Kuinka kertoa tutulle ohjaajalle, että hän voisi vähän muuttaa tyyliään?

 "Olen käynyt pitkään jumpassa, jossa ohjaaja osaa tsempata hyvin, mutta pilaa tunnelman soittolistoillaan. Hän huudattaa kamalia 90-luvun hittejä ja jopa laulaa mukana! Toinen ohjaaja taas toistelee aina, ettei täällä tarvitse olla niin vakava. Saa kuulemma innostuakin… Kuinka voin ehdottaa molemmille levyn vaihtamista loukkaamatta heitä ?” Heli, 31

Mitä sanoo viestintäkouluttaja?

Suora palaute voittaa palautelaatikkoon kyhätyt vuodatukset, arvioi  Pedacomin viestintäkouluttaja Maiju Ranta. Ensin kannattaa miettiä, kuinka asiansa esittää. Pohdi, mitä kaikkea hyvää tunnissa ja opettajassa on.

– Voit vaikka sanoa: osaat opettaa hyvin, ja kun saamme päivitettyä soittolistan tähän päivään, tulee tunnista täydellinen.
Vältä mutta-sanaa, sillä siitä jää ikävä fiilis (”osaat opettaa, mutta musiikki on kamalaa...”).

Jos haluat vaikuttaa musiikkivalintoihin enemmän, voit kysyä, onko ohjaaja kuunnellut XX:n musiikkia ja ehdottaa sitä tunnille.
Rannan mukaan asiakaspalvelutyötä tekevät haluavat kuulla, miten he voivat kehittää työtään.

– Myös asiakkaalla on vastuu siitä, että hän saa hyvää palvelua.

Jos taas jumpparin ohjaustyyli ärsyttää, Ranta kehottaa harkitsemaan tunnin vaihtamista. Ryhmäliikuntaohjaajat ovat kuin artisteja, joilla on persoonallinen tyylinsä.

– Toisen persoonaa ei voi muuttaa. Olisi vain hyväksyttävä, että hän on erilainen. Joidenkin kanssa  synkkaa paremmin kuin toisten.

Entä ryhmäliikunta-ohjaaja?

Kehuja on helppo antaa suoraan, kritiikkiä taas ei, tietää Laura Kiiski. Hän ohjaa tunteja cross-coresta venyttelyyn liikuntakeskus Fressissä Tampereella ja Ylöjärvellä.

Jos ohjaajan soittolista ei miellytä, Kiiski rohkaisee sanomaan asiasta suoraan.

– Etenkin kun käy usein samalla tunnilla, voi hyvin sanoa, että olisi kiva joskus treenata oman lempibiisin tahtiin.

Jos suoran palautteen antaminen jännittää, voi tiedustella etu­käteen pukuhuoneessa, onko muilla jumppaajilla samanlainen fiilis ja millaista musiikkia he toivoisivat. Voitte ehdottaa yhdessä vaikka musaboksin perustamista. Laatikkoon saisi pudotella biisi­toiveita lapuilla.

Kiiski arvelee, että moni ohjaaja soittaa vanhoja levyjään, koska ei osaa etsiä ja ladata uutta musiikkia netistä. Hän itse lataa netistä biisejä, joiden rytmiin liikkeet on mukava tehdä. Kiiski kertoo ottavansa asiakkaiden toiveita mielellään uuden ohjelman soittolistalle.

Myös ohjaustyylistä kannattaa antaa pelotta palautetta.

– Ohjaajalle voi helposti muodostua samat rutiinit ja hokemat, joita hän ei edes tiedosta ennen kuin niistä sanotaan.

Kiiski tietää, että suomalaiset keskittyvät hihkumisen sijasta jumppaamaan.

– Korkeintaan Sh’bam-tunnilla fiilistellään enemmän, koska se kuuluu tuntiin – muuten ei. Ei olla kuitenkaan Jenkeissä.

LUE LISÄÄ:

Sporttiklinikka: Näin sulaudut uuteen porukkaan

Sporttiklinikka: Tahdotko aina jumpata samalla paikalla?