Kuinka kertoa tutulle ohjaajalle, että hän voisi vähän muuttaa tyyliään?

 "Olen käynyt pitkään jumpassa, jossa ohjaaja osaa tsempata hyvin, mutta pilaa tunnelman soittolistoillaan. Hän huudattaa kamalia 90-luvun hittejä ja jopa laulaa mukana! Toinen ohjaaja taas toistelee aina, ettei täällä tarvitse olla niin vakava. Saa kuulemma innostuakin… Kuinka voin ehdottaa molemmille levyn vaihtamista loukkaamatta heitä ?” Heli, 31

Mitä sanoo viestintäkouluttaja?

Suora palaute voittaa palautelaatikkoon kyhätyt vuodatukset, arvioi  Pedacomin viestintäkouluttaja Maiju Ranta. Ensin kannattaa miettiä, kuinka asiansa esittää. Pohdi, mitä kaikkea hyvää tunnissa ja opettajassa on.

– Voit vaikka sanoa: osaat opettaa hyvin, ja kun saamme päivitettyä soittolistan tähän päivään, tulee tunnista täydellinen.
Vältä mutta-sanaa, sillä siitä jää ikävä fiilis (”osaat opettaa, mutta musiikki on kamalaa...”).

Jos haluat vaikuttaa musiikkivalintoihin enemmän, voit kysyä, onko ohjaaja kuunnellut XX:n musiikkia ja ehdottaa sitä tunnille.
Rannan mukaan asiakaspalvelutyötä tekevät haluavat kuulla, miten he voivat kehittää työtään.

– Myös asiakkaalla on vastuu siitä, että hän saa hyvää palvelua.

Jos taas jumpparin ohjaustyyli ärsyttää, Ranta kehottaa harkitsemaan tunnin vaihtamista. Ryhmäliikuntaohjaajat ovat kuin artisteja, joilla on persoonallinen tyylinsä.

– Toisen persoonaa ei voi muuttaa. Olisi vain hyväksyttävä, että hän on erilainen. Joidenkin kanssa  synkkaa paremmin kuin toisten.

Entä ryhmäliikunta-ohjaaja?

Kehuja on helppo antaa suoraan, kritiikkiä taas ei, tietää Laura Kiiski. Hän ohjaa tunteja cross-coresta venyttelyyn liikuntakeskus Fressissä Tampereella ja Ylöjärvellä.

Jos ohjaajan soittolista ei miellytä, Kiiski rohkaisee sanomaan asiasta suoraan.

– Etenkin kun käy usein samalla tunnilla, voi hyvin sanoa, että olisi kiva joskus treenata oman lempibiisin tahtiin.

Jos suoran palautteen antaminen jännittää, voi tiedustella etu­käteen pukuhuoneessa, onko muilla jumppaajilla samanlainen fiilis ja millaista musiikkia he toivoisivat. Voitte ehdottaa yhdessä vaikka musaboksin perustamista. Laatikkoon saisi pudotella biisi­toiveita lapuilla.

Kiiski arvelee, että moni ohjaaja soittaa vanhoja levyjään, koska ei osaa etsiä ja ladata uutta musiikkia netistä. Hän itse lataa netistä biisejä, joiden rytmiin liikkeet on mukava tehdä. Kiiski kertoo ottavansa asiakkaiden toiveita mielellään uuden ohjelman soittolistalle.

Myös ohjaustyylistä kannattaa antaa pelotta palautetta.

– Ohjaajalle voi helposti muodostua samat rutiinit ja hokemat, joita hän ei edes tiedosta ennen kuin niistä sanotaan.

Kiiski tietää, että suomalaiset keskittyvät hihkumisen sijasta jumppaamaan.

– Korkeintaan Sh’bam-tunnilla fiilistellään enemmän, koska se kuuluu tuntiin – muuten ei. Ei olla kuitenkaan Jenkeissä.

LUE LISÄÄ:

Sporttiklinikka: Näin sulaudut uuteen porukkaan

Sporttiklinikka: Tahdotko aina jumpata samalla paikalla?

Naisilla kun on kuukautiskivut ja synnytykset, on kipukynnyksemmekin luonnollisesti korkeampi kuin miehillä. Näin usein väitetään. Lääkäri ja kipututkija Helena Miranda kumoaa myytin.

Ihmisen kipukynnys on eri asia kuin kivunsietokyky. Kun laitat käden jääpaloja täynnä olevaan vesiastiaan, alat jonkin ajan kuluttua tuntea epämiellyttävää tunnetta, sitten kipua.

Se hetki, kun tunnet ensimmäisen kerran kipua = kipukynnyksesi.

Jatkat käden pitämistä vedessä, kunnes et enää kestä ja joudut ottamaan käden pois = maksimi kivunsietokykysi.

–Vaikka toisin luullaan, naisten kipukynnys ei ole luonnostaan korkeampi kuin miehillä, sanoo lääkäri, kipututkija ja dosentti Helena Miranda.

”Naisten kroonista kipua vähätellään ja alihoidetaan terveydenhuollossa herkemmin.”

–Naisten kipua ei vain oteta yhtä vakavasti kuin miesten. Naisten kroonista kipua vähätellään ja alihoidetaan terveydenhuollossa herkemmin. On myytti, että naisen pitäisi kestää kipua paremmin, koska hän kokee kuukautis- ja synnytyskipuja, Miranda sanoo.

Todellisuudessa naiset ovat kipututkijan mukaan miehiä herkempiä kivulle, koska esimerkiksi estrogeeni voi lisätä kipuherkkyyttä ja mieshormoni testosteroni puolestaan suojata siltä.

–Sukupuolieroja esiintyy myös aivojen kyvyssä käsitellä kipua, koska opioidireseptorit miesten ja naisten aivoissa toimivat eri tavalla, Miranda kertoo.

Kitsastelua kipulääkkeissä?

Naiset ovat usein miehiä vuolaampia puhumaan. Tutkimusten mukaan miesten on naisia vaikeampi ilmaista ääneen esimerkiksi kipuaan.

–Tämä johtaa siihen, että lääkärit tulkitsevat usein miesten kivun todellisemmaksi kuin naisten, Helena Miranda sanoo,

”Naisille määrätään vähemmän kipulääkkeitä ja enemmän rauhoittavia.”

Asenteet saattavat vaikuttaa esimerkiksi leikkausten jälkihoitoon.

–Tilastojen mukaan naisille määrätään leikkausten jälkeen vähemmän kipulääkkeitä ja enemmän rauhoittavia kuin miehille. Ajatellaan, että naisten oireet johtuvat enemmän ahdistuksesta kuin kivusta.

Lääkäri ja kipututkija Helena Miranda on kirjoittanut kirjan Ota kipu haltuun (Otava 2016).

 

Bakteereita voi joutua vääriin paikkoihin sooloseksissäkin. 

Moni tietää, että virtsatietulehdusten ehkäisemiseksi seksin jälkeen on hyvä hipsiä pikimmiten vessaan. Tyydyttävän seksin jälkeen ei aina tekisi mieli heti nousta ja lähteä pissalle, mutta jos on kokenut joskus oikein kivuliaan virtsatietulehduksen, motivaatio on lopulta helppo löytää.

Virtsatietulehdus johtuu vieraiden bakteerien joutumisesta virtsaputkeen ja virtsarakkoon, ja pissaaminen huuhtoo virtasputkea – hyvällä tuurilla bakteerit tulevat siis huuhdotuiksi pois ennen kuin tulehdus ehtii kehittyä.

Vähemmän tunnettua tietoa on, että myös itsetyydytyksen jälkeen voi olla järkevää käydä pissalla virtsatieinfektioiden ehkäisemiseksi.

Vessareissu on Refinery29:n haastatteleman lääkärin mukaan fiksu veto, jos itsetyydytykseen on sisältynyt minkäänlaista penetraatiota, esimerkiksi sormella tai vibraattorilla. Jos taas itsetyydytys on keskittynyt vaikkapa vain klitoriksen hyväilyyn, on virtsatietulehduksen riski pienempi. 

Pissalle myös ennen seksiä

Joillakin naisilla virtsatietulehdukset ovat Terveyskirjaston mukaan seurausta nimenomaan yhdynnöistä. Tulehdusta aiheuttavat bakteerit eivät kuitenkaan yleensä ole vierasperäistä tavaraa, vaan ne ovat tyypillisesti peräisin naisen omista nivusista, välilihasta tai peräaukon seutuvilta.

Penetraatio vain aiheuttaa sen, että bakteerit siirtyvät virtsaputken suulle ja sieltä eteenpäin virtsaputkeen ja -rakkoon. Samaa bakteerien siirtymistä voi tapahtua myös sooloseksissä, jos mukana on esimerkiksi vibraattori. 

Terveyskirjasto suosittelee yhdyntään liittyvien virtsatietulehdusten ehkäisyyn pissalla käyntiä juuri ennen seksiä, käsien pesemistä ja tavallista intiimihygieniaa – joskin liialliset alapesut saattavat altistaa tulehdukselle. Samat neuvot lienevät käypää tavaraa myös itsetyydytystä ajatellen.