Kuvat
Johanna Jarva
ET
Parveke ja oma sauna ovat Ansa Hirvasnoron jokapäiväiset ilon lähteet.
Parveke ja oma sauna ovat Ansa Hirvasnoron jokapäiväiset ilon lähteet.

Oma sauna, aurinkoinen parveke ja lapsenlapset lähellä! Kahdeksankymppisen Ansa Hirvasnoron elämässä alkoi uusi aika, jolloin saa tehdä ihan mitä tykkää.

Miten ihanaa! Pääsen keskustaan ihan itsekseni, ajattelin, kun olimme muuttaneet mieheni Jussin kanssa Järvenpäähän. Voin mennä ostoksille kävellen. Pyhtäällä asuessamme kauppareissut olivat mieheni varassa, sillä minulla ei ole ajokorttia.

Muuton parhaita puolia oli se, että kaupungissa asioiden hoitaminen on helppoa. Jussin vakavan sairauden edetessä tuntui hyvältä, kun ambulanssi tuli aina nopeasti.

Talo Pyhtäällä oli ollut kotini 54 vuoden ajan. Jussi ja minä asuimme samassa talossa vanhempieni kanssa avioliittomme alusta asti. Kävimme molemmat Kotkassa töissä. Äitini hoiti poikaamme.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kahdestaan ehdimme asua yli kaksi vuosikymmentä. Tykkäsin kovasti tehdä pihatöitä 2 700 neliön tontillamme. Eläkkeelle jäätyäni olin ulkona kaiket päivät.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun Jussilla todettiin vatsa-aortan pullistuma, oli selvää, ettemme voisi jäädä Pyhtäälle.

En olisi jaksanut yksin hoitaa tonttia.

Kun Jussilla todettiin vatsa-aortan pullistuma, oli selvää, ettemme voisi jäädä Pyhtäälle.

Jussi ehdotti Kotkaa, mutta minä halusin Järvenpäähän kerrostaloon lähelle poikamme perhettä. Lapsenlapset olivat pieniä ja tarvitsivat meitä. Kesäloman alussa he olivat aina minun ja Jussin kanssa.

Ensimmäisen juhannuksen muuton jälkeen vietimme lankoni mökillä. Seuraavana kesänä Jussi ei enää jaksanut lähteä. Silloin hiljaisessa kaupungissa tuntui tosi yksinäiseltä ja ahdistavalta.

Uusi elämä yksin

Jussin kuolemasta tuli maaliskuussa kaksi vuotta. Minulla on häntä ikävä, mutta hyväksyn kuoleman. Hän oli loppuaikoina jo kovin sairas. Ehdimme puhua kuolemasta. Ei hän sitä pelännyt. Minua hän neuvoi: ”Elä sinä sitten niin kuin parhaaksi näet.”

Jussi siunattiin perjantaina. Seuraavana sunnuntaina sanoin miniälleni, että haluan etsiä itselleni pienemmän asunnon Järvenpään keskustasta.

Lehdessä oli ilmoitus yksiöstä, jossa on keittiö, parveke ja oma sauna. Sitä saunaa nyt lämmitän kahdesti viikossa ja nautin siitä, että saan elää niin kuin itse tykkään. Istuskelen parvekkeella, teen käsitöitä, venyttelen ja nostelen käsipainoja.

Siunausta seuraavalla viikolla aloin etsiä pienempää asuntoa.

Lehden luen tietokoneelta, seuraan maailman tapahtumia. Poikani opetti alkeet ja itse olen konetta sitten rassaillut.

Päivääkään en ole katunut muuttoa, mutta pala sydämestä jäi ikuisesti Pyhtäälle. Jussin kuoltua tein siellä kierroksen tuttujen luona ja yövyin entisessä naapurissa. Olisi mukavaa, jos joku sieltä päin tulisi käymään Järvenpäässä.

Tämä on ET-lehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fi:ssä. Lisää ET:n juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/et.

Anna itsellesi aikaa sopeutua muutokseen

  • Mieti rauhassa, mitkä asiat elämässäsi ovat sinulle tärkeimpiä ja millainen toiminta tuottaa eniten iloa. Pakkaa nämä hyvät elämänsisällöt muuttokuormaan ja vie mukanasi uuteen asuinympäristöösi. Nappaa verkosta vinkkejä mielen hyvinvointiin esimerkiksi osoitteesta ikaopisto.fi
  • Jos pelkäät jääväsi yksin muuton jälkeen, puhu siitä avoimesti. Et ole mietteinesi ainoa, sillä tutkimusten mukaan noin joka kolmas ikääntyvä kokee yksinäisyyttä. Eri puolilla Suomea kokoontuvissa Ystäväpiiri-ryhmissä monet ihmiset ovat tutustuneet ja löytäneet itselleen harrastuskavereita. vtkl.fi/ystavapiiri-toiminta
  • Hio nettitaitojasi, sillä tietokone voi olla verraton apu monen uuteen elämäntilanteeseen liittyvän asian hoitamisessa. Tukea netin käyttöön on tarjolla sekä verkossa että muun muassa kirjastoissa, kuntien asiointipisteissä ja asukastaloissa ja eläkeläisjärjestöissä. Lue lisää Vanhustyön keskusliiton sivuilta
  • Uuteen totuttelu käy harvoin käden käänteessä. Anna itsellesi aikaa sopeutua.

Asiantuntijana Ystäväpiiri-toiminnan päällikkö Anu Jansson Vanhustyön keskusliitosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla