Hereille säpsähtäminen voi tuntua julmalta – tai jäädä kokonaan huomaamatta. Kuva: Colourbox
Hereille säpsähtäminen voi tuntua julmalta – tai jäädä kokonaan huomaamatta. Kuva: Colourbox

Nytkähdys juuri ennen uneen vaipumista on outo mutta tavallinen ilmiö.

Olen juuri saamassa unen päästä kiinni ja kehoni on rentoutunut, kun yhtäkkiä herään hätkähtäen ja koko kroppa nytkähtää. Toisinaan se tuntuu samalta kuin putoaisi korkealta tai kaatuisi. Joskus reaktio on niin voimakas, että siihen herää vieruskaverikin.

Säpsähdys on monille tuttu tunne. Tutkimusten mukaan noin 70 prosenttia ihmisistä on kokenut sen.

Toisaalta säpsähdys voi tapahtua ilman, että sitä huomaa itse. Joskus nytkähdys herättää kumppanin, ja säpsähtäjä jatkaa unia kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan.

Liian nopeasti unen vaiheesta toiseen

Yhtä yksinkertaista selitystä säpsähdykselle ei ole löytynyt. Aihetta on vaikea tutkia, mutta uneen erikoistunut psykologi ja tutkija Michael Breus kertoo Buzzfeedille erilaisia syitä, joista ilmiö (englanniksi hypnic jerk tai sleep start) voi johtua.

Yhden teorian mukaan säpsähdys on vain luonnollinen osa nukahtamista, kun keho valmistautuu hiljalleen lepoon.

Säpsähdykset yleistyvät, kun joko unen laatu tai määrä kärsii.

Toinen yleinen selitys on, että keho ohittaa unen ensimmäisen vaiheen turhan pikaisesti, koska ihminen on uupunut. Ensimmäinen vaihe kestää yleensä muutaman minuutin. Silloin hengitys hidastuu ja syke laskee, mutta uni on vielä kevyttä. Jos keho ohittaa tämän vaiheen nopeasti, aivot voivat luulla, että elintoiminnot ovat pettämässä, ja herättää siksi kehon äkkinäisesti ikään kuin suojellakseen sitä.

Lääkäreiden mukaan säpsähdykset yleistyvät, kun joko unen laatu tai määrä kärsii.

Syypäänä stressi, kahvi tai alkoholi?

Lääketieteen tohtori ja dosentti Jukka Alihanka veikkaa Ylen haastattelussa, että nytkähtelyn taustalla voi olla stressiä tai ahdistusta. Hän uskoo, että nytkähdys on merkki keskushermoston ja lihasten yliaktiivisuustilasta.

Tutkija Breusin mukaan myös kofeiini ja alkoholi aiheuttavat hereille nytkähtämistä.

Mielikuva kaatumisesta tai putoamisesta voi olla helpoin tapa aivoille selittää tunne siitä, että nukahtaa liian nopeasti, Breus pohtii.

Lähes aina vaaraton vaiva

Säpsähtäminen ei ole varsinaisesti unihäiriö, mutta se voi kertoa siitä, että nukkuu huonosti tai liian vähän. Jos on levännyt olo, säpsähdyksistä ei tarvitse huolestua.

Pahoista ja jatkuvista uniongelmista kannattaa jutella lääkärille. Jos säpsähdyksiä on todella usein ja ne ovat voimakkaita, ne voivat pahimmillaan aiheuttaa nukahtamisen pelkoa. Se taas voi johtaa krooniseen unettomuuteen.

Melkein aina säpsähdykset ovat kuitenkin täysin harmittomia eivätkä vaadi hoitoa.

Finni, tuo nuoruusmuistoista niljakkain, on yhä useammin myös aikuisen riesa. 

Otsassa, suun ympärillä, leuassa ja nenässä, toki. Mutta miksi finnejä tulee joskus pakaroihin? Korvaan! Nenän sisäpuolelle! Ja miksi kivuliaimmat finnit ovat juuri hölmöimmissä paikoissa?

Ihotautilääkäri Anna Haahtela Mehiläisestä valaisee, että finni voi ilmestyä mihin tahansa, missä on ihohuokonen, joka voi tukkeutua ja tulehtua.

– Jalkapohjissa ja käsissä en ole finnejä nähnyt, mutta kaikkialla muualla kyllä. 

Pakaroiden ihon rakenne on monilla jo valmiiksi näppyläisyyteen taipuvaista, pilari-keratoosimaista. Silloin huokosten tukkeumia ja tulehduksia tulee helpommin. Usein pakaran näppylä on karvatupen tulehdus, joka voi levitä ja olla hyvin kipeä. Nenä taas on tyypillistä aknealuetta. Sen iho on kireää, joten finni aiheuttaa kovaa painetta ja kipua.

– Myös päänahkaan voi tulla hyvin kipeitä finnejä. Useammin miehille, mutta kyllä naisillekin, Haahtela sanoo.

Kaikkihan sitä tekevät

Mistä se sitten kertoo, jos aikuisella naisella on finnejä? Haahtelan mukaan aikuisiän akne on yleistynyt voimakkaasti. Tarkkaan ei tiedetä, miksi.

– Stressi on yksi tekijä, mutta taustalla on muitakin syitä. Huonosta hygieniatasosta tai epäterveellisestä ruokavaliosta aikuisiän akne ei kerro. Tehokkaita lääkkeitä on, ja aknea kannattaa hoitaa.

Haahtela tarkoittaa esimerkiksi akneen käytettäviä lääkegeelejä tai e-pillereitä: puristelua ei lasketa hoidoksi. Finnejä kielletään aina puristelemasta, vaikka kädellisen on lähes mahdotonta olla nypeltämättä ihoaan. Haahtela toteaa sortuvansa puuhaan itsekin.

– Kaikkihan niitä puristelevat, joten ehkä on parempi neuvoa ihmisiä tekemään sitä puhtain käsin ja varovaisesti. Puristelusta varoitellaan siksi, että aggressiivisella kotikirurgialla ja liian kovalla puristamisella voi saada aikaan arven. Kosmetologilla käynti voi joskus olla hyvä idea – ammattilaisella kun ei liity asiaan samanlaista tunnetilaa.

Taas on se aika vuodesta, kun iltaisin kannattaa tehdä punkkitarkastus! Tarkastuksessa kannattaa olla huolellinen, sillä ne pirulliset imijät voivat mennä kehossa minne tahansa. 

– Kaikki on mahdollista, toteaa Mehiläisen erikoislääkäri Heta Yrjänäinen, kun häneltä kysyy, minne päin ihmiskehoa punkit hakeutuvat.

Tämän takia kannattaa suojautua punkeilta oikein.

Yrjänäisen mukaan punkki viihtyy luonnossa yleensä alle metrin korkeudessa, mutta kumartuessa tai loikoilemalla nurmikolla sen voi saada myös helposti ylävartaloon.

Yrjänäinen vinkkaa kuusi paikkaa, joita kannattaa erityisesti tarkastella, kun tekee punkkitarkastusta iltaisin. 

  1. Kainalot. Niin inhottavalta kuin se kuulostaakin, punkki tykkää kainaloiden ohuesta ihosta. 
  2. Nivuset ja kaikki taivealueet. Taivealueilla iho on ohutta, joten punkki saattaa hyvinkin liikahtaa sinne. 
  3. Korvien taustat. Punkkien lempipaikkoja! Korvien taakse on vaikea nähdä, joten tarvitset avuksesi ystävän tai peilin. 
  4. Selkä ja takareidet. Nämä ovat vaikeimpia paikkoja poistaa punkkeja, koska takapuolelle on vaikea ylettyä itse.
  5. Napa. Kyllä, myös napaan voi mennä punkki. 
  6. Häpykarvoitus. Punkit viihtyvät myös karvaisessa ympäristössä ja saattavat hyvinkin siirtyä jalkojen väliin naisen käydessä kyykkypissalla. 

Yrjänäinen muistuttaa, että mistä tahansa punkki löytyykään, se pitää poistaa HETI. Puutiaisaivokuumevirus voi tarttua samantien, mutta borrelioosibakteerin siirtymisessä aikaa menee noin vuorokauden verran, joten punkin poistamalla välittömästi pystyy välttymään tältä vakaviakin oireita aiheuttavalta taudilta.

Olemme aikaisemmin koonneet kattavat ohjeet miten toimia tilanteessa, jossa punkki löytyy iholta. 

Borreliapöpö on peto

Varo puskapissalla! Erikoislääkäri paljastaa 6 pirullista paikkaa, jonne punkki mielellään kiinnittyy

Borrelioosi ei vaadi vuorokautta tai edes tunteja, sillä borrelia voi tarttua myös hyttysen puremasta tai paarman pistosta, kertoo mm tutkija Soile Juvonen. Itse olen saanut borrelioosin 2 kertaa: eka kerran todennäköisesti kotipihalla, punkkia tai pistäjää en nähnyt, toisen kerran Rhodokselta paarman pistoista.
Lue kommentti