Me Naiset
|
Aino Salonen
Migreenin oireet helpottuvat onneksi usein, kun ikää karttuu. Kuva: Colourbox
Migreenin oireet helpottuvat onneksi usein, kun ikää karttuu. Kuva: Colourbox

Näkö lähtee, huone pyörii, näkyy täpliä. Uudenlaisen simulaattorin avulla läheiset voivat kokea, miltä migreenistä kärsivästä tuntuu.

Jos ei ole ikinä kärsinyt migreenistä, voi olla vaikea ymmärtää, millaista se on. Yhdysvaltalainen lääkevalmistaja on luonut virtuaalitodellisuuden avulla simulaattorin, jolla voi päästä lähelle.

Tuoreella videolla migreenistä kärsivien läheiset pääsevät kokeilemaan, miltä toisen migreenikohtaukset tuntuvat. Tuntemukset on kehitelty yhdessä migreenipotilaiden kanssa. Simulaattoria kokeilevat migreeniä potevien äiti, poikaystävä ja työkaveri.

Mitä he kokevat? Näkö lähtee, kirkkaat valot saavat huoneen pyörimään, näkökenttään ilmestyy pieniä täpliä tai värisevä näköhäiriö, jota kutsutaan auraksi. Kun läheiset riisuvat lasit, he ovat poissa tolaltaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Olen niin pahoillani, että sinun täytyy käydä läpi tällaista, migreenistä kärsivän äiti sanoo kokeiltuaan simulaattoria ja halaa tytärtään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Anteeksi, että olen ikinä epäillyt sinua.”

– En edes tajua, miten pystyt toimimaan, sanoo toisen migreenipotilaan työkaveri.

Simulaattorin näyttämien asioiden lisäksi tuntuu todella kovaa kipua, migreenistä kärsivä työkaveri lisää.

– Anteeksi, että olen ikinä epäillyt sinua, migreenipotilaan poikaystävä kommentoi.

Yleisempää naisilla kuin miehillä

Yksi kymmenestä potee migreeniä. Migreenikohtauksen voi käynnistää esimerkiksi stressi, valvominen, myöhään nukkuminen, viini, liian rankka liikunta, hajut, kuumuus, jokin ruoka-aine tai kuukautiset. Hormonien vuoksi naisilla on migreeniä kolme kertaa yleisemmin kuin miehillä.

Osa migreenistä kärsivistä pärjää tavallisilla särkylääkkeillä, osa tarvitsee reseptilääkkeitä. Riittävän iso annos lääkettä kannattaa ottaa heti, sillä kipuradat saattavat herkistyä, jos migreeniä ei hoideta kunnolla. Migreeniin on myös estolääkkeitä. Niillä ei voi päästä kokonaan eroon migreenistä, mutta kohtausten määrä voi vähentyä puolella.

Ponnistelu pahentaa migreenin oireita. Lääkkeiden lisäksi oireita voivat lievittää viileä, pimeä ja hiljainen ympäristö, lepo, nukkuminen sekä kylmä kääre.

Jos omat konstit eivät riitä, kannattaa hakeutua lääkäriin, sillä migreeniin on olemassa monia tehokkaita hoitokeinoja.

Tästä jutusta voit lukea lisää migreenistä ja päänsärystä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla