Kuinka kertoa tutulle ohjaajalle, että hän voisi vähän muuttaa tyyliään?

 "Olen käynyt pitkään jumpassa, jossa ohjaaja osaa tsempata hyvin, mutta pilaa tunnelman soittolistoillaan. Hän huudattaa kamalia 90-luvun hittejä ja jopa laulaa mukana! Toinen ohjaaja taas toistelee aina, ettei täällä tarvitse olla niin vakava. Saa kuulemma innostuakin… Kuinka voin ehdottaa molemmille levyn vaihtamista loukkaamatta heitä ?” Heli, 31

Mitä sanoo viestintäkouluttaja?

Suora palaute voittaa palautelaatikkoon kyhätyt vuodatukset, arvioi  Pedacomin viestintäkouluttaja Maiju Ranta. Ensin kannattaa miettiä, kuinka asiansa esittää. Pohdi, mitä kaikkea hyvää tunnissa ja opettajassa on.

– Voit vaikka sanoa: osaat opettaa hyvin, ja kun saamme päivitettyä soittolistan tähän päivään, tulee tunnista täydellinen.
Vältä mutta-sanaa, sillä siitä jää ikävä fiilis (”osaat opettaa, mutta musiikki on kamalaa...”).

Jos haluat vaikuttaa musiikkivalintoihin enemmän, voit kysyä, onko ohjaaja kuunnellut XX:n musiikkia ja ehdottaa sitä tunnille.
Rannan mukaan asiakaspalvelutyötä tekevät haluavat kuulla, miten he voivat kehittää työtään.

– Myös asiakkaalla on vastuu siitä, että hän saa hyvää palvelua.

Jos taas jumpparin ohjaustyyli ärsyttää, Ranta kehottaa harkitsemaan tunnin vaihtamista. Ryhmäliikuntaohjaajat ovat kuin artisteja, joilla on persoonallinen tyylinsä.

– Toisen persoonaa ei voi muuttaa. Olisi vain hyväksyttävä, että hän on erilainen. Joidenkin kanssa  synkkaa paremmin kuin toisten.

Entä ryhmäliikunta-ohjaaja?

Kehuja on helppo antaa suoraan, kritiikkiä taas ei, tietää Laura Kiiski. Hän ohjaa tunteja cross-coresta venyttelyyn liikuntakeskus Fressissä Tampereella ja Ylöjärvellä.

Jos ohjaajan soittolista ei miellytä, Kiiski rohkaisee sanomaan asiasta suoraan.

– Etenkin kun käy usein samalla tunnilla, voi hyvin sanoa, että olisi kiva joskus treenata oman lempibiisin tahtiin.

Jos suoran palautteen antaminen jännittää, voi tiedustella etu­käteen pukuhuoneessa, onko muilla jumppaajilla samanlainen fiilis ja millaista musiikkia he toivoisivat. Voitte ehdottaa yhdessä vaikka musaboksin perustamista. Laatikkoon saisi pudotella biisi­toiveita lapuilla.

Kiiski arvelee, että moni ohjaaja soittaa vanhoja levyjään, koska ei osaa etsiä ja ladata uutta musiikkia netistä. Hän itse lataa netistä biisejä, joiden rytmiin liikkeet on mukava tehdä. Kiiski kertoo ottavansa asiakkaiden toiveita mielellään uuden ohjelman soittolistalle.

Myös ohjaustyylistä kannattaa antaa pelotta palautetta.

– Ohjaajalle voi helposti muodostua samat rutiinit ja hokemat, joita hän ei edes tiedosta ennen kuin niistä sanotaan.

Kiiski tietää, että suomalaiset keskittyvät hihkumisen sijasta jumppaamaan.

– Korkeintaan Sh’bam-tunnilla fiilistellään enemmän, koska se kuuluu tuntiin – muuten ei. Ei olla kuitenkaan Jenkeissä.

LUE LISÄÄ:

Sporttiklinikka: Näin sulaudut uuteen porukkaan

Sporttiklinikka: Tahdotko aina jumpata samalla paikalla?

Erikoislääkärin mukaan yhdet väliin jääneet kuukautiset eivät kerro vielä mitään. Sen sijaan on yksi kuukautiskiertoon liittyvä asia, jonka pitäisi saada hälytyskellot soimaan. 

Apua, menkat jäivät välistä! Tiedät, ettet ole raskaana, mutta kuukautiskiertosi on silti epäsäännöllinen. Pitäisikö olla huolissaan? 

– Ei kannata tuijottaa pelkästään kuukautiskiertoa, se ei yksinään kerro kehosta yhtään mitään, neuvoo Terveystalon naistentautien ja synnytysten erikoislääkäriAnna-Mari Heikkinen

Syynä on se, että kuukautiskierron reagointi eri tekijöihin on yksilöllistä. Toisilla kuukautiset pelaavat normaalisti, vaikka olisi vakavasti sairas. Toisten keho reagoi pieniinkin muutoksiin. Jos kuukautiskierron epäsäännöllisyyden lisäksi huomaa esimerkiksi suuria vaihteluita painossa, tilanne voi kertoa jotain terveydentilasta. 

 

Hormonaalinen ehkäisy vaikuttaa kuukautisiin

Iso osa naisista käyttää hormonaalista ehkäisyä, joka vaikuttaa kuukautiskiertoon ja voi jättää kuukautiset jopa kokonaan pois – ihan turvallisesti

Milloin pitää sitten olla huolissaan? 

– Jos kuukautiset jäävät kerran välistä tai kierto on tavallista pidempi, ei tarvitse olla vielä huolissaan. Jos taas ylimääräistä vuotoa tulee jatkuvasti, voi jotain olla pielessä, Heikkinen täsmentää. 

Kuukautiskiertoon vaikuttavia syitä: 

  • paino
  • liika treenaaminen
  • liian vähäinen rasvakudos
  • liika työn tekeminen
  • rasvakudos
  • stressi
  • yleiskunnon muutos
  • muut sairaudet
 
Ymmärtää ei ymmärrä ymmärtää e...

Vaivaavatko epäsäännölliset menkat? Erikoislääkäri kertoo, milloin on syytä huolestua

Syy sekin kirjoitti: Pitäisiköhän sanoa työnantajalle että tarvitsen nyt viikon vapaata, olen tehnyt liikaa töitä ja kuukautiseni ovat sekaisin ;) Oletpa hauska? Monet naisten vakavat taudit oireilevat ensiksi kuukautisten kautta. Toivottavasti et sairastu itse vakavasti kyseisiin. Saat kyllä lomaa sit älä huoli, ehkä jopa lopun elämäsi.
Lue kommentti

Ei, se ei ole sama asia kuin päänsärky.

Migreeni on mahdollisesti kaikista vaarattomista vaivoista maan päällä se pirullisin. Sen kourissa kärvistelee Terveyskirjaston mukaan yksi kymmenestä aikuisesta. Riesa on kolme kertaa yleisempi naisilla kuin miehillä.

Migreenittömien voi olla mahdotonta ymmärtää, millaista rajujen kipukohtausten kanssa on elää. Tiede on kantanut kortensa kekoon, esimerkiksi tällä migreenin oireita havainnollistavalla videolla.

Jotta rinnakkaiselo migreenistä kärsivien ja siltä välttyneiden välillä sujuisi sutjakkaammin, on tiettyjä lausahduksia parempi välttää.

Pyysimme migreenipotilaita kokoamaan listan asioista, joiden heille ei kannata sanoa:

1. ”Tuo sinun päänsärkysi…”

Tehdäänpä yksi asia selväksi heti kättelyssä: päänsärky on ikävää. Migreeni on pikemminkin visiitti Tuonelaan ja takaisin.

2. ”Ärsyttävää! Päätä särkee jo toista tuntia. Onkohan minullakin se migreeni?”

Tällä repliikillä keräät sympatian sijaan katseita, jotka säikäyttäisivät hunnilauman hiljaiseksi.

3. ”Ei kai se nyt oikeasti voi tuosta johtua...”

Kyllä voi. Migreenin voi laukaista melkein mikä vain. Kynttilänvalo, lumesta heijastuva aurinko, stressaava palaveri. Lista on loputon.

4. ”Mikset ota särkylääkettä?”

Migreeniä sairastava toverisi on luultavasti aihepiirin ekspertti ja käynyt läpi kaikki mahdolliset lääkkeet, meditaatiotekniikat ja kuppaukset helpotusta etsiessään. Emme suosittele ehdottamaan Buranaa.

5. ”Onneksi se on vain migreeni. Ajattelepa niitä, joilla on…”

Aina voisi olla pahemmin, tiedetään. Migreenikohtauksen uhrille on kuitenkin turha puhua motivaatiojulisteiden iskulauseita. Suosittelemme kokeilemaan uudestaan vähemmän tulenarkana ajankohtana.