäntänä ja tv-kasvona.

– Esiintyjätöihin pääseminen on ristiriitaista. Töitä ei saa, jos ei ole tunnettu, mutta kuinka tulla tunnetuksi, jos ei pääse edes näyttämään taitojaan? Itseäni en pidä kuuluisuutena, olen jonkinmoinen neljäsosa- tai semijulkkis. Se on juuri sopivasti, jotta töitä riittää, Ellen määrittelee.

Semijulkisuus taitaa Ellenin kohdalla pian olla mennyttä, sillä televisioura saa jatkoa MTV3:n suursatsauksessa, Idols-viihdesarjassa.

Tätä ennen Ellen ehti emännöidä TV2:n Suuri kupla - sarjakuvavisailua, joka vetävännäköisen ja rennon juontajansa ansiosta kehittyi lastensarjasta koko perheen iltaohjelmaksi.

– Idols on loistava tilaisuus oppia tv-työstä monipuolisesti, juontajaparini Heikin (Paasonen) kanssa teemme vähän kaikkea. Olemme myös kilpailijoiden kannustajia ja tukijoita. Heitämme itsemmekin peliin, Ellen sanoo.

Heittäytyminen tarkoittaa muun muassa sitä, että sävelkorvaton Ellen pistetään hoilaamaan karaokea tai Heikki joutuu arvaamattaan laulamaan satapäisen yleisön edessä. He elävät mukana kilpailijoiden tunnekuohuissa, takahuoneissa on kyynelehditty niin ilosta kuin pettymyksestä. Idols-kisan voittaja, menestyksennälkäinen artistilupaus, valitaan tammikuussa. Jos kalenterissa on silloin tyhjää ja matkarahat kasassa, Ellen lähtee lomareissuun maailmalle.

– Menen sinne, mihin sormi kartalla osuu. Aikoinaan päätin, etten matkustaisi samaan maahan kahdesti, mutta Intia romutti periaatteeni. Siellä on monta maailmaa yhdessä eikä parin kuukauden reissukaan riittänyt.

Ellen on vaatimaton matkustaja, joka reissaa halvalla ja tulee toimeen vähällä. Sosiaalisen työn vastapainoksi hän nauttii yksin matkustamisesta, ja usein kirja on matkakavereista parhain. Lomat ovat hänelle erakoitumisen ja rauhoittumisen aikaa. 

Vastapainoa epäsäännölliselle ja nopeatempoiselle työelämälle löytyy myös Ellenin ihmissuhteista.

Tärkeät ihmiset pysyvät lähellä pitkään. Viime aikoina Ellen on nähty näyttelijä Sami Uotilan seurassa.

– Työssä nautin vapaudesta ja ennalta arvaamattomuudesta, mutta parisuhteessa ja ystävyydessä

olen kova sitoutumaan. Poikaystäväni eivät vaihdu samassa rytmissä urani kanssa, hän sanoo.

Sydämenasioissa Ellen taitaa sittenkin olla äitinsä tyttö.

Sisältö jatkuu mainoksen alla