Hereille säpsähtäminen voi tuntua julmalta – tai jäädä kokonaan huomaamatta. Kuva: Colourbox
Hereille säpsähtäminen voi tuntua julmalta – tai jäädä kokonaan huomaamatta. Kuva: Colourbox

Nytkähdys juuri ennen uneen vaipumista on outo mutta tavallinen ilmiö.

Olen juuri saamassa unen päästä kiinni ja kehoni on rentoutunut, kun yhtäkkiä herään hätkähtäen ja koko kroppa nytkähtää. Toisinaan se tuntuu samalta kuin putoaisi korkealta tai kaatuisi. Joskus reaktio on niin voimakas, että siihen herää vieruskaverikin.

Säpsähdys on monille tuttu tunne. Tutkimusten mukaan noin 70 prosenttia ihmisistä on kokenut sen.

Toisaalta säpsähdys voi tapahtua ilman, että sitä huomaa itse. Joskus nytkähdys herättää kumppanin, ja säpsähtäjä jatkaa unia kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan.

Liian nopeasti unen vaiheesta toiseen

Yhtä yksinkertaista selitystä säpsähdykselle ei ole löytynyt. Aihetta on vaikea tutkia, mutta uneen erikoistunut psykologi ja tutkija Michael Breus kertoo Buzzfeedille erilaisia syitä, joista ilmiö (englanniksi hypnic jerk tai sleep start) voi johtua.

Yhden teorian mukaan säpsähdys on vain luonnollinen osa nukahtamista, kun keho valmistautuu hiljalleen lepoon.

Säpsähdykset yleistyvät, kun joko unen laatu tai määrä kärsii.

Toinen yleinen selitys on, että keho ohittaa unen ensimmäisen vaiheen turhan pikaisesti, koska ihminen on uupunut. Ensimmäinen vaihe kestää yleensä muutaman minuutin. Silloin hengitys hidastuu ja syke laskee, mutta uni on vielä kevyttä. Jos keho ohittaa tämän vaiheen nopeasti, aivot voivat luulla, että elintoiminnot ovat pettämässä, ja herättää siksi kehon äkkinäisesti ikään kuin suojellakseen sitä.

Lääkäreiden mukaan säpsähdykset yleistyvät, kun joko unen laatu tai määrä kärsii.

Syypäänä stressi, kahvi tai alkoholi?

Lääketieteen tohtori ja dosentti Jukka Alihanka veikkaa Ylen haastattelussa, että nytkähtelyn taustalla voi olla stressiä tai ahdistusta. Hän uskoo, että nytkähdys on merkki keskushermoston ja lihasten yliaktiivisuustilasta.

Tutkija Breusin mukaan myös kofeiini ja alkoholi aiheuttavat hereille nytkähtämistä.

Mielikuva kaatumisesta tai putoamisesta voi olla helpoin tapa aivoille selittää tunne siitä, että nukahtaa liian nopeasti, Breus pohtii.

Lähes aina vaaraton vaiva

Säpsähtäminen ei ole varsinaisesti unihäiriö, mutta se voi kertoa siitä, että nukkuu huonosti tai liian vähän. Jos on levännyt olo, säpsähdyksistä ei tarvitse huolestua.

Pahoista ja jatkuvista uniongelmista kannattaa jutella lääkärille. Jos säpsähdyksiä on todella usein ja ne ovat voimakkaita, ne voivat pahimmillaan aiheuttaa nukahtamisen pelkoa. Se taas voi johtaa krooniseen unettomuuteen.

Melkein aina säpsähdykset ovat kuitenkin täysin harmittomia eivätkä vaadi hoitoa.

Sydänsurut tuntuvat myös kehossa, ja pahimmillaan ne voivat olla kohtalokkaita.

Rakkaan ihmisen kuolema tai ero pitkästä parisuhteesta todella voi särkeä sydämen, kertoo sydänkirurgi Nikki Stamp kirjassaan Tunteva sydän. Ison menetyksen jälkeinen tuska ei tunnu vain mielessä, vaan myös sydämessämme. Rintaa puristaa ja tuntuu kuin joku olisi murskannut sydämen pieniksi sirpaleiksi. Kyseessä on niin kutsuttu särkyneen sydämen oireyhtymä.

Särkyneen sydämen oireyhtymä on lääketieteellinen tila, jossa tunteiden aiheuttama hormonivyöry hidastaa veren virtaamista sydänlihassoluihin. Tällöin ne voivat vaurioitua eivätkä pysty pumppaamaan verta kyllin hyvin. Oireyhtymä muistuttaa sydäninfarktia, ja sitä kutsutaan japaninkielisellä nimellä takotsubo-kardiomyopatia eli stressipohjainen sydänlihassairaus.

Särkyneen sydämen oireyhtymästä kärsivän sydän muistuttaa muodoltaan japanilaisten kalastajien käyttämää ruukkumaista mustekalapyydystä.

Japaninkielisen nimityksen oireyhtymä on saanut, koska siitä kärsivän sydän muistuttaa muodoltaan japanilaisten kalastajien käyttämää ruukkumaista mustekalapyydystä. Oireyhtymässä sydämen kapea kaula pumppaa ja supistuu normaalisti, mutta sen vasemman kammion alakärki laajenee pallomaiseksi, koska ei pysty pumppaamaan verta kunnolla.

Useimmiten aika parantaa haavat – muttei aina

Särkyneen sydämen oireyhtymä on nimensä mukaisesti usein seurausta rankasta menetyksestä, kuten läheisen kuolemasta tai pitkän suhteen päättymisestä. Toistaiseksi on epäselvää, miksi potilaista melkein 90 prosenttia on naisia. Stamp muistuttaa, ettei kyse ole siitä, että naiset olisivat heikompia tai tunteellisempia kuin miehet, vaan jakaumaa selittävät myös monet sellaiset tekijät kuin esimerkiksi kehon tapa käsitellä rasvahappoja.

Pitkittyessään menetyksen aiheuttama hormonitulva ja hermoston hälytystila vaurioittavat sydäntä.

Särkyneen sydämen oireyhtymän tarkkaa syntymekanismia tutkitaan vielä, mutta se johtuu todennäköisesti hormoneista, kuten adrenaliinista. Emotionaalinen järkytys saa kehon tuottamaan adrenaliinia, joka puolestaan saa sydämen verisuonet supistumaan ja verenpaineen kohoamaan. Sydän sairastuu, kun se joutuu korkean verenpaineen vuoksi pumppaamaan tavallista ankarammin. Pitkittyessään menetyksen aiheuttama hormonitulva ja hermoston hälytystila vaurioittavat sydäntä, joskus niin paljon, ettei sydän jaksaa enää pumpata. Toisin sanoen sydänsuruun voi jopa kuolla.

Aina aika ei siis paranna särkynyttä sydäntä, vaikka useimmiten niin käykin. Mutta miten hoitaa särkynyttä sydäntä? Avuksi voi olla sydämen toimintaa helpottava lääkitys, kuten sydänsuonia rentouttavat lääkkeet. Vaikeimmissa tapauksissa voidaan tarvita lääkkeitä, jotka auttavat sydäntä pumppaamaan verta tai kohottavat verenpainetta. 

 

Nikki Stampin kirjoittama Tunteva sydän (Minerva Kustannus) ilmestyy viikolla 37.

Yhtäkkiä tapahtuva painonnousu voi olla merkki sairaudesta tai elämäntavasta, joka sekoittaa hormonitoiminnan.

Miksi paino on alkanut yhtäkkiä nousta, vaikka syön terveellisesti ja liikun säännöllisesti?

On vaarallisen helppoa arvioida syömänsä kalorit alakanttiin, mutta syy painonnousuun voi olla myös muualla. Jos nopeaan tahtiin nouseva vaakalukema huolestuttaa, on hyvä käydä kysymässä asiaa lääkäriltä. Kyse voi olla hormoneista – ja ongelma on yleensä ratkaistavissa.

Kilpirauhasen vajaatoiminta

Kilpirauhanen vaikuttaa muun muassa aineenvaihduntaan, kehon lämmönsäätelyyn, yleiseen vireystilaan ja mielialaan. Tätä tehtävää se hoitaa säätelemällä hormoneja, joista tärkein on tyroksiini. Vajaatoiminnassa rauhanen ei tuota tarpeeksi tyroksiinia, mikä voi aiheuttaa painonnousun lisäksi muun muassa voimakasta väsymystä, lihasheikkoutta ja palelua. Kilpirauhasen vajaatoiminta voidaan todeta verikokeilla ja sitä hoidetaan hormonikorvaushoidolla.

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä

Painonnousu voi johtua myös munasarjojen monirakkulaoireyhtymästä, joka on tavallisin naisten hormonihäiriö. Hormonien epätasapaino oireilee muun muassa kuukautisten epäsäännöllisyytenä ja liikakarvoituksena. Tavallista on myös, että oireyhtymään liittyy aineenvaihdunnallisia häiriöitä. Kudokset ovat tavallista herkempiä insuliinille, mikä häiritsee rasva-aineenvaihduntaa ja puolestaan saattaa altistaa lihomiselle.

Krooninen stressi

Stressi laukaisee elimistössä ”taistele tai pakene” -reaktion, joka aiheuttaa pitkään jatkuvana monenlaisia ongelmia. Stressi vaikuttaa autonomiseen eli tahdosta riippumattomaan hermostoon, joka jakautuu kahteen osioon: toimintaan valmistavaan sympaattiseen ja rauhoittavaan parasympaattiseen hermostoon. Kun toinen hermosto aktivoituu, toinen menee lepotilaan.

Stressitilassa kaikki energia käytetään selviytymiselle tärkeisiin toimintoihin, jolloin ruoansulatusprosessi hidastuu. Stressi lisää myös ruokahalua kohottavan kortisoli-hormonin välitystä, mikä saattaa osaltaan edesauttaa painonnousua.

Vähäinen uni

Univajeen ja painonnousun suhteesta on puhuttu viime aikoina paljon. Myös tässä tapauksessa kyse on hormoneista. Liian vähäisten yöunien jälkeen kylläisyyden tunteesta huolehtivan leptiinin määrä laskee ja nälästä viestivän greliinin määrä nousee.

Väsymys tuottaa siis normaalia isomman ruokahalun. Univajeessa keho tuottaa enemmän stressihormoni kortisolia ja lisää insuliinin tuotantoa. Molemmilla on todettu yhteys lihomiseen.

Lähteet: Women’s Health, Terveyskirjasto