Mikko ja Hanna ovat soveltaneet Kimpassa-sarjan parin oppeja omaankin arkeensa.
Mikko ja Hanna ovat soveltaneet Kimpassa-sarjan parin oppeja omaankin arkeensa.

Välillä on tarpeen tehdä asioita vain siksi, että ne ovat toiselle tärkeitä, uskovat Mikko Kuustonen ja Hanna Brotherus.

Puolitoista vuotta sitten avioituneet Hanna Brotherus ja Mikko Kuustonen kyläilevät uudessa Kimpassa-tv-sarjassaan kymmenen julkkisparin luona. Tuplatreffit kestävät kaksi päivää, joiden aikana puhutaan elämästä erityisesti parisuhteen näkökulmasta. Pitkään yhdessä olleet parit kertovat omat reseptinsä toimivaan suhteeseen.

– Joku perhe pyöritti arkea Excelin turvin, toinen turvautui ennalta sovittuihin mallilauseisiin, joita sovellettiin vaikeissa tilanteissa. Joillekin huumori oli tärkeää: sarkasmilla selvittiin monesta hankalasta paikasta, Mikko ja Hanna kertovat.

Nyt Mikko ja Hanna kertovat, millaisia oivalluksia he ovat tehneet omassa avioliitossaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

1. Rauhoita ruokahetket

Yhteiset ruokailut ovat arvokkaita yhdessäolon hetkiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Yhteiset ruokahetket kannattaa rauhoittaa. Jos kotiin tullessa meinaa kuolla nälkään, kannattaa syödä vaikkapa voileipä ensihätään. Kokataan illallinen rauhassa ja yhdessä vasta, kun kaikki ovat ehtineet kotiin. On ikuisesti kaunista tehdä ruoka yhdessä ja syödä se yhdessä.

2. Älä puhu väsyneenä

Arkinen väsymys on parempi purkaa liikuntaan puolison sijaan.

– Kiireisen päivän jälkeen saatamme olla liian väsyneitä ratkomaan joitakin isoja kysymyksiä. Sen olon tunnistaa, kun kaikki, mitä toinen sanoo, saa vain ärsyyntymään. Silloin on hyvä viheltää peli poikki. Menemme kävelylle tai salille, joskus omille tahoillemme, ja puhumme vasta sitten.

3. Jätä tilaa ihmisille

Jos koti täyttyy tavarasta, tukkoisuus alkaa ahdistaa.

– Meille arjen minimalismista on tullut luontevasti yhteinen juttu. On vahvistunut ajatus, että koti syntyy ihmisistä, tilasta ja yhdessä olemisesta. Elämä ei parane sillä, että sitä koristelee materialla. Anna kuitenkin tilaa toisen tärkeimmille jutuille ja asioille, jotka tuovat arkeen hyvää. Kaikkea ei tarvitse raivata tieltä.

4. Sano ääneen vaikeatkin tunteet

Kaikissa ihmissuhteissa syntyy jännitteitä ja herää erilaisia tunteita. Paras yhteys ja ymmärrys syntyy puhumalla niistä.

– Ongelmat ovat yleensä lukkoja tai solmuja, jotka lähtevät avautumaan, kun  niitä vähän liikuttaa. Siihen ei ole muuta tietä kuin tunnistaa tunne ja puhua siitä ääneen. Toisen osa on kestää tunteet silloinkin, kun ne ovat vaikeita. Hankaliakaan tunteita on turha pelätä: ne menevät kyllä ohi, jos ne voi jakaa ja niiden kanssa tulla hyväksytyksi.

5. Kuuntele keskeytyksettä ja anna sitten olla

Varsinkin empaattisten ihmisten riskinä on kokemus siitä, että toisen ongelmat pitää selvittää tämän puolesta. Ei tarvitse.

– Empaattinen ihminen on helposti kova etsimään ratkaisuja silloinkin, kun niitä ei häneltä pyydetä. Siinä tulee ohitettua toinen. Muiden ongelmia ei tarvitse lähteä ratkomaan. Riittäisi, että kuuntelee keskeytyksettä ja on läsnä: sinulla on nyt tuollaista ja minä olen vierelläsi. Luota siihen, että jokainen on oman elämänsä paras asiantuntija.

6. Loistakaa vuorollanne

Kenen uraan perheessä pitäisi panostaa?

– Meillä, kahden freelancerin arjessa, vuorottelu on välillä konkreettista. Kun toinen on kiinni töissään, toinen ottaa vastuun kodista. Arki on vuorottelua ja vertaistukea, mutta kotona arvostus ei nojaa menestykseen tai tappioihin.

7. Hyväksy erilaiset rytmit

Hannaa ja Mikkoa yhdistävät samanlaiset arvot, mutta rytmeiltään he ovat erilaisia. Hanna on nopea ja kärsimätönkin, Mikko tarvitsee enemmän verkkaisuutta.

– Erirytmisyyden voi kuitenkin nähdä hyvänä kombona. Toinen pistää ideoita alulle, toinen vie ne loppuun. Erilaiset tempot voivat olla rikkaus, jonka kanssa oppii elämään ja jonka voi kääntää vahvuudeksi.

8. Tee rakkauden tekoja

Välillä on tarpeen tehdä asioita vain siksi, että ne ovat toiselle tärkeitä. Hanna esimerkiksi osallistui sukelluskurssille, vaikka oli aina pelännyt sukeltamista.

– Uskalsin kurssille vain Mikon takia, kun tajusin, miten tärkeää yhteinen sukellusretki olisi hänelle. Kurssilla itkin kauhusta jokaisen tunnin jälkeen, mutta opin myös näkemään uuden maailman. Rakkauden teko voi avata uutta itsellekin.

9. Katso dronevinkkelistä

Useiden Kimpassa-parien keskusteluissa korostui sama ilmiö: suhteita käsitellään usein ongelmien kautta. 

– Kun ongelma oikein tuntuu kaatuvan päälle, kannattaa hypätä mielessään dronen kyytiin ja katsoa kokonaisuutta etäältä. Kun senhetkisen pulman suhteuttaa elämän kokonaisuuteen, se alkaakin usein näyttää kohtuulliselta ja käsiteltävältä. 

10. Unohda kaikki tämä

Elämiä ei voi vertailla. Olet taatusti itsesi ja ihmissuhteittesi paras asiantuntija. Muiden maailmaan on arvokasta kurkistaa ja toisinaan mukaan tarttuu hyvää, mutta olennaista on luottaa omaan elämänviisauteen.

Vierailija

Ihan liikaa juttuja ja tv- ohjelmia Kuustosesta ja uudesta vaimosta.  Tulee jatkuvasti joka tuutista, olen aivan kyllästynyt.

Vanha vaimo ja pitkä avioliitto ja sen rikkoutumisen syyt olisi kiinnostavampaa kuin uuden ihastumisen ylistys. Entinen vaimo ei yksityiselämäänsä julkisuuteen avannut, tämä nykyinen taitaa olla itsekin julkisuushakuinen.

Mutta Me naiset lehti voisi keskittyä julkkisrakastumisten sijaan ihan toisenlaisiin asiallisiin juttuihin, joissa käydään läpi  vaikkapa ihmisten arjen ahdistuksia ja ongelmia.

Vierailija

Oikeasti nyt, joka päivä joku uus(vanha) Kuustos -pariskunnan haastattelu ja ohjeita muille näiltä oman elämän parisuhde asiantuntijoilta. Nyt riittää, koittakaa siellä toimituksessa löytää välillä uusia ja kiinnostavia haastateltavia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla