Kuva: Sanoma-arkisto / Liisa Valonen
Kuva: Sanoma-arkisto / Liisa Valonen

Bloggaaja Alexa Dagmar kertoo videolla olevansa helpottunut ADHD-diagnoosista, joka selittää monta asiaa hänen elämässään.

Suosittu bloggaaja Alexa Dagmar, 26, kertoo saaneensa vähän aikaa sitten ADHD-diagnoosin. Hän kertoo asiasta Alexa Dagmar -blogissaan sekä laajemmin Youtubessa julkaisemallaan videolla

Alexa kertoo epäilleensä ADHD:ta itsellään jo vuosien ajan ja myös läheistensä tehneen samankaltaisia havaintoja. ADHD-diagnoosin hän sai lopulta muutaman lääkärikäynnin lopputuloksena. Prosessi alkoi tämän vuoden helmikuussa.

Alexa kertoo videolla, että lääkärissä käytiin läpi hänen elämäänsä lapsuudesta nykypäivään ja hänen oli tehtävä testejä ja täytettävä kyselyitä, joita käytetään ADHD:ta diagnosoitaessa. Lisäksi läheisiltä pyydettiin kommentteja Alexan persoonallisuudesta sekä käyttäytymisestä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Alexa kertoo tunnistavansa useat häiriöön liittyvät piirteet ja ongelmakohdat itsessään: tavaroita hukkuu ja menee vääriin paikkoihin, hänen on vaikea keskittyä ja pitää mielenkiintoaan yllä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hän arvelee, että ADHD saattaa olla myös syynä siihen, ettei hän ole opiskellut lukion jälkeen vaan päätyi itsenäiseen työhön yrittäjäksi.

Duodecimin Terveyskirjaston mukaan ADHD on aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö, jota esiintyy lapsilla ja nuorilla, mutta jonka oireet voivat jatkua aikuisiässä.

Terveyskirjaston mukaan aikuisista ehkä 2–3 % kärsii ainakin lievistä jatkuvista tarkkaavuuden ja yliaktiivisuuden oireista, mutta aikuisilla ADHD jää usein diagnosoimatta. Kaikilla aikuisilla ADHD-oireista kärsivillä ei ole välttämättä myöskään ole ollut ainakaan selviä oireita lapsena.

Ei vain poikien juttu

Alexalla ADHD on oireillut jo nuorempana, mutta hän hankki ja sai diagnoosin vasta nyt 26-vuotiaana.

– Ehkä nuorempana vanhempani ajattelivat, että minä vain olen tällainen, koska koulu meni kuitenkin ihan hyvin. En pystynyt käymään normaalia lukiota, mutta kun siirryin aikuislukioon, pärjäsin ihan hyvin, Alexa kertoo Me Naisille puhelimessa. 

Alexa haluaa puhua ADHD:staan julkisesti myös siksi, ettei sitä pidettäisi vain rasavillien poikien ja nuorten miesten juttuna. Hän on pärjännyt elämässään, vaikka myöntää, että esimerkiksi keskittymisvaikeudet vaikuttavat moneen asiaan arjessa. Diagnoosi selittää ja auttaa ymmärtämään niitä entistä paremmin.

– On siinä myös positiivisia puolia. Olen tosi aikaansaava ja tehokas ihminen, Alexa sanoo.

Videolla Alexa kertoo olevansa helpottunut saatuaan vahvistuksen ADHD-epäilyilleen. Voit katsoa videon tästä:

Olemme aiemmin listanneet jutussamme 14 asiaa, jotka saattavat paljastaa ADHD:n aikuisella. Viralliseksi diagnoosityökaluksi siitä ei kuitenkaan ole.

Juttua muokattu 16.4. klo 18.00: Korjattu ”ADHD voi jatkua” muotoon ”ADHD:n oireet voivat jatkua”. 

Töissä nuorisopsykiatriassa, A...

ADHD ei "voi" jatkua aikuisikään, vaan jatkuu. ADHD ei parane, eikä häviä, koska kyseessä on neurobiologinen toiminnallinen ominaisuus aivoissa. ADHD-henkilöllä on poikkeuksia aivojen välittäjäaineiden toiminnassa. Oirekuva, joka on jokaisella yksilöllinen, voi muuttua aikusuuteen tultaessa aivojen biologisen kehityksen myötä. Aivot kehittyvät n. 25-vuotiaaksi asti. ADHD:ta ei voi aiheittaa kasvatuksella tai sen "puutteella", eikä esim. elintavoilla. Ei ole kahta samanlaista ADHD:n kanssa elävää henkilöä, vaan jokainen on yksilö. LUOTETTAVIA tutkimusnäyttöön perustuvia lisätietoja ADHD:sta löytyy Käypä hoito-sivulta ja ADHD-liiton sivulta adhd-liitto.fi. Suosittelen :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla