Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Jumppasalien hikimatot haiskahtavat terveysriskiltä. Onko syytä huoleen? On ja ei, mutta ainakin on kiva keskittyä pääasiaan, kun ei tarvitse jännittää, mitä kaikkea matolla vilistää.

"Liikuntakeskusten yhteiset jumppa­matot haiskahtavat usein piintyneeltä hieltä. Joskus matolla on vielä jäänteet edellisen jumppaajan lammikosta. Mietinkin, millainen hygieniariski alustoissa piilee. Onko vieraan hiki vaaratonta vai voiko siitä jopa sairastua?” Pinja, 33

Mitä sanoo
jumppaohjaaja?

Personal trainer Jenni Ahosilta Helsingin Fressistä tietää, että jotkut tulevat treenaamaan flunssaisinakin – vastoin suosituksia. Paniikkiin ei ole silti syytä, Ahosilta vakuuttaa.

– Jos haluaa olla täysin varma siitä, ettei bakteeritartuntaa tule, kannattaa panna oma hikipyyhe maton päälle.

Fresseistä, kuten monista muistakin liikuntakeskuksista, löytyy desinfiointiainetta suihkepullossa. Suihkeella voi puhdistaa maton tai salilaitteen ennen käyttöä.

– Ihannetilanteessa jokainen puhdistaa laitteen käytön jälkeen, kuten solariumissa. Paljon hikoilevat osaavatkin yleensä siistiä jälkensä. Kaikki eivät kuitenkaan tee niin.

Fressin liikuntakeskuksissa siistijät puhdistavat jumppamatot ja salilaitteet kerran kahdessa viikossa. He myös pyyhkivät laitteita päivittäin  perussiivouksen yhteydessä.

Bakteerikammoista Ahosilta neuvoo tarttumaan suihkepulloon.

– Putsaan aina jälkeni salilla. Käytän myös omaa pyyhettä jumppamaton päällä, jos muistan. Ihan terveenä olen porskutellut toistaiseksi.

Mitä sanoo
infektiolääkäri?

Infektiosairauksien erikoislääkäri Mari Kanerva myöntää, että yleinen jumppamatto voi olla bakteeripesäke.

– Toisen hiki ei ole vaarallista – jos sekä oma että mattoa viimeksi käyttäneen iho on terve.

Sen sijaan atooppisessa tai muuten hilseilevässä ihossa on enemmän bakteereja, ja se myös kerää niitä helpommin puoleensa. Bakteerit pääsevät leviämään jumppamatolla erityisen tehokkaasti, jos ihossa on paiseita tai märkää erittäviä haavoja.

Kanervan mukaan jumppamatot tulisi puhdistaa heti käytön jälkeen tai ainakin kerran viikossa. Näin lika ei pääse pinttymään. Jumppaaja ei voi tietää, milloin matto on  pesty ja kuka sen päällä on hikoillut. Kanerva muistuttaakin, että yleisiä mattoja käyttävä ottaa tietoisen riskin.

– On vain pantava silmät kiinni ja oltava miettimättä, mitä alustoissa on.
Kanerva pitää jumpassa pyyhettä maton päällä ja pesee kädet ja jalat huolellisesti heti tunnin jälkeen.

– Vastustuskykyni kestää, vaikka altistun bakteereille.

Kanerva toivoo, että saleilla olisi puhdistusainetta suihkepullossa sekä paperia. Silloin jumppaajat voisivat halutessaan pyyhkiä patjan ennen ja jälkeen tunnin.

– Myös ihon kunnosta huolehtiminen on tärkeää. Sääret ja käsivarret on hyvä pestä huolellisesti ja rasvata iho kosteusvoiteella tunnin jälkeen.

Lue lisää:

Miksi miehet kohentelevat etumustaan kaikkialla?

Kuinka vapautua sänkyhommien aikana vaivaavista ajatuksista?

Voivatko korkkarit pilata jalat?

Pitääkö kuntosalia varten sheivata?

Ihmetteletkö, miksi suupielesi halkeilevat? Syy ei välttämättä ole raudan- tai B-vitamiinin puute.

Suupielten halkeilu on talvella yleinen riesa. Usein ajatellaan, että se johtuu B-vitamiinin tai raudan puutteesta. Suupielten halkeiluun voi kuitenkin olla joissain tapauksissa yllättäväkin selitys: hampaat.

Suupielet voivat haljeta, jos on madaltunut purenta, kerrotaan Oral Hammaslääkäreiden tiedotteessa.

Mutta mistä sitten voi päätellä, onko oma purenta madaltunut?

– Purenta on madaltunut, jos hampaat ovat syystä tai toisesta kuluneet niin paljon, että alkuperäinen purentakorkeus on muuttunut. Alaleuka tulee liian paljon yläleukaa vasten, kertoo hammaslääkäri Ali Sahraravand hammaslääkäriasema Hammasvelhosta.

Hampaat voivat kulua esimerkiksi silloin, jos niitä narskuttaa runsaasti.  Toinen syy voi olla hampaiden syöpyminen esimerkiksi refluksitaudin tai syömishäiriöön liittyvän oksentelun takia. Myös hampaiden puuttuminen voi aiheuttaa kulumista: jäljelläoleviin hampaisiin kohdistuu silloin enemmän kulutusta. 

Yleisin syy purennan madaltumiseen on Sahraravandin mukaan kuitenkin hampaaton suu. 

– Suupielten haavaumia esiintyykin erityisesti proteesipotilailla.

”Suupielet ovat kuin sarana, joka menee liian tiiviisti kiinni.”

Madaltunut purenta vaikuttaa edelleen suupieliin. Sen seurauksena suupieleen muodostuu jatkuvasti kosteana pysyvä poimu. Sen myötä ihon ja limakalvojen normaalit bakteerit ja hiivat tulehtuvat, mikä saattaa aiheuttaa suupielten jatkuvaa halkeilua. Seurauksena voi olla sieni-infektio.

– Suupielet ovat kuin sarana, joka menee liian tiiviisti kiinni, kuvailee Sahraravand.

Apua on saatavilla

Pika-apuna suupielet kannattaa pestä ja kuivata huolellisesti. Mietoa kortisonivoidetta antibakteerisilla ainesosilla voi käyttää esimerkiksi viikon kuurina. Jos et ole varma, voisiko suupielten halkeaminen johtua madaltuneesta purennasta, asian voi selvittää hammaslääkärissä.

– Hammaslääkäri pystyy toteamaan ongelman kliinisen kuvan perusteella. Halkeamisen taustalla voi olla jokin muukin syy, esimerkiksi vitamiininpuutos, Sahraravand muistuttaa.

Madaltunutta purentaa on mahdollista hoitaa korottamalla purentaa proteeseilla ja hoitamalla kulumisen syitä. Purentakisko auttaa narskuttelijaa ehkäisemään madaltuneesta purennasta johtuvien vaivojen uusiutumista. Jos syynä on hiivan aiheuttama halkeilu, aloitetaan suun kautta otettava lääkekuuri. 

Sahraravandin mukaan sieni-infektion ennaltaehkäisyyn ei kuitenkaan ole erityisiä kotikonsteja tavallisen arkihygienian lisäksi.

 

Suomalaislääkärit kehittivät vitutuksen määrää kuvaavan V-indeksin. Mitä enemmän, pidemmin ja useammin potuttaa, sitä todennäköisemmin vitutukseen myös kuolee.

”Voiko vitutukseen kuolla?”

Konkaripoliitikko Paavo Väyrysen kysymys yli 30 vuoden takaa elää yhä. Vihdoin aiheesta on saatu tutkimustietoa, ja kysymykseen voidaan vastata.

Vitutukseen voi (teoriassa) kuolla. Se tosin tapahtuu pidemmän ajan kuluessa, todennäköisimmin silloin, kun harmituksesta kärsii rankasti, usein ja pitkiä aikoja yhtäjaksoisesti.

Lääkäri Pekka Mustosen ja psykoterapiakouluttaja Antti S. Mattilan tutkimus aiheesta julkaistiin joulukuussa Duodecim-lehdessä. Kyllä, he käyttävät tutkimuksessaan nimenomaan sanaa vitutus.

Mustonen ja Mattila tutkivat Elämä pelissä -tv-ohjelman yhteydessä ”arjen vastoinkäymisten aiheuttamien tunne-elämysten käsitteistöä sekä kokemusten useutta, kestoa ja voimakkuutta”. Niitä verrattiin henkisen hyvinvoinnin mittareihin ja elintapoihin. Kyselyvastausten perusteella muodostui vitutus- eli V-indeksi.

Kyselyssä arjen pieninä vastoinkäymisinä pidettiin esimerkiksi kiilatuksi joutumista, unohtamisia, myöhästymisiä ja hinnannousuja.

Myönteisyyttä voi opetella

Tutkimus paljasti, että ketutus lyhentää elinajanodotetta. Vitutukseen itsessään tuskin kuolee, mutta se johtaa usein elintapojen muuttumiseen: muun muassa tupakointiin, alkoholin käyttöön ja humalahakuiseen juomiseen. Päihteillä helpotetaan oloa, mutta ne lyhentävät etenkin miesten elinajanodotetta.

Mustosen ja Mattilan virallinen vastaus Paavo Väyrysen legendaariseen kysymykseen kuuluu siis: ”Ehkei suoraan, mutta kyllä se merkittävästi riskejä suurentaa.”

Optimistit ovat kuitenkin pienemmässä vaarassa, vaikka aika ajoin vituttaisikin. Pessimistillä pienestäkin asiasta johtuva harmitus voi kestää tunteja, ja jos vastoinkäymisiä vielä kasaantuu, ketutus saattaa olla jatkuva tila. Elämään myönteisesti suhtautuvilla sen sijaan on tutkimuksen mukaan myös paremmat taidot selviytyä kohtaamistaan isommistakin vastoinkäymisistä.

Helsingin Sanomien haastatteleman Pekka Mustosen mukaan enemmistö suomalaisista on optimisteja, vaikka emme aina näytäkään riemuamme avoimesti.

– Karkeasti arvioiden vain noin 20 prosenttia suomalaisista on enemmän negatiivisia kuin positiivisia, ja alle 10 prosenttia aidosti kärsii negatiivisuudestaan, hän sanoi lehdelle.

Uusimman tutkimustiedon mukaan ihminen voi onneksi itse muuttaa ajatteluaan optimistisempaan suuntaan.

Ketutus

”Voiko vitutukseen kuolla?” kysyi Paavo Väyrynen 31 vuotta sitten – suomalaislääkäreiden mukaan vastaus on kyllä

Sana masennus on tehty "suunnattoman vitutuksen" tilalle koska se kuulostaa paremmalle. Tämä "vitutus" johtuu siitä että kaikki menee päin persettä eikä kukaan auta. Ja vaikka kaikki yrittäisivätkin auttaa, se ei tunnu siltä. Kaikki asiat jää ns. puolitiehen, mistään ei tuu mitään, ja ei varsinkaan valmista. Kaikki tämä kertynyt kuona riivaa sitten niin kauan kunnes saa asiat järjestykseen joskus,ehkä ei koskaan. Jos vitutuskin alkaa vituttaan,ollaan jo kuilun reunalla.
Lue kommentti
Vierailija

”Voiko vitutukseen kuolla?” kysyi Paavo Väyrynen 31 vuotta sitten – suomalaislääkäreiden mukaan vastaus on kyllä

Ketutus kirjoitti: Sana masennus on tehty "suunnattoman vitutuksen" tilalle koska se kuulostaa paremmalle. Tämä "vitutus" johtuu siitä että kaikki menee päin persettä eikä kukaan auta. Ja vaikka kaikki yrittäisivätkin auttaa, se ei tunnu siltä. Kaikki asiat jää ns. puolitiehen, mistään ei tuu mitään, ja ei varsinkaan valmista. Kaikki tämä kertynyt kuona riivaa sitten niin kauan kunnes saa asiat järjestykseen joskus,ehkä ei koskaan. Jos vitutuskin alkaa vituttaan,ollaan jo kuilun reunalla...
Lue kommentti