Mikä pitää Euroopan yhdessä? Tästä eri puolueiden ehdokkaat keskustelevat helsinkiläiskodin pedin reunalla pyjamoissaan keskiviikkona 15. toukokuuta kello 20 alkaen.

Pian pidettävät europarlamenttivaalit ovat kuluvan kevään toinen tärkeä kansalaisvaikuttamisen paikka. Tärkeyden ei kuitenkaan tarvitse tarkoittaa pönötystä. Näin miettii helsinkiläinen naisporukka, joka järjestää huomenna keskiviikkona 15. toukokuuta asiallisen, mutta rennon paneelin eurovaaliehdokkaille. 

Paneelin nimeksi on valittu Makuuhuonetentti, sillä se todellakin järjestetään töölöläiskodin makuuhuoneessa sängyn reunalla ja ehdokkaat ovat pukeutuneet pyjamaan. Tupa on kutsuttu täyteen myös yleisöä, josta ainakin osa on luvannut saapua kuuntelemaan ja keskustelemaan pyjama-asussa. EU:ssahan olemme ikään kuin samassa sängyssä – vai olemmeko? 

– Viime vuosina monet tutut ovat järjestäneet kunnallis- ja eduskuntavaalien aikaan vaalitenttejä kotonaan. Ajattelimme, että miksi näin ei voisi tehdä myös eurovaaleissa. Ne ovat tärkeät vaalit, koska niin monesta asiasta päätetään EU-tasolla, kertoo töölöläinen toimittaja ja makuuhuonetentin järjestäjä Mari Manninen, jonka kotona paneeli pidetään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tentin teema on: Mikä pitää Euroopan yhdessä? Tavoitteena on keskustella ainakin demokratiasta ja maahanmuutosta, ilmastonmuutoksesta sekä koulutuksesta ja kulttuurista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Uskomme, että kotioloissa vaalipaneeliin tulee lämpöä ja letkeyttä, jota virallisemmista tenteistä ehkä puuttuu, Mari Manninen kertoo.

– Ennenhän vaalitilaisuuksia järjestettiin paljonkin kotioloissa, kuten maaseudulla tupailtoja. Kaupungeissa on historian kuluessa ollut paljon salonkeja, joissa on keskusteltu ja väitelty yhteiskunnallisista asioista. Ehkäpä tällainen kulttuuri on jälleen heräämässä, Manninen miettii.

Me Naiset lähettää paneelin suorana osoitteessa menaiset.fi. Live-lähetys käynnistyy menaiset.fi-sivustolla keskiviikkona 15. toukokuuta kello 20. Noin tunnin mittaisen tallenteen voi katsella myös myöhemmin osoitteessa menaiset.fi/makuuhuonetentti.

Makuuhuonetenttiin pyydettiin mukaan kuuden suurimman puolueen naisehdokkaita, jotka eivät ole parhaillaan kansanedustajia. Keskustelijoiksi lupautuivat vihreiden Fatim Diarra, kokoomuksen Matilda af Hällström, vasemmistoliiton Tiina Ahlfors, keskustan Suvi Mäkeläinen ja sosiaalidemokraattien Jaana Ylitalo. Kaikki perussuomalaisten soveltuvat naisehdokkaat olivat estyneitä muiden vaalikiireidensä vuoksi. 

Tentin vetää kokenut poliitikkojen grillaaja, toimittaja ja viestintäkonsultti Ville Blåfield.

Juttua muokattu 15.5. klo 13.23: Vasemmistoliiton Ajak Majok joutui perumaan osallistumisensa tenttiin. Hänen tilalleen tulee Tiina Ahlfors. Päivitetty Ahlforsin nimi tekstiin ja vaihdettu pääkuva.

Sisältö jatkuu mainoksen alla