Testaa ihmeimuri: Dysonin DC23 Origin, 400 €.
Testaa ihmeimuri: Dysonin DC23 Origin, 400 €.

Dysonin imurit erottuvat tavanomaisista siivousvehkeistä paitsi oudolla ulkonäöllään, myös toiminnallaan.

Vaati teollisuusinsinööri James Dysonilta 5127 prototyyppiä ja viisi vuotta aikaa, että pölypussiton, sykloniteknologiaan perustuva pölynimuri alkoi toimia. Kolmekymmentä vuotta myöhemmin herra Dyson on rikas mies, jonka tieteiselokuvarekvisiitalta näyttävät pölylingot ovat muun muassa kotimaassaan Englannissa sekä Yhdysvalloissa eniten myytyjä imureita.

Dysoneihin ei laiteta lainkaan pölypusseja, eikä imuteho heikkene, vaikka läpinäkyvä pölysäiliö olisi lähes täynnä. Dysonin perässävedettävä perusmalli muistuttaa lähikontaktissa isoa tekniikkalegorakennelmaa.

Varsi pitenee suuresta punaisesta vivusta, käynnistyskytkin on kuin ydinsotanappi James Bond -leffassa – ja ääntä lähtee kuin pienen avaruussukkulan laukaisusta. Pölyn kertyminen säiliöön on aluksi melko viihdyttävää katseltavaa.

Dyson mainostaa imureidensa tehoa niin pyörryttävillä termeillä, että allergikolle olisi ilmeisesti parasta hengitellä pelkästään Dysonin poistoilmaa. Ja kyllä – kun, kröhöm, pari viikkoa sitten imuroitua olohuoneen mattoa vetelee, säiliössä alkaa pyöriä pöyristyttävä määrä ällöttävää, harmaata nöyhtää. Kuulemma monia näkyvä pölyjäte motivoi imuroimaan ahkerammin.

Kun pölysäiliö täyttyy, sen irrotetaan ja tyhjennetään. Kannattaa tehdä se ulkona roskiksen äärellä, muuten pölyhiutaleet leviävät ympäriinsä – ja joudut taas imuroimaan.