”Kamalinta olisi, etten tarttuisi unelmiini”, sanoo muotisuunnittelijana debytoiva Maryam Razavi.
”Kamalinta olisi, etten tarttuisi unelmiini”, sanoo muotisuunnittelijana debytoiva Maryam Razavi.

Maryam Razavi on viime vuosina joutunut kohtaamaan elämän rajallisuuden ja saanut yllättyä rakkauden voimasta. – Tulevasta ei voi tietää.

Vielä juhannusaaton alla Maryam Razavilla, 36, ei ollut lukkoon lyötyjä suunnitelmia kesäjuhlan viettoon. Ainoa juhannusperinne on, ettei vakiintuneita perinteitä ole ja että aaton korvilla iskee havahtuminen, että mitäs tehtäis.

– Haluaisin olla suunnitelmallinen, mutta oikeasti olen maailman huonoin järjestämään mitään. Olen taivaanrannanmaalari, jolle ex tempore -toteutus on tyypillisempää kuin pitkälle viilatut suunnitelmat.

Maryam uskoo, että taipumus nopeisiin ratkaisuihin on peruja mallinuran kiivaimmilta vuosilta. Siinä työssä oppi, ettei mikään ole varmaa ja että asiat tapahtuvat lyhyellä varoitusajalla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Elin matkalaukku koko ajan pakattuna. Kun työtilaisuuksia tuli, piti olla valmis lähtemään heti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Maryam asui ulkomailla yhteensä kymmenisen vuotta. Hän poseerasi milloin Nespresson, Espritin ja Max Factorin kampanjoissa ja teki kuvauksia kansainvälisille muotilehdille kuten Harper’s Bazaarille ja Madame Figarolle. Verotiedoista otsikoihin poimittiin yli 100 000 euron vuositulot.

”Olen ollut ylpeä sinnikkyydestäni.”

– Jälkeenpäin olen ollut ylpeä sinnikkyydestäni. Pidin kiinni päämäärästäni, vaikka piti sietää koti-ikävää, pitää yllä kaukosuhdetta ja tottua epävarmuuteen. Moni kollega palasi kotiin yhden vaikean mallireissun jälkeen, mutta minä, introvertti kotihiiri, pärjäsin sittenkin.

Maryam tekee mallintöitä edelleen – myös tämän lehden kesäisissä muotikuvissa – mutta nykyään harvakseltaan ja liikoja stressaamatta. Sen lisäksi hän on stylisti, juontaja, luennoitsija, dokumentaristi ja nyt myös muotisuunnittelija. Ensimmäinen oma lanseeraus, bikinit sekä uimapuku, valmistui yhteistyönä Ohoy swim -merkin kanssa. Merestä kerätystä muoviroskasta on jalostettu uikkarikangasta ja siitä Maryamin suunnittelemat uima-asut. Vireillä on myös yhteistyö laukkuvalmistaja Viona Blun kanssa. Maryamin ideoima ”voimalaukku” esitellään myöhemmin syksyllä.

– Suunnittelutyö on pitkäaikainen haaveeni, joka nyt käy toteen. Olen lähtenyt muihinkin urajuttuihin vahvalta tunnepohjalta: ensin on tahto, vaikka ei vielä osaamista. Homman oppii sitten tekemällä, Maryam sanoo.

– Olen kunnianhimoinen ja haluan pärjätä. Stressaan hirveästi epäonnistumisesta, mutta vielä enemmän pelkäisin katkeroitumista siitä, etten uskaltanut edes yrittää. Kamalinta olisi, etten tarttuisi unelmiini. Epäonnistumisistakin voi aina oppia, mutta katkeroitumisesta ei seuraa mitään hyvää.

Ilman toivoa ei ole mitään

Katkeroitumista Maryam on miettinyt viime vuosina – tai oikeammin siltä välttymistä. Menestyksen ja uusien aluevaltausten keskellä hän on kantanut huolta äidistään. Kaija Razavi sairastui suolistosyöpään vuonna 2014. Myöhemmin syövän todettiin levinneen keuhkoihin. Sairauteen on kuulunut lukuisia rankkoja vaiheita. Nyt tilanne on stabiili mutta syöpä parantumaton.

– Äidin sairastuminen ja pelko hänen menettämisestään ovat olleet elämäni raskaimpia asioita. Tieto sairaudesta löi täysiä vasten kasvoja ja pisti koko pakan sekaisin. Alkushokin jälkeen ymmärsin, että roolimme ovat lopullisesti muuttuneet: minä olen nyt se, joka pitää huolta, Maryam kuvailee.

– Nyt on vain tämä hetki eikä tulevasta voi tietää. Vaikka tilanne ei ole enää uusi, ajatus äidin menettämisestä nostaa edelleen kylmät väreet ja alkaa tärisyttää. Kuolemasta en juuri puhu, vaan keskityn pitämään huolta siitä, että äidillä on hyvä olla.

Mallintöissä Maryam oli tottunut viettämään pitkiä aikoja reissussa. Kun äiti sairastui, käytäntö muuttui. Maryam halusi keikoilta mahdollisimman nopeasti kotiin.

– Työhön kuuluu, ettei omia asioita tuoda esille. Kesti pitkään, ennen kuin kerroin työkontakteille tilanteestani ja siitä, miksi tahdoin vain äkkiä takaisin kotiin.

Perheen ja ystävien kesken sairaudesta on puhuttu avoimesti ja suoraan. Kaija on opettanut sitä tyttärilleen nuoresta asti. Maryam kokee, että puhuminen on tiivistänyt koko perhettä.

– Äidillä on tämä opetus, että pahan olon saa puhumalla ulos systeemistä. Että niin kauan pitää puhua, kunnes huolen on saanut sisuksista pois.

Maryam nauraa, että mallivuosina äidin opetus kävi kalliiksi. Kun koti-ikävä maailmalla iski, Maryam soitti pitkiä puheluita Suomeen.

– Joskus puhelinlaskut olivat isommat kuin palkkioni.

”Olen taivaanrannanmaalari, jolle ex tempore -toteutus on tyypillistä”, Maryam toteaa.
”Olen taivaanrannanmaalari, jolle ex tempore -toteutus on tyypillistä”, Maryam toteaa.

Huumori kantaa vaikeuksissa

Razavin naisille on tyypillistä myös sävyttää vaikeitakin kokemuksia huumorilla. Kun Maryam tai hänen siskonsa Shadi lähtevät äidin seuraksi sairaalaan sytostaatti­tiputushoitoihin, he puhuvat menevänsä spa:han.

– Hoitokäynnit ovat pysäyttäviä kokemuksia. Siellä tajuaa konkreettisesti, miten ison asian edessä olemme. En voi koskaan täysin käsittää, miten paljon äitiini esimerkiksi sattuu tai kuinka häntä pelottaa, Maryam aloittaa.

– Silti heitämme läppää vieraiden potilaiden tai hoitajien kesken. Kaikilla tuntuu olevan yhteinen käsitys, ettei sairaudessa voi jäädä pelkästään synkkyyteen. Huumorilla on siinä tärkeä osa. Yritämme lähestyä vaikeitakin paikkoja positiivisen kautta.

” Toivosta en ole luopunut koskaan.”

Hoidoissa käydään kolmen viikon välein. Niiden avulla syöpä pyritään pitämään aisoissa. Sairauteen kuuluvat toiveikkaammat ajat ja sitten taas rajut takapakit.

– Takapakeissa tajuaa lopullisuuden ja elämän rajallisuuden, mutta toivosta en ole luopunut koskaan. Jos toivosta päästäisi irti, ei olisi mitään. Äidiltä olen oppinut myös tsemppiasennetta. Hän on itsekin paras tsemppari. Parhaillaan hän suunnittelee seuraavia puutarhajuhlia.

Pingottaja höllentää

Äidin sairastuminen on saanut Maryamin pitämään huolta omastakin terveydestään paremmin. Terveelliset elämäntavat ovat olleet tuttu osa elämää, mutta nyt itsestä huolehtimiseen on tullut erilaista rentoutta.

– Rankka kokemus on pistänyt prioriteetit uusiksi. Se on opettanut stressinhallintaa ja arvostamaan lepoa.

Pedantti suorittaminen ja kova stressaaminen ovat saaneet väistyä lungimman asenteen tieltä.

– Aiemmin taisin olla hieman pinnallisempi ja pingotin asioista, jotka oikeasti ovat merkityksettömiä. Kehitin pikkujutuista isot paineet, Maryam kertoo.

– Mutta kun joutuu näin rankkaan myllyyn, on pakko pitää huolta omasta jaksamisesta. Lepään enemmän ja kuuntelen kroppaani. Minun täytyy pysyä kunnossa voidakseni olla mommyn tukena.

Äidiltä on tarttunut myös kiinnostus luomuruokaan ja elintarvikkeiden puhtauteen.

– Kyllä nyt tulee tarkemmin katsottua, mitä syön. Arkisiin valintoihin on tullut uusi näkökulma.

Filtteröimätöntä puolisoainesta

Vastoinkäymisissä Maryam saa voimaa myös kotioloista. Hyvä parisuhde on tärkeä voimavara. Maryam on seurustellut muusikko Leo Stillmanin, 28, kanssa reilun vuoden. Pari tapasi, kun Maryamia pyydettiin stailaamaan Leo vuoden 2018 Emma-gaalaan.

– Kun menen tapaamaan uutta asiakasta, kyselen hänen tyylistään ja fiiliksistään ja muodostan hänestä intuitiivisen kuvan. Ihmisestä aukeaa siinä aika paljon, mutta Leon kohdalla tuli vahva tunne, että hetkinen, tässä tapahtuu nyt jotain muutakin. Sellaista ei ollut koskaan tapahtunut työtapaamisessa. Kaikki kävi hirmu luontevasti, Maryam kertoo.

– Olen rakkausihminen. Hyvä ihmissuhde on minulle tärkeä tukipilari. Uskon rakkauteen ja ajattelen, että jos rakkaus kolkuttaa ovelle, se kannattaa ottaa vastaan.

”En tunne ketään, jolla on yhtä suuri sydän ja kaunis mieli kuin Leolla.”

Leon ja Maryamin välillä on yhdeksän vuoden ikäero, mutta paljon enemmän yhdistäviä tekijöitä. Molemmilla on julkinen työ luovalla alalla ja sen vastapainona halu viettää aikaa läheisten kesken. Vapaalla kokkaillaan yhdessä ja käydään miniretkillä ystävien kanssa.

– Mietin ikäeroamme suhteen alussa, mutta nyt se on enää vitsailun aihe. En tunne ketään, jolla on yhtä suuri sydän ja kaunis mieli kuin Leolla. Niiden rinnalla ikäero tuntuu toissijaiselta, Maryam sanoo.

– Pian tapaamisemme jälkeen tajusin, etten ollut aikoihin nauranut niin paljon kuin Leon kanssa.

Maryamin aiemmat seurustelusuhteet ovat aina olleet pitkiä, mutta yhtä lailla hän on viihtynyt jaksoja yksinkin.

– Kun menen uuteen suhteeseen, minulla ei ole tapana verrata sitä aiempiin. Edellisten suhteiden oppi näkyy ennemminkin siinä, että tunnen itseni paremmin ja tiedän, mikä on minulle tärkeää. Esimerkiksi ura on aina ollut niin iso osa elämääni, ettei yksikään seurustelusuhde ole saanut minua vähentämään töitä.

Leon tarinassa Maryam vaikuttui siitä, miten nuoresta mies on tunnistanut unelmansa ja mennyt sitä kohti. Hän perusti ensimmäisen bändinsä jo 10-vuotiaana ja on tehnyt sitkeästi töitä uransa eteen.

– Minä löysin juttuni vähän vanhempana, mutta meissä on samanlaista sinnikkyyttä. Kunnioitamme myös toistemme työtä ja sen vaatimuksia. Meitä yhdistää samanlainen arvomaailma ja halu ymmärtää toisiamme.

Itseään Maryam luonnehtii suodattamattomaksi kumppaniksi. Sellaiseksi, joka ei osaa filtteröidä elämäänsä tai itseään toisen mieliksi.

– Minun on vaikea feikata, oli sitten hyvä tai paha päivä. Saan voimaa ja rauhaa siitä, että minua rakastetaan tällaisena kuin olen.

Maryam Razavi

  • 36-vuotiaalla muodin ammattilaisella on suomalainen äiti ja iranilainen isä.
  • Syntynyt Turussa, asuu Helsingissä. Seurustelee muusikko Leo Stillmanin kanssa.
  • Debytoi nyt muotisuunnittelijana Ohoy swim-merkille.
Sisältö jatkuu mainoksen alla