Gloria

Jan Guillou on uransa takia saanut paljon, mutta menettänyt muun muassa mahdollisuuden liikkua vapaasti.

Nuorena haaveilin olevani loistava kirjoittaja, jolla on vain hyvin vähän lukijoita. Ajattelin, että jos on tosi suosittu, on huono kirjoittamaan, sanoo ruotsalainen kirjailija Jan Guillou.

Sittemmin hän on joutunut pyörtämään puheensa, sillä 75 -vuotias Jan on yksi Ruotsin kuuluisimmista kirjailijoista ja mediapersoonista.

Lähes 50 kirjaa julkaissut Jan pitää suosittua kolumnia Aftonbladet-lehdessä ja herättää kohua tuon tuosta kritisoidessaan milloin ruotsalaista äärioikeistoa, milloin Israelin toimintaa. Myös hän itse on saanut osakseen paheksuntaa esimerkiksi siksi, että on harrastanut villieläinten metsästämistä Afrikassa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kohuja on aiheuttanut myös Janin aiempi ura tutkivana journalistina. Häntä on syytetty muun muassa Neuvostoliiton vakoojaksi, ja joutuipa hän 1970-luvulla vankilaankin paljastettuaan Ruotsin puolustusministeriön salaisen tiedustelutoimiston vakoilun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– 10 kuukautta vankilassa oli fantastinen kokemus. Jostain syystä minut laitettiin korkeimman turvaluokituksen osastolle, kaikkein vaarallisimpien vankien joukkoon. Se oli mahtavaa, sillä toimittajat olivat yrittäneet päästä sinne vuosien ajan.

Ei pääsyä Jenkkeihin

1970-luvulla Jan tunnettiin Ruotsissa kommunistina, mistä oli hänelle vankilassa yllättävää hyötyä.

– Siihen aikaan suurin osa vangeista oli vasemmistoradikaaleja, ja minusta tuli porukan pää, olin kuin Al Capone. Nykyään vankiloissa taas on oikeistoradikaaleja, joten jos joutuisin sinne uudelleen, en usko, että se olisi yhtä hauskaa.

Kohujen takia kirjailija on Yhdysvalloissa yhä listattu terroristiksi. Siksi hän ei päässyt esimerkiksi Oscar-gaalaan vuonna 2003, kun hänen omaelämäkerralliseen kirjaansa pohjautuva elokuva Pahuus oli ehdolla parhaaksi vieraskieliseksi elokuvaksi.

– Tarvitsin matkaa varten erikoisviisumin, minkä hankkimisessa kesti niin kauan, että paperitöiden selvittyä elokuvan ohjaaja oli jo ehtinyt antaa minulle varatun lipun omalle vaimolleen.

Jan Guilloun Suuri vuosisata -kirjasarjan kahdeksas osa Tapetut unelmat ilmestyi suomeksi elokuussa.

Tämä on Glorian artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Glorian juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/gloria. Juttu on ensimmäisenä ilmestynyt syyskuun 2019 Gloriassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla