Kuvat
Shutterstock, Seppo Haavisto, Johanna Kare
Joka kolmas suomalaisnainen kokee elämänsä aikana parisuhdeväkivaltaa. Kuva: Shutterstock
Joka kolmas suomalaisnainen kokee elämänsä aikana parisuhdeväkivaltaa. Kuva: Shutterstock

Johanna Kareen Älä lyö -valokuvanäyttely kertoo naisten kokemasta perheväkivallasta.

Kymmenen naista, jotka kaikki ovat kokeneet parisuhteessaan silmitöntä väkivaltaa. Yksi nyrkinlyöntejä, toinen rajua henkistä alistamista, kolmas jopa puukoniskuja.

Nuo naiset ovat eläneet vuosia hiljaa ja häpeässä, mutta vaikeneminen loppuu nyt. Siitä pitää huolen valokuvaaja Johanna Kare.

– He ovat esimerkki siitä, että väkivaltaisesta suhteesta voi päästä irti ja selvitä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kare on tullut tutuksi yhteiskunnallisesti kantaa ottavista näyttelyistään. Hän on kuvannut muun muassa kodittomia, vankeja ja koulukiusattuja. Kareelle on ollut tärkeää tuoda esiin heikommassa asemassa olevien näkökulma.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nyt vuorossa ovat perheväkivaltaa kokeneet naiset. Älä lyö -näyttely avautuu yleisölle 17.9 Galleria Laterna Magicassa Helsingissä ja jatkuu 5.10 saakka. Sen pääosassa on kymmenen rohkeaa naista. Kare sai idean näyttelyyn tajutessaan, kuinka yleistä perheväkivalta on.

– Se on asia, josta ei puhuta edelleenkään tarpeeksi. Monet naiset ovat suhteessaan niin alistettuja, että he kuvittelevat väkivallan kuuluvan parisuhteeseen, Kare sanoo.

– Haluan, että näyttely levittää tietoa siitä, että parisuhteessa tapahtuva väkivalta on aina vakava rikos, eikä koskaan, missään olosuhteissa hyväksyttävää.

”Itkua tuli kuvattavalta ja kuvaajalta”

Idean saatuaan Kare laittoi Facebookiinsa ilmoituksen, jossa hän kertoi etsivänsä perheväkivaltaa kokeneita naisia seuraavaan projektiinsa. Yhteydenottoja alkoi tulla heti, ja sopivat henkilöt löytyivät nopeasti.

Kareelle oli tärkeää varmistaa, että naiset olivat oikeasti valmiita jakamaan tarinansa muun maailman kanssa. Muutama kuvattavista halusi esiintyä kuvissa tunnistamattomana.

– Halusin heidän ymmärtävän tarkalleen, mihin he olivat lähdössä mukaan. Kyse on kuitenkin niin arasta ja kipeästä aiheesta. Nämä naiset ovat mielettömän rohkeita tehdessään tämän.

Johanna Kare on kuvannut yhteiskunnan heikoimmassa asemassa olevia. Kuva: Seppo Haavisto
Johanna Kare on kuvannut yhteiskunnan heikoimmassa asemassa olevia. Kuva: Seppo Haavisto

Varsinaiset kohtaamiset olivat erittäin tunteikkaita. Kare haastatteli naisia ennen kuvausta saadakseen tietää jokaisen tarinan.

– Itkua tuli niin kuvattavalta kuin kuvaajaltakin. Erään naisen tarina jäi painamaan mieltäni niin pahasti, etten saanut hetkeen unta ja ahdistuin. Jouduin siis itsekin käymään läpi melkoisia tuntemuksia.

Näyttelyssä kuva yhdistyy tarinaan. Naiset näkevät kokonaisuuden ensimmäistä kertaa vasta avajaisissa. Kare uskoo, että päivä tulee olemaan täynnä suuria tunteita.

– Totta kai tähän aiheeseen kuuluvat erottomasti suru ja kipu, ja ne tulevat varmasti olemaan läsnä näyttelyssä. Mutta uskon, että näyttely antaa uudenlaista voimaa näille naisille – ja muillekin perheväkivallan uhreille, Kare sanoo.

– Tämä on ongelma, johon meillä ihan jokaisella on velvollisuus puuttua. Hiljaisuus loppuu nyt.

Henkisen kiusaamisen uhri

Esimmäinen mies otti milloin halusivälittämättä tunsinko minä mitään
Syytti minua huoraamisesta pitkin kylää
Sitä todellakaan tehnyt
Kokoajan oli henkistä väkivaltaa kyttäämistä
Ym muuta seksuaalista kiusaa
Alistamista
Mitta tuli täyteen minulla kolmannen lapsen jälkeen
Aloin elää lapsille suunnitella omaa elämää
Hakea töitä koulutusta
Tein näin viisi vuotta kunnes hän ilmoitti löytäneensä vihdoin elämänsä oikean naisen
Pääsin lähtemään sillon pois
Hän oli aina uhannut että tappaa jos yritän lähteä pois lasten kanssa
Tällöin sain myös tietää että muita naisia oli ollut koko ajan
Kävin monta vuotta psykologilla että löysin oman itseni ja sen että en ollut itse aiheuttanut tätä hänen käytöstään
Selvisi että hän oli henkisesti hyvin sairas ilman mitään omaatuntoa
Tästä nyt25 vuotta
Olen nyt elänyt 18 ns normaalin ihmisen kanssa joka on ollut myös alussa vaikeaa kun aina oli pelännyt ennen et mitä seuraavaksi

Sisältö jatkuu mainoksen alla