Anna Kontulan toppatakki on neljän euron löytä UFF:lta. "Käytettynä löytää helpommin omannäköisiä vaatteita." Kuvat: Milka Alanen
Anna Kontulan toppatakki on neljän euron löytä UFF:lta. "Käytettynä löytää helpommin omannäköisiä vaatteita." Kuvat: Milka Alanen

Lapsena Anna Kontula mietti, miksi hänellä oli aina luokan huonoimmat vaatteet.
Nyt kansanedustajana hän kuuluu äveriäisiin, mutta elää silti vaatimattomasti.

Kansanedustaja Anna Kontulalle (vas) kuppi lattea ei koskaan ole vain pieni astia täynnä maitokahvia.

– Minulle tämä on yhä ylellisyystuote, Anna, 41, sanoo kahviaan maistaessaan.

– Sama pätee kaupan vihreään salaattiin. Olen elänyt niin monta vuotta elämästäni köyhänä, että minulle tällaiset suhteessa hintavat tuotteet tuntuvat edelleen luksukselta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Anna on kokenut elämässään tulotason ääripäät. Kiihkeän vasemmistolainen lapsuudenkoti Tampereella oli niin köyhä, että äiti, isäpuoli ja kolme tytärtä saivat kirkon vaateapua, vaikkei perhe kirkkoon kuulunutkaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Olen kolmannen polven sosiaalipummi.”

– Muistan lapsena miettineeni, miksi minulla oli aina luokan huonoimmat vaatteet.

Anna muutti kotoa jo 16-vuotiaana ja sai esikoisensa 18-vuotiaana. Lapsia syntyi lopulta kolme, ja pian Anna jäi heidän yksinhuoltajakseen. Hän muistaa hyvin, miltä tuntui seistä leipäjonossa pienten lasten kanssa ja ruokkia heitä kaurapuurolla ja vihanneskeitoilla, koska jokainen euro oli tärkeä.

– Olen kolmannen polven sosiaalipummi, Anna sanoo.

– Sekä isoäitini, äitini että minä olemme saaneet yhteiskunnan apua lastemme elättämiseen. Mutta sitten toisessa kohtaa elämää taas olemme maksaneet sitä mieluusti veroina takaisi.

Opiskellessaan historiaa ja sosiologiaa yliopistossa Anna joutui rahoittamaan perheensä elämää opintolainalla. Sen viimeiset erät hän sai maksettua vasta viime vuonna, 40 vuotta täytettyään.

– Olen elänyt suurimman osan elämästäni todella pienillä tuloilla. Nykyään taas kuulun rikkaimpaan tulokymmenykseen, koska olen kansanedustaja.

Tulonsa hän kertoo peittelemättä.

– Rahasta pitää keskustella avoimesti, sillä siihen liittyy aina valtasuhteita, Anna perustelee.

Kansanedustajan 6500 euron peruspalkan ja sen lisien ohella Anna saa sivutuloja kirjailijantöistä ja pääomatuloja omistamistaan asunnoista.

Hänellä on kaksi kotia, kaksio Kontulassa Itä-Helsingissä ja kolmio Tampereella. Niiden lisäksi Anna on osaomistaja Helsingin-yksiössä sekä kaksiossa Tampereella. Asuntolainaa hänellä on paljon, mutta nykyään omaisuuden arvo ylittää velkasumman. Se on vapauttava tunne, Anna myöntää.

Elämää on helpottanut myös se, että kaksi lapsista on jo aikuisia ja asuu omillaan.

– Minulla ei ole samanlaista pelkoa köyhtymisestä kuin monella keskiluokkaisella ihmisellä on, koska taustani vuoksi tiedän selviytyväni tarvittaessa erittäin pienilläkin tuloilla.

MAANANTAI

Suklaapatukka kioskilta 0,58 €

Kampaaja 152 €

Lapsen leirikuluja 65 €

Ruokakauppa 33 €

”Kun nainen täyttää 40, yhteiskuntaluokka alkaa heijastua hänestä. Ensimmäisenä se näkyy hiuksista. Keski- ja yläluokan naisilla on varaa leikkauttaa ja värjäyttää hiuksiaan säännöllisesti, vähävaraisilla ei.

Käyn kampaajalla puolentoista kuukauden välein. Siihen menee summia, jotka aiemmassa elämässäni eivät olisi olleet mahdollisia.

Mietin aika tarkkaan, millaisia palveluita ostan. Kasvohoidossa olen käynyt tasan kerran elämässäni. Epäilen, että ne ovat huijausta.

Minulla olisi varaa palkata siivooja, mutten halua. Siivoan kotini itse, koska uskon, että konkreettinen tekeminen on ihmiselle tärkeää. Tahdon pitää elämäni ja arkeni omissa käsissäni.”

TIISTAI

Kahvi junassa 2,50 €

Irtokarkkeja 1,35 €

Vaatteita vaalikuvauksia varten 64,98 €

Uusi vedenkeitin 14,99 €

”Vietän paljon aikaa raiteilla, koska matkustan aina viikonlopuiksi Tampereelle, jossa lapseni asuvat. Viikot teen töitä eduskunnassa ja asun Helsingissä asunnossa, jonka omistan puoliksi nykyisenpuolisoni kanssa.

Kiirehdin siis päivittäin joko metroon tai junaan. Usein nappaan ohi kulkiessani mukaan irtokarkkeja Helsingin Rautatieasemalta. Ostan samat namit joka kerta. Sokerihumala on loistava tapa hoitaa stressiä. Suklaa kaikissa muodoissaan on hieno asia.

Huoli ilmaston lämpenemisestä on alkanut vaikuttaa kulutukseeni ja valintoihini yhä enemmän. Harkitsen tarkkaan esimerkiksi lentämistä. Kuljetan mukanani omaa kahvikuppia, johon ostan täytettä, kun tekee mieli take away -kahvia. En shoppaile ajanvietteeksi, vaan ostan harkiten, mielellään käytettyä. UFF on yksi lempikaupoistani. Näen vaivaa kierrättääkseni tarpeettomiksi jääneet vaatteeni ja tavarani eteenpäin. Tänään jouduin ostamaan uuden vedenkeittimen, koska edellinen alkoi savuta.”

Anna Kontulan mielestä naisen yhteiskuntaluokka näkyy hiuksista. Kuva: Milka Alanen
Anna Kontulan mielestä naisen yhteiskuntaluokka näkyy hiuksista. Kuva: Milka Alanen

KESKIVIIKKO

Karkkia 4,80 €

”Viikolla en juuri osta ruokaa kotiin. Syön lähinnä eduskunnan kuppilassa, jonka laskun kuittaan kerran kuukaudessa.

Rakastan myös suoratoistopalveluita – tv-sarjoja, musiikkia ja äänikirjoja – joiden kulut niin ikään menevät tililtäni kerran kuussa.

Olen perheihminen, ja vietän vapaa-aikani enimmäkseen läheisteni kanssa. Tämä ilta oli poikkeus. Menin leffaan vanhan ystävän kanssa. Hän maksoi liput, minä karkit, jotka söimme puoliksi.”

TORSTAI

Kahvi ja sämpylä aamiaiseksi 5,40 €

Tanssiliput 10 €

”Olen ollut viisi vuotta naimisissa nykyisen puolisoni kanssa. Hän on duunariammatissa ja tienaa raskaassa työssä kolmanneksen siitä palkasta, jota minä saan eduskunnasta. Palkkajärjestelmämme erot eivät ole reiluja eivätkä perustu työn vaativuuteen. Aikanani tein siivoojan hommia, joten tiedän, mistä puhun. Siivoojan työ on sitovuudessaan ja kuluttavuudessaan aivan yhtä rankkaa kuin nykyinen kansanedustajan työni.

Parisuhteessani elän elämää, josta puolisoni pystyy maksamaan puolet. Hänelle on tärkeää olla elämättä toisen palkalla. Voin siis kuluttaa rahaa suunnilleen saman verran kuin hän. Se on hyvä asia, koska se auttaa karsimaan turhaa kulutusta. Palkastani ylijäävän rahan olen sijoittanut asuntoihin.

Tärkeä yhteinen harrastuksemme on argentiinalainen tango. Käymme tanssimassa joka torstai. Lisäksi luen espanjaa harrastuksena ja reissaamme mieluiten maissa, joissa tanssitaan tangoa.

Olohuoneemme ainoat kalusteet ovat sohva, kuntopyörä ja telkkari. Tärkeintä on, että mahdumme tanssimaan siellä.

Uskon, että elämässä pitää olla iloa ja kepeyttä, tanssia ja rakkautta.”

PERJANTAI

Kahvi 2 €

Smoothie 7,50 €

Auton tankkaus 50,44 €

Kotisivujen palvelimen vaihto 164 €

Hammaslääkäri (julkinen) 109,80 €

Ruokakauppa 28,88 €

”Minulla on auto, koska tarvitsen sitä toisinaan työhöni liittyvillä maakuntamatkoilla. Se on vuoden 2008 Fiat Linea, joka maksoi 4000 euroa ja jonka kyljessä on lommo. Pidän sitä enimmäkseen Tampereella, ja myös aikuiset lapseni saavat käyttää sitä tarvitessaan.

Käytän julkista hammashoitoa. Mielestäni ihmisen, joka on mukana päättämässä yhteisten varojen käytöstä, on tärkeä käyttää niillä tuotettuja palveluja. Uskon, että monet perusterveydenhuoltojärjestelmämme ongelmat johtuvat siitä, että asioista päättävät ihmiset eivät joudu kokemaan sen pulmia itse.”

Luontoa säästääkseen Anna Kontula kuljettaa mukanaan omaa kuppia, johon hän ostaa take away -kahvin. Kuva: Milka Alanen
Luontoa säästääkseen Anna Kontula kuljettaa mukanaan omaa kuppia, johon hän ostaa take away -kahvin. Kuva: Milka Alanen

LAUANTAI

Apteekki 34,98 €

Ruokakauppa 34,50 €

”Niin kauan kuin olen näin hyvätuloinen, minulla on varaa auttaa läheisiäni. Teen sen mielelläni. Pidän huolta esimerkiksi siitä, että lapsillani on vähintään perustoimeentulon verran rahaa käytössään.

Aikuiset lapseni voivat halutessaan tehdä minulle pieniä töitä kymmenen euron tuntipalkalla. Pyrin antamaan heille tehtäviä, jotka ovat hyödyllisiä ja kehittäviä. Hiljattain esimerkiksi tyttäreni kirjoitti hienon artikkelin erääseen järjestölehteen. Maksoin juttupalkkion hänelle itse.

Kun 13-vuotias kuopukseni ei saanut kesätöitä, lupasin maksaa hänelle viiden euron palkkion jokaisesta luetusta kirjasta. Lapseni turvautuvat tähän tienauskeinoon vain harvoin – työnteko omalle äidille ei heidän mielestään ole kovin kivaa.

Ostan lapsilleni vitamiinit ja allergialääkkeet, koska tiedän, että ne jäisivät muuten ostamatta.”

SUNNUNTAI

Kahvit ja pullat puolison kanssa 11,40 €

”Minulla on elämässäni ollut onnea talousasioissa. Talouteni on koko ajan kehittynyt parempaan suuntaan.

Se ei ole ollut laskelmoitua tai tarkoituksellista. Nuorena luulin päätyväni palvelualojen matalapalkkatöihin. Valitsin yliopistossa historian ja sosiologian oppiaineikseni kiinnostuksesta, en siksi, että olisin nähnyt ne väylänä hyväpalkkaisiin virkoihin. Iso tekijä asiassa oli se, että vaikkei synnyinkodissani ollut rahaa, sivistykseen uskottiin aina. Meille lapsille luettiin pienestä pitäen, ja pääsyä kirjastoon, tiedon äärelle, pidettiin tärkeänä. Köyhyyttä ei hävetty eikä pidetty ihmisen omana vikana. Opin jo varhain näkemään yhteiskunnalliset rakenteet eriarvoisuuden takana.

Ehkä siksi en yliopistossakaan kokenut alemmuutta suhteessa keskiluokkaisiin opiskelukavereihini, kuten monille lahjakkaille työväenluokan lapsille saattaa käydä.

Tiedostan, että nykyisin elämäni näyttää koulutetun, hyväpalkkaisen kaupunkilaisnaisen elämältä. Vierastan sellaista lokeroa. En halua ajatella, että olisin elämässäni tehnyt jonkinlaisen luokkamatkan. Mielestäni olen eduskunnan ainoa kommunisti. En viihdy cocktail-kutsuilla enkä edustustilaisuuksissa. Linnan juhliin en ole mennyt koskaan.

Kun hiljattain kävin Tampereella eräässä päihdekuntoutujien tilaisuudessa, tuli pitkästä aikaa kotoinen olo. Ajattelin, että tänne minä kuulun, nämä ihmiset ovat minun porukkaani. Sellaista oloa minulla ei eduskunnassa ole koskaan.”

ANNA KONTULA

Kansanedustaja ja tietokirjailija syntyi Porissa 30. maaliskuuta 1977.

Koulutukseltaan sosiologi ja yhteiskuntatieteiden tohtori.

Vasemmistoliiton kansanedustaja vuodesta 2011.

Asuinpaikka Tampere, kolmen lapsen äiti.

Vierailija

Hei sinä ja Anna. Kantasuomalainen parturikampaaja ja kosmetologi maksaa arvonlisäveroa 24% työstään, samoin ennakkoveroa palkastaan, tilan vuokran ja tuotteet jolla työ tehdään. Tuosta 152 todellisuudessa jää käteen, ehkä n. 50-60 e. Värjäykseen ja leikkaukseen menee varmaan reilu kaksi tunia ja tällaisia asiakkaita kerkeää päivässä tehdä 3-4. Eipä se kuukausi palkka tällöin mikään ihmeellinen ole. Ja huomio, että tosiaan tuosta maksetaan VEROT, jotta Annakin on saanut opintotukensa, sinä pääset lääkäriin, lapsesi kouluun yms. Halpa hinta usein valitettavasti kertoo siitä, että kaikki menee omaan pussiin, vaikka ammattitaito olisikin kohdillaan.
Ja mitä tulee Annan lauseeseen, että kasvohoidot on huijausta, on aika törkeä kohdennus yhteen ammattiryhmään, jotka yleensä toimivat pienyrittäjinä. On harmi ettet itse saanut siitä mitään irti, edes sitä hyvän olon tunnetta. Kuitenkin TUTKITUSTI oikeista tuotteista ja niiden käytöstä on apua erilaisiin iho-ongelmiin ja ne toimivat tukena ihotautilääkärin ohjeille.
Oikein hyvää itsenäisyyspäivää Anna, niin se homma vaan toimii, että raha kuuluukin laittaa kiertoon ja ostaa palveluita, jotta tämä yhteiskunta pyörii. Kaikilla ei ole siihen varaa, mutta onneksi on kaikkia ihania joulukeräyksiä josta tuollaisellakin palkalla voi lahjoittaa vaikka tuon kasvohoidon jollekkin, jos itse pitää sitä turhana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla