Suomalaiseen sukunimistöön kuuluu suuria ja pieniä eläimiä. Näin yleisiä ne ovat.

Kokko, 5609

Kotka, 261, sijoittuu vaatimattomasti, mutta vanhalla kalevalaisella nimellään Kokko se kohoaa lintunimien aateliin. Sen sijaan uljas Joutsen, 429, menestyy huonosti, kun vertaa sitä vaikkapa Varikseen, 3022, Kurkeen, 2902, ja Tikkaan, 2853.

Karhu, 5020

Ennen karhun nimeä ei mielellään sanottu ääneen, vaan käytettiin erilaisia kiertoilmauksia. Sukunimenä se on metsän nisäkkäistä yleisin, varsinkin kun sitä tukee karhun toinen nimi Kontio, 1827.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Näyttelijä Suvi-Tuuli Karhu on tuttu esimerkiksi Iloisia aikoja, Mielensäpahoittaja -elokuvasta.
Näyttelijä Suvi-Tuuli Karhu on tuttu esimerkiksi Iloisia aikoja, Mielensäpahoittaja -elokuvasta.

Tiainen, 4896

Pikkulinnunnimistämme yleisin on Tiainen, jossa on valmiina sukunimillemme tyypillinen nen-pääte. Rautiainen, 6111, on muuntunut sukunimeksi vanhasta seppää merkitsevästä sanasta rautia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Repo, 3749

Toiseksi suosituin metsän nisäkäs sukunimissä on repo, ketun vanha nimi. Kettuja on vain 158. Muita suosittuja metsän nisäkkäitä ovat Orava, 1462, Peura, 1178, Ilves 874, ja Hirvi, 667.

Kirjailija Maria Peura oli Finlandia-palkintoehdokkaana esikoisteoksellaan.
Kirjailija Maria Peura oli Finlandia-palkintoehdokkaana esikoisteoksellaan.

Jauhiainen, 2714

Yleisin hyönteisnimi on Jauhiainen, mutta sukunimeksi sitä ei otettu eläinkunnasta. Nimen kantasana on jauho, joten Jauhiaiseksi nimettiin esimerkiksi mylläri tai leipuri. Siiroja on 1008, Mäkäräisiä 496 ja Kärpäsiä 137.

Kiiski, 1966

Olisi luullut, että Lohi, 866, kalojen kuninkaana olisi nimisuosikki, mutta ei, pikkuinen Kiiski on lukumäärältään ylivoimainen. Seuraavaksi yleisimmät kalat ovat Muikku, 763, ja Kuha, 676. Sen sijaan voimakkaita mielikuvia herättävä Hauki, 17, on yllättävän vähälukuinen.

Kukko, 474

Kotieläinnimissä näkyy selvästi se, että sukunimi annettiin useimmiten miehelle. Siksi esimerkiksi Kukko on huomattavasti yleisempi kuin Kana, 13, ja Oinas, 875, yleisempi kuin Lammas, alle 5.

Kyyhkynen, 371

Jostain merkillisestä syystä miltei kaikki nen-päätteiset eläimemme ovat siivekkäitä, esimerkiksi Kyyhkynen, Pääskynen, 91, Perhonen, 77, Mehiläinen, 44, ja Varpunen, 23.

Samu Perhonen torjuu Kalpan maalilla.
Samu Perhonen torjuu Kalpan maalilla.

Ihme-eläin, 0

Mikä on se uljas, nopea ja vahva eläin, jonka nimeä ei ole annettu yhdellekään suomalaiselle? Miksi jopa Sika, 5, ja Hiiri , 196, ovat kelvanneet sukunimiksi, mutta ei Hevonen? Vaikka siinä on jopa nen-pääte.

Lähde: verkkopalvelu.vrk.fi/nimipalvelu

Tämä on ET-lehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fi:ssä. Lisää ET:n juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/et.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Kansakoulussa samalla luokalla oli Lisko, Kukko ja Orava.

Sen lisäksi meillä päin Hämeessä vaikuttaa Hiirin suku.

Sisältö jatkuu mainoksen alla