Kesäloma voi olla aluksi yhtä tahmeaa kuin teltan pystytys. Kuva: Shutterstock
Kesäloma voi olla aluksi yhtä tahmeaa kuin teltan pystytys. Kuva: Shutterstock

Toivottavasti et ole odottanut kesälomaa kuin kuuta nousevaa, vaan olet pitänyt minilomia pitkin vuotta.

Univaikeuksia, vilkuilua sähköpostiin ja levotonta oloa.

Ensimmäinen lomapäivä, joillakin jopa ensimmäinen lomaviikko, on vielä yhtä hosumista. Psykologin mukaan joitakin ihmisiä voi jopa ärsyttää toimettomuus ja asioiden hidas tempo, kun he siirtyvät lomalle.

– Jotkut kokevat ahdistavana, kun aivot eivät olekaan heti ensimmäisen päivän jälkeen lomamoodissa. Useimmilla loman ensimmäinen viikko meneekin palautumiseen, varsinkin jos takana on ollut kiireinen kevät ja paljon työkuormaa, työterveyspsykologi Tanja Lappi kertoo.

Suosittelemme: Kannattaako kesäloma käyttää elämänmuutokseen?

Hekumallisin hetki

Suomalaisilla on työterveyspsykologin mukaan ennätyspitkät lomat. Niiden aikana ehtii normaalisti palautua ja rentoutua rankastakin työstä.

Mutta milloin me olemme lomalla siinä hehkeimmässä vaiheessa?

– Tavanomaisessa neljän viikon lomajaksossa rentoutunein kohta on loman keskivaiheilla.

Silloin ensimmäinen viikko on mennyt onnistuneeseen palautumiseen ja rentoutuminen on alkanut niin, että lomalainen jaksaa tehdä itselle mieluisia piristäviä asioita, Lappi selvittää.

Arki tasapainoon

Jos kesäloma kestääkin kaksi viikkoa tai vähemmän, silloin palautumiseen on syytä kiinnittää huomiota jo hyvissä ajoin ennen lomalle jäämistä, Tanja Lappi neuvoo.

”Kesälomaa ei pitäisi odottaa koko kevättä, vaan minilomia pitäisi olla säännöllisesti vuoden aikana.”

– Vaikka lomakausi olisikin lyhyempi kuin neljä viikkoa, täydellinen rentoutuminen on yhtä lailla mahdollista, lupaa Lappi.

Nukkuminen ja mielekkäiden asioiden tekeminen jo ennen lomaa nopeuttavat siirtymää. Teknisten työkalujen vaihtaminen vapaa-ajalla vaikkapa kirjaan kannattaa: lukeminen antaa vähemmän ärsykkeitä ja helpottaa aivokuormitusta huomattavasti, Lappi mainitsee.

– Tärkeintä olisi muistaa tasapaino arjessa. Yhtä kesälomaa ei pitäisi odottaa koko kevättä, vaan minilomia pitäisi olla säännöllisesti vuoden aikana.  

Lue myös! Kesä saa osan meistä masentumaan – ja tästä se johtuu

New York on ihana, mutta kaikille se ei sovi loman startiksi, sanoo työterveyspsykologi. Kuva: Shutterstock
New York on ihana, mutta kaikille se ei sovi loman startiksi, sanoo työterveyspsykologi. Kuva: Shutterstock

New York ei sovi kaikille

Lapin mukaan parasta palautumista työn kaaoksesta on vähäinen ärsykkeiden määrä etenkin ensimmäisinä lomapäivinä. Täydellinen maisema tähän olisikin seesteinen, hiljainen ympäristö ilman teknisiä laitteita.

Mutta jos heti ei ole mahdollista mennä makoilemaan laiturinnokkaan tai riippumattoon, voi kokeilla muitakin palauttavia keinoja:

– Työkaaoksen jälkeen tehokkaimmin rentouttavat kunnon yöunet ja aikatauluton loma-arki, joka ei ole tuupattu täyteen tekemistä.

Toisaalta, arkinen uurastus rasittaa jokaista eri tavoin. Lappi mainitsee, että työssään tylsistyneelle voi sopiakin, että loma on heti täynnä toimintaa ja uusia virikkeitä.

– Jos töitä on tehty paljon kotona, maiseman vaihto voi olla hyvä idea kesälomalla – mutta pakollinen se ei ole. Aivot tykkäävät siitä, että ne kokevat uusia asioita. Mutta jos kuormitusta on paljon, joku New Yorkin -matka heti loman aluksi ei ole välttämättä se kaikkein järkevin ja palauttavin asia.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Kysely

Kuinka pitkä kesäloma sinulla on?

3–4 viikkoa
3–4 viikkoa
48.1%
5–6 viikkoa
5–6 viikkoa
18.7%
1–2 viikkoa
1–2 viikkoa
8.1%
Mikä kesäloma? Ei minulla ole sellaista!
Mikä kesäloma? Ei minulla ole sellaista!
6.8%
10 viikkoa tai enemmän
10 viikkoa tai enemmän
6.8%
7–8 viikkoa
7–8 viikkoa
5.0%
1–6 päivää
1–6 päivää
5.0%
8–9 viikkoa
8–9 viikkoa
1.2%
Ääniä yhteensä: 160

Kiinnostaisiko jooga, mutta kundaliini ja yin ovat täyttä hepreaa? Helpolla kotiharjoituksella pääset jyvälle eri tyyleistä ja voit testata neljää suosituinta joogaa.

Eri joogatyylejä on olemassa niin monia, etteivät kaikki joogaa harrastavatkaan pysy perillä niistä. On voimaa kehittäviä joogasuuntauksia ja myös lempeämpiä, rentouttavia joogatyylejä. Kaikilla niillä on kuitenkin sama perimmäinen tavoite: hiljentää laukkaavat ajatukset ja saavuttaa yhteys omaan sisäiseen totuuteen eli todelliseen itseen.

Anna liikkeen viedä – Kundaliinijooga

Ominaista: Tunnilla tehdään musiikin tahtiin sekä nopeita että hitaita liikkeitä: nopeat valmistavat kehoa meditatiivisiin eli hitaisiin liikkeisiin. Samaa liikettä toistetaan tarpeeksi pitkään, jotta liikettä ei tarvitse enää miettiä ja mieli alkaa vähitellen hiljentyä. Myös hengitystapaa vaihdellaan: lyhyt ja nopea hengitys lisää energiaa, pitkä ja syvä hengitys taas rauhoittaa.

Kenelle sopii: Loistava valinta etenkin istumatyöntekijälle, koska tunnilla tehdään paljon selkärangan kiertoja.

Valitse tämä, kun… Haluat kehittää tahdonvoimaasi pitkien sarjojen avulla.

Asennoissa pysytään viiden hengityksen ajan ja siirrytään suoraan seuraavaan.

Löydä sisäinen soturisi – Astangajooga

Ominaista: Liikesarja tehdään aina samassa järjestyksessä, ja opettaja neuvoo oppilaille uusia liikkeitä edistymisen mukaan. Liikkeet tehdään syvän ja voimakkaan hengityksen tahtiin, joka kuulostaa meren kohinalta. Asennoissa pidetään vahva tuki lantionpohjasta ja vatsasta. Mielen keskittymistä autetaan kohdistamalla katse kulmakarvojen väliin. Asennoissa pysytään viiden hengityksen ajan ja siirrytään suoraan seuraavaan. Liikkeet tehdään aina oman hengityksen tahtiin.

Kenelle sopii: Niille jotka haluavat lisää voimaa ja liikkuvuutta sekä kehittää keskittymiskykyä.

Valitse tämä, kun… Tahdot lisäenergiaa aamuun tai alkuiltaan, voimaa koko kehoon ja selkeän, samaa kaavaa toistavan harjoituksen.

Tunnilla annetaan vaihtoehtoisia liikkeitä eri kehotyypeille.

Lempeää liikettä – Hathajooga

Ominaista: Lempeitä ja kokonaisvaltaisia liikkeitä tehdään hitaasti oman hengityksen tahtiin. Yhteen asentoon keskitytään rauhassa. Tunnilla annetaan vaihtoehtoisia liikkeitä eri kehotyypeille. Opettajasta riippuen tunneilla on sekä fyysisesti haastavia dynaamisia liikkeitä että lempeitä ja rauhoittavia asentoja. Tunneilla tehdään myös usein erillisiä hengitysharjoituksia.

Kenelle sopii: Kaikille, myös aloittelijoille. Hidas tahti helpottaa oppimaan asentojen oikeat linjaukset sekä yhdistämään hengityksen ja liikkeen.

Valitse tämä, kun… Haluat lisää voimaa ja rentoutta päivääsi sekä pysähtyä kuuntelemaan kehoasi.

Liikkeet avaavat etenkin lantion seutua ja alakroppaa.

Päästä kaikesta irti – Yin jooga

Ominaista: Pitkät ja rauhalliset venytykset hiljentävät mielen ja parantavat sidekudosten aineenvaihduntaa. Asennoissa pysytään 2–7 minuuttia ja käytetään usein apuvälineinä esim. joogablokkeja eli palikoita, joogavyötä ja tyynyjä. Liikkeet avaavat etenkin lantion seutua ja alakroppaa. Yin yhdistää joogaperinteen ja kiinalaisen lääketieteen, koska asennot vaikuttavat kehon meridiaani- eli energiaratoihin. Yin-harjoitus on meditatiivinen.

Kenelle sopii: Kaikille, jotka kaipaavat rentoutumista ja lisää liikkuvuutta. Loistovalinta etenkin niille, jotka haluavat päästä liiallisesta suorittamisesta. Koska liikkeissä ollaan pitkän aikaa, yin voi olla haastava ensimmäiseksi joogatyyliksi.

Valitse tämä, kun… Kehosi käy kierroksilla ja haluat rauhoittua ennen nukkumista.

Katso oheiselta videolta joogaopettaja Kaisa Kärkkäisen neljän joogatyylin kotiharjoitus, saat pienen maistiaisen yinistä, kundaliinista, hathasta ja astangasta.

 

”Lukeminen on oma terveystekijänsä, joka vaikuttaa samoin kuin vaikka tupakoinnin lopettaminen,” neurologi Markku T. Hyyppä sanoo.

Muistin parantaminen, muistisairauksilta välttyminen ja pitkä elämä terveenä kuuluvat monen meistä toivelistalle. Ei siis ole ihme, että muistin parantamista on vuosien varrella tutkittu runsaasti.

Muistinparannuskeinoiksi on eri tasoisissa tutkimuksissa löytynyt kutakuinkin kaikkea mahdollista: esimerkiksi nukkuminen, lenkkeily, lehtivihannekset, mustikat, rasvainen kala, tietyt lisäravinteet, meditaatio, aivojumppa, punttitreeni ja jopa seksi sekä kotitöiden tekeminen.

Kaikista edellämainituista ei kuitenkaan tieteen valossa ole muistille hyötyä. Neurologi, kirjailija Markku T. Hyyppä kumoaa harhaluuloja muistin toiminnan tehostamisesta tuoreessa Ikääntyvän muistikirjassaan, ja esimerkiksi mustikoiden muistivaikutukset saavat Hyypän arvioinnissa kyytiä. 

– Lisäravinteissa ei oikein ole mitään vaikutuksia. Jotkut satsaavat mustikoihin, jotkut puolukoihin ja jotkut E12-vitamiiniin. Jos niistä on apua, se on lumetta, placeboa, Hyyppä toteaa.

Yksilölle vaikkapa vitamiinista, jonka tieteellistä tehoa ei ole todistettu, saatava lumevaikutus on positiivinen juttu. Se ei silti tarkoita, että samaa vitamiinia voisi suositella kaikille. 

”Vanhukset säilyvät pidempään hengissä ja terveinä, jos he lukevat.”

Romaanit pitävät muistin reilassa

Onneksi tehokkaiksikin todistettuja muistinvahvistuskeinoja on olemassa. Yksi tärkeimmistä on, ehkä hieman yllättäen, kaunokirjallisuuden lukeminen. 

– Lukeminen on ihan oma terveystekijänsä, joka vaikuttaa samoin kuin tupakoinnin lopettaminen, viinanjuonnin lopettaminen, varallisuus tai hyvä sosiaalinen asema. Tiedetään, että vanhukset säilyvät pidempään hengissä ja terveinä, jos he lukevat, Markku T. Hyyppä sanoo. 

Hän kertoo, että lukemisen vaikutukset aivoihin pystytään nykyään kuvantamaan. Aivokuvista nähdään, että aivoverkostojen yhteydet kiinteytyvät, kun lukee romaania. 

– Lukemisen hyödyllisyys ei hämmästyttänyt minua, mutta se hämmästytti, että erityisen tehokasta on romaanien lukeminen, Hyyppä sanoo.

”Hikiliikunta yksin metsässä ei edistä muistia millään tavalla.”

Tiede ei vielä ole pystynyt täysin selvittämään, miksi juuri kaunokirjallisuus pitää muistin parhaiten reilassa. Hyypällä on kuitenkin teoria. 

– Ihminen on sosiaalinen olento, joka pärjää aina paremmin, kun on sosiaalisesti jossakin läsnä. Kaunokirjallisuutta lukiessaan ihminen elää mukana ja samastuu. Silloin syntyy sosiaalisen läsnäolon tunne.

Kirjaa lukiessaan ihminen on siis henkisesti toisten ihmisten kanssa, vaikka fyysisesti köllöttäisikin yksin kotisohvallaan.

Musisointi tehostaa muistia

Lukemisen lisäksi moni muukin muistia aidosti tehostava keino perustuu sosiaalisuuteen. Hyypän mukaan esimerkiksi liikunta sinänsä ei vaikuta muistiin.

– Hikiliikunta yksin metsässä ei edistä muistia millään tavalla, mutta jos menet kavereiden kanssa lenkille, se edistää, Hyyppä sanoo. 

Useat tutkimukset tukevat sitä, että sosiaaliset suhteet ovat todella merkittävässä roolissa eivät vain muistin, vaan koko hyvinvointimme kannalta.

Ryhmäliikunnan ja romaanien ahmimisen lisäksi Hyyppä suosittelee muistin kohentamiseen tutkimusten perusteella seuraavia konsteja:

  • Musisoinnin on todettu vaikuttavan muistiin erityisen tehokkaasti.
  • Vieraan kielen opetteleminen tai uudelleen aktivoiminen asettaa aivoille muistin kaipaamaa haastetta.
  • Hyvä uni on toimivan muistin kannalta olennainen asia.
  • Stressitön elämä kannattaa. Muistikatkojen syynä on usein se, että mieli on kuormittunut.
  • Kahvikupillinen tarjoaa hetkellisen pika-avun muistamiseen, sillä kofeiini avittaa muistin toimintaa lyhytaikaisesti.

Muistilääkkeitä tai -laitteita Hyyppä ei kehota kokeilemaan. Vaikka kaikenlaisia ratkaisuja muistin parantamiseen ja muistisairauksien ehkäisyyn kehitellään koko ajan, ei muistilaitteista ja -lääkkeistä toistaiseksi ole saatu apua.