Hereille säpsähtäminen voi tuntua julmalta – tai jäädä kokonaan huomaamatta. Kuva: Colourbox
Hereille säpsähtäminen voi tuntua julmalta – tai jäädä kokonaan huomaamatta. Kuva: Colourbox

Nytkähdys juuri ennen uneen vaipumista on outo mutta tavallinen ilmiö.

Olen juuri saamassa unen päästä kiinni ja kehoni on rentoutunut, kun yhtäkkiä herään hätkähtäen ja koko kroppa nytkähtää. Toisinaan se tuntuu samalta kuin putoaisi korkealta tai kaatuisi. Joskus reaktio on niin voimakas, että siihen herää vieruskaverikin.

Säpsähdys on monille tuttu tunne. Tutkimusten mukaan noin 70 prosenttia ihmisistä on kokenut sen.

Toisaalta säpsähdys voi tapahtua ilman, että sitä huomaa itse. Joskus nytkähdys herättää kumppanin, ja säpsähtäjä jatkaa unia kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan.

Liian nopeasti unen vaiheesta toiseen

Yhtä yksinkertaista selitystä säpsähdykselle ei ole löytynyt. Aihetta on vaikea tutkia, mutta uneen erikoistunut psykologi ja tutkija Michael Breus kertoo Buzzfeedille erilaisia syitä, joista ilmiö (englanniksi hypnic jerk tai sleep start) voi johtua.

Yhden teorian mukaan säpsähdys on vain luonnollinen osa nukahtamista, kun keho valmistautuu hiljalleen lepoon.

Säpsähdykset yleistyvät, kun joko unen laatu tai määrä kärsii.

Toinen yleinen selitys on, että keho ohittaa unen ensimmäisen vaiheen turhan pikaisesti, koska ihminen on uupunut. Ensimmäinen vaihe kestää yleensä muutaman minuutin. Silloin hengitys hidastuu ja syke laskee, mutta uni on vielä kevyttä. Jos keho ohittaa tämän vaiheen nopeasti, aivot voivat luulla, että elintoiminnot ovat pettämässä, ja herättää siksi kehon äkkinäisesti ikään kuin suojellakseen sitä.

Lääkäreiden mukaan säpsähdykset yleistyvät, kun joko unen laatu tai määrä kärsii.

Syypäänä stressi, kahvi tai alkoholi?

Lääketieteen tohtori ja dosentti Jukka Alihanka veikkaa Ylen haastattelussa, että nytkähtelyn taustalla voi olla stressiä tai ahdistusta. Hän uskoo, että nytkähdys on merkki keskushermoston ja lihasten yliaktiivisuustilasta.

Tutkija Breusin mukaan myös kofeiini ja alkoholi aiheuttavat hereille nytkähtämistä.

Mielikuva kaatumisesta tai putoamisesta voi olla helpoin tapa aivoille selittää tunne siitä, että nukahtaa liian nopeasti, Breus pohtii.

Lähes aina vaaraton vaiva

Säpsähtäminen ei ole varsinaisesti unihäiriö, mutta se voi kertoa siitä, että nukkuu huonosti tai liian vähän. Jos on levännyt olo, säpsähdyksistä ei tarvitse huolestua.

Pahoista ja jatkuvista uniongelmista kannattaa jutella lääkärille. Jos säpsähdyksiä on todella usein ja ne ovat voimakkaita, ne voivat pahimmillaan aiheuttaa nukahtamisen pelkoa. Se taas voi johtaa krooniseen unettomuuteen.

Melkein aina säpsähdykset ovat kuitenkin täysin harmittomia eivätkä vaadi hoitoa.

Ihmetteletkö, miksi suupielesi halkeilevat? Syy ei välttämättä ole raudan- tai B-vitamiinin puute.

Suupielten halkeilu on talvella yleinen riesa. Usein ajatellaan, että se johtuu B-vitamiinin tai raudan puutteesta. Suupielten halkeiluun voi kuitenkin olla joissain tapauksissa yllättäväkin selitys: hampaat.

Suupielet voivat haljeta, jos on madaltunut purenta, kerrotaan Oral Hammaslääkäreiden tiedotteessa.

Mutta mistä sitten voi päätellä, onko oma purenta madaltunut?

– Purenta on madaltunut, jos hampaat ovat syystä tai toisesta kuluneet niin paljon, että alkuperäinen purentakorkeus on muuttunut. Alaleuka tulee liian paljon yläleukaa vasten, kertoo hammaslääkäri Ali Sahraravand hammaslääkäriasema Hammasvelhosta.

Hampaat voivat kulua esimerkiksi silloin, jos niitä narskuttaa runsaasti.  Toinen syy voi olla hampaiden syöpyminen esimerkiksi refluksitaudin tai syömishäiriöön liittyvän oksentelun takia. Myös hampaiden puuttuminen voi aiheuttaa kulumista: jäljelläoleviin hampaisiin kohdistuu silloin enemmän kulutusta. 

Yleisin syy purennan madaltumiseen on Sahraravandin mukaan kuitenkin hampaaton suu. 

– Suupielten haavaumia esiintyykin erityisesti proteesipotilailla.

”Suupielet ovat kuin sarana, joka menee liian tiiviisti kiinni.”

Madaltunut purenta vaikuttaa edelleen suupieliin. Sen seurauksena suupieleen muodostuu jatkuvasti kosteana pysyvä poimu. Sen myötä ihon ja limakalvojen normaalit bakteerit ja hiivat tulehtuvat, mikä saattaa aiheuttaa suupielten jatkuvaa halkeilua. Seurauksena voi olla sieni-infektio.

– Suupielet ovat kuin sarana, joka menee liian tiiviisti kiinni, kuvailee Sahraravand.

Apua on saatavilla

Pika-apuna suupielet kannattaa pestä ja kuivata huolellisesti. Mietoa kortisonivoidetta antibakteerisilla ainesosilla voi käyttää esimerkiksi viikon kuurina. Jos et ole varma, voisiko suupielten halkeaminen johtua madaltuneesta purennasta, asian voi selvittää hammaslääkärissä.

– Hammaslääkäri pystyy toteamaan ongelman kliinisen kuvan perusteella. Halkeamisen taustalla voi olla jokin muukin syy, esimerkiksi vitamiininpuutos, Sahraravand muistuttaa.

Madaltunutta purentaa on mahdollista hoitaa korottamalla purentaa proteeseilla ja hoitamalla kulumisen syitä. Purentakisko auttaa narskuttelijaa ehkäisemään madaltuneesta purennasta johtuvien vaivojen uusiutumista. Jos syynä on hiivan aiheuttama halkeilu, aloitetaan suun kautta otettava lääkekuuri. 

Sahraravandin mukaan sieni-infektion ennaltaehkäisyyn ei kuitenkaan ole erityisiä kotikonsteja tavallisen arkihygienian lisäksi.

 

Suomalaislääkärit kehittivät vitutuksen määrää kuvaavan V-indeksin. Mitä enemmän, pidemmin ja useammin potuttaa, sitä todennäköisemmin vitutukseen myös kuolee.

”Voiko vitutukseen kuolla?”

Konkaripoliitikko Paavo Väyrysen kysymys yli 30 vuoden takaa elää yhä. Vihdoin aiheesta on saatu tutkimustietoa, ja kysymykseen voidaan vastata.

Vitutukseen voi (teoriassa) kuolla. Se tosin tapahtuu pidemmän ajan kuluessa, todennäköisimmin silloin, kun harmituksesta kärsii rankasti, usein ja pitkiä aikoja yhtäjaksoisesti.

Lääkäri Pekka Mustosen ja psykoterapiakouluttaja Antti S. Mattilan tutkimus aiheesta julkaistiin joulukuussa Duodecim-lehdessä. Kyllä, he käyttävät tutkimuksessaan nimenomaan sanaa vitutus.

Mustonen ja Mattila tutkivat Elämä pelissä -tv-ohjelman yhteydessä ”arjen vastoinkäymisten aiheuttamien tunne-elämysten käsitteistöä sekä kokemusten useutta, kestoa ja voimakkuutta”. Niitä verrattiin henkisen hyvinvoinnin mittareihin ja elintapoihin. Kyselyvastausten perusteella muodostui vitutus- eli V-indeksi.

Kyselyssä arjen pieninä vastoinkäymisinä pidettiin esimerkiksi kiilatuksi joutumista, unohtamisia, myöhästymisiä ja hinnannousuja.

Myönteisyyttä voi opetella

Tutkimus paljasti, että ketutus lyhentää elinajanodotetta. Vitutukseen itsessään tuskin kuolee, mutta se johtaa usein elintapojen muuttumiseen: muun muassa tupakointiin, alkoholin käyttöön ja humalahakuiseen juomiseen. Päihteillä helpotetaan oloa, mutta ne lyhentävät etenkin miesten elinajanodotetta.

Mustosen ja Mattilan virallinen vastaus Paavo Väyrysen legendaariseen kysymykseen kuuluu siis: ”Ehkei suoraan, mutta kyllä se merkittävästi riskejä suurentaa.”

Optimistit ovat kuitenkin pienemmässä vaarassa, vaikka aika ajoin vituttaisikin. Pessimistillä pienestäkin asiasta johtuva harmitus voi kestää tunteja, ja jos vastoinkäymisiä vielä kasaantuu, ketutus saattaa olla jatkuva tila. Elämään myönteisesti suhtautuvilla sen sijaan on tutkimuksen mukaan myös paremmat taidot selviytyä kohtaamistaan isommistakin vastoinkäymisistä.

Helsingin Sanomien haastatteleman Pekka Mustosen mukaan enemmistö suomalaisista on optimisteja, vaikka emme aina näytäkään riemuamme avoimesti.

– Karkeasti arvioiden vain noin 20 prosenttia suomalaisista on enemmän negatiivisia kuin positiivisia, ja alle 10 prosenttia aidosti kärsii negatiivisuudestaan, hän sanoi lehdelle.

Uusimman tutkimustiedon mukaan ihminen voi onneksi itse muuttaa ajatteluaan optimistisempaan suuntaan.

Ketutus

”Voiko vitutukseen kuolla?” kysyi Paavo Väyrynen 31 vuotta sitten – suomalaislääkäreiden mukaan vastaus on kyllä

Sana masennus on tehty "suunnattoman vitutuksen" tilalle koska se kuulostaa paremmalle. Tämä "vitutus" johtuu siitä että kaikki menee päin persettä eikä kukaan auta. Ja vaikka kaikki yrittäisivätkin auttaa, se ei tunnu siltä. Kaikki asiat jää ns. puolitiehen, mistään ei tuu mitään, ja ei varsinkaan valmista. Kaikki tämä kertynyt kuona riivaa sitten niin kauan kunnes saa asiat järjestykseen joskus,ehkä ei koskaan. Jos vitutuskin alkaa vituttaan,ollaan jo kuilun reunalla.
Lue kommentti
Vierailija

”Voiko vitutukseen kuolla?” kysyi Paavo Väyrynen 31 vuotta sitten – suomalaislääkäreiden mukaan vastaus on kyllä

Ketutus kirjoitti: Sana masennus on tehty "suunnattoman vitutuksen" tilalle koska se kuulostaa paremmalle. Tämä "vitutus" johtuu siitä että kaikki menee päin persettä eikä kukaan auta. Ja vaikka kaikki yrittäisivätkin auttaa, se ei tunnu siltä. Kaikki asiat jää ns. puolitiehen, mistään ei tuu mitään, ja ei varsinkaan valmista. Kaikki tämä kertynyt kuona riivaa sitten niin kauan kunnes saa asiat järjestykseen joskus,ehkä ei koskaan. Jos vitutuskin alkaa vituttaan,ollaan jo kuilun reunalla...
Lue kommentti