Kodin Kuvalehti
– Tiskipöytäkaaos johtui siitä, että kaikki toivoivat  jonkun siivoavan, mutta meidän perheessämme tätä henkilöä ei hirveästi näkynyt, Annette sanoo.
– Tiskipöytäkaaos johtui siitä, että kaikki toivoivat jonkun siivoavan, mutta meidän perheessämme tätä henkilöä ei hirveästi näkynyt, Annette sanoo.

Aikaisemmin puhtaat lasit olivat lopussa aina, vaikka niitä oli paljon. Sitten Annette päätti vähentää perheen astioiden määrää kertarysäyksellä. Hän kertoi Kodin Kuvalehdelle, mitä sen jälkeen tapahtui.

Likaiset astiat kerääntyivät tiskipöydälle Annette Asplundin, 35, perheen kodissa, päivästä toiseen.

Syyt astiakaaokselle olivat samat kuin monessa muussakin taloudessa:

Tiskikoneessa oli puhtaita asioita, joita kukaan ei viitsinyt siirtää kaappeihin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kukaan ei viitsinyt tarkistaa, mahtuisiko tiskikoneeseen vielä astioita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Käytännössä kaaos johtui siitä, että kaikki toivoivat  jonkun toisen siivoavan.”

– Pahimmillaan meiltä loppuivat kaikki puhtaat lasit ja mukit, vaikka niitä oli aika monta.

– Eli käytännössä kaaos johtui siitä, että kaikki toivoivat jonkun siivoavan, mutta meidän perheessämme tätä henkilöä ei hirveästi näkynyt.

Eräänä päivänä Annette päätti: nyt riittää.

Hyvästi, kymmenet kupit ja lasit

Annette oli jo pidempään miettinyt astioiden radikaalia vähentämistä minimalistiseen tyyliin. Puoliso tai 13-, 11- ja 7-vuotiaat lapset eivät olleet innostuneet ajatuksesta.

Nyt Annetten idea otettiin kuitenkin kokeiluun: jokaiselle perheenjäsenelle jätettiin vain yksi kappale kutakin henkilökohtaista arkiastiaa.

”Nämä astiat valittiin sen perusteella, että ne tuntuivat järkeviltä.”

Perheessä päätettiin, että jokaisen henkilökohtaisiin astioihin kuuluvat yksi haarukka, yksi iso ja yksi pieni lusikka, yksi veitsi, yksi muki, yksi syvä ja yksi matala lautanen, yksi leipälautanen ja yksi kulho.

– Nämä astiat valittiin sen perusteella, että ne tuntuivat järkeviltä. Ajattelin, että valikoimaa voi tarvittaessa muokata, mutta tämä kokonaisuus on toiminut hyvin.

Muistakaan astioista ei luovuttu, mutta ne siirrettiin pois käytöstä. Käyttöastiat ovat yleensä astiankuivauskaapissa.

– Kattilat, pannut ja kulhot ovat edelleen omassa kaapissaan. En ole kokenut tarpeelliseksi vähentää niitä, koska ne eivät olleet syynä kaaokseen.

Ihan kamalaa – tai sitten ei

Lapset eivät alkuun olleet innoissaan.

– Itse asiassa homma oli heidän mielestään ihan kamalaa. Tämä johtui ihan siitä, että heille koitui enemmän työtä kuin ennen, Annette sanoo.

Käytännössä jokainen huolehtii omista astioitaan ja tiskaa ne heti käytön jälkeen.

Hyvin pian lapset kuitenkin tottuivat – ja huomasivat, ettei työn määrä ollutkaan kovin musertava, vaan oikeastaan aika pieni.

Käytännössä jokainen huolehtii omista astioitaan ja tiskaa ne heti käytön jälkeen. Aikuiset hoitavat kattilatiskin ja muut ruuanlaitosta aiheutuneet tiskit.

– Tein suihkepulloon astianpesuaineesta ja vedestä seoksen, jota lastenkin on helpompi käyttää. Muuten kuluisi hetkessä koko tiskiainepullo.

– Homma sujuu jo rutiinilla.

Ja nopeasti.

Hämmästyttävää, mutta helppoa

Annette aikoo jatkaa astiakikkansa käyttämistä.

– Jossain vaiheessa varmaan poistan kokonaan joitakin astioita, jos totean, ettei niitä tarvita.

– Vieraita varten tarvitaan kuitenkin tietty määrä lautasia ja mukeja, eli niistä ei voi luopua kokonaan. Tällä hetkellä tavarat eivät häiritse kaapissa ketään, joten olkoot siellä.

Aluksi Annette mietti, lisääntyykö työn määrä, kun kaikki tiskataan käsin. Ei lisääntynyt.

– Oikeastaan pääsen helpommalla, kun kerralla on vain pieni määrä tiskattavaa.

Aluksi Annette mietti, lisääntyykö työn määrä, kun kaikki tiskataan käsin. Ei lisääntynyt.

– Lisäksi monia astioita ei voi kuitenkaan laittaa koneeseen, joten ne on selkeämpi pestä heti, eivätkä ne loju tiskipinon pohjalla.

Tiskipöytä on nykyään koko ajan siisti. Joskus Annette oikein hämmästyy huomatessaan sen.

Oletko sinä keksinyt jonkun arkeasi helpottavan kikan ja haluaisit kertoa siitä muillekin? Ota yhteyttä: anna.pihlajaniemi@sanoma.com

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Vierailija

Itselläni ei onnistuisi se, että jätän astiat lojumaan pitkin poikin tiskipöydälle, heti vaan pesukoneeseen, samoin heti koneen tyhjennys kun ohjelma on päättynyt. Ei mitään ongelmaa.

Putsis

Hieno idea! Vinkiksi vielä, että astianpesuainetta ei kannata laimentaa valmiiksi vedellä suihkepulloon. Astianpesuaineen säilöntäaineita ei ole mitoitettu siihen. Eli mikrobit alkavat kasvaa suihkepullossa, eikä se liene hyvä ominaisuus pesuaineelle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla