Me Naiset
|
Outi Pippuri
Päänsärky voi olla inhottava riesa. Kuva: Shutterstock
Päänsärky voi olla inhottava riesa. Kuva: Shutterstock

Tiesitkö, että päänsärkysi voi johtua särkylääkkeistä?

Särkeekö päätäsi usein? Iskeekö kipu tyypillisesti työpäivän jälkeen, kuukautisten aikaan vai kenties sängyssä?

Päänsärkyä voi hoitaa muullakin kuin särkylääkkeillä. Joskus lääkkeet voivat olla jopa säryn syy.

Daily Mail -lehden haastattelemat asiantuntijat antavat vinkkejä erilaisten päänsärkyjen ehkäisyyn ja hoitoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jännityspäänsärky

Jännityspäänsärky on varsin yleinen päänsäryn muoto, mutta jostain syystä se on naisilla yleisempää kuin miehillä. Särkyyn liittyy tyypillisesti puristava tunne pään ympärillä, ja kipu kestää yleensä muutamasta tunnista muutamaan päivään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jännityspäänsäryn voi laukaista muun muassa väsymys, liian vähäinen veden juonti tai esimerkiksi pitkät työpäivät tietokoneen ääressä.

Näin hoidat

Jännityspäänsärky ei aina vaadi talttuakseen särkylääkettä. Joskus pelkkä jännittyneiden niska-, kasvo- ja päänahan lihasten hieronta tai lämmin kylpy voivat auttaa.

Särkylääkkeiden aiheuttama päänsärky

Särkylääkkeet itsessään voivat aiheuttaa päänsärkykierteen. Oletko tottunut hoitamaan toistuvaa, jomottavaa päänsärkyä aspiriini-, ibuprofeeni- tai parasetamoli-pitoisilla särkylääkkeillä? Siinä tapauksessa päänsärky voi johtua lääkkeistä.

– Särkylääkkeiden aiheuttama päänsärky johtuu siitä, että elimistö on tottunut säännölliseen lääkeannokseen. Jos annosta ei tulekaan, elimistö kärsii vieroitusoireita, jotka ilmenevät päänsärkynä, sanoo lontoolaisen King's Gollege -sairaalan päänsärkypalveluiden johtaja, tohtori Andrew Dowson Daily Mail -lehdessä.

Näin hoidat

Elimistön vierottaminen särkylääkkeistä voi tehdä kipeää, sillä tohtori Dowsonin mukaan ainoa keinoa kipukierteen katkaisemiseksi on lopettaa särkylääkkeiden popsiminen.

– Päänsäryt voivat äityä pahemmiksi ennen kuin ne helpottavat. Viimestään kolmannella vieroitusviikolla olon pitäisi olla jo huomattavasti parempi.

Seksipäänsärky

Noin yksi prosentti ihmisistä kärsii seksin aiheuttamasta päänsärystä. Seksipäänsärky iskee vasaran lailla joko seksin aikana tai orgasmin hetkellä.

Seksipäänsärky on ikävä, mutta rajusta kivustaan huolimatta vaaraton vaiva. Tosin kun kova kipukohtaus iskee ensimmäisen kerran, on sen jälkeen syytä käydä lääkärissä. Näin saadaan varmistettua, että kivun taustalla ei ole mitään vakavampaa syytä.

Näin hoidat

Tarvittaessa seksipäänsärkyä voi yrittää ehkäistä ottamalla esimerkiksi ibuprofeenia sisältävän särkylääkkeen noin puoli tuntia ennen seksin harrastamista.

Kuukautispäänsärky

Kuukautisten ensimmäisinä päivinä tapahtuva hormonitasojen muutos aiheuttaa joillekin päänsärkyä.

Näin hoidat

Apu löytyy tavallisista särkylääkkeistä, mutta tarvittaessa lääkäri voi määrätä vaivaan myös hormonilääkitystä.

Lue myös:

Päätä särkee? Nämä 3 ruokaa saattavat auttaa

Miksi itkeminen aiheuttaa päänsärkyä?

Apua, hirveä päänsärky seksin jälkeen!

Sisältö jatkuu mainoksen alla