Kuvat
Anna Huovinen
Janus ja Anna Hanski ovat jo vuosia kiertäneet Suomea yhdessä suosituilla duo-laulukeikoilla. Anna Hanski sai keskiviikkona tietää olevansa yksi koronavirusta sairastavista suomalaisista.
Janus ja Anna Hanski ovat jo vuosia kiertäneet Suomea yhdessä suosituilla duo-laulukeikoilla. Anna Hanski sai keskiviikkona tietää olevansa yksi koronavirusta sairastavista suomalaisista.

– Tulen hyvittämään kosteiden vuosieni tapahtumia läheisilleni koko loppuikäni, Janus Hanski sanoo.

Voiko alkoholismista koskaan toipua täysin?

– Uskon niin. Olen ollut täysin raitis kaksikymmentä vuotta, eikä päätöksen jälkeen ole tehnyt edes mieli juoda, muusikko Janus Hanski, 51, sanoo.

Hänen suhteensa pikkusiskoon, laulaja Anna Hanskiin, 49, on ilmeisen lämmin. Anna auttoi veljeään silloin, kun tämä oli pohjalla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Päihteet veivät Janusta nuoresta asti. Kolmenkympin kynnyksellä alkoholista oli tullut kuin huomaamatta elämän keskeinen sisältö.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Muistan, kuinka heräsin erään ryyppyputken jälkeen ja tajusin, etten muista mitään viimeisen kahden päivän tapahtumista. Pelästyin todella. Tajusin että ei jumalauta, seuraavaksi minulta lähtee henki, Janus sanoo.

– Oli rankkaa katsoa vierestä rakkaan isoveljen alamäkeä, Anna toteaa.

Päihdekierteen aikana hän koetti monin tavoin auttaa veljeään. Helppoa se ei ollut.

– Mietin pitkään, miten sanoa hänelle, että olen tosi huolissani. Usein erehdyin hyysäämään häntä, annoin ruokaa ja yösijan sohvaltani. Ajattelin, että ainakin hän syö jotakin ja nukkuu yön yli, Anna kertoo.

– Olin silloin nuori ja kokematon. En ymmärtänyt, että hoivaamisellani osaltani mahdollistin juomisen jatkamisen. Nyt toimisin toisin.

Keväällä 2000 Janus oli niin pohjalla, että päätti lopulta mennä Minnesota-mallin katkaisuhoitoon Kalliolan klinikalle.

– Tulen hyvittämään kosteiden vuosieni tapahtumia läheisilleni koko loppuikäni. Olen päättänyt, että minuun voi perkele luottaa. Että hoidan takuuvarmasti asiat, jotka on sovittu, Janus sanoo.

– Raitistumisen jälkeen sain takaisin lapsuuteni lempeän isoveljen, Anna sanoo.

Millaista Annan ja Januksen oli kasvaa aikansa kuuluisan iskelmälaulajan, Seppo Hanskin, lapsina? Miten sisarusten suhde muuttui Januksen vaikeina vuosina? Entä niiden jälkeen? Lue Me Naisten tuoreesta numerosta 13/2020. Tuoreen digilehden voit lukea täältä.

Kari Virtanen

Kalliolan klinikoiden Minnesotamallinen päihde hoito EI OLE "KATKAISUHOITO"!
Se on kokonaisvaltainen, raittiuteen tähtäävä, kuntouttava päihde hoito, mikä nojaa vahvasti AA:n 12 askeleen ohjelmaan. Näin oli ainakin 20 vuotta sitten.

Sisältö jatkuu mainoksen alla