Kodin Kuvalehti
”Lapsenlasten syntymäpäivät ovat ylhäällä seinäkalenterissa, mutta toki ne vielä ovat muistissa myös omassa päässä”, Tarja sanoo. Hän ostaa jokaiselle aina yhtä arvokkaan lahjan.
”Lapsenlasten syntymäpäivät ovat ylhäällä seinäkalenterissa, mutta toki ne vielä ovat muistissa myös omassa päässä”, Tarja sanoo. Hän ostaa jokaiselle aina yhtä arvokkaan lahjan.

Tarja sai tietää 41-vuotiaana, että hänestä tulee mummu. Se tuntui suuren perheen äidistä juuri sopivalta iältä. – Oman näköinen elämä voi olla monenlaista, Tarja sanoo.

Hetkestä on nyt kymmenen vuotta: Tarja Tahkolan vanhin lapsi kertoi, että Tarjasta tulisi isoäiti. 

– Kun sain tietää 41-vuotiaana, että minusta tulee mummu, pohdiskelin, olenko riittävän vanha mummuksi.

Oikeastaan asia ei ollut yllätys, lapsi oli naimisissa ja Tarja oli itsekin tullut äidiksi nuorena, 19-vuotiaana. Mutta silti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mummu oli sana, jota piti aluksi makustella suussa ja mielessä.

Monet nelikymppiset elävät ruuhkavuosia pienten lasten kanssa. Aika moni ajattelee olevansa vielä nuori, ei edes keski-ikäinen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mummu oli sana, jota piti makustella suussa ja mielessä.

Mutta sitten tulevat vanhemmat saapuivat kylään ja näyttivät ultrakuvan.

– Minussa läikähti ilo. Olinkin valmis iloitsemaan heidän kanssaan uudesta ihmeestä. Rukoilin, että kaikki olisi hyvin ja menisi hyvin.

Saman verran jokaiselle

Tarja on nyt 51-vuotias ja lapsenlapsia on 17, nuorin seitsemän kuukauden ikäinen. Lisää on todennäköisesti tulossa, Tarjalla on yhdeksän 14–32-vuotiasta lasta.

Tietyt rutiinit ovat vakiintuneet melkein itsestään.

– Joka kerta, kun saamme uuden lapsenlapsen, kysyn vanhemmilta, mitä he haluavat minun ostavan lapselle. Käytän aina saman verran rahaa, koska haluan olla tasapuolinen.

– Olen huomannut, että melkein kaikki haluavat kauniita ja laadukkaita vauvanvaatteita.

”Syntymäpäivät ovat ylhäällä seinäkalenterissa. Toki ne ovat vielä muistissa myös omassa päässä.”

Ristiäisvalmisteluihin Tarja osallistuu yleensä tilaamalla juhliin täytekakun.

– Selvitän silloinkin äidin toiveen. Ja kun lapsenlapset täyttävät vuosia, ostan toiveiden mukaisen lahjan, mutta summan on oltava kaikille suunnilleen sama.

Että kaikilla olisi saman verran ja yhtä paljon.

– Syntymäpäivät ovat ylhäällä seinäkalenterissa, toki ne vielä ovat muistissa omassa päässä myös. Jos ei ala kuulua kutsua synttäreille syntymäpäivänä, odotan malttamattomana, mikä on se päivä, jolloin saamme juhlia rakkaita.

1, 2... 28 – kaikki koossa!

Lapsenlapset ovat kuitenkin enemmän kuin rutiineja tasapuolisesti jaettuja lahjoja. Jokainen on yksilö.

Kun kaikki lapset perheineen ovat koossa, ihmisiä on 28. Enemmän kuin monilla on vieraita rippijuhlissa tai syntymäpäivillä, joita stressataan kuukausikaupalla.

Jos on rentoa, stressi iskee harvoin.

Ehkä rentous onkin avainsana siihen, että stressi iskee harvoin, Tarja miettii.

Grillataan makkaraa ja maissia. Tarja ostaa kaupasta kertakäyttölautasia ja laatikollisen pillimehua. Mummulassa saa syödä herkkuja. 

Lapset leikkivät ja innostuvat entisestään, jos joku aikuinen katsoo tai menee mukaan. Jokaisessa huoneessa on joku.

”En tyrkytä oppeja. Jos joku kysyy, sanon mielipiteeni.” 

– Minusta tuntuu, että olen jokaiselle perheelle sellainen, että heidän on helppoa lähestyä minua asiassa kuin asiassa, Tarja sanoo.

– En ole tyrkyttämässä omia oppejani lapsille ja heidän puolisoilleen. Jos he kysyvät jostain, niin silloin sanon mielipiteeni. 

– En halua aiheuttaa heille ristiriitoja. Jokaisen lapseni perhe on erilainen, koska jokaiseen on tullut miniä tai vävy eri kodista.

– Olen ollut aina avoin ihminen, joten minusta ei ole ollut vaikeaa esimerkiksi iloita uusista lapsenlapsista työpaikalla.
– Olen ollut aina avoin ihminen, joten minusta ei ole ollut vaikeaa esimerkiksi iloita uusista lapsenlapsista työpaikalla.

Miksi kaikkien pitäisi elää samalla tavalla?

Ehkä joku on joskus ihmetellyt neli-viisikymppistä isoäitiä, vaikkei ole kehdannut kysyä suoraan: Missä välissä itselle jää aikaa, jos hyppää suoraan monen lapsen äidistä monen isoäidiksi? Eikö tunnu ikävältä olla mummu yhteiskunnassa, joka usein ihailee nuorekkuutta?

Mutta miksi kaikkien pitäisi elää samalla tavalla, Tarja miettii. Oman näköinen elämä voi olla monenlaista.

– Olen ollut aina avoin ihminen, joten minusta ei ole ollut vaikeaa esimerkiksi iloita uusista lapsenlapsista työpaikalla. Mielestäni saa olla ennemmin ylpeä, jos on mummu 51-vuotiaana. 

– Kun on ensin saanut olla suuren perheen äitinä ja sitten on tullut mummuksi, uskaltaa ja saa kohdata eri-ikäisiä lapsia.

”Mielestäni saa olla ylpeä, jos on mummu 51-vuotiaana.” 

Kun Tarja sai ensimmäisen lapsenlapsensa syliin, sydän tuntui pakahtuvan. Siihen tunteeseen ei tottunut, jokainen uusi lapsi pakahduttaa yhä.

– Ajattelen, että jos haluaa olla läsnä lapselle, häneen on ensin tutustuttava.

Katsottava silmiin, otettava syliin.

– Sellaisista asioista alkaa tutustuminen pieneen tyttöön tai poikaan.

Riitänkö minä?

Tämä ei ole ainoastaan kertomus suuren perheen äitiydestä tai isoäitiydestä, eikä nuoresta mummista.

Tämä on myös kertomus asioista, jotka koskevat jokaista vanhempaa.

Riittämättömyyden tunteesta.

–  Haastavinta on se, että usein miettii, onko antanut tarpeeksi aikaa kaikkien lasten perheille. Kotona asuu vielä kaksi nuorinta, joka myös tarvitsevat äidin huomiota ja aikaa.

Tarpeellisesta itsekkyydestä.

– Kaikki lapset perheineen asuvat verrattain lähellä, ja he käyvät meillä enemmän kuin me ehdimme käydä heillä.

Kotona asuu vielä kaksi nuorinta, joka myös tarvitsevat äidin huomiota ja aikaa.

– Se johtunee siitä, että olen työelämässä, eikä iltaisin oikein ole aikaa lähteä kyläilemään, kun on myös harrastuksia, joissa haluan käydä.

Riittämättömyyden tunteen ja tarpeellisen itsekkyyden yhdistämisestä.

Tarjasta on ihanaa, kun joku lapsenlapsista, kuka tahansa seitsemästätoista, haluaa tulla mummun syliin.

– Sitten olemme siinä ilman kiirettä. Se tunne on läikähtävä.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla