Asuntokaupat sokkona -ohjelmassa on nähty isoja remontteja, mutta niiden hinnoista sarjassa ei juuri puhuta. Mitä vastaava remontti maksaisi, jos sellaisen teettäisi omaan kotiinsa? Kysyimme ohjelman sisustusarkkitehdiltä Essi Nádorilta.

Asuntokaupat sokkona -sarjaa on nähty nyt kuusi jaksoa. Ne ovat osoittaneet, että asunnon ostossa ensivaikutelman ei kannata antaa hämätä. Aluksi ankealta tai synkältä vaikuttaneet asunnot ovat remontin jälkeen muuttuneet moderneiksi ja valoisiksi – ostajien asettaman budjetin rajoissa.

– Jos ohjelmassa mukana olleet ihmiset olisivat nähneet kodit ennen tarjouksen tekemistä, voisin väittää, että minun olisi ollut todella vaikeaa saada heiltä hyväksyntä. Moni ostaja ei näe sen alkutilanteen läpi, minkälaisen kodista voi ammattilaisen avulla saada, ohjelman asuntomyyjä Andrei Koivumäki kertoi aiemmin Me Naisille.

Ohjelmassa tavoitteena on ollut löytää asuntoja, joiden arvoa ei kokematon ostaja välttämättä ymmärrä. Remontoimalla asunnon arvo usein nousee, ja siitä saadaan asukkaansa näköinen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Remonttibudjettiin vaikuttaa monta asiaa

Mitä vastaava remontti maksaisi, jos sellaisen teettäisi omaan kotiinsa? Soitimme ohjelman sisustusarkkitehdille Essi Nádorille ja kysyimme.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nádor ei kommentoi suoraan Asuntokaupat sokkona -ohjelmassa nähtyjen remonttien budjetteja. Hän antaa kuitenkin osviittaa hinnoista oman kaksionsa remontin avulla.

80-luvulla rakennetun kaksion keittiötä laitetaan parhaillaan uusiksi. Keittiö siirretään toiseen paikkaan, parkettilattiat hiotaan ja käsitellään, seiniä siirretään ja maalataan. Pintaremonttiin on varattu 10 000–15 000 euroa. Sähköjen uusimiseen koko asunnossa kuluu 5 000–10 000 euroa. Keittiöön on budjetoitu 15 000 euroa.

− On vaikea sanoa, paljon keittiöremontit yleensä maksavat. Voi ottaa vaikka 100 000 euron keittiön. Riippuu tosi paljon materiaaleista, Nádor kertoo.

Kylpyhuonetta Nadór ei asunnossaan uusi. Hän haluaa säilyttää kodissaan talolle ominaisen 80-luvun tyylin sitä kuitenkin modernisoiden.

Nádorin remonttibudjetti on yhteensä noin 30 000 euroa.

− Hintoja olen kilpailuttanut aika rankasti.

Kylpyhuone kallein

Suurissa remonteissa eniten rahaa vie usein kylpyhuone.

− Kymppitonni on hyvä nyrkkisääntö kylppäriin, jos uusitaan vesieristeet ja tehdään kaikki uusiksi.

Myös keittiö voi viedä remonttibudjetista suuren osuuden, jos esimerkiksi vesipiste siirretään toiseen paikkaan. Nádorin mukaan muita kalliita töitä ovat esimerkiksi jyrsinnät, joissa esimerkiksi sähköt siirretään seinän sisään. Jyrsintä aiheuttaa paljon rakennuspölyä, ja asunnon suojaaminen tuo kustannuksia.

− Kaikki, mihin tarvitaan paljon ihmistyötä, on kalliimpaa. Hyvillä tekijöillä se tosin maksaa itsensä takaisin, Nádor kertoo.

Budjettiin kannattaa varata ylimääräistä rahaa

Nádor kertoo, että laajat remontit aloitetaan kuulostelemalla asiakkaan budjettia. Samalla tehdään kokonaissuunnitelma.

− Budjetti antaa osviittaa siitä, mihin laatukategoriaan pystytään asettumaan. Sen jälkeen lähdetään kyselemään tarjouksia. Kun hinnat ovat kasassa, laitetaan tilaukset menemään. Jos pitää vähän puristaa jostain, katsotaan, millaisia kompromisseja voidaan tehdä.

Näin saadaan selville asiakkaan ihannebudjetti. Jonkin verran rahaa kannattaa varata yllätystenkin varalle.

− Varsinkin vanhoja rakenteita purettaessa ei voi aina tietää etukäteen, mitä sieltä paljastuu, Nádor kertoo.

Asuntokaupat sokkona -ohjelmaa juontaa Ellen Jokikunnas. Sisustusarkkitehtinä toimii Essi Nádor (oik.), asuntomyyjänä Andrei Koivumäki. Kuva: Nelonen
Asuntokaupat sokkona -ohjelmaa juontaa Ellen Jokikunnas. Sisustusarkkitehtinä toimii Essi Nádor (oik.), asuntomyyjänä Andrei Koivumäki. Kuva: Nelonen

Uusi työ televisiossa aluksi jännitti

Asuntokaupat sokkona on ensimmäinen tv-ohjelma, jossa Nádor on ollut mukana.

− Mukana olo on ollut tosi jännää. Mutta kun on päässyt vauhtiin, ohjelmaa on ollut todella kiva tehdä. On ollut kivaa tutustua uusiin ihmisiin ja nähdä, miten maagisesti televisiotuotannot tapahtuvat.

Nádor on suunnitellut kaikki ohjelman sisustukset ja muodonmuutokset, mutta ei ilman hyvän tiimin tukea.

− Normaalista poiketen minulla on ollut apuna uskomaton sisustustiimi, jonka kanssa olemme toteuttaneet kokonaisuuksia. Ei näin montaa kohdetta pysty tässä ajassa tekemään ilman tiimiä, ottaen huomioon tiukan aikataulun. Asunnot piti löytää, ostaa, suunnitella, remontoida ja vielä muuttaa asiakkaat sisään.

Me Naiset ja ohjelmaa esittävä Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla