Me Naiset
|
Outi Pippuri
Voi ei. Miesflunssalta näyttää. Apujoukot paikalle! Kuva: Shutterstock
Voi ei. Miesflunssalta näyttää. Apujoukot paikalle! Kuva: Shutterstock

Tänäkin vuonna miljoonat miehet saavat sen. Pelätyn miesflunssan.

Se iskee salakavalasti: miesflunssa, joka tainnuttaa sänkyyn näppärimmänkin insinöörin, salin lihaksikkaimman bodarin ja tuuheapartaisimman hipsterin.

Omaishoitajahan tunnistaa miesflunssan parhaiten siitä, että se tuntuu moninkertaisesti kamalammalta kuin muiden ihmisten normiflunssat, vie tyystin toimintakyvyn ja siitä toipuminen kestää huomattavasti pitempään (vaikka oireet itsessään eivät näytä tai kuulostakaan kovin pahoilta).

Bristolin yliopiston professori Sarah Paynen mukaan miehet ja naiset voivat todella myös tuntea sairauden ja sairastamisen eri tavoin. Mitään kromosomitason todisteita ei tosin ole siitä, että influenssa- tai flunssavirukset hyökkäisivät armottomammin miesten kuin naisten kimppuun. Mikä sitten saa nimenomaan miesflunssan leviämään epidemian tavoin?

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Naiset pitävät miehiä paremmin huolta terveydestään ja hygieniastaan, sanoo virologian asiantuntija professori John Oxford The Telegraphissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuten muutkin virukset, flunssavirukset leviävät erityisen tehokkaasti kosketuksen avulla. Lähes 80 prosenttia infektion aiheuttavista taudinaiheuttajista siirtyy ihmisestä toiseen käsien välityksellä. Hyvä käsihygienia onkin tehokkain tapa välttää flunssaa – ja miesflunssaa. Miehet myös ottavat naisia harvemmin esimerkiksi influenssarokotteita. Myös liian lyhyet yöunet altistavat flunssan puhkeamiselle.

Mies

Voin miehenä sanoa, että on tuossa perää. Flunssat tai influenssat eivät kyllä helposti tartu, eikä niitä sairastella läheskään joka vuosi. Mutta sitten jos tarttuu, niin ei tosiaan tarvita kuin vähän reilu 37 asteen kuume ja on jokseenkin täysin toimintakyky poissa ja joka paikkaan sattuu aivan hemmetisti, kun taas normaalisti ei ole mitään kipuja koskaan missään.

Perheen naiset taas kävelevät vielä omilla jaloillaan jopa 40 asteen kuumeessakin - itse olisin todennäköisesti jo tiedottomassa tilassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla