Haistatko? Kuva: Piia Arnould.
Haistatko? Kuva: Piia Arnould.

Oma nenä voi kertoa monia asioita terveydentilastasi.

Nenä kertoo, että yksi tuoksuu hyvältä, toinen lemuaa pahalta. Mutta hajuaisti tai sen heikkeneminen paljastaa muutakin. Nuuskutellen voi saada tärkeää vainua omasta terveydentilasta.

Hajuaistin heikkeneminen ennakoi terveyshuolia

Alkavatko hajut heiketä? Heikentynyt hajuaisti voi oirehtia vakavasta sairaudesta. Amerikkalaisen Chicagon yliopistosairaalan tutkimuksessa kävi ilmi, että huonoiten tiettyjä tuoksuja aistineilla on kohonnut kuolinriski. Tutkimusryhmässä 39 prosenttia ikäihmisistä, jotka eivät lainkaan aistineet appelsiinia, ruusua tai piparmintun tuoksua, menehtyi viiden vuoden sisällä. Vähän paremmin nuuskutelleista vanhuksista samassa ajassa menehtyi 19 prosenttia, kun taas tarkkanenäisistä kuoli vain joka kymmenes.

Huono hajuaisti saattaa viitata Alzheimerin tautiin

Harvardin lääketieteellinen koulu on omissa tutkimuksissaan huomannut yhteyden huonon hajuaistin ja Alzheimerin taudin välillä. Selitys löytyy seniilistä plakista, jonka määrä kohoaa Alzheimer-potilaiden aivoissa. Toisin sanoen, kun tauti alkaa tappaa potilaan hermosoluja, se tuhoaa mennessään myös hajuaistiin vaikuttavia soluja.

Oudot hajuhavainnot voivat edeltää halvausta...

Jotkut meistä vain ovat herkempinenäisiä, mutta jos toistuvasti alkaa haistaa olemattomia, siitä kannattaa kertoa lääkärilleen. Amerikan Academy of Neurology on löytänyt yhteyden tällaisten hajuhallusinaatioiden ja erilaisten halvausten ja kohtausten välillä.

...tai migreeniä

Päänsärkyihin erikoistunut Montefioren klinikka New Yorkissa on tutkinut kuviteltujen hajujen yhteyttä myös migreeniin. Kun hajuhavainnot edelsivät migreeniä, ne olivät enimmäkseen epämiellyttäviä tuntemuksia: palaneen käryä tai mätänemisen löyhkää. Jos siis toistuvasti on haistavinaan vanhentunutta kalaa siellä missä sitä ei ole lähelläkään, asiasta on hyvä puhua lääkärille.

Lähde: Health.com

Lue myös:

Tutkimus: Sairaat haisevat pahemmalta kuin terveet