"Onneksi minulla oli ympärillä myös turvallisia aikuisia. Heidän ansiostaan en musertunut pelkojeni alle", Maarit Hurmerinta sanoo. Kuva: Veikko Kähkönen
"Onneksi minulla oli ympärillä myös turvallisia aikuisia. Heidän ansiostaan en musertunut pelkojeni alle", Maarit Hurmerinta sanoo. Kuva: Veikko Kähkönen

Laulaja Maarit Hurmerinta puhuu ensimmäistä kertaa lapsuudestaan alkoholistiperheessä.

Äidin alkoholismi on jättänyt jälkensä muusikko Maarit Hurmerintaan. Maaritin äidin ongelmajuominen alkoi, kun laulaja oli vain kymmenvuotias. Maarit oppi olemaan lapsena näkymätön: hymyilemään ja miellyttämään, ettei olisi ärsyttänyt äitiä.

– Äidissä oli aina päällä pieni myrskyvaroitus. Koskaan en tiennyt, millä tuulella hän olisi, Maarit kertoo Me Naisille.

– Hänellä oli aina teatteriesitys päällä: eleet ja äänet olivat ääripäästä. En halua tulla samanlaiseksi kuin hän.

Tänään ilmestyy myös laulajan urasta ja lapsuudesta kertova omaelämäkerrallinen kirja Maarit (Johnny Kniga).

Lapsuusvuotensa Maarit vietti isoäitiensä luona, kun kotielämä oli liian levotonta.

– Onneksi minulla oli ympärillä myös turvallisia aikuisia. Heidän ansiostaan en musertunut pelkojeni alle, hän sanoo.

Musiikista Maarit löysi jo lapsena kanavan, johon hän on voinut purkaa raskaimmatkin murheensa. Urallaan hänestä tuli näkyvä.

– Ihmisääni mukautuu kokemusten mukaan. Olen varma, että myös minun taustani kuuluu laulussani.

Maarit haluaa uskoa, että positiivinen asenne ja menneiden jättäminen taakse ovat pelastaneet hänet katkeroitumiselta.

– En usko terapiaan. Kun oikein ottaa päähän, käyn pitkällä pyörälenkillä tai alan haaveilla hyvistä asioista.

Lue Maaritin avoin haastattelu Me Naisten numerosta 18/2014. Voit myös ostaa digilehden täältä.

Joka päivä -tilaajana voit lukea koko jutun täältä.

Lue myös:

Muusikkonaiset: "Omalta mieheltä saatu palaute ärsyttää"

Tilaajille
Henkilökohtaiset avustajat Linda Laaksonen (vas.) ja Tiia Dahlqvist lähtevät Jaanan kanssa syyskuussa MM-kisoihin Yhdysvaltoihin. Mukaan lähtee tietenkin myös Legolas-hevonen. Kuva: Jouni Harala
Henkilökohtaiset avustajat Linda Laaksonen (vas.) ja Tiia Dahlqvist lähtevät Jaanan kanssa syyskuussa MM-kisoihin Yhdysvaltoihin. Mukaan lähtee tietenkin myös Legolas-hevonen. Kuva: Jouni Harala

Jaana Kivimäki halvaantui, kun hevoskuljetusauton lastaussilta katkaisi hänen selkärankansa. Ensin Jaana oli katkeroitua, mutta sitten hän päätti selviytyä.

Punaisen omakotitalon oven avaa hymyilevä emäntä. Vaikka kello on vasta yksitoista, Jaana Kivimäki , 44, on ehtinyt jo paljon. Hän on herännyt kuudelta, ruokkinut hevosensa ja ajanut 25 kilometrin päähän ratsastushallille...

Näyttelijä Hannu-Pekka Björkman ei paljasta parisuhdestatustaan. – Siellä on ollut aika paljon höpö höpö -juttuja, valitettavasti.

Näyttelijä Hannu-Pekka Björkman, 49, on ollut niin kiireinen, että hän ei ole ehtinyt pitämään edes kesälomaa kahteenkymmeneen vuoteen.

– Tänä kesänä en ottanut ainuttakaan työtarjousta vastaan. Olen ollut Madridissa, mökillä, hoitamassa vanhaa äitiäni ja viettänyt paljon aikaa lasteni kanssa, Hannu-Pekka kertoo Suomen Kansallisteatterin syyskauden avajaisissa.

– Olen tehnyt viime aikoina niin paljon elokuvatöitä, että koin tarvitsevani vapaan kesän. Huomasin, että tänä syksynä tulee neljä elokuvaa, esimerkiksi Tyhjiö ja Ihmisen osa, joissa olen mukana. Ehkä se riittää joksikin aikaa.

Hannu-Pekka aikoo viettää kaksi viimeistä kesälomaviikkoaan Valamon luostarissa uutta kirjaa kirjoittaen.

– Ortodoksina käyn siellä rauhoittumassa. Olin siellä kesäkuussa ristisaatossa. Myös kummisetäni Kalle Holmberg oli ahkera Valamon kävijä, Hannu-Pekka kertoo.

Hannu-Pekan kausi Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professorina päättyi helmikuussa, jolloin hänet kiinnitettiin vakituiseksi näyttelijäksi Suomen Kansallisteatteriin.

Syksyllä hän näyttelee Fjodor Dostojevskin Karamazovin veljeksissä.

– Olo on samanlainen, kun meni nuorena uuteen työpaikkaan. Kun on työyhteisön uusi jäsen, miettii aina, että mitäs täällä tapahtuu. Totta kai olen iloinen, että sain Kansallisteatterista hautakivisopimuksen.

Hannu-Pekka aikoo kuitenkin rauhoittaa työtahtia.

– Päätin, että laitan ajan rahan edelle. Minulla ei ole enää kauheaa pakkoa olla joka jutussa mukana. Tosin viisikymppisille miehille on paljon töitä, ja isoimmat roolit voivat olla vielä edessä.

”Minulla ei ole enää kauheaa pakkoa olla joka jutussa mukana.”

Hannu-Pekka täyttää ensi vuonna 50 vuotta.

– Minulla ei ole mitään villitystä. Tai jos se iskee joku päivä suihkussa, niin tiedän, mikä se on. Ei viisikymppinen vanha ole, mutta ehkä ikä antaa mahdollisuuden rauhoittua.

Hannu-Pekka oli naimisissa näyttelijä Minna Haapkylän kanssa vuoteen 2014 asti, ja heillä on kaksi poikaa. Eron jälkeen Hannu-Pekka on ollut rakkauselämästään vaitonainen.

– En kerro, Hannu-Pekka nauraa, mutta myöntää ainakin tavanneensa uusia tuttavuuksia.

– Siellä on ollut aika paljon höpö höpö -juttuja, valitettavasti.