Vatsavaivat, kuten ulostaminen tavallista tiuhemmin, ripuli ja ilmavaivat, ovat yleisiä kuukautisten aikana. Kuva: Colourbox
Vatsavaivat, kuten ulostaminen tavallista tiuhemmin, ripuli ja ilmavaivat, ovat yleisiä kuukautisten aikana. Kuva: Colourbox

Elimistön tuottamat kemialliset aineet saavat vatsan toimimaan kuukautisten aikana eri tavalla kuin yleensä.

Moni nainen ravaa kuukautisten aikana vessassa tavallista useammin, ja kuukautiskierto voi saada vatsan muutenkin sekaisin.

Tiedetoimittaja Anna Rothschild selittää Gross Science-ohjelman videolla, mistä ilmiö johtuu. Syypäitä ovat elimistön tuottamat kemialliset aineet keltarauhashormonit ja prostaglandiinit.

Samat syylliset kuin muissa menkkavaivoissa

Prostaglandiinit vapautuvat kohdun limakalvolta ja aiheuttavat kuukautiskivut. Mitä enemmän niitä erittyy, sitä kivuliaammat kuukautiset ovat. Toisinaan ne vaikuttavat myös ruuansulatukseen, mikä aiheuttaa tarpeen ulostaa yhä useammin ja tavallista enemmän ilmavaivoja kuukautisten aikana.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Keltarauhashormoni taas saa aikaan PMS-oireet ennen kuukautisia. Lisäksi se kovettaa ulostetta. Kun kuukautiset alkavat, veren keltarauhaspitoisuus tippuu. Siitä johtuu ripuli kuukautisten aikana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pahoihin oireisiin kannattaa hakea apua

Tulehduskipulääkkeet vähentävät prostaglandiinien tuotantoa. Toisaalta jotkin kipulääkkeet voivat saada vatsan sekaisin. Paras lääke kuukautiskipuihin löytyy kokeilemalla.

Jos apteekista ilman reseptiä saatavat kipulääkkeet eivät tehoa tai vatsavaivat tai jokin muu kuukautisiin liittyvä vaiva rajoittaa elämää, asiasta kannattaa jutella lääkärille tai gynekologille.

Katso Gross Sciencen video, jolla vastataan myös muihin kuukautisaiheisiin kysymyksiin:

Muut lähteet: Hyvä terveys, Terveyskirjasto, Helsingin Sanomat, Väestöliitto

Sisältö jatkuu mainoksen alla