Omia jätöksiään ei ole pakko syynätä päivittäin, kertoo myös lääkäri Sami Vähäsantanen. Kuva: Colourbox
Omia jätöksiään ei ole pakko syynätä päivittäin, kertoo myös lääkäri Sami Vähäsantanen. Kuva: Colourbox

Jätöksiensä väriä ei tarvitse tuijottaa päivittäin. Mutta toisinaan on viisasta vilkaista pönttöön. 

On täysin normaalia, että ulosteen väri ja koostumus vaihtelevat. Lääkäri Sami Vähäsantanen totesi Me Naisille vuonna 2014, ettei omia jätöksiään kannata syynätä liian tarkasti.

– Tyypillistä ulosteelle on, että ei ole yletöntä pahaa hajua. Se säilyttää tullessaan koko lailla muotonsa ja uppoaa pyttyyn veden alle niin kuin normaali kakka tekee, Vähäsantanen tokaisi.

– Väri ei ole aina tasainen, enkä suosittelisi vertailemaan sitä värikartan kanssa päivästä toiseen.

Samaan aikaan hän kuitenkin huomautti, että vessanpyttyyn kannattaa välillä kuitenkin vilkaista. Jos uloste muuttuu radikaalisti, jokin saattaa olla vialla – tai sitten syyksi paljastuu ruoka.

Newcastlen yliopiston tutkijat listasivat The Conversation -sivusto, mitä ulosteen väri kertoo kehostasi.

Vihreä

Uloste voi muuttua vihreäksi, jos nauttii runsaasti vihreää tai sinistä väriainetta sisältävää ruokaa. Esimerkiksi runsas kasvisten syöminen voi aiheuttaa vihreän vivahteen ulosteessa. Yksi mahdollinen syy vihreille jätöksille on myös se, että ruoka liikkuu suolistossa liian nopeasti. Yleisin syy tälle on ripuli.

Valkoinen, haalea tai savenvärinen

Vaalea uloste on merkki siitä, että ulosteessa ei ole sappinestettä, joka värjäisi sen tummemmaksi. Hailakka väri johtuu usein siitä, että on vastaikää syönyt ulostuslääkkeitä. Toisaalta vaalea jätös voi olla myös merkki sappitiehyeiden ongelmista.

Keltainen (+ rasvainen ja haiseva)

Ulosteen keltainen väri, rasvainen koostunut ja voimakas haju saattavat olla merkki ravintoaineiden imeytymishäiriöstä, kuten keliakiasta. Jos uloste on pidemmän aikaa keltaista, kannattaa suunnata lääkärin pakeille.

Sysimusta

Syötkö rautalisää tai oletko viime aikoina herkutellut lakritsilla? Mustan jätöksen mysteeri saattaa ratketa helposti, jos vastasit jompaankumpaan kysymykseen kyllä. Hyvin tumma uloste voi vakavimmillaan olla merkki sisäisestä verenvuodosta vatsassa tai suoliston alkupäässä.

Punainen

Myös punainen uloste voi johtua ruokavalinnoista. Esimerkiksi punajuuri, karpalot ja tomaattikeitto voivat värjätä jätöksen punakaksi. Punainen väri saattaa myös kieliä verenvuodosta suoliston loppupäässä. Useimmiten verenvuodon syypäänä ovat peräpukamat.