"Vähänkö tekisi mieli!" Kuva: Colourbox
"Vähänkö tekisi mieli!" Kuva: Colourbox

Vinkkejä sokerihiirelle: pidä päiväkirjaa, syö kananmunaa ja siivoa jääkaappi. 

Moni aikuinen nainen kärsii pahasta makeanhimosta. Se ei ole parantumaton sairaus, eikä siitä pääseminen vaadi paljoa.

1. Syö lounasta

Epäsäännöllinen ateriarytmi on sokerihimoisen pahin vihollinen. Jos syö nälkään makeaa, syntyy kierre: aivot oppivat nopeasti vaatimaan lisää. Jos taas jättää kiireessä aterioita kokonaan väliin, sillä on huono vaikutus veren sokeritasapainoon. Kerralla syöty valtava ateria heittää verensokeritason liian korkealle ja nopeasti alas, saa olon väsyneeksi ja kehon vaatimaan lisää sokeria.

Jos jätät lounaan väliin, se sotkee loppupäivän ruokailut ja saa aikaan napostelua. Hyvä aamiainen ja erityisesti tasapainoinen lounas pitävät makeanhimon loitolla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Katso lautasta

Katso lautastasi. Mitä siinä on? Ettei vaan pelkkää hiilihydraattia? Moni makeannälkäinen kärsii iltapäiväväsymyksestä, joka johtuu verensokerin laskemisesta ja saa käden hakeutumaan karkkipussille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Siksi ruuan laatu on tärkeää: lisää lounaalla kasvisten, vihannesten ja juuresten määrää. Hyvistä rasvoista, siis kasviöljyistä ja esimerkiksi pähkinöistä, saa terveellistä energiaa. Syö myös marjoja. Muista juoda tarpeeksi vettä. Varaa iltapäivän välipalaksi hedelmää, viiliä tai rahkaa.

3. Lisää munaa

Laadukkaat, monipuoliset proteiinit pitävät olon parhaiten kylläisenä. Lisää siis lautaselle kananmunaa, palkokasveja, tofua ja maitotuotteita.

4. Siivoa jääkaappi

Se on selvää, että irtokarkeissa, limpparissa ja pullassa on sokeria. Mutta piilosokerit, ne vasta ovat pirullisia kavereita. Monelle on yllätys, että sweet chili -kastikkeen mukana ruokalautaselle voi lurahtaa monen sokeripalan verran sokeria.

Putsaa siis jääkaappisi valmiista maustekastikkeista, ketsupista, maustetuista marjarahkoista, sokerijogurteista ja mehuista.

5. Hanki korvikkeita

Jos kroppasi vaatii makeannälkään pullaa tai patukoita, voisitko harkita vaihtoehtoja? Kauppojen hyllyillä ja työpaikkaruokaloissakin on nykyään tarjolla muutakin makeaa: esimerkiksi tuoreet ja kuivatut hedelmät ovat makeita, mutta niissä on myös verensokeria tasaavia kuituja, vitamiineja ja antioksidantteja. Herkutella voi manteleilla, kuivattuja aprikooseja, taateleilla ja viikunoillakin.

6. Pidä päiväkirjaa

”Rakas päiväkirjani, tänään näin kadulla ihanan miehen...” Eiku: Nyt kirjataan syömiset. Siis: kirjoita ylös kaikki, siis ihan kaikki, mitä päivän aikana syöt. Pidä päiväkirjaa ainakin muutama päivä, mieluiten viikko.

Jos olet tottunut selittelemään, että ”en syö paljon mitään makeaa”, päiväkirjan avulla saatat huomata, että syötkin joka päivä aika monta pientä keksiä.

7. Tunteet esille

Mieti tai kirjaa päiväkirjaan, millaisiin tunnetiloihin makeaa syöt. Tuleeko pullanhimo aina, kun et pääse eteenpäin hankalassa työtehtävässä? Vai silloin, kun parisuhdeongelmat pulpahtavat mieleesi? Palkitsetko itsesi raskaan työviikon jälkeen jäätelöpaketilla tai karkkipussilla, kun olet saanut lapset nukkumaan?

Kun makeanhimoon liittyvät tunteet oppii tunnistamaan, syy-seurausketju on helpompi katkaista.

8. Nauti tietoisesti

Tietoinen syöminen tekee luonnollisesti makeista kasviksista ja hedelmistä suurimpia herkkujasi. Se saattaa tuntua hassulta, mutta kun annat itsesi heittäytyä, homma toimii.

Näin se käy: Nautiskele kaikilla aisteilla hedelmien makeasta tuoksusta ja aromeista. Ihaile hedelmän väriä ja kuvittele mieleesi aurinkoinen puutarha, jossa hedelmä on kasvanut. Arvosta viljelijää, joka on tämän luonnon herkun tuottanut. Kun käytät arjen makunautintoon kaikkia aisteja, teet siitä suuremman elämyksen kuin mitä sokerista valmistettu lisäainepommi karkki voi ikinä antaa. Opettele samalla tavoin näkemään karkit ihmisravinnoksi kelpaamattomina kemikaaliseoksina, jotka yrittävät keinotekoisilla aromiaineilla vain houkutella sinut koukkuunsa.

9. Ole totaalikieltäytyjä – kaksi viikkoa

Päästäksesi makeanhimosta sinun ei tarvitse luopua herkuista loppuelämäksi. Mutta jos haluat todella eroon sokerista, kokeile olla kaksi viikkoa ilman. Totaalikieltäytyminen voi olla aluksi hankalaa, mutta se paljastaa nopeasti sokerin huonot vaikutukset.
Ensimmäiset päivät ovat yleensä pahimpia, toiset kokevat vieroituksen kaltaisia oireita 6–8 päivän tienoilla. Kahden sokerittoman viikon jälkeen voit kokeilla varovasti pieniä määriä makeaa ja huomata, miten makeita monet herkut ovat ja miten pieni määrä riittää. Jotkut sanovat, että kun on ollut kaksi viikkoa kokonaan ilman sokeria, suklaakin maistuu pahalle.

10. Rentoudu

Tärkeintä on ottaa rennosti ja lopettaa itsensä soimaaminen. Luovu ”olen surkea, kun en pysty edes yhtä keksiä vastustamaan” -ajatuskuviosta ja keskity tekoihin, joilla sokerista voi päästä.

Asiantuntijana Irti sokerista -valmentaja Tanja Salosensaari, www.irtisokerista.fi.

Muut lähteet: Marja Ruuti: Oikeaa ravintoa minulle (Gummerus 2012), Pirjo Saarnia: Ruoan terveysvaikutukset (Otava 2009), Heli Esker: Hyvän mielen ravintoa (Gummerus 2009).

Sisältö jatkuu mainoksen alla