Antonio Banderas on pääosassa juuri Suomen-ensi-iltansa saaneessa Kärsimys ja kunnia -elokuvassa. Kuva: <span class="photographer">Getty Images</span>
Antonio Banderas on pääosassa juuri Suomen-ensi-iltansa saaneessa Kärsimys ja kunnia -elokuvassa. Kuva: Getty Images

Kaksi vuotta sitten Antonio Banderas sai sydänkohtauksen. Nyt näyttelijä kertoo, mitä lähellä kuolemaa käyminen hänelle opetti.

Tammikuussa 2017 Antonio Banderas kuntoili kotonaan Surreyssa Etelä-Englannissa, kun hänen rintaansa alkoi kivistää. Näyttelijä kiidätettiin sairaalaan, jossa hänellä todettiin sydänkohtaus.

Banderasin verisuoniin asennettiin kolme stenttiä, joiden tehtävänä on pitää suonet auki. Tapahtuneesta säikähtäneenä näyttelijä lopetti tupakoinnin ja alkoi panostaa terveyteensä.

Kaksi vuotta myöhemmin hän istuu luksushotellin kattoravintolassa Cannesissa Etelä-Ranskassa ja hymyilee maireasti. Pedro Almodóvarin ohjaama Kärsimys ja kunnia on saanut ensi-iltansa Cannesin elokuvajuhlilla pari päivää aiemmin. Kriitikot ovat hullaantuneita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Elokuvassa Banderas näyttelee vanhaa ja väsynyttä elokuvantekijää Salvador Malloa. Mallon keho on monella tapaa rikki. Hän kärsii migreeneistä, selkäkivuista ja nielemisvaikeuksista. Luhistuvan ruumiin lisäksi Malloa riivaavat menneisyyden haamut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mallo muistelee lapsuuttaan äitinsä (Penélope Cruz) kanssa, ensi-ihastustaan nuoreen mieheen ja rakkautta, joka lähti pois. Samalla hän yrittää sovittaa välejään vanhaan ystäväänsä.

Kärsimys ja kunnia on surumielinen elokuva. Monet kohtauksista ovat suoraan ohjaajan elämästä, mutta mukana on myös Antonio Banderasia. Kärsimys ja kunnia ovat hänelle nyt ajankohtaisempia teemoja kuin koskaan.

Kolmen kuukauden suru

Antonio Banderas, 58, puhuu hiljaa ja nopeasti. Malagassa syntynyt näyttelijä on asunut Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa pitkään, mutta espanjalainen aksentti ei ole hävinnyt. Välillä kuulijan täytyy pinnistää saadakseen sanoista selvää.

Banderas kertoo yöstä, jonka hän vietti sairaalassa sydänkohtauksensa jälkeen. Hänen rinnallaan päivystänyt sairaanhoitaja kertoi, että ihmissydän toimii varastona tunteille.

– Hän sanoi, että seuraavat kolme kuukautta tulen olemaan hyvin surullinen. Ei masentunut – se on lääketieteellinen tila – vaan surullinen.

Juuri niin kävi. Banderasista tuli surullinen. Ja herkkä. Hän alkoi itkeä elokuville, jotka eivät ennen olisi koskettaneet.

– Sisälläni riehui vallankumous, ja Pedro näki sen.

Kuoleman läheisyys pakotti Banderasin miettimään itseään ja sitä, miksi hän näyttelee.

Kun suutelet miestä, niin OMG

Nuori Antonio Banderas teki 1970-luvun lopussa teatteria Madridissa. Vastakulttuuriliike La Movida Madrileña juhlisti kaikkea sitä, mikä oli Francisco Francon aikaan ollut pannassa. Seksiä, päihteitä ja vapaata taidetta.

Eräänä iltana 19-kesäinen Banderas istui kavereidensa kanssa kahvilassa Madridin keskustassa. Takana oli esitys naapurikorttelin Teatro María Guerrerossa.

– Joimme kahvia, kun luokseni käveli nuori mies punaisen salkun kanssa. Hän sanoi: ”Sinulla on hyvin romanttiset kasvot, sinun pitäisi tehdä elokuvia.” Sitten hän lähti.

– Kysyin ystävältäni, kuka hiivatti tuo oli. ”Pedro Almodóvar, elokuvaohjaaja”, ystäväni vastasi. ”Hän teki yhden elokuvan, eikä tule koskaan tekemään toista.”

Hollywood-elokuvista useimmat hyödynsivät Banderasin imagoa seksikkäänä latinona.
Hollywood-elokuvista useimmat hyödynsivät Banderasin imagoa seksikkäänä latinona.

Toisin kävi. Almodóvar tarjosi Banderasille roolin sekoilukomediassaan Intohimojen labyrintti (1982) homoseksuaalina terroristina, jolla on tarkka hajuaisti. Sitä seurasivat Matador (1986) ja Intohimon laki (1987), jossa Banderas vastasi Espanjan elokuvahistorian ensimmäisestä kahden miehen välisestä suudelmasta. Siitä nousi tietenkin kohu.

– Ihmiset ovat niin tekopyhiä. Tapan elokuvassa miehen, eikä kukaan vastustanut. Mutta kun suutelet saman sukupuolen edustajaa, niin oh my god! Äitini vei kaikki ystävänsä katsomaan Intohimon lakia ja tivasi minulta näytöksen jälkeen, miksi en varoittanut häntä.

Banderas muistelee argentiinalaista Luis Jaime Cortezia, joka opetti häntä Malagan taidekorkeakoulussa vuonna 1975. Cortez korosti oppilailleen: ”Jos haluat olla taiteilija, sinun täytyy riisua yltäsi ennakkoluulot ja moraalikäsitykset ja jättää ne tämän huoneen ulkopuolelle.”

– Otin sen ohjeen hyvin vakavissani.

Hollywood-leffat kuin Coca-Colaa

Näyteltyään vuosikymmenen espanjalaisissa elokuvissa Banderas siirtyi 1990-luvun alussa Yhdysvaltoihin. Hän sai näkyviä rooleja elokuvissa kuten Veren vangit, Philadelphia, Desperado, Ammattitappajat ja Evita.

Two Muchin (1995) kuvauksissa Banderas rakastui kanssanäyttelijäänsä Melanie Griffithiin. Banderas oli tuolloin naimisissa espanjalaisen Ana Lezan, Griffith puolestaan Miami Vice -tähti Don Johnsonin kanssa. He erosivat puolisoistaan, menivät naimisiin ja saivat esikoisensa jo seuraavana vuonna.

”Hän kysyi minulta, kuinka vanha olen. Ne olivat hänen ensimmäiset sanansa minulle”, miestään kolme vuotta vanhempi Griffith kertoi tv-haastattelussa.

Avioliitto, jota Griffithin päihderiippuvuus koetteli moneen otteeseen, kesti vuoteen 2015 asti.

”Tulen rakastamaan sitä naista lopun elämääni”, Banderas kertoi Entertainment Tonightille vuonna 2018.

Banderas Zorrona. "Hollywood tekee, ja on pitkään tehnyt, täydellistä Coca-Colaa. Ja kaikkihan rakastavat Coca-Colaa."
Banderas Zorrona. "Hollywood tekee, ja on pitkään tehnyt, täydellistä Coca-Colaa. Ja kaikkihan rakastavat Coca-Colaa."

Zorron naamio (1998) oli Banderasin ensimmäinen iso tähtirooli. Sen jälkeen ura jatkui polveillen. Banderas teki suosittuja toimintaelokuvia ja pienempiä trillereitä. Elokuvista useimmat hyödynsivät Banderasin imagoa seksikkäänä latinona.

– Hollywood tekee, ja on pitkään tehnyt, täydellistä Coca-Colaa. Ja kaikkihan rakastavat Coca-Colaa. Euroopassa puolestaan tehdään hyviä viinejä. Ne ovat monimutkaisempia, eivätkä kaikki osaa niitä arvostaa.

Hollywoodissa noudatetaan Banderasin mukaan tiukkaa kaavaa, joka vain tiukentuu, kun elokuvat paisuvat yhä isommiksi.

– Mietin, kuinka monta Spider-Mania oikein voi tehdä?

Banderas sanoo olevansa nykyään kiinnostuneempi televisiosta. Keväällä 2018 hän näytteli Pablo Picassoa tv-sarja Geniusin toisella tuotantokaudella ja oli roolistaan ehdolla sekä Emmyn että Golden Globen saajaksi.

Nöyrtyminen

Banderasin uran voi jakaa kolmeen näytökseen. Ensimmäinen sijoittui 1980-luvun Espanjaan, jolloin Banderas kokeili siipiään ja elokuvayleisön maun rajoja Almodóvarin elokuvissa. Toinen sijoittui Hollywoodiin ja toi näyttelijälle taloudellisen varmuuden.

Kolmas näytös käynnistyi sydänkohtauksesta, joka auttoi Banderasia löytämään itsensä uudelleen.

Siemen muutokseen oli kylvetty jo vuonna 2010, kun Almodóvar pyysi Banderasia Iho jossa elän -trillerinsä päärooliin. He olivat työskennelleet yhdessä viimeksi yli 20 vuotta sitten.

Banderas kertoo palanneensa Almodóvarin luo kuin pikkupoika, joka esittelee isälleen Hollywoodissa oppimiaan temppuja. Ohjaaja ei ollut vakuuttunut.

– Opin nöyryyttä. Tajusin työskennelleeni liikaa Hollywoodin tehtaissa. Aloin miettiä itseäni näyttelijänä, kyseenalaistaa itseäni.

Kärsimystä ja kunniaa Banderas lähestyi tyhjänä tauluna.

– Minun piti tappaa se Antonio Banderas, jota olin vuosien ajan esittänyt, ja luoda jotain uutta. Aloitimme työn ilman temppuja. Tunsin oloni alastomaksi. Kuten elokuvan nimi sanoo, kunniaa ei voi saavuttaa ilman kärsimystä.

Uuden elokuvan tekeminen oli Banderasin elämän kaunein kokemus. Ilmapiiri kuvauksissa oli raaka ja tunteellinen. Erästä kohtausta kuvatessa Banderas sanoo menneensä tunteista sekaisin.

– Minun oli vaikea lausua repliikkejä. Ajattelin, että Pedro huutaisi ’poikki’, mutta hän jatkoi kuvaamista. Tuo otto päätyi valmiiseen elokuvaan.

Cannesin juhlayleisö osoitti elokuvalle seisaaltaan suosiota gaalanäytöksen jälkeen ja Banderas palkittiin festivaalin parhaana miesnäyttelijänä. Nyt hänelle huhutaan uran ensimmäistä Oscar-ehdokkuutta.

Vielä pitää tienata

Antonio Banderas täyttää vuoden päästä 60. Hän ei halua tehdä sitä virhettä, että tekisi nyt perään viisi Salvador Mallon kaltaista roolia. Se tarkoittaisi taas valmiiseen muottiin asettumista. Hollywoodia.

– Tässä iässä tilaa on enää totuudelle.

Antonio Banderas seurustelee investointialalla työskentelevän Nicole Kimpelin, 38, kanssa.
Antonio Banderas seurustelee investointialalla työskentelevän Nicole Kimpelin, 38, kanssa.

Pöydällä on monta käsikirjoitusta. Banderas sanoo harkitsevansa tarkkaan, mihin hän suostuu.

Syksyllä Banderas nähdään pitkästä aikaa teatterilavalla.

– Tein valtavan virheen. Löysin romanttisen tavan tuhota itseni ostamalla teatterin Malagasta. Rekonstruoin sitä parhaillaan.

Teatterin yhteydessä on koulu, ja näyttelijän haaveena on järjestää oppilaille elokuva-alan koulutusta. Hän aikoo opettaa itse, mutta tuoda luennoimaan myös tuottajia, lavastajia ja pukusuunnittelijoita.

– Jos teen lähivuosina huonoja elokuvia, se johtuu siitä, että minun täytyy rahoittaa teatterin ylläpito.

Antonio Banderas

Syntynyt 10. elokuuta 1960 Málagassa Espanjassa.

Näytellyt muun muassa elokuvissa Desperado, Evita, Henkien talo sekä Zorroa elokuvassa Zorron naamio.

Uusin elokuva Kärsimys ja kunnia, Suomen ensi-ilta 30.8.

Aikuinen tytär avioliitosta Melanie Griffithin kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla