Kuvat
Milka Alanen
Antti ja Siiri muuttivat yhteen pikavauhtia. "Jotkut ovat hitaampia, toiset nopeampia. Meidän tapauksessamme tarinan piti mennä juuri näin."
Antti ja Siiri muuttivat yhteen pikavauhtia. "Jotkut ovat hitaampia, toiset nopeampia. Meidän tapauksessamme tarinan piti mennä juuri näin."

Alle kaksi viikkoa ensitapaamisesta Antti Railio yöpyi tyttärineen Siiri Hirvosen ja tämän neljän lapsen kotona. Siitä alkoi vilkas uusperhe-elämä.

Koskaan ei tanssittu Nestorin häitä.

Juha Vainion kaihomielinen kappale Vanhojapoikia viiksekkäitä kaikui Antti Railion, 35, lapsuudenkodissa päivittäin. Se oli pienen Antin lempibiisi, ja sitä poika lauloi suurella antaumuksella ja erakon elämään eläytyen.

Aikuisiällä Antti alkoi tuntea, että kappale kertoo hänestä: hän ei koskaan löytäisi sitä oikeaa, vaan jäisi lopulta yksin. Se on minun kiroukseni, hän ajatteli.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tuo ajatus muuttui vasta sinä päivänä, kun hän tapasi Siiri Hirvosen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuusi kassia ruokaa

Kuvassa oli kuusi täyttä muovikassillista ruokaa.

Antti tuijotti kännykkäänsä silmät pyöreinä. ”Tässä viikonlopun ruuat”, Siirin lähettämän kuvan liitteenä luki. Oli kesäkuu 2018 ja ensimmäinen kerta, kun Antti ja hänen kaksi tytärtään olivat menossa yöksi Siirin ja tämän neljän lapsen luokse.

– Ruokakassien määrä konkretisoi sen, että meistä oli oikeasti tulossa suurperhe, Antti muistelee.

Antti ja Siiri, 32, olivat tavanneet toisensa vajaa kaksi viikkoa ennen ruokakassiepisodia.

Antti oli tullut bändeineen esiintymään tuttunsa häihin. Morsiamen kaunis, tummahiuksinen sisar kiinnitti hänen huomionsa jo kirkossa. Myöhemmin, bändin esiintymisen jälkeen, Antti ehti vaihtaa Siirin kanssa muutaman sanan.

– Antti lupasi palata juhliin, kunhan oli roudannut bändikamat, mutta ehdin lähteä puoli tuntia ennen kuin hän tuli takaisin, Siiri kertoo.

– Laitoin pari päivää häiden jälkeen hänelle piikittelevän viestin Facebookissa, että mitä sitä huudellaan, kun ei tehdä mitä sanotaan.

Kun Antti huomasi viestin, hän tunsi pieniä sähköiskuja ympäri kroppaansa. Siinä hän nyt oli: unelmien nainen, jonka hän oli jo luullut hukanneensa.

Vain lasinen korkokenkä puuttui. Muuten tilanne oli kuin sadusta.

Antti ei voinut peittää innostustaan.

Hän ehdotti heti tapaamista, mutta Siiri jarrutteli. Menneisyyden huonot kokemukset kummittelivat mielessä. Siiri oli saanut aiemmin siipeensä rakkaudessa ja halusi suojella itseään.

– Olin aika kylmä viesteissäni. Antti yritti antaa numeroaan kolmeen eri otteeseen ja ehdottaa, että juttelisimme Whatsappissa, mutta minä sivuutin koko aiheen.

Lopulta pari sai vaihdettua numeroita. Viestittely käynnistyi tiiviinä ja juttu luisti. Kun Antti oli palaamassa seuraavana viikonloppuna keikkareissulta, Siiri päätti rohkaista mielensä ja pyytää miehen kahville ravintolaan. Antti muistaa edelleen, kuinka jännittynyt hän oli ennen tapaamista.

– Tulin suoraan keikalta ja haisin kamalalle. Kun Siiri istui pöydässä upeana Guns N’ Roses -paidassaan, ajattelin heti, että she’s out of my league – ei mitään mahkuja.

Ensi alkuun tunnelma oli odottavaisen hermostunut. Antti tunsi, kuinka hänen silmänsä alkoivat räpsyä tiheään tahtiin. Kyse oli niin kutsutusta tic-oireesta, joka ottaa vallan erityisesti jännittävässä tilanteessa.

Siiri tiesi omasta kokemuksestaan, mistä tic-oireissa on kyse, mutta päätti kiusata treffikumppaniaan.

– Sanoin, että flirttailetko minulle, kun isket koko ajan silmää. Antti selitti hädissään jotakin oireistaan, jolloin minä esitin pettynyttä: etkö siis yrittänytkään iskeä?

Antti jatkaa:

– Purskahdimme molemmat nauramaan, ja jännitys haihtui saman tien. Tajusin, että Siiri ei ole mikään prinsessa, vaan rempseä ja huumorintajuinen. Se teki suuren vaikutuksen.

Selvää pässinlihaa

Rakkaustarina eteni nopeasti, oikeastaan salamavauhtia.

– Jotkut ovat hitaampia, toiset nopeampia. Meidän tapauksessamme tarinan piti mennä juuri näin.

Antti esitteli jo samalla viikolla Siirin tyttärilleen Ainolle, 4, ja Alisalle, 11, tosin vain ystävänä. Antti muistaa, kuinka Aino kiemurteli sohvalla ja yritti peittää innostustaan. Lopulta tytön oli pakko sanoa ajatuksensa ääneen.

– Hän totesi, että iskä taitaa haluta tosi kovasti itselleen tuon tytön. Minä menin tietysti ihan tulipunaiseksi, ja Siirillä riitti taas hauskaa.

Tyttöjen nukkumaanmenon jälkeen pari vietti tunteja keskustellen. He puhuivat heti kaikesta, vaikeimmistakin aiheista. Löytyi paljon yhteistä. Molemmat ovat kärsineet paniikkikohtauksista ja sairastaneet masennusta. Molemmilla on ollut takanaan vaikeita parisuhteita ja niistä johtuvaa luottamuspulaa.

– Tuntui uskomattomalta jutella ihmisen kanssa, joka ymmärsi tasan tarkkaan, mistä puhuin, Antti sanoo.

"Tiesin kuitenkin jo sinä iltana, että olin tavannut elämäni miehen. Se oli selvää pässinlihaa", Siiri kertoo ensimmäisestä illasta yhdessä.
"Tiesin kuitenkin jo sinä iltana, että olin tavannut elämäni miehen. Se oli selvää pässinlihaa", Siiri kertoo ensimmäisestä illasta yhdessä.

Ilta katkesi Antin puhelimen pirinään. Bändikaveri soitti ja kysyi, voisiko tulla Antin luokse yöksi. Antti vastasi myöntävästi, vaikka vähän harmittikin. Siiri oli jo ehtinyt ulos, kun Antti päätti tehdä peliliikkeen.

– Sanoin, että yksi juttu vielä, ja annoin hänelle kunnon suudelman. Se oli taianomainen hetki. Kun suljin oven, tuuletin kuin maailmanmestari. Olin rakastunut, Antti sanoo.

– Taisin sanoa suudelmaan vain, että kiitos. Olin niin häkeltynyt. Tiesin kuitenkin jo sinä iltana, että olin tavannut elämäni miehen. Se oli selvää pässinlihaa.

Vauhtia ja vaarallisia tilanteita

Uusperhekuvio jännitti molempia: miten lapset suhtautuisivat toisiinsa ja vanhempiensa uusiin puolisoihin. Oli kulunut vain muutama päivä Siirin vierailusta Antin luona, kun Antti toi tyttönsä kylään Siirin luo.

– En ole ikinä jännittänyt mitään niin paljon kuin lasten kohtaamista. Entä, jos lapset eivät tulisi toimeen keskenään? Entä, jos Siirin lapset vihaisivat minua? Siinä tapauksessa juttumme ei tulisi ikinä onnistumaan.

Kävi ilmi, että parin maaginen kemia päti myös jälkikasvuun.

Alisa ja Siirin toiseksi vanhin Josefiina, 12, painelivat suoraa tietä vaatehuoneeseen peitot mukanaan. Vahvatahtoiset perheiden pikkupomot Aino ja Aurora, 7, sekä Siirin kuopus Jeremia, 6, alkoivat leikkiä ja kinastella yhdessä kuin sisarukset ikään. Myös Siirin esikoinen Aamuhelmi, 13, suhtautui tilanteeseen positiivisesti.

Pari myöntää kuulleensa myös epäileväisiä kommentteja suhteestaan.

– Olemme yhdessä päättäneet, että emme piilottele rakkauttamme, vaikka se ehkä jotakuta ärsyttääkin, Siiri sanoo.

– Meillä on molemmilla takanamme riittävästi vastoinkäymisiä ja murheita. Haluan nauttia onnellisuudestani sitä yhtään peittelemättä.

Yhteistä elämää on nyt takana puolitoista vuotta.

Kahdeksanhenkisen uusperheen arki on sujunut hyvin, mutta pelkkää satua ja hattaraa se ei ole ollut. Siiri työskentelee lastensuojelussa, Antti muusikkona. Kahden työssä käyvän ja kuuden lapsen aikataulut on välillä haastavaa sovittaa yhteen.

– Onneksi kummatkin olemme hyvissä väleissä ex-puolisoidemme kanssa ja asioista voidaan sopia joustavasti, Siiri sanoo.

Keikkailevan muusikon työt keskittyvät iltaan ja viikonloppuihin. Lisäksi tulevat kiertueet, jotka vievät Antin välillä useiksi viikoiksi tien päälle. Antin työ ja sen mukana tuleva julkisuus tulivat Siirille osittain yllätyksenä. Hän ei tiennyt Antista etukäteen juuri mitään.

– Ei minulla ollut hajuakaan siitä, että hän on julkkis. En edes tiennyt, että hän voitti Voice of Finlandin ennen kuin työkaverini mainitsi asiasta.

Oman vivahteensa arkeen tuo se, että sekä Siirillä että hänen kolmella lapsellaan on todettu adhd, aktiivisuuden ja tarkkaavaisuuden häiriö. Siiri kertoo itse olleensa lapsena erittäin villi ja murrosiässä hankala tapaus niin ikään adhd:n takia.

Lapset ovat Siirin mukaan äitiään helpompia tapauksia, mutta tarvitsevat silti tavallista enemmän ohjausta ja tukea. Energiaa ja vauhtia riittää, välillä vähän liikaakin.

Siiri ja Antti ovat yhdessä päättäneet, että lapsille pitää antaa mahdollisimman paljon aikaa. Perhe on heidän ykkösprioriteettinsa.

– Puuhaamme usein yhdessä jotain. Käymme metsäretkillä, rakennamme majoja ja pelaamme lautapelejä, Antti sanoo ja Siiri jatkaa:

– Meille on tärkeää, että lapset oppivat kotona elämän perusasiat. Siksi kaikki osallistuvat esimerkiksi kotitöihin. Eikä homma tällaisen katraan kanssa muuten toimisikaan.

Kinkkisempiä keskusteluja

Haasteista huolimatta uusperheen arki on löytänyt uomansa.

Perhe muutti viime kesänä isompaan omakotitaloon Seinäjoella. Etsinnässä on myös auto, johon mahtuisi koko poppoo kerralla. Siiri on siivous- ja pyykkivastaava, Antti hoitaa perheen ruokapolitiikan.

– Ruokaa valmistetaan kerralla pienelle kylälle, ja maitoa kuluu litratolkulla, Antti nauraa.

Lapset kutsuvat toisiaan sisaruksiksi ja myös käyttäytyvät siten. Lastenhuoneessa nahistellaan ja opitaan tekemään kompromisseja aivan kuten muissakin perheissä. Siiri ja Antti uskaltavat esimerkiksi komentaa toistensa jälkikasvua. Toisen lapsista on tullut puolessatoista vuodessa rakkaita ja läheisiä.

Antti on jopa kirjoittanut Siirin toiseksi vanhimmalle lapselle kappaleen.

– Sen nimi on Josefiinan laulu, ja teimme sen hänen kanssaan yhdessä. Josefiina syntyi keskosena, ja hänen starttinsa tässä maailmassa oli vaikea. Laulu kertoo hänen tarinansa.

Ensi kesälle suunnitellaan Siirin ja Antin häitä.
Ensi kesälle suunnitellaan Siirin ja Antin häitä.

Uusperheessä on pitänyt käydä myös kinkkisempiä keskusteluja. Yksi hankalista aiheista liittyi siihen, voivatko Antin lapset kutsua Siiriä äidiksi ja Siirin lapset Anttia isäksi.

– Olemme sanoneet, että lapset voivat kutsua meitä aivan kuten haluavat. Pääosin lapset kutsuvat nimellä, mutta sitä ei hämmästellä, jos ”äiti” tai ”iskä” lipsahtaa silloin tällöin.

Pian tanssitaan Railion häitä

Parin nimettömissä kimaltelevat kihlasormukset.

Antti kosi Siiriä viime vuoden marraskuussa kesken keikan. Hän oli järjestänyt salaa paikalle Siirin äidin ja siskon, varannut läheisestä hotellista sviitin ja harjoitellut bändinsä kanssa Yön Mitä jos mä rakastan sua -kappaleen, josta tiesi Siirin pitävän.

– Olin harjoitellut puheen valmiiksi, mutta kun Siiri seisoi siinä edessäni lavalla, unohdin kaiken. Sormusta pujottaessani en tajunnut edes sitä, kumpi oli vasen käsi, Antti kertoo.

Hän myöntää pelänneensä pitkään, että satumainen onni vietäisiin häneltä pois. Kaikki tuntui sujuvan liiankin hyvin.

– Mietin, että kohta kosahtaa varmasti. Elämä ei voi olla näin ihanaa.

Pari on jutellut avoimesti peloistaan ja siitä, millaisia haasteita elämä saattaa heittää heidän eteensä. Antti sanoo, että asioista puhuminen on vahvistanut tunnetta siitä, että Tuhkimo-tarinasta alkunsa saanut rakkaus tulee kestämään.

– Nyt uskallamme luottaa siihen, että selviämme mistä vain, kun olemme yhdessä.

Nestori Miikkulaisen kirous haihtuu ensi kesänä. Silloin tanssitaan Railion häitä.

Meillä on molemmilla takanamme riittävästi vastoinkäymisiä ja murheita. Haluan nauttia onnellisuudestani sitä yhtään peittelemättä, Siiri sanoo.

Antti Railio

35-vuotias laulaja ja lauluntekijä.

Voitti vuonna 2013 Voice of Finland -laulukilpailun.

Tehnyt sen jälkeen soolouraa.

Siiri Hirvonen

32-vuotias, työskentelee lastensuojelussa.

Asuu Antin kanssa kanssa Seinäjoella.

Uusperheeseen kuuluvat Antin tyttäret Aino, 5, ja Aliisa, 11, sekä Siirin lapset Aamuhelmi, 13, Josefiina, 12, Aurora, 7, ja Jeremia, 6.

Sisältö jatkuu mainoksen alla