Hereille säpsähtäminen voi tuntua julmalta – tai jäädä kokonaan huomaamatta. Kuva: Colourbox
Hereille säpsähtäminen voi tuntua julmalta – tai jäädä kokonaan huomaamatta. Kuva: Colourbox

Nytkähdys juuri ennen uneen vaipumista on outo mutta tavallinen ilmiö.

Olen juuri saamassa unen päästä kiinni ja kehoni on rentoutunut, kun yhtäkkiä herään hätkähtäen ja koko kroppa nytkähtää. Toisinaan se tuntuu samalta kuin putoaisi korkealta tai kaatuisi. Joskus reaktio on niin voimakas, että siihen herää vieruskaverikin.

Säpsähdys on monille tuttu tunne. Tutkimusten mukaan noin 70 prosenttia ihmisistä on kokenut sen.

Toisaalta säpsähdys voi tapahtua ilman, että sitä huomaa itse. Joskus nytkähdys herättää kumppanin, ja säpsähtäjä jatkaa unia kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan.

Liian nopeasti unen vaiheesta toiseen

Yhtä yksinkertaista selitystä säpsähdykselle ei ole löytynyt. Aihetta on vaikea tutkia, mutta uneen erikoistunut psykologi ja tutkija Michael Breus kertoo Buzzfeedille erilaisia syitä, joista ilmiö (englanniksi hypnic jerk tai sleep start) voi johtua.

Yhden teorian mukaan säpsähdys on vain luonnollinen osa nukahtamista, kun keho valmistautuu hiljalleen lepoon.

Säpsähdykset yleistyvät, kun joko unen laatu tai määrä kärsii.

Toinen yleinen selitys on, että keho ohittaa unen ensimmäisen vaiheen turhan pikaisesti, koska ihminen on uupunut. Ensimmäinen vaihe kestää yleensä muutaman minuutin. Silloin hengitys hidastuu ja syke laskee, mutta uni on vielä kevyttä. Jos keho ohittaa tämän vaiheen nopeasti, aivot voivat luulla, että elintoiminnot ovat pettämässä, ja herättää siksi kehon äkkinäisesti ikään kuin suojellakseen sitä.

Lääkäreiden mukaan säpsähdykset yleistyvät, kun joko unen laatu tai määrä kärsii.

Syypäänä stressi, kahvi tai alkoholi?

Lääketieteen tohtori ja dosentti Jukka Alihanka veikkaa Ylen haastattelussa, että nytkähtelyn taustalla voi olla stressiä tai ahdistusta. Hän uskoo, että nytkähdys on merkki keskushermoston ja lihasten yliaktiivisuustilasta.

Tutkija Breusin mukaan myös kofeiini ja alkoholi aiheuttavat hereille nytkähtämistä.

Mielikuva kaatumisesta tai putoamisesta voi olla helpoin tapa aivoille selittää tunne siitä, että nukahtaa liian nopeasti, Breus pohtii.

Lähes aina vaaraton vaiva

Säpsähtäminen ei ole varsinaisesti unihäiriö, mutta se voi kertoa siitä, että nukkuu huonosti tai liian vähän. Jos on levännyt olo, säpsähdyksistä ei tarvitse huolestua.

Pahoista ja jatkuvista uniongelmista kannattaa jutella lääkärille. Jos säpsähdyksiä on todella usein ja ne ovat voimakkaita, ne voivat pahimmillaan aiheuttaa nukahtamisen pelkoa. Se taas voi johtaa krooniseen unettomuuteen.

Melkein aina säpsähdykset ovat kuitenkin täysin harmittomia eivätkä vaadi hoitoa.