Illan Jutta ja huikeat häädieetit -ohjelmassa käsitellään arkaa aihetta.

Illan Jutta ja huikeat häädieetit -sarjassa pohditaan sitä, onko puolison ylipainosta sopivaa huomauttaa. Jaksossa nähtävän morsiamen, Johannan, paino on noussut parisuhteen aikana 25 kiloa. Johanna ja hänen sulhasensa Asser tapasivat aikoinaan salilla, mutta 12 vuoden parisuhteen aikana urheilu on jäänyt.

Johannan ylipaino harmittaa Asseria, ja hän on kertonut, että toivoisi naisystävänsä laihtuvan.

– Ei se varmaan kaikista parasta kannustusta ole, mutta siitä on keskusteltu jo pidemmän aikaa. Enkä mä ole sitä sillä tavalla nähnyt, että se muuttaisi mitenkään meidän välejä, Asser kertoo jaksossa.

Johanna sanoo, etteivät puolison kommentit häiritse häntä. Hän on itsekin puhunut usein siitä, että ylipaino häiritsee häntä.

– Sitten kun mä jankkaan, ettei tapahdu mitään, niin siinä vaiheessa Asser sanoo, ettei varmaan tapahdukaan, jos et tee asialle mitään. Mikä on ihan totta, Johanna sanoo.

Ohjelman juontaja Jutta Gustafsberg epäilee kuitenkin, että useimmiten puolison piikittely loukkaa toista. Hän arvelee, että myös Johannaa on kirpaissut Asserin suorasanaisuus. Toisaalta Jutan mielestä pieni vinoilu voi saada toisen tekemään asialle jotain.

– Toivon, että Johanna saisi sen fiiliksen, että perkule nyt mä teen asialle jotain – että hän pystyisi kääntämään sen positiiviseksi energiaksi, Jutta miettii.

Jutta ja huikeat häädieetit keskiviikkoisin kello 20 Livillä.

Mitä mieltä olet? Saako kumppania huomauttaa ylipainosta? Kerro mielipiteesi kommenttikentässä!

Lue myös:

Nuori, nainen ja yli 100 kiloa: ”Ongelmani ei ole lihavuus, vaan muiden asenteet”

Yli 40 kiloa parisuhteen aikana lihonut perheenäiti: Ylipaino estää kaupassa käynnin ja seksin

Naisilla kun on kuukautiskivut ja synnytykset, on kipukynnyksemmekin luonnollisesti korkeampi kuin miehillä. Näin usein väitetään. Lääkäri ja kipututkija Helena Miranda kumoaa myytin.

Ihmisen kipukynnys on eri asia kuin kivunsietokyky. Kun laitat käden jääpaloja täynnä olevaan vesiastiaan, alat jonkin ajan kuluttua tuntea epämiellyttävää tunnetta, sitten kipua.

Se hetki, kun tunnet ensimmäisen kerran kipua = kipukynnyksesi.

Jatkat käden pitämistä vedessä, kunnes et enää kestä ja joudut ottamaan käden pois = maksimi kivunsietokykysi.

–Vaikka toisin luullaan, naisten kipukynnys ei ole luonnostaan korkeampi kuin miehillä, sanoo lääkäri, kipututkija ja dosentti Helena Miranda.

”Naisten kroonista kipua vähätellään ja alihoidetaan terveydenhuollossa herkemmin.”

–Naisten kipua ei vain oteta yhtä vakavasti kuin miesten. Naisten kroonista kipua vähätellään ja alihoidetaan terveydenhuollossa herkemmin. On myytti, että naisen pitäisi kestää kipua paremmin, koska hän kokee kuukautis- ja synnytyskipuja, Miranda sanoo.

Todellisuudessa naiset ovat kipututkijan mukaan miehiä herkempiä kivulle, koska esimerkiksi estrogeeni voi lisätä kipuherkkyyttä ja mieshormoni testosteroni puolestaan suojata siltä.

–Sukupuolieroja esiintyy myös aivojen kyvyssä käsitellä kipua, koska opioidireseptorit miesten ja naisten aivoissa toimivat eri tavalla, Miranda kertoo.

Kitsastelua kipulääkkeissä?

Naiset ovat usein miehiä vuolaampia puhumaan. Tutkimusten mukaan miesten on naisia vaikeampi ilmaista ääneen esimerkiksi kipuaan.

–Tämä johtaa siihen, että lääkärit tulkitsevat usein miesten kivun todellisemmaksi kuin naisten, Helena Miranda sanoo,

”Naisille määrätään vähemmän kipulääkkeitä ja enemmän rauhoittavia.”

Asenteet saattavat vaikuttaa esimerkiksi leikkausten jälkihoitoon.

–Tilastojen mukaan naisille määrätään leikkausten jälkeen vähemmän kipulääkkeitä ja enemmän rauhoittavia kuin miehille. Ajatellaan, että naisten oireet johtuvat enemmän ahdistuksesta kuin kivusta.

Lääkäri ja kipututkija Helena Miranda on kirjoittanut kirjan Ota kipu haltuun (Otava 2016).

 

Bakteereita voi joutua vääriin paikkoihin sooloseksissäkin. 

Moni tietää, että virtsatietulehdusten ehkäisemiseksi seksin jälkeen on hyvä hipsiä pikimmiten vessaan. Tyydyttävän seksin jälkeen ei aina tekisi mieli heti nousta ja lähteä pissalle, mutta jos on kokenut joskus oikein kivuliaan virtsatietulehduksen, motivaatio on lopulta helppo löytää.

Virtsatietulehdus johtuu vieraiden bakteerien joutumisesta virtsaputkeen ja virtsarakkoon, ja pissaaminen huuhtoo virtasputkea – hyvällä tuurilla bakteerit tulevat siis huuhdotuiksi pois ennen kuin tulehdus ehtii kehittyä.

Vähemmän tunnettua tietoa on, että myös itsetyydytyksen jälkeen voi olla järkevää käydä pissalla virtsatieinfektioiden ehkäisemiseksi.

Vessareissu on Refinery29:n haastatteleman lääkärin mukaan fiksu veto, jos itsetyydytykseen on sisältynyt minkäänlaista penetraatiota, esimerkiksi sormella tai vibraattorilla. Jos taas itsetyydytys on keskittynyt vaikkapa vain klitoriksen hyväilyyn, on virtsatietulehduksen riski pienempi. 

Pissalle myös ennen seksiä

Joillakin naisilla virtsatietulehdukset ovat Terveyskirjaston mukaan seurausta nimenomaan yhdynnöistä. Tulehdusta aiheuttavat bakteerit eivät kuitenkaan yleensä ole vierasperäistä tavaraa, vaan ne ovat tyypillisesti peräisin naisen omista nivusista, välilihasta tai peräaukon seutuvilta.

Penetraatio vain aiheuttaa sen, että bakteerit siirtyvät virtsaputken suulle ja sieltä eteenpäin virtsaputkeen ja -rakkoon. Samaa bakteerien siirtymistä voi tapahtua myös sooloseksissä, jos mukana on esimerkiksi vibraattori. 

Terveyskirjasto suosittelee yhdyntään liittyvien virtsatietulehdusten ehkäisyyn pissalla käyntiä juuri ennen seksiä, käsien pesemistä ja tavallista intiimihygieniaa – joskin liialliset alapesut saattavat altistaa tulehdukselle. Samat neuvot lienevät käypää tavaraa myös itsetyydytystä ajatellen.