Kuvat
Jouni Harala, reissukuvat Laurin ja Alinan albumista
Nuorena Lauri Laukkanen uhosi, että hän ei venäläistä naista ota. ”Nyt Alinan kanssa tajuan, että yhteinen tausta on juuri se juttu.”
Nuorena Lauri Laukkanen uhosi, että hän ei venäläistä naista ota. ”Nyt Alinan kanssa tajuan, että yhteinen tausta on juuri se juttu.”

Kesällä avioituvia Alina Tomnikovia ja Lauri Laukkasta yhdistävät venäläistausta ja tahto kunnioittaa toisen haluja. – On hienoa, kun vierellä on ihminen, joka auttaa uskomaan itseen.

Alina Tomnikovin, 30, raja tuli vastaan Islannissa, erään luonnon louhiman luolan suulla. Kihlattu Lauri Laukkanen, 27, oli suunnitellut taas seikkailuntäyteisen päivän, mutta kahlaaminen hämärässä kiviseinäluolassa oli Alinalle liikaa. Yhteisillä matkoilla näyttelijä oli jo us­kal­tautunut vesiputouksille, kaahailemaan safariautolla ja vesijetillä sekä laulamaan Rammsteinia, mutta kiviluolaan puoliso saisi mennä yksin.

– Minulle on jo extremeä jokainen kerta, kun nousen teatterilavalle tai kun kamera alkaa käydä. En kaipaa muuta jännitystä tai kauhun hetkiä arkeeni. Siinä missä Lauri etsii matkoiltamme äärikokemuksia, minä viihtyisin oikein hyvin kahvilassa, Alina kuvailee.

Islanti on yksi kihlaparin tuoreimpia matkakohteita. Alina ja Lauri ovat kulkeneet kimpassa kymmenissä maissa. Osasta syntyi yhteinen tv-sarjakin, Alina idässä -ohjelman kakkoskausi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Valokuvaaja-yrittäjä Lauri on matkailijana Alinaa kokeneempi ja kiertänyt kaukaisimpia mantereita yksin vain reppunsa ja kameransa kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Olen aina lähtenyt reissuun jokin tietty kokemus mielessäni: ajaa erityinen road trip -pätkä tai nähdä Mount Everestin perusleiri. Harvoin olen lähtenyt valmismatkalle tai pelkän lomailun vuoksi, Lauri sanoo.

– Minä taas olin teini-ikäiseksi asti käynyt vain all inclusive -hotellilomilla isäni kanssa. Se oli turvallista hampurilaisten syömistä uima-altaalla. Hurjin irtiottoni oli varmaan viikon pakettimatka Kreikkaan parhaan ystäväni kanssa, Alina vertaa nauraen.

Miten homma sitten saadaan toimimaan, kun matkailun yö ja päivä lähtevät maailmalle yhdessä?

Seikkailijat perinteikkään Planican hyppyrimäen juurella Sloveniassa.
Seikkailijat perinteikkään Planican hyppyrimäen juurella Sloveniassa.

Tahdon tehdä sulle hyvin

Alinan ja Laurin mukaan yhteiselon ykkösohje on kommunikointi – oltiin sitten matkalla maailman ympäri tai tutusti kotikulmilla.

– Onnistunut yhdessä tekeminen on tasapainoilua omien toiveiden ja toisen kuuntelemisen kesken. Meitä yhdistää tahto tehdä toiselle hyvin, kuulla ja kunnioittaa myös toisen haluja. Ne voi kuitenkin tunnistaa vain, jos toiveensa ja tunteensa kertoo ääneen, Lauri miettii.

– Meitä yhdistää muun muassa samanlainen kyllästymisen rytmi. Usein olemme yhtä aikaa sitä mieltä, että eiköhän tää ollut tässä. Se sujuvoittaa arkea.

Alinalta toiveiden ja rajojen sanominen on edellyttänyt rohkaistumista.

– Olen vasta aikuistuessa oppinut pitämään puoliani ja sanomaan, että tuohon en suostu tai uskalla, Alina kertoo.

– On ihanaa, että joskus Lauri vetää minut mukaan hulluihin, pelottaviin juttuihin, mutta on myös ok sanoa, että mene sinä seikkailemaan, minä jään ottamaan nokoset. Arvostan Laurin kärsivällisyyttä ja ymmärrystä, kun minun on vaikea tehdä päätöksiä.

Vaikutus on kulkenut molempiin suuntiin. Suurten elämysten metsästäjä on oppinut Alinalta tavan huomioida ja aistia pieniä juttuja, fiilistellä arkisia yksityiskohtia.

– Alina voi muistella jotain välähdyksenomaista hetkeä kadulla tai hurahtaa tuntikausiksi paikalliseen ruokakauppaan. Huomaan nyt, miten paljon ne kertovat paikallisesta elämänmenosta ja tavoista, Lauri sanoo.

Puolislaavin slaavipuoli

Kun Alina ja Lauri ohimennen törmäsivät erään elokuvan kuvauksissa muutama vuosi sitten, he eivät arvanneet, miten paljon yhteistä heidän tarinoissaan oli ja miten tiiviisti ne vielä punoutuisivat yhteen. Lauri toi kuvauspaikalle sarvipäähineen, jonka hänen korutaiteilija-äitinsä oli valmistanut Alinan roolihahmolle. Hän nappasi kuvan Alinasta ja sarvista ja jatkoi sitten matkaansa.

Yhteinen ystävä esitteli heidät kunnolla vasta vuosia myöhemmin. Kolmen vuoden seurustelu huipentuu tänä kesänä häihin.

– Äitini naureskeli nuoruuden uholleni, kun vannoin, että minähän en sitten venäläistä naista ota. Nyt Alinan kanssa tajuan, että yhteinen tausta on juuri se juttu.

Sekä Lauri että Alina ovat syntyneet Suomessa, mutta ovat puoliksi venäläisiä. Alinan isä on Pietarista, Laurin äidin suku lähti länteen, kun Neuvostoliitto hajosi. Lauri vietti lukuisat kesät sukulaisten luona Yhdysvalloissa.

Slaavilainen tausta ei kuulu Laurin nimestä, joten lapsuuden erilaisuuskokemukset eivät ole yhtä vahvoja kuin Alinalla.

– Kuulin minäkin neuvostokiusat koulussa, mutta enimmäkseen sain olla rauhassa. Nuorena väheksyin myös itse venäläisyyttäni ja halusin sukulaisteni perässä Amerikkaan. Olin pitkään varma, että omakin elämäni olisi siellä. Tuntuu, että Alinan kanssa slaavilainen identiteettini on saanut olla vahvemmin esillä, Lauri sanoo.

– Alinalle ei myöskään ollut mikään ongelma hypätä porukoihimme, joissa kaikki kolme kieltä, venäjä, suomi ja englanti, voivat olla sekaisin samassa lauseessa.

Alinasta on tuntunut tärkeältä voida jakaa yhteinen kulttuuriperintö. Lapsina on katsottu samat venäjänkieliset tv-ohjelmat, kuultu laulut, syöty perinneherkut.

– Olen tällainen kuin olen enkä osaa eritellä, mikä osa on venäläistä ja mikä suomalaista. Joskus jokin sana tai biisi tuntuu läheisemmältä venäjäksi, ja on ihanaa, kun sitä ei tarvitse selitellä. Kaksikulttuurisuus on ollut minulle ylpeyden aihe. Tuntuu hyvältä, että sen voi jakaa puolison kanssa.

Kuvamuisto Sloveniasta, Bled-järveltä. ”Olemme matkustajina erilaisia, mutta parhaimmillaan täydennämme toisiamme.”
Kuvamuisto Sloveniasta, Bled-järveltä. ”Olemme matkustajina erilaisia, mutta parhaimmillaan täydennämme toisiamme.”

Ikävän tajuaa vasta kohdatessa

Alina kuvasi viime vuonna tv-sarjaa Venäjällä ja vietti pitkiä aikoja poissa kotoa. Tauoilla hän kävi Suomessa, ja välillä Lauri reissasi Venäjälle.

– Usein ikävän määrän tajusi vasta, kun tuli kotiin. Kun on välillä yksin, se vahvistaa sidettä toiseen.

Laurista ratkaisevaa on, mitä yhteisellä ajalla tekee.

– Meillä on tapana hypätä omiin kiireisiimme silloin kun olemme erillään. Sitten taas kun olemme yhdessä, kaikki muu laitetaan sivuun ja olemme läsnä toisillemme.

Alinalla ja Laurilla on nyt kehitteillä yhteisiäkin töitä.

– Jaamme ajatuksen, ettei kukaan ole mitään yksin ja että kaikki tarvitsevat muita. Olemme löytäneet myös toisistamme sen, joka nostaa ja auttaa eteenpäin. On hienoa, kun vierellä on ihminen, joka auttaa uskomaan itseen, he sanovat.

Lauri kuuluu mediatuotantoyhtiö Helsinkingin perustajiin. Yrityksineen hän on lyhyessä ajassa laajentanut mainoskuvaamisesta musiikkivideoihin ja tähtää tv- ja elokuvapuolelle – siis alalle, jolle hänen ei koskaan pitänyt päätyä. Alun perin Laurista piti tulla investointipankkiiri.

– Pääsin opiskelemaan taloustieteitä Helsingin yli­opistoon vuonna 2012. Koulu sujui hyvin, mutta muistan, miten ruokatunnilla oivalsin, ettei minua pätkääkään kiinnostanut keskustella maailmantaloudesta.

Lauri osti ensimmäisen kameransa 2012 ja osallistui hupimielessä valokuvakisaan. Voitto poikikin uran kuvaajana.
Lauri osti ensimmäisen kameransa 2012 ja osallistui hupimielessä valokuvakisaan. Voitto poikikin uran kuvaajana.

Samana vuonna Lauri voitti kansainvälisen valokuvauskilpailun ja alkoi saada tarjouksia agenteilta Yhdysvalloista. Yhtäkkiä hän veti workshopeja maailmalla ja omaa opetussarjaa YouTubessa.

– Se oli mahdollisuus, jota ei kuulunut ohittaa. Jätin koulun kesken, ryhdyin kuvaamaan ja yrittäjäksi. Ehkä se oli samaa seikkailuhenkisyyttä kuin matkailussakin.

Alina muistuttaa myös haahuilun tarpeellisuudesta.

– Vapaapäivinä heräämme ilman kelloa ja lähdemme pitkälle brunssille. Haahuilu tekee hyvää ja on aivan liian aliarvostettua. Laurilla oli ennen iso asenneongelma tylsyyden kanssa. Nyt hän on oppinut, että välillä saa olla tylsääkin.

Lauri virnistää.

– Nyt voi mennä jo pari päivää putkeen ilman tekemistä. Sitten tulee raja vastaan ja tunne, enkö tee elämälläni mitään hyödyllistä.

Alina Tomnikov

  • 30-vuotias Keravalla syntynyt näyttelijä.
  • Niiskuneidin ääni uudessa Muumi-sarjassa. Näyttelee Venäjän katsotuimmassa tv-sarjassa Ekaterina ja aloittelee kahden kotimaisen tv-sarjan kuvauksia.
  • Alina idässä -matkailusarja Yle Areenassa.

Lauri Laukkanen

  • 27-vuotias valokuvaaja. Yksi Helsinking-mediatoimiston perustajista.
  • Kuvaajaura lähti lentoon, kun Lauri valittiin kuuluisaan Broncolorin Gen NEXT 2015 -tiimiin. Siihen poimittiin maailmalta viisi lupaavinta nuorta kuvaajakykyä.
Idea vapaa saat käyttää

Vierailija kirjoitti:
venäjäläisten valkopesua kunnes muuttuvat vihreiksi pieniksi möröiksi putinin käskystä!!
Ei aina  politikkka ja Putinia  joskus voi antaa kommentin reilusti työstä hienoista kuvista ym. kun kerran  on tarve  kommentoida!

Sisältö jatkuu mainoksen alla