"Vähänkö tekisi mieli!" Kuva: Colourbox
"Vähänkö tekisi mieli!" Kuva: Colourbox

Vinkkejä sokerihiirelle: pidä päiväkirjaa, syö kananmunaa ja siivoa jääkaappi. 

Moni aikuinen nainen kärsii pahasta makeanhimosta. Se ei ole parantumaton sairaus, eikä siitä pääseminen vaadi paljoa.

1. Syö lounasta

Epäsäännöllinen ateriarytmi on sokerihimoisen pahin vihollinen. Jos syö nälkään makeaa, syntyy kierre: aivot oppivat nopeasti vaatimaan lisää. Jos taas jättää kiireessä aterioita kokonaan väliin, sillä on huono vaikutus veren sokeritasapainoon. Kerralla syöty valtava ateria heittää verensokeritason liian korkealle ja nopeasti alas, saa olon väsyneeksi ja kehon vaatimaan lisää sokeria.

Jos jätät lounaan väliin, se sotkee loppupäivän ruokailut ja saa aikaan napostelua. Hyvä aamiainen ja erityisesti tasapainoinen lounas pitävät makeanhimon loitolla.

2. Katso lautasta

Katso lautastasi. Mitä siinä on? Ettei vaan pelkkää hiilihydraattia? Moni makeannälkäinen kärsii iltapäiväväsymyksestä, joka johtuu verensokerin laskemisesta ja saa käden hakeutumaan karkkipussille.

Siksi ruuan laatu on tärkeää: lisää lounaalla kasvisten, vihannesten ja juuresten määrää. Hyvistä rasvoista, siis kasviöljyistä ja esimerkiksi pähkinöistä, saa terveellistä energiaa. Syö myös marjoja. Muista juoda tarpeeksi vettä. Varaa iltapäivän välipalaksi hedelmää, viiliä tai rahkaa.

3. Lisää munaa

Laadukkaat, monipuoliset proteiinit pitävät olon parhaiten kylläisenä. Lisää siis lautaselle kananmunaa, palkokasveja, tofua ja maitotuotteita.

4. Siivoa jääkaappi

Se on selvää, että irtokarkeissa, limpparissa ja pullassa on sokeria. Mutta piilosokerit, ne vasta ovat pirullisia kavereita. Monelle on yllätys, että sweet chili -kastikkeen mukana ruokalautaselle voi lurahtaa monen sokeripalan verran sokeria.

Putsaa siis jääkaappisi valmiista maustekastikkeista, ketsupista, maustetuista marjarahkoista, sokerijogurteista ja mehuista.

5. Hanki korvikkeita

Jos kroppasi vaatii makeannälkään pullaa tai patukoita, voisitko harkita vaihtoehtoja? Kauppojen hyllyillä ja työpaikkaruokaloissakin on nykyään tarjolla muutakin makeaa: esimerkiksi tuoreet ja kuivatut hedelmät ovat makeita, mutta niissä on myös verensokeria tasaavia kuituja, vitamiineja ja antioksidantteja. Herkutella voi manteleilla, kuivattuja aprikooseja, taateleilla ja viikunoillakin.

6. Pidä päiväkirjaa

”Rakas päiväkirjani, tänään näin kadulla ihanan miehen...” Eiku: Nyt kirjataan syömiset. Siis: kirjoita ylös kaikki, siis ihan kaikki, mitä päivän aikana syöt. Pidä päiväkirjaa ainakin muutama päivä, mieluiten viikko.

Jos olet tottunut selittelemään, että ”en syö paljon mitään makeaa”, päiväkirjan avulla saatat huomata, että syötkin joka päivä aika monta pientä keksiä.

7. Tunteet esille

Mieti tai kirjaa päiväkirjaan, millaisiin tunnetiloihin makeaa syöt. Tuleeko pullanhimo aina, kun et pääse eteenpäin hankalassa työtehtävässä? Vai silloin, kun parisuhdeongelmat pulpahtavat mieleesi? Palkitsetko itsesi raskaan työviikon jälkeen jäätelöpaketilla tai karkkipussilla, kun olet saanut lapset nukkumaan?

Kun makeanhimoon liittyvät tunteet oppii tunnistamaan, syy-seurausketju on helpompi katkaista.

8. Nauti tietoisesti

Tietoinen syöminen tekee luonnollisesti makeista kasviksista ja hedelmistä suurimpia herkkujasi. Se saattaa tuntua hassulta, mutta kun annat itsesi heittäytyä, homma toimii.

Näin se käy: Nautiskele kaikilla aisteilla hedelmien makeasta tuoksusta ja aromeista. Ihaile hedelmän väriä ja kuvittele mieleesi aurinkoinen puutarha, jossa hedelmä on kasvanut. Arvosta viljelijää, joka on tämän luonnon herkun tuottanut. Kun käytät arjen makunautintoon kaikkia aisteja, teet siitä suuremman elämyksen kuin mitä sokerista valmistettu lisäainepommi karkki voi ikinä antaa. Opettele samalla tavoin näkemään karkit ihmisravinnoksi kelpaamattomina kemikaaliseoksina, jotka yrittävät keinotekoisilla aromiaineilla vain houkutella sinut koukkuunsa.

9. Ole totaalikieltäytyjä – kaksi viikkoa

Päästäksesi makeanhimosta sinun ei tarvitse luopua herkuista loppuelämäksi. Mutta jos haluat todella eroon sokerista, kokeile olla kaksi viikkoa ilman. Totaalikieltäytyminen voi olla aluksi hankalaa, mutta se paljastaa nopeasti sokerin huonot vaikutukset.
Ensimmäiset päivät ovat yleensä pahimpia, toiset kokevat vieroituksen kaltaisia oireita 6–8 päivän tienoilla. Kahden sokerittoman viikon jälkeen voit kokeilla varovasti pieniä määriä makeaa ja huomata, miten makeita monet herkut ovat ja miten pieni määrä riittää. Jotkut sanovat, että kun on ollut kaksi viikkoa kokonaan ilman sokeria, suklaakin maistuu pahalle.

10. Rentoudu

Tärkeintä on ottaa rennosti ja lopettaa itsensä soimaaminen. Luovu ”olen surkea, kun en pysty edes yhtä keksiä vastustamaan” -ajatuskuviosta ja keskity tekoihin, joilla sokerista voi päästä.

Asiantuntijana Irti sokerista -valmentaja Tanja Salosensaari, www.irtisokerista.fi.

Muut lähteet: Marja Ruuti: Oikeaa ravintoa minulle (Gummerus 2012), Pirjo Saarnia: Ruoan terveysvaikutukset (Otava 2009), Heli Esker: Hyvän mielen ravintoa (Gummerus 2009).

Bakteereita voi joutua vääriin paikkoihin sooloseksissäkin. 

Moni tietää, että virtsatietulehdusten ehkäisemiseksi seksin jälkeen on hyvä hipsiä pikimmiten vessaan. Tyydyttävän seksin jälkeen ei aina tekisi mieli heti nousta ja lähteä pissalle, mutta jos on kokenut joskus oikein kivuliaan virtsatietulehduksen, motivaatio on lopulta helppo löytää.

Virtsatietulehdus johtuu vieraiden bakteerien joutumisesta virtsaputkeen ja virtsarakkoon, ja pissaaminen huuhtoo virtasputkea – hyvällä tuurilla bakteerit tulevat siis huuhdotuiksi pois ennen kuin tulehdus ehtii kehittyä.

Vähemmän tunnettua tietoa on, että myös itsetyydytyksen jälkeen voi olla järkevää käydä pissalla virtsatieinfektioiden ehkäisemiseksi.

Vessareissu on Refinery29:n haastatteleman lääkärin mukaan fiksu veto, jos itsetyydytykseen on sisältynyt minkäänlaista penetraatiota, esimerkiksi sormella tai vibraattorilla. Jos taas itsetyydytys on keskittynyt vaikkapa vain klitoriksen hyväilyyn, on virtsatietulehduksen riski pienempi. 

Pissalle myös ennen seksiä

Joillakin naisilla virtsatietulehdukset ovat Terveyskirjaston mukaan seurausta nimenomaan yhdynnöistä. Tulehdusta aiheuttavat bakteerit eivät kuitenkaan yleensä ole vierasperäistä tavaraa, vaan ne ovat tyypillisesti peräisin naisen omista nivusista, välilihasta tai peräaukon seutuvilta.

Penetraatio vain aiheuttaa sen, että bakteerit siirtyvät virtsaputken suulle ja sieltä eteenpäin virtsaputkeen ja -rakkoon. Samaa bakteerien siirtymistä voi tapahtua myös sooloseksissä, jos mukana on esimerkiksi vibraattori. 

Terveyskirjasto suosittelee yhdyntään liittyvien virtsatietulehdusten ehkäisyyn pissalla käyntiä juuri ennen seksiä, käsien pesemistä ja tavallista intiimihygieniaa – joskin liialliset alapesut saattavat altistaa tulehdukselle. Samat neuvot lienevät käypää tavaraa myös itsetyydytystä ajatellen. 

Rintojen kivut ovat naisille yleinen vaiva. Useimmiten turvotuksesta ja aristuksesta ei tarvitse olla huolissaan.

Kipu rinnoissa tai toisessa rinnassa on yleinen vaiva kaikenikäisillä naisilla, ja se liittyy useimmiten ihan normaaliin rintarauhasen toimintaan. Yleisyydestään huolimatta turvotus, kosketusarkuus ja kipu herättävät monissa huolta. Ensimmäinen ajatus kivun iskiessä on helposti rintasyöpä.

Jos syöpäpaniikki on iskenyt sinuunkin, muista, että rinnassa tuntuvan kivun syy on harvoin pahanlaatuinen. Rintojen kivuista kärsivän naisen mammografialöydös on useimmiten normaali, eli syöpää ei löydy.

Listasimme yleisimmät syyt, joista rintojen tai rinnan kiputilat voivat johtua:

1. Kuukautiset

70–80 prosenttia rintojen kivusta on syklistä, eli se liittyy kuukautiskiertoon ja toistuu yleensä noin viikkoa ennen kuukautisia. Syypää on kehon estrogeeni- ja progesteronitasoissa, jotka heittelehtivät kierron mukaan.

70–80 prosenttia rintojen kivusta on syklistä, eli se liittyy kuukautiskiertoon ja toistuu yleensä noin viikkoa ennen kuukausia.

Syklinen kipu tuntuu useimmiten kummassakin rinnassa turvotteluna ja arkuutena. Se voi säteillä rinnoista myös kainaloihin ja olkavarsiin.

2. Raskaus tai imettäminen

Raskauden aikana rintakudos kasvaa, maitorauhaset kehittyvät ja nännit muuttuvat herkemmiksi. Samalla rinnat voivat kipeytyä. Raskauden aiheuttama rintojen kipu hellittää usein raskauden toisella kolmanneksella.

Lapsen syntymän jälkeen imettäminen voi aiheuttaa rintojen arkuutta ja kipuja. Nännit ovat imetyksen aikana kovilla, ja rinnat voivat olla turvoksissa.

3. Lääkitys

Hormonaalinen ehkäisy ja jotkut lapsettomuushoidoissa käytettävät hormonihoidot voivat aiheuttaa rintojen kipuja. Myös vaihdevuosioireiden hormonikorvaushoitojen on huomattu aiheuttavan yleisenä sivuvaikutuksena rintojen arkuutta ja turvotusta. Oire menee yleensä melko nopeasti ohi, mutta se saattaa olla myös merkki vääränlaisesta annostuksesta.

Hormonaalinen ehkäisy ja jotkut lapsettomuushoidoissa käytettävät hormonihoidot voivat aiheuttaa rintojen kipuja.

Yleensä lääkkeiden sivuvaikutus johtuu siitä, että ne sisältävät runsaasti estrogeenia. Rintojen kivuista voi mahdollisesti päästä eroon, jos lääkitys vaihdetaan vähemmän estrogeenia sisältävään vaihtoehtoon.

Myös jotkut masennuslääkkeet ja sydänlääkkeet voivat aiheuttaa rintojen kipuja.

4. Vyöruusu

Vesirokkoviruksen aiheuttama vyöruusu voi aiheuttaa rinnoissa voimakkaan toispuoleisen kiputilan. Se voi säikäyttää pahastikin, koska oireet ovat usein kovia ja vyöruusulle tyypillinen rakkulainen ihottuma ilmestyy vasta pari päivää kivun jälkeen.

5. Jumiutuneet lihakset

Kipu rintojen alueelle voi säteillä monesta paikasta vartaloa, kuten kipeästä selästä tai jopa jaloista. Lihaskipuun tehoaa parhaiten venyttely ja lepo.

Jos kipu lähtee säteilemään vasempaan käteen tai hengittäminen on vaikeaa, ota heti yhteyttä lääkäriin. Kyseessä voi olla sydänkohtaus.

Liian isot tai liian pienet rintaliivit voivat aiheuttaa kipuja missä tahansa rintojen alueella.

6. Suuret rinnat

Kookkaat rinnat voivat aiheuttaa monenlaisia vaivoja kovista selkäkivuista aina rintojen venymiseen, joka sekin aiheuttaa kipuja. Isorintaisen kannattaa hankkia tarpeeksi tukevat liivit. Myös rintojenpienennysleikkaus voi olla vaihtoehto.

7. Vääränlaiset liivit

Liian isot tai liian pienet rintaliivit voivat aiheuttaa kipuja missä tahansa rintojen alueella. Jos kaipaat vinkkejä sopivien liivien ostamiseen, lue tämä juttu:


8. Rintatulehdus

Rintatulehdusta esiintyy kaikenikäisillä naisilla. Erityisen yleinen se on imettävillä naisilla, mutta sitä esiintyy myös naisilla, jotka eivät imetä. Tulehdus voi olla bakteerin aiheuttama, mutta aina ulkoista syytä ei löydy. Nykytiedon mukaan kylmä ei aiheuta tulehdusta, vaikka monet imettävät äidit kokevatkin kylmän herkistävän tulehduksille.

9. Rinnan kysta

Rintoihin voi myös muodostua hyvänlaatuisia kystia, jotka voivat aiheuttaa arkuutta ja kipuja. Kystat voivat kasvaa jopa parin senttimetrin kokoisiksi. Kystat näkyvät selvästi ultraäänitutkimuksessa ja ne voidaan tyhjentää lääkärin vastaanotolla.

Mitä jos kipu on sittenkin rintasyöpä?

Kipu rinnassa saattaa toki olla merkki rintasyövästä. Kipu rinnassa on kuitenkin hyvin harvoin ainoa tai ensimmäinen syövän merkki. Ensimmäinen oire on yleensä kivuton kyhmy, joka aristaa. Tästä syystä omat rinnat kannattaa tarkistaa tasaisin väliajoin.

Jos rintojen tai rinnan kipu on epätavallista, selvästi tiettyyn kohtaan paikantuvaa ja jatkuvaa, tilanne kannattaa käydä selvittämässä lääkärin pakeilla. 

Lähteet: Mehiläinen, Terveyskirjasto, Terveyskirjasto, Duodecim, Health