Kodin Kuvalehti
– Tunnollisuus on hyvä asia, mutta se kannattaa säästää tärkeimpiin tekemisiin, aivotutkija Minna Huotilainen muistuttaa. Kuva: Liisa Takala
– Tunnollisuus on hyvä asia, mutta se kannattaa säästää tärkeimpiin tekemisiin, aivotutkija Minna Huotilainen muistuttaa. Kuva: Liisa Takala

Aivotutkija Minna Huotilainen kertoo Kodin Kuvalehden haastattelussa kolme suurta virhettä, joita ei kannata tehdä omille aivoilleen.

1. Teet aina kaiken pilkulleen, myös kiireessä

Kiire nostaa pulssia, ajaa mielen ja kehon hälytystilaan ja vaikeuttaa keskittymistä.

Erityisen kuormittavaa on kiireestä jauhaminen.

– Se, että koko ajan hoetaan, että voi kun on kiire. Se vie viimeisetkin mahdollisuudet onnistua ja kokea ylpeyttä omasta tekemisestä, aivotutkija Minna Huotilainen kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kun kiire iskee, on aika laskea rimaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Huushollia ei ole pakko siivota joka viikko tai edes joka toinen.

2. Tingit asioista, jotka tekevät hyvää

Ensinnäkin on pidettävä huolta unesta. Unessa aivot perkaavat muistitietoa ja siirtävät sitä pitkäkestoiseen muistiin. Uneton ei opi eikä muista.

Ja jos on jumppatunti torstaisin mutta töissä kauhean kiireinen viikko, juuri sillä viikolla pitää mennä jumppaan. Silloin aivot tarvitsevat sitä enemmän kuin koskaan.

Toisin sanoen ja tiivistettynä:

– On karhunpalvelus, jos tingit aina juuri niistä asioista, jotka tuovat aivoille hyvinvointia.

3: Ajattelet, että enhän minä enää opi

Kolmas suuri karhunpalvelus aivoille on kielteinen asenne oppimiseen. Aivot harjaantuvat harjoittelemalla, ja niitä voi ja kannattaa harjaannuttaa koko elämän ajan.

– Aina löytyy jotain kiinnostavaa opittavaa, Minna Huotilainen rohkaisee.

– Se voi olla mitä tahansa, joka kiehtoo uteliaisuutta: uusi käsityöohje, meikkausvideo, kokkikurssi tai jokin hauska härpäke, jota opettelee käyttämään.

Miten aivotutkija itse huolehtii aivoistaan? Elääkö hän kuten opettaa? Onnistuuko työn ja vapaa-ajan erottaminen? Pelkääkö tutkija muistisairautta, johon hänenkin lähipiirissään on sairastuttu? Lue aivotutkija Minna Huotilaisen koko haastattelu Kodin Kuvalehdestä 4/2019.

Voit lukea jutun myös digilehdestä tai tähtiartikkelina alla olevasta linkistä:

Sisältö jatkuu mainoksen alla