Päänsärky voi olla inhottava riesa. Kuva: Shutterstock
Päänsärky voi olla inhottava riesa. Kuva: Shutterstock

Tiesitkö, että päänsärkysi voi johtua särkylääkkeistä?

Särkeekö päätäsi usein? Iskeekö kipu tyypillisesti työpäivän jälkeen, kuukautisten aikaan vai kenties sängyssä?

Päänsärkyä voi hoitaa muullakin kuin särkylääkkeillä. Joskus lääkkeet voivat olla jopa säryn syy.

Daily Mail -lehden haastattelemat asiantuntijat antavat vinkkejä erilaisten päänsärkyjen ehkäisyyn ja hoitoon.

Jännityspäänsärky

Jännityspäänsärky on varsin yleinen päänsäryn muoto, mutta jostain syystä se on naisilla yleisempää kuin miehillä. Särkyyn liittyy tyypillisesti puristava tunne pään ympärillä, ja kipu kestää yleensä muutamasta tunnista muutamaan päivään.

Jännityspäänsäryn voi laukaista muun muassa väsymys, liian vähäinen veden juonti tai esimerkiksi pitkät työpäivät tietokoneen ääressä.

Näin hoidat

Jännityspäänsärky ei aina vaadi talttuakseen särkylääkettä. Joskus pelkkä jännittyneiden niska-, kasvo- ja päänahan lihasten hieronta tai lämmin kylpy voivat auttaa.

Särkylääkkeiden aiheuttama päänsärky

Särkylääkkeet itsessään voivat aiheuttaa päänsärkykierteen. Oletko tottunut hoitamaan toistuvaa, jomottavaa päänsärkyä aspiriini-, ibuprofeeni- tai parasetamoli-pitoisilla särkylääkkeillä? Siinä tapauksessa päänsärky voi johtua lääkkeistä.

– Särkylääkkeiden aiheuttama päänsärky johtuu siitä, että elimistö on tottunut säännölliseen lääkeannokseen. Jos annosta ei tulekaan, elimistö kärsii vieroitusoireita, jotka ilmenevät päänsärkynä, sanoo lontoolaisen King's Gollege -sairaalan päänsärkypalveluiden johtaja, tohtori Andrew Dowson Daily Mail -lehdessä.

Näin hoidat

Elimistön vierottaminen särkylääkkeistä voi tehdä kipeää, sillä tohtori Dowsonin mukaan ainoa keinoa kipukierteen katkaisemiseksi on lopettaa särkylääkkeiden popsiminen.

– Päänsäryt voivat äityä pahemmiksi ennen kuin ne helpottavat. Viimestään kolmannella vieroitusviikolla olon pitäisi olla jo huomattavasti parempi.

Seksipäänsärky

Noin yksi prosentti ihmisistä kärsii seksin aiheuttamasta päänsärystä. Seksipäänsärky iskee vasaran lailla joko seksin aikana tai orgasmin hetkellä.

Seksipäänsärky on ikävä, mutta rajusta kivustaan huolimatta vaaraton vaiva. Tosin kun kova kipukohtaus iskee ensimmäisen kerran, on sen jälkeen syytä käydä lääkärissä. Näin saadaan varmistettua, että kivun taustalla ei ole mitään vakavampaa syytä.

Näin hoidat

Tarvittaessa seksipäänsärkyä voi yrittää ehkäistä ottamalla esimerkiksi ibuprofeenia sisältävän särkylääkkeen noin puoli tuntia ennen seksin harrastamista.

Kuukautispäänsärky

Kuukautisten ensimmäisinä päivinä tapahtuva hormonitasojen muutos aiheuttaa joillekin päänsärkyä.

Näin hoidat

Apu löytyy tavallisista särkylääkkeistä, mutta tarvittaessa lääkäri voi määrätä vaivaan myös hormonilääkitystä.

Lue myös:

Päätä särkee? Nämä 3 ruokaa saattavat auttaa

Miksi itkeminen aiheuttaa päänsärkyä?

Apua, hirveä päänsärky seksin jälkeen!

Oletko aamuisin kuin pandakarhu ja liian väsynyt noustaksesi ylös? Taikasana on ikigai. Kuva: Shutterstock
Oletko aamuisin kuin pandakarhu ja liian väsynyt noustaksesi ylös? Taikasana on ikigai. Kuva: Shutterstock

Kuinka vaikeaa se herääminen oikeasti onkaan? Onko herätyskellon välttelemisen takana sittenkin vain tekosyitä?

Hygge, lagom ja suomalainen sisu ovat olleet viime vuosina kovassa nosteessa. Mutta kuinka moni tuntee ikigain, tuon japanilaisten hyvinvointitekniikan?

Ikigai on Japanissa vanha käsite, jonka laaja tulkinta on ”elämän tarkoitus”. Kaikki eivät välttämättä tiedä tähän suureen kysymykseen vastausta, joten ei hätää. Ikigain yksi ja useimmin käytetty merkitys tarkoittaa syytä, jonka vuoksi herätä aamulla.

Sen mukaan jokaisen kannattaisi tehdä aamuisin ensimmäiseksi niitä asioita, jotka piristävät – jos ylipäätään haluaa tulla aamuihmiseksi, kirjoittaa Well+Good-sivusto.

Well+Good kertoo uudesta kirjasta, Awakening Your Ikigai (suom. Löydä oma ikigai, 2018, ei vielä ilmestynyt), jossa aivotutkija Ken Mogi jakaa vinkkejään ikigain löytämiseksi.

Kirjailija Mogin mukaan kolme aamurutiinia ovat erityisen tärkeitä: liikunta, ruokailu ja yhdessäolo. Aluksi pelkästään niihin keskittymällä voi lisätä runsaasti aamuenergisyyttään. Vielä parempi on, jos löytää tai on jo löytänyt sen oman intohimonsa, joka antaa syyn herätä iloisena jokaiseen aamuun.

Ehkäpä aamiaisen äärellä tai hyvän ystävän seurassa putkahtaa esiin todellinen elämän tarkoitus. Olipa se sitten vaikkapa pullan leipomista, valokuvaamista tai joogan opettamista.  

1. Lähde liikkeelle hiljalleen 

Kaikki eivät ole aamutreenaajia, mutta totuus on, että yöunien jälkeen kannattaisi liikkua edes vähän – ja tehdä se mahdollisimman miellyttävästi.

Parikin minuuttia riittää, olipa se sitten aamujoogaa tai muuta venyttelyä. Koiranulkoilutuslenkille voi ottaa buusteriksi lempimusiikkia tai hampaita harjatessa voi tanssia suosikkihittien tahtiin. Pääasia on, että tekee jotain, joka miellyttää ja saa koko kropan iloiseksi!


2. Kata lempiruokasi esiin

Aamiainen. Se on päivän tärkein asia, ja tämä tieto on varmasti levinnyt kaikille. Mutta ikigain mukaan aamiaisesta pitäisi tehdä myös nautinnollinen hetki. Herkullisen aamiaisen jälkeen päivä näyttää niin paljon paremmalta.

Kun jääkaapissa odottaa herkullinen lounassalaatti, voi se pelastaa pitkän päivän. Mogi sanoo, että tuo sama liike kannattaisi tehdä aamupalallakin:

– Oletpa sitten missä päin maailmaa tahansa ja teet suosikkiasioistasi (esimerkiksi kahvista ja suklaasta) tavan, jota noudatat heti herättyäsi, dopamiinia vapautuu aivoissasi, Mogi kertoo.

Dopamiini puolestaan vahvistaa aktiivisuutta ja toimii tavallaan aivojen palkitsemisjärjestelmän hallitsijana. Tätä voi ajatella myös eräänlaisena Pavlovin aamukokeena, jossa ihminen oppii, että herätyskello tarkoittaa palkkiota – vaikkapa sitten sitä suklaata ja kahvia.

3. Kontaktoi rakkaimmat ensin

Ikigai ei ole yksin sisäiseen nautintoon keskittyvää. Sosiaalisilla suhteilla on suuri vaikutus jopa aamuvirkkuuteen. Moni ehtii tapaamaan ystäviään parhaiten viikonloppuna, mutta mitäpä jos yhteisen aamiaisen sopisikin keskelle viikkoa? Varhainen tapaaminen ystävän kanssa piristää suuresti mieltä ja auttaa heräämään taatusti energisenä!

Tai mikä estää sopimasta vaikkapa treenitreffejä, jos aika ei riitä aamiaisella istumiseen?

Hätätapauksessa viestittely ystävän kanssa ensimmäiseksi heräämisen jälkeen tuo hyvää mieltä ja auttaa sängystä nousemiseen – ainakin paremmin kuin sosiaalisen median selaaminen.

Kuulostaako siltä, että näiden helppojen vinkkien jälkeen pitää enää vain keksiä tekosyitä, miksi aamuvirkkuus ei ole oma juttu?

Ihmetteletkö, miksi suupielesi halkeilevat? Syy ei välttämättä ole raudan- tai B-vitamiinin puute.

Suupielten halkeilu on talvella yleinen riesa. Usein ajatellaan, että se johtuu B-vitamiinin tai raudan puutteesta. Suupielten halkeiluun voi kuitenkin olla joissain tapauksissa yllättäväkin selitys: hampaat.

Suupielet voivat haljeta, jos on madaltunut purenta, kerrotaan Oral Hammaslääkäreiden tiedotteessa.

Mutta mistä sitten voi päätellä, onko oma purenta madaltunut?

– Purenta on madaltunut, jos hampaat ovat syystä tai toisesta kuluneet niin paljon, että alkuperäinen purentakorkeus on muuttunut. Alaleuka tulee liian paljon yläleukaa vasten, kertoo hammaslääkäri Ali Sahraravand hammaslääkäriasema Hammasvelhosta.

Hampaat voivat kulua esimerkiksi silloin, jos niitä narskuttaa runsaasti.  Toinen syy voi olla hampaiden syöpyminen esimerkiksi refluksitaudin tai syömishäiriöön liittyvän oksentelun takia. Myös hampaiden puuttuminen voi aiheuttaa kulumista: jäljelläoleviin hampaisiin kohdistuu silloin enemmän kulutusta. 

Yleisin syy purennan madaltumiseen on Sahraravandin mukaan kuitenkin hampaaton suu. 

– Suupielten haavaumia esiintyykin erityisesti proteesipotilailla.

”Suupielet ovat kuin sarana, joka menee liian tiiviisti kiinni.”

Madaltunut purenta vaikuttaa edelleen suupieliin. Sen seurauksena suupieleen muodostuu jatkuvasti kosteana pysyvä poimu. Sen myötä ihon ja limakalvojen normaalit bakteerit ja hiivat tulehtuvat, mikä saattaa aiheuttaa suupielten jatkuvaa halkeilua. Seurauksena voi olla sieni-infektio.

– Suupielet ovat kuin sarana, joka menee liian tiiviisti kiinni, kuvailee Sahraravand.

Apua on saatavilla

Pika-apuna suupielet kannattaa pestä ja kuivata huolellisesti. Mietoa kortisonivoidetta antibakteerisilla ainesosilla voi käyttää esimerkiksi viikon kuurina. Jos et ole varma, voisiko suupielten halkeaminen johtua madaltuneesta purennasta, asian voi selvittää hammaslääkärissä.

– Hammaslääkäri pystyy toteamaan ongelman kliinisen kuvan perusteella. Halkeamisen taustalla voi olla jokin muukin syy, esimerkiksi vitamiininpuutos, Sahraravand muistuttaa.

Madaltunutta purentaa on mahdollista hoitaa korottamalla purentaa proteeseilla ja hoitamalla kulumisen syitä. Purentakisko auttaa narskuttelijaa ehkäisemään madaltuneesta purennasta johtuvien vaivojen uusiutumista. Jos syynä on hiivan aiheuttama halkeilu, aloitetaan suun kautta otettava lääkekuuri. 

Sahraravandin mukaan sieni-infektion ennaltaehkäisyyn ei kuitenkaan ole erityisiä kotikonsteja tavallisen arkihygienian lisäksi.