- Olen parisuhdeihminen, sanoo Ellen Jokikunnas.

Lue myös, mitä Ellen kertoi elämästään vuonna 2003.

Ystävät ovat olleet Ellen Jokikunnaksen tärkein voima suurien elämänmuutosten keskellä. Heidän ansiostaan Ellen ei ole tuntenut olevansa yksin, vaikka hän kevään aikana saikin tottua emännöimään taloaan vaihteeksi itsekseen, kun parisuhde mediamies Jone Nikulan, 40, kanssa päättyi ja tämä muutti pois Ellenin luota.

Ellen ei ole sitä sorttia, joka jäisi murehtimaan ja märehtimään, mitä olisi pitänyt tehdä tosin. Hän pitää elämää sen verran ihmeellisenä, merkityksellisenä ja jännittävänä seikkailuna, että kaikki sen tapahtumat, niin ikävät kuin iloiset, ovat kokemisen arvoisia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Elämässäni on tapahtunut paljon pysäyttäviä asioita: olen menettänyt läheisiä, selvinnyt tsunamista, kokenut rakastumisia ja eroja. Kertaakaan en ole ajatellut, että tähän se maailma nyt kaatuu. Jokainen elämänmuutos on uudelleenarvioinnin paikka, ennemmin alku kuin loppu. Näen käännekohdat mieluummin sysäyksinä uuteen suuntaan kuin lannistavina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ellen on seurustellut vain muutamia kertoja mutta aina vuosia kestäneissä parisuhteissa. Suhde Jonen kanssa kesti kolme ja puoli vuotta. Ellenin ajatteluun kuuluu, että eronkin jälkeen eksät säilyvät ystävinä.

– Kun päästän toisen lähelleni, hänestä tulee minulle yhtä kuin perhe. Eikä perheestään voi erota. Minulle tärkeällä ihmisellä on aina paikka sydämessäni, vaikka tunteemme muuttuisivat tai aika veisi eri suuntiin. En osaa kuvitella, että olisin riidoissa entisten rakkaitteni kanssa.

Ellen kuvailee itseään parisuhdeihmiseksi. Silloinkaan, kun hän on ollut yksin, hän ei ole mieltänyt itseään sinkuksi.

– Tiedän, että julkisuudessa minusta on muodostunut räväkkä ja flirttaileva kuva. Toinen puoleni on kuitenkin ujo, ja ihmissuhteissa olen arka ja sitoutuva. Pidän vastenmielisenä ajatusta villistä sinkkuelämästä, se ei ole koskaan ollut minun tapani elää.

Romanssi Joneen näkyi mediassa ahkerammin kuin Ellenin aiemmat parisuhteet. Hän sanoo huomanneensa, että ”kaksi apinaa on kiinnostavampi kuin yksi”.

– Mutta en syytä ulkopuolisia siitä, mitä tapahtui. En tee sitä muissakaan asioissa. Kyllä ohjat ovat omissa käsissämme. Jokainen itse luo oman tarinansa ja määrää sen, millaisina ihmisinä jatkamme vastoinkäymisistä eteenpäin.

Ellen sanoo pärjänneensä julkisuuden kanssa isoäitinsä neuvoilla. Ne hän oppi vuosia sitten, kun otsikoissa väitettiin Ellenin pyörittävän kolmea miessuhdetta. Tosiasiassa hän istui vuorokaudet kotona saattohoitamassa isoäitiään.

– Mummo nauroi, että millä ajalla oikein pyöritin mieskolmikkoa, kun olin jatkuvasti antamassa hänelle lääkepistoksia, pesemässä ja ruokkimassa. Hän vannotti, etten koskaan antaisi juorujen vaikuttaa ajatuksiini ja että muistaisin suhtautua niihin huumorilla. Aina se ei ole ollut helppoa, mutta olen onnistunut pitämään pääni kylmänä.

Aikuistuminen saa odottaa

Ellen nousi julkisuuteen Miss Suomi -kilpailuista 12 vuotta sitten. Voittoa ei tullut, ei perintö­prinsessan kruunuakaan, mutta näkyvyys avasi ovia juontajan uralle, jota Ellen oli siihen asti käynnistellyt vasta pienimuotoisesti. Vaikka moni ex-missi vähättelee taustaansa, Ellen ei kadu hetkeäkään.

– Missikisa muutti kuviot kokonaan. Pääsin töihin Spede-yhtiöihin ja olen siitä asti saanut tehdä juontajan töitä. Missimaailmaa ei voi dissata, minulle siitä seurasi paljon hyvää. Samalla olen tyytyväinen, ettei minua muisteta vain missi-Elleninä. Silloin voisin todella sanoa jumahtaneeni.

Ellen on saanut useita hienoja töitä televisiossa, mutta suurin osa työstä tapahtuu muualla: yritysjuhlissa ja yleisötapahtumissa. Suosittu juontaja ei ole kadonnut mihinkään, vaikka ei viime kuukausina ole tv:ssä näkynytkään.

Työ freelancerina on vaihtelevaa ja epävarmaa. Molemmista piirteistä Ellen sanoo nauttivansa.

– Olen kärsimätön ihminen, jolle sopii hypätä hetkeksi yhteen juttuun ja vaihtaa kohta johonkin muuhun. Pidemmissä työkuvioissa, kuten Idolsia tehdessä, saan 

sitten nauttia tutun työ­porukan yhteishengestä. 

Elleniä ei korpea sekään, millainen muotiammatti juontajan työstä on tullut. Hän uskoo, että ammattitaitoiset kyllä erottuvat niistä, jotka ovat hakeutuneet alalle pelkästään julkisuudennälästä.

– Erilaisiin tapahtumiin tarvitaan erityylisiä juontajia. En kuvittelekaan sopivani kaikkeen, eikä kilpailu minua haittaa.

Ellen on aina ollut suorittamiskeskeistä elämää vastaan. Hän on hakeutunut töihin mieluummin fiiliksen kuin palkan perusteella ja saattanut lähteä kuukausien lomalle kiireisimmän työsesongin aikaan. Elämänohjeena on toiminut huojumaton usko siihen, että asioilla on tapana järjestyä. Ellen sanoo, että läheiset stressaavat hänen taloudellisesta pärjäämisestään enemmän kuin hän itse.

– Ehkä ison taloprojektin keskellä minunkin pitäisi aikuistua ja alkaa tehdä pitkän tähtäimen suunnitelmia, mutta se ei istu luonteeseeni. Ajattelen, että jos tulee turpiin, sitten kontataan pystyyn ja katsotaan, mihin suuntaan seuraavaksi. Yritän pärjätä tekemällä asioita, joista saan potkua elämään. Ainakaan en aio murehtia töistä nyt kesällä. Lykätään se aikuistuminen edes syksyyn, hän nauraa kähisten.

Sisältö jatkuu mainoksen alla