Mitä jos vaihteeksi kilistelisi alkoholittomilla drinkeillä? Kuva: Shutterstock
Mitä jos vaihteeksi kilistelisi alkoholittomilla drinkeillä? Kuva: Shutterstock

Tipatonta voi viettää muulloinkin kuin tammikuussa!

Ei krapulaa tai morkkista niistä viimeisistä lasillisista, jotka olivat liikaa. Tipaton kuukausi tuo yleensä hyvän olon ja mielen, mutta on sillä myös muitakin terveyshyötyjä.

University College Londonin tutkijat tarkkailivat yli sataa nelikymppistä miestä ja naista, jotka olivat kuukauden juomatta alkoholia. Korkin sulkeminen toi hyvän olon lisäksi todistettavissa olevia terveyshyötyjä jo kuukaudessa: tutkimukseen osallistuneiden verenpaine ja kolesteroli laskivat huomattavasti.

Samalla riski sairastua diabetekseen tai maksasairauteen pieneni. Maksavauriot vähenivät 12,5 prosenttia ja insuliiniresistenssi 28 prosenttia. Royal Free Hospitalin professori Kevin Moore muistuttaa The Independentin haastattelussa, että näin hienoihin tuloksiin ei pääse lääkkeillä. Ja tiedoksi niille, jotka motivoituvat peilikuvansa muuttumisesta: myös tutkittavien paino putosi kuukauden aikana.

Myös aiempi tutkimus selvitti tipattoman kuukauden hyviä puolia. Kymmenen pienimuotoiseen kokeeseen osallistunutta New Scientiest -lehden toimittajaa oli juomatta kuukauden, ja sinä aikana heidän maksansa rasvasta lähti 40 prosenttia ja painostaan keskimäärin kolme kiloa. Merkittävää on, että tutkittavat kertoivat myös nukkuneensa paremmin, kun he eivät käyttäneet alkoholia.

Tiedemiehet ja -naiset jatkavat tarkempia tutkimuksiaan ja selvittävät esimerkiksi sitä, kuinka pysyviä terveyshyödyt ovat. Jo tässä vaiheessa on selvää, että tipaton kannattaa.