26-vuotias Aliisa kertoo, kuinka hän menetti luottotietonsa. – En koskaan avannut perintäkirjeitä, koska tiesin, etten voi tehdä niille mitään, Aliisa kertoo.

”Kaikki alkoi pari päivää sen jälkeen, kun täytin 18. Otin 50 euron pikavipin, sillä rahat olivat loppu enkä pystynyt ostamaan ruokaa. Minä opiskelin, ja avopuolisoni oli työtön. Ajattelin pikavipin olevan helppoa rahaa, vaikka vanhempieni sanat soivat päässäni. He olivat aina varoittaneet luottotietojen menettämisestä ja opettaneet, että vuokra maksetaan aina ensin, sitten laskut ja loput kulut. 

Kymmenen pikalainan jälkeen luottotietoni menivät. Minulla on paniikkihäiriö, ja sain paniikkikohtauksia, kun piti hoidella asioita. En kehdannut kertoa vanhemmilleni mitään. Äidilleni kerroin luottotietojen menetyksestä vasta vuoden päästä ja isälleni ensimmäistä kertaa viime kesänä. Vanhempani suhtautuivat ymmärtäväisesti, mutta eivät pysty tukemaan rahallisesti. He haluavat, että selvitän itse asiani aikuisena ihmisenä.

”Myös vakuutusten saaminen on vaikeaa luottotiedottomana.”

Vuokra-asunnon löytäminen on ollut minulle vaikeaa, sillä monet vuokranantajat pyytävät henkilötietoja. Minulla ei ole ikinä ollut vuokrarästejä, mutta luottotietojen menetys on ehdoton ei monelle vuokranantajalle. Olen saanut kuitenkin vuokra-asunnon yksityiseltä vuokranantajalta, jolle kerroin suoraan tilanteestani. Jotkut ihmiset pystyvät näkemään merkinnän yli ja ymmärtävät, että kaikki me luottotiedottomat emme ole ihan surkimuksia. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Myös vakuutusten saaminen on vaikeaa. Kotivakuutuksen vielä pystyy saamaan, mutta mitään muita vakuutuksia ei. Myöskään puhelinliittymää ei saa luottotiedottomana, mutta äitini otti minulle onneksi liittymän. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”En tiedä, miten selvisin taloudellisesti. Suomessa ei onneksi kuole nälkää, vaan sain apua seurakunnalta ja leipäjonosta.”

Neljän vuoden ajan minulla oli vakavia masennuskausia. Syyllistin itseäni ja mietin, miten voin olla niin typerä. Olin lamaantunut ja mietin, onko koko loppuelämäni tällaista. En koskaan avannut perintökirjeitä, koska tiesin, etten voi tehdä niille mitään. 

En tiedä, miten selvisin taloudellisesti. Suomessa ei onneksi kuole nälkää, vaan sain apua seurakunnalta ja leipäjonosta. Vanhemmat auttoivat minua välillä muutamilla kymmenillä euroilla. Laskin jokaisen sentin tarkkaan. 

Kun olin 23-vuotias, erosin silloisesta avopuolisostani ja muutin omilleni. Aloin opiskella hoitoalaa ja kävin viitenä iltana viikossa töissä. Halusin nauttia hetken siitä, ettei tarvitse laskea jokaista senttiä ruokakaupassa. Hieman sen jälkeen aloin avata perintätoimiston kirjeitä ja maksaa rästejä pikkuhiljaa. 

Puolitoista vuotta sitten sain vakituisen työpaikan. Jokaisesta palkastani on mennyt suoraan 500–800 euroa ulosottoon. Viime syksynä kuulin takuusäätiöstä, jonne tein hakemuksen. Siihen vastattiin muutama viikko sitten: sain pankilta takuusäätiön takaaman lainan, jolla olen maksanut velkani pois. 

” Olen todella tarkka rahojen kanssa ja vertailen eri kauppojen hintoja.”

Nyt olen velkaa ainoastaan pankille. Viimeinen maksupäivä on puolentoista vuoden päästä, ja se on paljon paremmin kuin olen koskaan ajatellut. Masentavimpina aikoinani ajattelin, että koko loppuelämäni olisi tällaista kituuttamista. Yhdessä vaiheessa asetin tavoitteeksi olla kuivilla 30-vuotiaaksi mennessä, mutta saavutankin tavoitteen nopeammin. 

Elän normaalia elämää. Minulla on uusi puoliso, jonka kanssa asumme omakotitalossa, sekä vakituinen työ. Olen todella tarkka rahojen kanssa ja vertailen eri kauppojen hintoja. Heti, kun lasku tulee, pistän sen maksuun. Enää en jää odottamaan edes eräpäivää.”

muutanhetikupystyn

Tein konkurssin sairauden takia. Meni luottotiedot, sain syytteet kirjanpitorikoksesta (koska kirjanpito oli 4kk myöhässä, tuona aikana ei paljo mitään tapahtumia) ja yel maksut tuli henkilökohtaiseen perintään. 4v olen nyt sit yhteiskunnan alinta sakkia. Ei auta vaikka 7 vuotta menestyin hienosti. Sanon vain, että olisin mieluummin istunut linnassa vuoden.
Ps. maksut maksettu. Vitunkaan väliä, ku merkinnät ei poistu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla