Kuvat
Sanoma-arkisto/Terhi Ylimäinen
Anna Puu kertoo tuoreessa elämäkerrassaan suhteestaan tuottaja Jukka Immoseen.
Anna Puu kertoo tuoreessa elämäkerrassaan suhteestaan tuottaja Jukka Immoseen.

Anna Puu kertoo tuoreessa elämäkerrassaan suhteestaan musiikkituottaja Jukka Immoseen varsin samaistuttavalla tavalla. 

Artisti Anna Puun elämäkerta Minä olen Anna Puu (WSOY) julkaistaan tänään 10. lokakuuta. Kirjassa Anna käy läpi uraansa ja elämäänsä. Tarinat linkittyvät tiiviisti musiikkiin, jota Anna on levyttänyt kuluneen kymmenen vuoden aikana. Kirja on tehty yhteistyössä toimittaja Mari Koppisen kanssa.

Anna avaa kirjassa myös suhdettaan musiikkituottaja Jukka Immoseen. Pariskunta on ollut yhdessä vuodesta 2015, mutta Anna ja Jukka edustivat ensimmäistä kertaa julkisesti yhdessä vasta viime vuoden Linnan juhlissa. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Kuva: Viivi Huuska
Kuva: Viivi Huuska

Me Naiset kävi läpi tuoreen elämäkerran. Havaitsimme, että Annan tapa kertoa parisuhteestaan on monelle naiselle varsin samaistuttava. Anna onkin kertonut päättäneensä kirjan tekovaiheessa, ettei karsi mitään pois.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Välillä on tuntunut, että apua, en halua puhua tästä tai tuosta, mutta samaan aikaan tiedostan, että ne aiheet voivat olla jollekin toiselle tosi tärkeitä, Anna kertoi Me Naisille elokuussa. 

Lopputulos eli valmis kirja todistaa, että lukijat löytävät siitä epäilemättä samaistumispintaa. Vai miten on, tunnistatko nämä tunteet?

1. Se tunne, kun tajuat ihastuneesi (työ)kaveriin.

Anna kertoo ihastuneensa tuottajaansa Jukka Immoseen, kun kaksikko teki yhdessä Rakkaudella-levyä kesällä 2015. He olivat työskennelleet yhdessä jo pitkään ja tunteneet toisensa lähes kymmenen vuoden ajan.

Kun Rakkaudella-levy oli valmis, Anna muistelee tunteneensa olonsa haikeaksi.

– Tajusin, ettemme näkisi Jukan kanssa enää päivittäin. Tajusin yhtäkkiä olevani kuolettavan ihastunut tuottajaani. Tuottajaani! Ei niin voi käydä. En ollut ikinä katsonut häntä sillä silmällä. Yritin hokea itselleni: ei tätä, Anna, ei tätä!

Moni voi takuulla samaistua hetkeen, kun vihdoin ymmärtää olevansa rakastunut ihmiseen, jota aiemmin piti vain ystävänä:

– Nyt sattui olemaan niin onnellisesti, että me molemmat olimme vapaita. Aloimme katsoa toisiamme eri tavalla, toisin kuin kaveria katsotaan. Siinä oli jotain hyvin aseistariisuvaa.

2. Se tunne, kun joku tivaa parisuhdestatusta, vaikka ”olette vain kavereita”.

Molemminpuolinen ihastuminen oli Annan mukaan ollut aistittavissa koko kesän ajan, kun levyä tehtiin. Molemmilla oli studiossa kivaa, eikä kotiin ollut kiire. Anna kertoo hetkestä, jolloin tajusi, että kipinät näkyivät myös ulospäin. 

– Kun menimme erään myöhäiseen iltaan jatkuneen elokuisen studiosession jälkeen katsomaan Egotrippiä, samalla keikalla ollut Chisu katseli meitä pitkään. Jossain vaiheessa iltaa hän kysyi: ”Siis onko teillä joku juttu menossa?” Minä huudahdin, että ei suinkaan. Me olemme vain kavereita. 

Tunnusta pois: sinäkin olet todennäköisesti päästänyt joskus suustasi lauseen ”me ollaan vain kavereita“. Tai ainakin kaverisi on.  

3. Se tunne, kun pääset ihastuksen viereen ja vähän tärisyttää.

Rakkaudella-levyn kappaleesta Kohta vapaita tehtiin musiikkivideo, jonka Anna ja Jukka käsikirjoittivat. Video kuvattiin loppukesästä. Anna kuvailee tunnelmaa elävästi:

– Siinä vaiheessa ilmassa väreili jo aika tavalla. Huoneessa oli vaaleanpunainen elefantti, josta ei puhuttu.

Videossa on kohtaus, jossa haudataan kaksi ihmistä. Anna kertoo pakottaneensa Jukan kanssaan maakuoppaan. Tilanne vaikuttaa olleen äärimmäisen kutkuttava. Annalla oli yllään Mert Otsamon suunnittelema pitsimekko, jonka alle nainen ei voinut pukea alusvaatteita.

– Jukka oli niin lähellä, että minua tärisytti. Makasin siellä peppu paljaana, kivi tyynynäni. Yritä siinä esittää kuollutta, tärisemättä, kun olet lusikassa juuri sen tyypin kanssa, johon olet ihastunut. Hirveä tilanne ja samalla niin ihana. Vieläkin poskia kuumottaa. 

Niin kuumottaa meidänkin poskiamme. Ai että, tuolta se ihastuminen juuri tuntuu! 

4. Se tunne, kun ette uskalla vielä kertoa suhteesta muille.

Kesällä rakastuneen pariskunnan suhde eteni syksyn mittaan. Anna kertoo, että kumpikaan ei halunnut heti hiiskua uudesta rakkaudesta muille. Päätöksen syy on varsin ymmärrettävä: 

– Tuntui liian armottomalta, että siinä vaiheessa joku olisi saanut tietää. Meidät olisi leimattu pariskunnaksi ennen kuin olisimme saaneet itse katsoa rauhassa, mihin tämä voisi johtaa.

Hyvin pariskunta salailussa onnistuikin, sillä ensimmäiset yhteiskuvat Annasta ja Jukasta julkaistiin vasta, kun he olivat olleet yhdessä jo vuoden. 

Anna ja Jukka näyttäytyivät yhdessä ensimmäistä kertaa vuoden 2018 Linnan juhlissa. Kuva: Sanoma-arkisto/Pete Aarre-Ahtio
Anna ja Jukka näyttäytyivät yhdessä ensimmäistä kertaa vuoden 2018 Linnan juhlissa. Kuva: Sanoma-arkisto/Pete Aarre-Ahtio

5. Se tunne, kun alat ylitulkita toisen jokaista elettä.

Monen mielestä suhteen alkuhuuma on sen ihaninta aikaa. Annan mielestä ei. Kirjassaan hän kertoo olevansa tyyppi, joka pistää heti kaiken peliin eikä jaksa jossitella.

– Alkuhuumassa olen usein päätynyt tilanteeseen, jossa tulkitsen jo toisen mikroilmeitäkin. Mietin koko ajan, mahtaako toinen tykätä minusta lainkaan yhtä paljon kuin minä tykkään hänestä.

Pelko ei ole yleensä ollut turha. Anna kertoo, että hänen joka ikisessä seurustelusuhteessaan vastapuolta on alkanut ”ahdistaa järjettömästi” kahden kuukauden tapailun jälkeen – niin kävi myös Jukan kanssa. Anna kuvailemiin tuntemuksiin on helppo samaistua, jos on itse yleensä suhteessa se nopeasti rakastuva heittäytyjä.

– Minunkaltaiselleni kaikki tai ei mitään -tyypille kumppanin jossittelu on suuri epäluottamuslause. Se saa minut kyseenalaistamaan kaiken. Luulen, että tilanne resonoi myös omiin epävarmuuksiini. Mietin, teenkö minä jotain väärin. Olenko liikaa? Vai liian vähän? 

Anna purki tuntonsa Tarviin vielä yhden yön aikaa -kappaleeseen. Se ilmeisesti kannatti: kappaleesta tuli hitti, ja Jukka pääsi yli ahdistuksestaan. 

6. Se tunne, kun tiedät kommunikointitavoissasi olevan parantamisen varaa – ja se, kun puolisosi jaksaa silti ymmärtää.

Parisuhteessa usein vaikeinta on kommunikointi: se, että saa kahden erilaisen ihmisen keskustelutyylit kohtaamaan. Anna tunnustaa olevansa huono riitelemään ja joutuneensa opettelemaan suunsa avaamista.

– Puren hammasta ja odotan, että toinen tajuaa sanomattakin. Siedän asioita varsin pitkään hiljaa. Sitten vastapuoli kummastelee, kun minulta menee kuppi nurin.

Vaikenevalle tyypille parasta on se, kun löytää puolison, joka ei tyydy hiljaisuuteen. Anna kiittelee Jukkaa, joka osaa kaivaa hänestä harmituksen syyn ulos.

– Hän voisi antaa minun vain olla, mutta hän ei anna. Hyvä niin: minulle on turha antaa tilaa, kun mieli on musta. Asia pitää selvittää, sitten halataan. En ole pitkävihainen. 

7. Se tunne, kun joskus on vain pakko kriisiyttää suhde.

Anna kertoo kirjassa ”kriisiyttävänsä” parisuhteensa pari kertaa vuodessa.

– Tökin itseeni tuuletusaukkoja, joista päästän joskus oikein kunnon räjähdyksiä. Joskus pitää räjähtää. Aiemmin siedin asioita mahdollisimman pitkään. Siedin niitä niin kauan, että lopulta tunneside toiseen alkoi hävitä. 

Toden totta: vaieta ei kannata, sillä silloin asiat vain kasautuvat ja painavat mieltä. Joskus on ihan paikallaan vähän räjähtää. 

8. Se tunne, kun puolisosi ex on pirun upea – mutta niin olet sinäkin.

Anna mainitsee kirjassa muutamaan otteeseen myös Jukan ex-puolison Jenni Vartiaisen. Jukan ja Jennin vuosia kestänyt suhde päättyi eroon vuonna 2014.

Kun Anna ja Jukka alkoivat seurustella, netin keskustelupalstoilla huhuttiin, että suhde olisi ollut syy Jennin ja Jukan eroon. Anna torppaa kirjassaan juorut ja mainitsee, että Jenni ja Jukka olivat eronneet noin vuosi ennen kuin Anna ja Jukka alkoivat seurustella.

– Kenelläkään ei ole syytä mustasukkaisuuteen. Minua ei viety keneltäkään. Sama pätee Jukkaan. 

Anna paljastaa, että hänen oli aluksi haastavaa suhtautua Jukan kuuluisaan ex-puolisoon.

– Jenni on kollegani ja kaikilla tilastollisilla mittareilla minua menestyneempi artisti. Olenkin joskus nauranut Jukalle, että aivan kenen tahansa itsetunto ei kestäisi seurustella Jenni Vartiaisen exän kanssa. Onhan Jenni äänestetty Suomen seksikkäimmäksi naiseksi ties kuinka monta vuotta putkeen.

Anna kertoo välttävänsä tietoisesti vertaamasta itseään Jenniin – varsinkin, koska sillä ei ole mitään merkitystä.

Ihailtavan terve asenne, josta jokaisen kannattaa ottaa oppia. 

Vierailija

Ompas puolueellinen ja ylimairitteleva artikkeli, ei kuulosta aidolta ja rehelliseltä ollenkaan. Eikö puun teennäisessä elämässä ole mitään muuta tärkeää tapahtunut kuin vartiaisen poikaystävän pölliminen? Aikuinen ihminen puhuu ihmissuhteista kuin myöhäisteini.

Vierailija

Anna puhuu lööperiä. Kyllä alkoivat Jukan kanssa salasuhteeseen kun Jukka asui Jennin kanssa ja Anna silloisen qvomiehensä kanssa. Helppo huijata koska tietää ettei Jukka tule kommentoimaan (syyllinen itsekin) eikä Jenni kommentoi ikinä yksityisasioitaan julkisuudessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla