Haistatko? Kuva: Piia Arnould.
Haistatko? Kuva: Piia Arnould.

Oma nenä voi kertoa monia asioita terveydentilastasi.

Nenä kertoo, että yksi tuoksuu hyvältä, toinen lemuaa pahalta. Mutta hajuaisti tai sen heikkeneminen paljastaa muutakin. Nuuskutellen voi saada tärkeää vainua omasta terveydentilasta.

Hajuaistin heikkeneminen ennakoi terveyshuolia

Alkavatko hajut heiketä? Heikentynyt hajuaisti voi oirehtia vakavasta sairaudesta. Amerikkalaisen Chicagon yliopistosairaalan tutkimuksessa kävi ilmi, että huonoiten tiettyjä tuoksuja aistineilla on kohonnut kuolinriski. Tutkimusryhmässä 39 prosenttia ikäihmisistä, jotka eivät lainkaan aistineet appelsiinia, ruusua tai piparmintun tuoksua, menehtyi viiden vuoden sisällä. Vähän paremmin nuuskutelleista vanhuksista samassa ajassa menehtyi 19 prosenttia, kun taas tarkkanenäisistä kuoli vain joka kymmenes.

Huono hajuaisti saattaa viitata Alzheimerin tautiin

Harvardin lääketieteellinen koulu on omissa tutkimuksissaan huomannut yhteyden huonon hajuaistin ja Alzheimerin taudin välillä. Selitys löytyy seniilistä plakista, jonka määrä kohoaa Alzheimer-potilaiden aivoissa. Toisin sanoen, kun tauti alkaa tappaa potilaan hermosoluja, se tuhoaa mennessään myös hajuaistiin vaikuttavia soluja.

Oudot hajuhavainnot voivat edeltää halvausta...

Jotkut meistä vain ovat herkempinenäisiä, mutta jos toistuvasti alkaa haistaa olemattomia, siitä kannattaa kertoa lääkärilleen. Amerikan Academy of Neurology on löytänyt yhteyden tällaisten hajuhallusinaatioiden ja erilaisten halvausten ja kohtausten välillä.

...tai migreeniä

Päänsärkyihin erikoistunut Montefioren klinikka New Yorkissa on tutkinut kuviteltujen hajujen yhteyttä myös migreeniin. Kun hajuhavainnot edelsivät migreeniä, ne olivät enimmäkseen epämiellyttäviä tuntemuksia: palaneen käryä tai mätänemisen löyhkää. Jos siis toistuvasti on haistavinaan vanhentunutta kalaa siellä missä sitä ei ole lähelläkään, asiasta on hyvä puhua lääkärille.

Lähde: Health.com

Lue myös:

Tutkimus: Sairaat haisevat pahemmalta kuin terveet

Naisilla kun on kuukautiskivut ja synnytykset, on kipukynnyksemmekin luonnollisesti korkeampi kuin miehillä. Näin usein väitetään. Lääkäri ja kipututkija Helena Miranda kumoaa myytin.

Ihmisen kipukynnys on eri asia kuin kivunsietokyky. Kun laitat käden jääpaloja täynnä olevaan vesiastiaan, alat jonkin ajan kuluttua tuntea epämiellyttävää tunnetta, sitten kipua.

Se hetki, kun tunnet ensimmäisen kerran kipua = kipukynnyksesi.

Jatkat käden pitämistä vedessä, kunnes et enää kestä ja joudut ottamaan käden pois = maksimi kivunsietokykysi.

–Vaikka toisin luullaan, naisten kipukynnys ei ole luonnostaan korkeampi kuin miehillä, sanoo lääkäri, kipututkija ja dosentti Helena Miranda.

”Naisten kroonista kipua vähätellään ja alihoidetaan terveydenhuollossa herkemmin.”

–Naisten kipua ei vain oteta yhtä vakavasti kuin miesten. Naisten kroonista kipua vähätellään ja alihoidetaan terveydenhuollossa herkemmin. On myytti, että naisen pitäisi kestää kipua paremmin, koska hän kokee kuukautis- ja synnytyskipuja, Miranda sanoo.

Todellisuudessa naiset ovat kipututkijan mukaan miehiä herkempiä kivulle, koska esimerkiksi estrogeeni voi lisätä kipuherkkyyttä ja mieshormoni testosteroni puolestaan suojata siltä.

–Sukupuolieroja esiintyy myös aivojen kyvyssä käsitellä kipua, koska opioidireseptorit miesten ja naisten aivoissa toimivat eri tavalla, Miranda kertoo.

Kitsastelua kipulääkkeissä?

Naiset ovat usein miehiä vuolaampia puhumaan. Tutkimusten mukaan miesten on naisia vaikeampi ilmaista ääneen esimerkiksi kipuaan.

–Tämä johtaa siihen, että lääkärit tulkitsevat usein miesten kivun todellisemmaksi kuin naisten, Helena Miranda sanoo,

”Naisille määrätään vähemmän kipulääkkeitä ja enemmän rauhoittavia.”

Asenteet saattavat vaikuttaa esimerkiksi leikkausten jälkihoitoon.

–Tilastojen mukaan naisille määrätään leikkausten jälkeen vähemmän kipulääkkeitä ja enemmän rauhoittavia kuin miehille. Ajatellaan, että naisten oireet johtuvat enemmän ahdistuksesta kuin kivusta.

Lääkäri ja kipututkija Helena Miranda on kirjoittanut kirjan Ota kipu haltuun (Otava 2016).

 

Bakteereita voi joutua vääriin paikkoihin sooloseksissäkin. 

Moni tietää, että virtsatietulehdusten ehkäisemiseksi seksin jälkeen on hyvä hipsiä pikimmiten vessaan. Tyydyttävän seksin jälkeen ei aina tekisi mieli heti nousta ja lähteä pissalle, mutta jos on kokenut joskus oikein kivuliaan virtsatietulehduksen, motivaatio on lopulta helppo löytää.

Virtsatietulehdus johtuu vieraiden bakteerien joutumisesta virtsaputkeen ja virtsarakkoon, ja pissaaminen huuhtoo virtasputkea – hyvällä tuurilla bakteerit tulevat siis huuhdotuiksi pois ennen kuin tulehdus ehtii kehittyä.

Vähemmän tunnettua tietoa on, että myös itsetyydytyksen jälkeen voi olla järkevää käydä pissalla virtsatieinfektioiden ehkäisemiseksi.

Vessareissu on Refinery29:n haastatteleman lääkärin mukaan fiksu veto, jos itsetyydytykseen on sisältynyt minkäänlaista penetraatiota, esimerkiksi sormella tai vibraattorilla. Jos taas itsetyydytys on keskittynyt vaikkapa vain klitoriksen hyväilyyn, on virtsatietulehduksen riski pienempi. 

Pissalle myös ennen seksiä

Joillakin naisilla virtsatietulehdukset ovat Terveyskirjaston mukaan seurausta nimenomaan yhdynnöistä. Tulehdusta aiheuttavat bakteerit eivät kuitenkaan yleensä ole vierasperäistä tavaraa, vaan ne ovat tyypillisesti peräisin naisen omista nivusista, välilihasta tai peräaukon seutuvilta.

Penetraatio vain aiheuttaa sen, että bakteerit siirtyvät virtsaputken suulle ja sieltä eteenpäin virtsaputkeen ja -rakkoon. Samaa bakteerien siirtymistä voi tapahtua myös sooloseksissä, jos mukana on esimerkiksi vibraattori. 

Terveyskirjasto suosittelee yhdyntään liittyvien virtsatietulehdusten ehkäisyyn pissalla käyntiä juuri ennen seksiä, käsien pesemistä ja tavallista intiimihygieniaa – joskin liialliset alapesut saattavat altistaa tulehdukselle. Samat neuvot lienevät käypää tavaraa myös itsetyydytystä ajatellen.