Onnistumisista kannattaa palkita itsensä kunnolla. Kuva: Shutterstock.
Onnistumisista kannattaa palkita itsensä kunnolla. Kuva: Shutterstock.

Uusien, terveellisten rutiinien juurruttaminen arkeen vaatii tahdonvoimaa. Kun teet päätöksiä järjellä etkä tunteella, onnistut.

Elämänmuutos lähtee päästä, siis omasta mielestä. Siksi psykologiasta voi olla apua, kun haluaa muuttaa huonoja tapojaan paremmiksi.

Kun tunnistaa mielensä liikkeet, voi kontrolloida paremmin arkisia toimintatapojaan.

Millaista elämää haluat elää?

– Monille elämänmuutoksen motivaatio tulee ulkopuolelta, niin kuin muodikkaassa fitnessbuumissa. On ulkopuolelta saneltua, miten tulee treenata ja syödä ja miltä kuuluu näyttää, sanoo psykologi Eliisa Niemi, jolla on paljon elämänmuutosta haluavia asiakkaita.

Jos tarve muutokseen ei lähde omasta itsestä, toteutus tökkii. Niemi kehottaa aloittamaan siitä, että kirjoittaa muistiin arvonsa, siis sen, millainen on se elämä, johon muutoksella pyrkii ja jota haluaa elää. Sen jälkeen voi kirjoittaa ne konkreettiset teot, joita muutoksen tarvitaan, ja asettaa selkeän tavoitteen.

Ne pienet teot

Kaikki heti nyt ja vielä nopeammin on monen toive. Pienet, pitkän tähtäimen muutokset ovat tutkitusti kuitenkin paljon tehokkaampia kuin överitreenaaminen tai hyvin rajoitetut ruokavaliot.

”Juuri se lyhyt päivittäinen kävely on hyvä, pysyvä muutos.”

– Moni ajattelee helposti vaikka arkiliikunnasta, että äh, sinne on vain kymmenen minuutin kävelymatka, ihan sama on mennä autolla, kun ei siitä kuitenkaan kunnon treeniä tule, Niemi sanoo.

– Vaikka juuri se lyhyt päivittäinen kävely on se hyvä, pysyvä muutos.

Suurimmat esteet oman elämän parantamiseen ovat Niemen kokemusten mukaan kiire ja väsymys.

– Ihmiset ovat tosi kiireisiä ja väsyneitä ja selittävät sillä, etteivät jaksa tehdä sitä hyvää valintaa, vaikka tietäisivät sen olevan itselleen parempi vaihtoehto.

Kun lähtee muuttamaan rutiinejaan paremmiksi, onnistumisen kannalta on ääritärkeää, että siihen on energiaa.

– Perusasiat on hoidettava ensin kuntoon. On syötävä ja nukuttava tarpeeksi, että jaksaa tehdä muutoksia ja vastustaa kiusauksia.

Repsahdus sallittu

Psykologisissa, laihduttajien käyttäytymistä tutkivissa laboratoriokokeissa on huomattu ”hällä väliä -ilmiö”, jossa laihduttaja alkaa ahmia, kun tiukka, päivittäinen kalorimäärä on syystä tai toisesta ylittynyt. Kuitenkin loppupäivän hällä väliä -ahmimisesta tulee paljon enemmän kaloreita kuin kesken päivää tapahtuneesta yhdestä repsahduksesta.

”Mieltään voi treenata niin, ettei noudata jokaista mielihalua heti.”

– Kannattaa tutkiskella omaa impulssinhallintaansa. Mieltään voi treenata niin, ettei noudata jokaista mielihaluaan heti, vaan valitsee tietoisesti vaihtoehdon, joka on itselleen parempi, Niemi sanoo.

Kun päässä pyörii, että en mä jaksa ja pysty, ne ajatukset kannattaa siirtää syrjään ja muistaa, että muutos on päätös, jota hetkittäiset tunteet eivät ohjaile.

– Elämänmuutoksessa on tärkeää erottaa minuus ajatuksista ja tunteista, vaikka se psykologin sanomana vähän hassulta kuulostaakin.

Päätös lähteä lenkille on siis järjen, ei tunteen valinta.

Sadan päivän tsemppi

Psykologi Eliisa Niemi ei kehota ottamaan mallia elämänmuutos-realityohjelmista, jos haluaa onnistua. Niissä tapahtuu liian paljon liian nopeasti.

– Rutiinin muuttaminen kestää noin sata päivää. Jos voi sen ajan kestää epävarmuutta, uusi tapa on omaksuttu.

Se ei kuitenkaan tarkoita, että laihtuu 30 kiloa ja koko elämä muuttuu sadassa päivässä. Muutosaskeleiden on oltava tarpeeksi realistisia ja saavutettavia.

Niemi itse on esimerkiksi opetellut syömään aamiaista, koska tietää sen olevan jaksamiselle ja terveydelle tärkeää.

– Se on ollut minulle tosi haastavaa kiireen keskellä. Puuroa ja marjoja joka aamu, ja pian siitä tuli jo rutiini. Nykyään aamupala on tärkein ateriani.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Bakteereita voi joutua vääriin paikkoihin sooloseksissäkin. 

Moni tietää, että virtsatietulehdusten ehkäisemiseksi seksin jälkeen on hyvä hipsiä pikimmiten vessaan. Tyydyttävän seksin jälkeen ei aina tekisi mieli heti nousta ja lähteä pissalle, mutta jos on kokenut joskus oikein kivuliaan virtsatietulehduksen, motivaatio on lopulta helppo löytää.

Virtsatietulehdus johtuu vieraiden bakteerien joutumisesta virtsaputkeen ja virtsarakkoon, ja pissaaminen huuhtoo virtasputkea – hyvällä tuurilla bakteerit tulevat siis huuhdotuiksi pois ennen kuin tulehdus ehtii kehittyä.

Vähemmän tunnettua tietoa on, että myös itsetyydytyksen jälkeen voi olla järkevää käydä pissalla virtsatieinfektioiden ehkäisemiseksi.

Vessareissu on Refinery29:n haastatteleman lääkärin mukaan fiksu veto, jos itsetyydytykseen on sisältynyt minkäänlaista penetraatiota, esimerkiksi sormella tai vibraattorilla. Jos taas itsetyydytys on keskittynyt vaikkapa vain klitoriksen hyväilyyn, on virtsatietulehduksen riski pienempi. 

Pissalle myös ennen seksiä

Joillakin naisilla virtsatietulehdukset ovat Terveyskirjaston mukaan seurausta nimenomaan yhdynnöistä. Tulehdusta aiheuttavat bakteerit eivät kuitenkaan yleensä ole vierasperäistä tavaraa, vaan ne ovat tyypillisesti peräisin naisen omista nivusista, välilihasta tai peräaukon seutuvilta.

Penetraatio vain aiheuttaa sen, että bakteerit siirtyvät virtsaputken suulle ja sieltä eteenpäin virtsaputkeen ja -rakkoon. Samaa bakteerien siirtymistä voi tapahtua myös sooloseksissä, jos mukana on esimerkiksi vibraattori. 

Terveyskirjasto suosittelee yhdyntään liittyvien virtsatietulehdusten ehkäisyyn pissalla käyntiä juuri ennen seksiä, käsien pesemistä ja tavallista intiimihygieniaa – joskin liialliset alapesut saattavat altistaa tulehdukselle. Samat neuvot lienevät käypää tavaraa myös itsetyydytystä ajatellen. 

Rintojen kivut ovat naisille yleinen vaiva. Useimmiten turvotuksesta ja aristuksesta ei tarvitse olla huolissaan.

Kipu rinnoissa tai toisessa rinnassa on yleinen vaiva kaikenikäisillä naisilla, ja se liittyy useimmiten ihan normaaliin rintarauhasen toimintaan. Yleisyydestään huolimatta turvotus, kosketusarkuus ja kipu herättävät monissa huolta. Ensimmäinen ajatus kivun iskiessä on helposti rintasyöpä.

Jos syöpäpaniikki on iskenyt sinuunkin, muista, että rinnassa tuntuvan kivun syy on harvoin pahanlaatuinen. Rintojen kivuista kärsivän naisen mammografialöydös on useimmiten normaali, eli syöpää ei löydy.

Listasimme yleisimmät syyt, joista rintojen tai rinnan kiputilat voivat johtua:

1. Kuukautiset

70–80 prosenttia rintojen kivusta on syklistä, eli se liittyy kuukautiskiertoon ja toistuu yleensä noin viikkoa ennen kuukautisia. Syypää on kehon estrogeeni- ja progesteronitasoissa, jotka heittelehtivät kierron mukaan.

70–80 prosenttia rintojen kivusta on syklistä, eli se liittyy kuukautiskiertoon ja toistuu yleensä noin viikkoa ennen kuukausia.

Syklinen kipu tuntuu useimmiten kummassakin rinnassa turvotteluna ja arkuutena. Se voi säteillä rinnoista myös kainaloihin ja olkavarsiin.

2. Raskaus tai imettäminen

Raskauden aikana rintakudos kasvaa, maitorauhaset kehittyvät ja nännit muuttuvat herkemmiksi. Samalla rinnat voivat kipeytyä. Raskauden aiheuttama rintojen kipu hellittää usein raskauden toisella kolmanneksella.

Lapsen syntymän jälkeen imettäminen voi aiheuttaa rintojen arkuutta ja kipuja. Nännit ovat imetyksen aikana kovilla, ja rinnat voivat olla turvoksissa.

3. Lääkitys

Hormonaalinen ehkäisy ja jotkut lapsettomuushoidoissa käytettävät hormonihoidot voivat aiheuttaa rintojen kipuja. Myös vaihdevuosioireiden hormonikorvaushoitojen on huomattu aiheuttavan yleisenä sivuvaikutuksena rintojen arkuutta ja turvotusta. Oire menee yleensä melko nopeasti ohi, mutta se saattaa olla myös merkki vääränlaisesta annostuksesta.

Hormonaalinen ehkäisy ja jotkut lapsettomuushoidoissa käytettävät hormonihoidot voivat aiheuttaa rintojen kipuja.

Yleensä lääkkeiden sivuvaikutus johtuu siitä, että ne sisältävät runsaasti estrogeenia. Rintojen kivuista voi mahdollisesti päästä eroon, jos lääkitys vaihdetaan vähemmän estrogeenia sisältävään vaihtoehtoon.

Myös jotkut masennuslääkkeet ja sydänlääkkeet voivat aiheuttaa rintojen kipuja.

4. Vyöruusu

Vesirokkoviruksen aiheuttama vyöruusu voi aiheuttaa rinnoissa voimakkaan toispuoleisen kiputilan. Se voi säikäyttää pahastikin, koska oireet ovat usein kovia ja vyöruusulle tyypillinen rakkulainen ihottuma ilmestyy vasta pari päivää kivun jälkeen.

5. Jumiutuneet lihakset

Kipu rintojen alueelle voi säteillä monesta paikasta vartaloa, kuten kipeästä selästä tai jopa jaloista. Lihaskipuun tehoaa parhaiten venyttely ja lepo.

Jos kipu lähtee säteilemään vasempaan käteen tai hengittäminen on vaikeaa, ota heti yhteyttä lääkäriin. Kyseessä voi olla sydänkohtaus.

Liian isot tai liian pienet rintaliivit voivat aiheuttaa kipuja missä tahansa rintojen alueella.

6. Suuret rinnat

Kookkaat rinnat voivat aiheuttaa monenlaisia vaivoja kovista selkäkivuista aina rintojen venymiseen, joka sekin aiheuttaa kipuja. Isorintaisen kannattaa hankkia tarpeeksi tukevat liivit. Myös rintojenpienennysleikkaus voi olla vaihtoehto.

7. Vääränlaiset liivit

Liian isot tai liian pienet rintaliivit voivat aiheuttaa kipuja missä tahansa rintojen alueella. Jos kaipaat vinkkejä sopivien liivien ostamiseen, lue tämä juttu:


8. Rintatulehdus

Rintatulehdusta esiintyy kaikenikäisillä naisilla. Erityisen yleinen se on imettävillä naisilla, mutta sitä esiintyy myös naisilla, jotka eivät imetä. Tulehdus voi olla bakteerin aiheuttama, mutta aina ulkoista syytä ei löydy. Nykytiedon mukaan kylmä ei aiheuta tulehdusta, vaikka monet imettävät äidit kokevatkin kylmän herkistävän tulehduksille.

9. Rinnan kysta

Rintoihin voi myös muodostua hyvänlaatuisia kystia, jotka voivat aiheuttaa arkuutta ja kipuja. Kystat voivat kasvaa jopa parin senttimetrin kokoisiksi. Kystat näkyvät selvästi ultraäänitutkimuksessa ja ne voidaan tyhjentää lääkärin vastaanotolla.

Mitä jos kipu on sittenkin rintasyöpä?

Kipu rinnassa saattaa toki olla merkki rintasyövästä. Kipu rinnassa on kuitenkin hyvin harvoin ainoa tai ensimmäinen syövän merkki. Ensimmäinen oire on yleensä kivuton kyhmy, joka aristaa. Tästä syystä omat rinnat kannattaa tarkistaa tasaisin väliajoin.

Jos rintojen tai rinnan kipu on epätavallista, selvästi tiettyyn kohtaan paikantuvaa ja jatkuvaa, tilanne kannattaa käydä selvittämässä lääkärin pakeilla. 

Lähteet: Mehiläinen, Terveyskirjasto, Terveyskirjasto, Duodecim, Health