Että väsyttää! Kuva: Shutterstock
Että väsyttää! Kuva: Shutterstock

Ei riitä, että nukkuu. Pitää myös liikkua, juoda vettä ja - kyllä vain - siivota työpöytä.

Oikeaoppiset kahdeksan tuntia unta alla, ja silti tuntuu, että päivä ei käynnisty millään. Mikähän tässä on vikana? Health.com listasi tavallisimmat syyt, miksi väsymys painaa koko päivän.

1. Liian vähän liikuntaa
Väsyttää niin, että pakko jättää jumppa väliin ja romahdanpa tästä sohvalle. Oikeasti ei kannattaisi, sillä säännöllinen liikunta vähentää tutkitusti väsymyksn tunnetta ja laskee riskiä.

2. Liian vähän juotavaa
Jo kahden prosentin nestevajaus laskee energiatasoa, Health.comin haastattelema ravitsemusterapeutti sanoo. Riittävä määrä vettä päivässä pitää huolta siitä, että happi ja ravinteet kulkevat kropassa tehokkaasti.

Ja kahvi - siitä on apua vain kohtuukäyttäjälle. Tutkimusten mukaan kolme kuppia päivässä on ok, mutta isompi määrä vaikuttaa jo univalverytmiin. On myös tutkittu, että kahvia ei kannattaisi juoda kuuteen tuntiin ennen nukkumaanmenoa, jotta se ei vaikuttaisi unen laatuun. 

3. Liian vähän rautaa
Liian vähäinen raudansaanti tekee olon voimattomaksi ja keskittymisen vaikeaksi, sillä rauta saa hapen kulkemaan kropassa. Muun muassa liha, pavut, tofu, kananmunat ja vihreät vihannekset sisältävät runsaasti rautaa. Niitä kannattaa syödä C-vitamiinipitoisen ruuan kanssa, niin rauta imeytyy mahdollisimman hyvin. Kalsiumpitoinen ruoka samaan aikan popsittuna heikentää raudan imeytymistä.

 4. Liian suuret odotukset
Ahdistus tulevista yt-neuvotteluista tai kova tarve täydellisyyteen - stressiähän siitä seuraa, ja uupumusta myös. Kunnianhimoinen pitää olla, mutta ei suuruudenhullu. Jos tavoitteet asettaa liian korkeiksi, ei lopputulokseen voi koskaan olla tyytyväinen. 

- Jos asettamasi tavoitteet ovat epärealistisia, että niitä on vaikea tai mahdoton saavuttaa, ei itseensä voi ollamitenkään tyytyväinen, psykiatrian professori Irene S. Levine sanoo.

5. Liian vähän ruokaa
Aamiainen on jaksamisen kannalta tärkeä ateria. Unen jäljiltä kroppa on kuluttanut energiavarastonsa vähiin, ja tarvitsee uutta polttoainetta.

Fiksu aamiainen on sellainen, joka nostaa verensokeria tasaisesti. Nopeiden sokereiden nauttimista seuraa armoton lasku, jolloin väsymys tuntuu entistä pahemmalta.

6. Liikaa ruutuaikaa
Toisiin ihmisiin älypuhelimen ruudun tuijotus vaikuttaa rajummin kuin toisiin. Yleisesti suositellaan, että näytöt kannattaa sulkea tuntia paria ennen nukkumaanmenoa.

 

+ bonus (ja tämä on paha): Liian sotkuinen pöytä
Princetonin yliopiston tutkimuksen mukaan sotkuinen pöytä voi aiheuttaa sen, ettei pää pysty ottamaan vastaan tietoa parhaalla mahdollisella tavalla.

Lisää aiheesta

Kun uni ei tule, tämä yksinkertainen asia voi auttaa

Mitä tehdä, jos uni ei tule?

Jo kaksi alkoholiannosta huonontaa unen laatua

Oletko aamuisin kuin pandakarhu ja liian väsynyt noustaksesi ylös? Taikasana on ikigai. Kuva: Shutterstock
Oletko aamuisin kuin pandakarhu ja liian väsynyt noustaksesi ylös? Taikasana on ikigai. Kuva: Shutterstock

Kuinka vaikeaa se herääminen oikeasti onkaan? Onko herätyskellon välttelemisen takana sittenkin vain tekosyitä?

Hygge, lagom ja suomalainen sisu ovat olleet viime vuosina kovassa nosteessa. Mutta kuinka moni tuntee ikigain, tuon japanilaisten hyvinvointitekniikan?

Ikigai on Japanissa vanha käsite, jonka laaja tulkinta on ”elämän tarkoitus”. Kaikki eivät välttämättä tiedä tähän suureen kysymykseen vastausta, joten ei hätää. Ikigain yksi ja useimmin käytetty merkitys tarkoittaa syytä, jonka vuoksi herätä aamulla.

Sen mukaan jokaisen kannattaisi tehdä aamuisin ensimmäiseksi niitä asioita, jotka piristävät – jos ylipäätään haluaa tulla aamuihmiseksi, kirjoittaa Well+Good-sivusto.

Well+Good kertoo uudesta kirjasta, Awakening Your Ikigai (suom. Löydä oma ikigai, 2018, ei vielä ilmestynyt), jossa aivotutkija Ken Mogi jakaa vinkkejään ikigain löytämiseksi.

Kirjailija Mogin mukaan kolme aamurutiinia ovat erityisen tärkeitä: liikunta, ruokailu ja yhdessäolo. Aluksi pelkästään niihin keskittymällä voi lisätä runsaasti aamuenergisyyttään. Vielä parempi on, jos löytää tai on jo löytänyt sen oman intohimonsa, joka antaa syyn herätä iloisena jokaiseen aamuun.

Ehkäpä aamiaisen äärellä tai hyvän ystävän seurassa putkahtaa esiin todellinen elämän tarkoitus. Olipa se sitten vaikkapa pullan leipomista, valokuvaamista tai joogan opettamista.  

1. Lähde liikkeelle hiljalleen 

Kaikki eivät ole aamutreenaajia, mutta totuus on, että yöunien jälkeen kannattaisi liikkua edes vähän – ja tehdä se mahdollisimman miellyttävästi.

Parikin minuuttia riittää, olipa se sitten aamujoogaa tai muuta venyttelyä. Koiranulkoilutuslenkille voi ottaa buusteriksi lempimusiikkia tai hampaita harjatessa voi tanssia suosikkihittien tahtiin. Pääasia on, että tekee jotain, joka miellyttää ja saa koko kropan iloiseksi!


2. Kata lempiruokasi esiin

Aamiainen. Se on päivän tärkein asia, ja tämä tieto on varmasti levinnyt kaikille. Mutta ikigain mukaan aamiaisesta pitäisi tehdä myös nautinnollinen hetki. Herkullisen aamiaisen jälkeen päivä näyttää niin paljon paremmalta.

Kun jääkaapissa odottaa herkullinen lounassalaatti, voi se pelastaa pitkän päivän. Mogi sanoo, että tuo sama liike kannattaisi tehdä aamupalallakin:

– Oletpa sitten missä päin maailmaa tahansa ja teet suosikkiasioistasi (esimerkiksi kahvista ja suklaasta) tavan, jota noudatat heti herättyäsi, dopamiinia vapautuu aivoissasi, Mogi kertoo.

Dopamiini puolestaan vahvistaa aktiivisuutta ja toimii tavallaan aivojen palkitsemisjärjestelmän hallitsijana. Tätä voi ajatella myös eräänlaisena Pavlovin aamukokeena, jossa ihminen oppii, että herätyskello tarkoittaa palkkiota – vaikkapa sitten sitä suklaata ja kahvia.

3. Kontaktoi rakkaimmat ensin

Ikigai ei ole yksin sisäiseen nautintoon keskittyvää. Sosiaalisilla suhteilla on suuri vaikutus jopa aamuvirkkuuteen. Moni ehtii tapaamaan ystäviään parhaiten viikonloppuna, mutta mitäpä jos yhteisen aamiaisen sopisikin keskelle viikkoa? Varhainen tapaaminen ystävän kanssa piristää suuresti mieltä ja auttaa heräämään taatusti energisenä!

Tai mikä estää sopimasta vaikkapa treenitreffejä, jos aika ei riitä aamiaisella istumiseen?

Hätätapauksessa viestittely ystävän kanssa ensimmäiseksi heräämisen jälkeen tuo hyvää mieltä ja auttaa sängystä nousemiseen – ainakin paremmin kuin sosiaalisen median selaaminen.

Kuulostaako siltä, että näiden helppojen vinkkien jälkeen pitää enää vain keksiä tekosyitä, miksi aamuvirkkuus ei ole oma juttu?

Ihmetteletkö, miksi suupielesi halkeilevat? Syy ei välttämättä ole raudan- tai B-vitamiinin puute.

Suupielten halkeilu on talvella yleinen riesa. Usein ajatellaan, että se johtuu B-vitamiinin tai raudan puutteesta. Suupielten halkeiluun voi kuitenkin olla joissain tapauksissa yllättäväkin selitys: hampaat.

Suupielet voivat haljeta, jos on madaltunut purenta, kerrotaan Oral Hammaslääkäreiden tiedotteessa.

Mutta mistä sitten voi päätellä, onko oma purenta madaltunut?

– Purenta on madaltunut, jos hampaat ovat syystä tai toisesta kuluneet niin paljon, että alkuperäinen purentakorkeus on muuttunut. Alaleuka tulee liian paljon yläleukaa vasten, kertoo hammaslääkäri Ali Sahraravand hammaslääkäriasema Hammasvelhosta.

Hampaat voivat kulua esimerkiksi silloin, jos niitä narskuttaa runsaasti.  Toinen syy voi olla hampaiden syöpyminen esimerkiksi refluksitaudin tai syömishäiriöön liittyvän oksentelun takia. Myös hampaiden puuttuminen voi aiheuttaa kulumista: jäljelläoleviin hampaisiin kohdistuu silloin enemmän kulutusta. 

Yleisin syy purennan madaltumiseen on Sahraravandin mukaan kuitenkin hampaaton suu. 

– Suupielten haavaumia esiintyykin erityisesti proteesipotilailla.

”Suupielet ovat kuin sarana, joka menee liian tiiviisti kiinni.”

Madaltunut purenta vaikuttaa edelleen suupieliin. Sen seurauksena suupieleen muodostuu jatkuvasti kosteana pysyvä poimu. Sen myötä ihon ja limakalvojen normaalit bakteerit ja hiivat tulehtuvat, mikä saattaa aiheuttaa suupielten jatkuvaa halkeilua. Seurauksena voi olla sieni-infektio.

– Suupielet ovat kuin sarana, joka menee liian tiiviisti kiinni, kuvailee Sahraravand.

Apua on saatavilla

Pika-apuna suupielet kannattaa pestä ja kuivata huolellisesti. Mietoa kortisonivoidetta antibakteerisilla ainesosilla voi käyttää esimerkiksi viikon kuurina. Jos et ole varma, voisiko suupielten halkeaminen johtua madaltuneesta purennasta, asian voi selvittää hammaslääkärissä.

– Hammaslääkäri pystyy toteamaan ongelman kliinisen kuvan perusteella. Halkeamisen taustalla voi olla jokin muukin syy, esimerkiksi vitamiininpuutos, Sahraravand muistuttaa.

Madaltunutta purentaa on mahdollista hoitaa korottamalla purentaa proteeseilla ja hoitamalla kulumisen syitä. Purentakisko auttaa narskuttelijaa ehkäisemään madaltuneesta purennasta johtuvien vaivojen uusiutumista. Jos syynä on hiivan aiheuttama halkeilu, aloitetaan suun kautta otettava lääkekuuri. 

Sahraravandin mukaan sieni-infektion ennaltaehkäisyyn ei kuitenkaan ole erityisiä kotikonsteja tavallisen arkihygienian lisäksi.