Ei muuta kuin kaivamaan! Kuva: Shutterstock
Ei muuta kuin kaivamaan! Kuva: Shutterstock

Tämän jutun luettuasi haluat samantien rynnätä napapesulle.

Jos olet juuri syömässä, ehdotamme, että palaat tämän jutun pariin vasta ruokailun jälkeen. Nyt on nimittäin luvassa tiukkaa faktaa navasta.

Niin tarkka kuin nykyihminen onkin hygieniastaan, napa jää helposti kuuraamatta. Seurauksena voi pahimmillaan olla karmiva löyhkä ja jopa tulehduksia, joihin liittyy usein punainen, kutiseva ja hilseilevä iho, kertoo Women’s Health -lehti. Erityisesti vaarassa ovat tietenkin napalävistetyt.

Pahimmassa tapauksessa likaiseen napaan saattaa kehittyä omfaliitti eli napatulehdus, joka täyttää koko navan kovalla, kivimäisellä massalla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mutta vaikka napa näyttäisi päällisin puolin terveeltä, se saattaa olla likaisempi kuin uskoisit. Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan keskivertonavan uumenissa lymyää nimittäin jopa 67 erilaista bakteerilajia. Kyllä, 67 erilaista pöpöä neliösenttimetrin kokoisella alueella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Syväpuhdistus kerran viikossa

Jos ja kun nyt tekee mieli rynnätä napapesulle, tee se oikeaoppisesti. Dermatologi Alexandria V. Booth kertoo Women’s Healthille, että vaikka jo suihkuttelulla saa pois osan pöpöistä, liasta, voidejämistä ja muista ylimääräisistä asioista navastasi, kerran viikossa voisi olla paikallaan suorittaa kunnon puhdistusoperaatio. Kasta pumpulipuikko veteen ja saippuaan ja jynssää napa puhtaaksi. Jos sinulla on ulkoneva napa, saippuoitu pesusieni hoitaa homman.

Lue lisää:

Yököttävää mähmää kynsien alla – näistä se koostuu

Napa ja kyljet esiin Hollywoodin malliin – muodin nimissä

Suomalaiset ovat sottaisempia kuin kuvittelevat

Sisältö jatkuu mainoksen alla